Prijs Surinaamse subsidierijst nog onverteerbaar

7

PARAMARIBO, 3 jul – Wederzijdse prijsvoorstellen voor een speciale rijstsoort voor kwetsbare groepen, zijn onaanvaardbaar voor zowel overheid als rijsthandelaren. Het laten en bieden tijdens de onderhandelingen heeft niet kunnen leiden tot overeenstemming. Minister Marica van Handel & Industrie, HI, ziet weliswaar nog mogelijkheden voor een schikking.

De onderhandelingen worden voortgezet. De bedoeling is een mengsel van tweede en derde kwaliteit aan te bieden tegen een redelijke prijs. Makkelijk is het niet. “We zijn er voorstander van dat het winstgevend is, maar we staan niet toe dat de prijs ver boven de werkelijkheid ligt”, zegt Marica. Volgens berekeningen van HI ligt de prijs ver beneden wat de groothandelaren vragen.

Ook de winstmarge is veel te hoog. Volgens Marica zal getracht worden een betere prijs te verkrijgen via een openbare aanbesteding. De prijs voor rijst is verdubbeld de afgelopen maanden, vanwege de toegenomen vraag op de wereldmarkt. De regering heeft beloofd de lokale behoefte te zullen beschermen tegen elke prijs. De inzaai voor het tweede seizoen dit jaar is aanmerkelijk toegenomen.


7 REACTIES

 1. Houden jullie toch op. Laat ieder huishouden zelf in het klein gaan planten: cassave, banaan, rijst, etc. Steeletje luilakken spannen de politiek voor hun kar. Jullie zijn toch geen ezels. Alle domeingronden afgestaan voor landbouwdoeleinden theatraal intrekken.


  Maak melding

 2. De nieuwe “slaven”van Suriname.
  “De regering heeft beloofd de lokale behoefte te zullen beschermen tegen elke prijs” De Zuid-Amerkaanse Zimbabwe in wording


  Maak melding

 3. De boeren gaan straks onder de kostprijs moeten leveren. Ik neem aan dat ze gecompenseerd worden door de overheid.

  Er moet sowieso meer geplant worden. Meer grond beschikbaar stellen om zoveel mogelijk te planten, voor eigen volk en export.


  Maak melding

 4. De arme boeren zullen weer hard aangepakt worden door deze regering, zoals altijd.Kunstmes, bestrijdingsmiddelen, brandstof etc is met ruim 200%in prijs verhoogd. Deze minister moet verder kijken dan zn neus lang is.


  Maak melding

 5. nr3:De boeren gaan straks onder de kostprijs moeten leveren. Ik neem aan dat ze gecompenseerd worden door de overheid.
  ————————————–

  Geloof je echt serieus dat de overheid ze gaat compenseren en op tijd gaat betalen????
  Als de pensioenen al niet op tijd worden betaald dan denk ik echt niet dat de overheid gaat compenseren. Vooral niet met diklip Vene aan de macht.

  Nee hoor dit is weer de zoveelste complot (dit keer tussen Marica van SPA en VENE van NPS) om de rijstsector te breken.
  Nr2. heeft gelijk. Suriname is de zuid-amerikaanse zimbabwe in the making.


  Maak melding

 6. Het is heel simpel.

  Als de boeren niet gecompenseerd worden voor hun kosten, zweet, bloed en tranen, dan moeten ze gewoon staken, net als bij de andere vakbonden. Geen rijst meer dus, voor niemand. De slavernij is allang voorbij.

  Dan gaat Vene dus kosten wat kost, rijst importeren uit Ghana ofzo.


  Maak melding

 7. Ik snap nog steeds niet waarom er zo moeilijk over alles wordt gedaan. Rijst kost in principe haast geen drol. Het gesodemieter moet maar eens afgelopen zijn. Bouw het land normaal op. En help de arme mensen. Als de rijken eens wat meer een helpende hand reiken aan de armen, is het land er zo bovenop.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.