vrijdag, april 19, 2024
HomeNieuws uit NederlandOnderzoek naar vakantiebestemming Surinamers

Onderzoek naar vakantiebestemming Surinamers

-

Does Travel - naar Suriname

Niet alleen Turken en Marokkanen met vakantieplannen gaan deze zomer massaal naar hun moederland, ook voor Surinamers in Nederland is het moederland de populairste bestemming. Surinamers gaan echter in veel mindere mate en bezoeken ook andere landen. In de afgelopen 10 jaar zijn er nauwelijks veranderingen waar te nemen in het vakantiegedrag van deze groep. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit het onderzoek Marktverkenningen Allochtonen, gehouden door MCA Communicatie in april 2008 en voorgaande jaren.

96% van de Turken en 68% van de Marokkanen bezoekt deze zomer hun moederland. Dit geldt voor 33% van de Surinamers en voor slechts 10% van de Antillianen. Andere bestemmingen die met name door Surinamers worden genoemd zijn Spanje, Nederland en Turkije. Een grote groep ondervraagden (42%van het totaal) gaat overigens helemaal niet op vakantie in de zomer en blijft in Nederland.

Als men op vakantie gaat, blijven Surinamers iets langer weg dan autochtone Nederlanders. In 2008 is de duur van het vakantieverblijf bij Surinamers en Antillianen respectievelijk 22 en 17 dagen, terwijl autochtone Nederlanders gemiddeld 18 dagen op zomervakantie zijn.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

54 REACTIES
 1. Als jij in eigen land van geboorte als hond behandeld wordt door de zogenaamde leiders, wat heb jij dan aan……domoren beleid…achterlijke gasten..i.h.b.Front beleid…. vraag maar citaat van die Raaf (pokai)…wij zitten niet op ouwe Suri”s te wachten……wel mi-boi die ouwe Turk & Marok gaat heerlijk naar zijn land…en men is dan blij met ze…maar in Su….krijgen zij wraak…daarom de roep om NDP….Front is een zeer slechte boel voor de Surned.


  Maak melding
 2. 33% is niet wat ik gedacht had.maar had meer verwacht.maar ja niet alle surinamers kunnen op reis.die mensen hebben het tegenwoordig ook niet zo breed meer,dus alle beetjes helpen.de staat suriname moet wat doen om de slm te helpen om de passage tarief naar beneden te brengen zodat de minstbedeelden ook een keertje met vakante kunnen.vroeger ging ik elk jaar een wasi nemen maar nu kan ik die grap niet meer uithalen.en je begrijpt die yorka begint aan me oren te kletsen.volgen mij heb ik nog een optie en dit is om die yorka op pad te sturen.want ik moet met vakantie.


  Maak melding
 3. Ik snap de bedoeling van dit onderzoek niet, omdat de antwoorden zo voor de hand liggen.

  42% gaat niet op vakantie. Reden: ze hebben geen geld. Niet vergeten dat een heleboel Surinamers onder het bestaansminimum van Nederland leeft.
  33% van de Surinamers gaat naar Suriname. Dit zijn de mensen die de dure ticket kunnen betalen of om familieredenen leningen aangaan om de ticket te betalen.
  De rest gaat naar de omringende landen in Europa.
  Waarom: het is niet zo duur als Suriname, je krijgt andere dingen te zien en ook een menswaardige behandeling aan de grens (geen 100% controle).

  Vergelijking: in 2000 ben ik met gezin per auto naar Griekenland geweest met (comping)vakantie.
  In 2001 ben ik met gezin naar Suriname geweest. Ik was 5 keer duurder uit in Suriname en het grootste probleem? De dure tickets natuurlijk. Voor die prijs wil ik een koninklijke behandeling.
  Ergo: jullie moeten dus niet gaan onderzoeken waarom Surinamers naar de Europese landen gaan, maar juist onderzoeken waarom Surinamers niet naar Suriname gaan.


  Maak melding
 4. Mijn moederland Suriname bezoek ik tegenwoordig alleen als het moet. Het ligt niet aan het land maar aan de mensen. Vakantie’s breng ik daarom liever door in landen waar de bevolking niet zo bekrompen is. En waar ook nog wat te doen en beleven valt, op cultureel en toeristisch gebied.

  Ik ben gelukkig niet de enige die er zo over denkt. Er zijn nog zoveel mooie landen in de wereld waar je met je dure euro’s heenkan om optimaal te genieten, zonder de djoegoe djoegoe’s waar je in Su mee te maken krijgt.


  Maak melding
 5. Ik hou ontzettend veel van sur en was dan ook elk jaar daar aanwezig op vakantie.helaas is het ook voor mij een pain in the ass(dure ticket).vandaar dat ik er nu alleen maar ben bij een speciale gelegenheid,zoals de verjaardag van mijn moeder(75jaar)volgend jaar september.ik moet mijn wel de kleere gaan werken en mijn ballen zweten om aan dat geld te komen.doe dus iets aan de dure aanschaf van de reisdocumenten.krijg je waarschijnlijk meer suri”s die hun moer willen bezoeken .tang boeng.


  Maak melding
 6. Straks komt eerlijkheid om de hoek kijken, om jullie een flink pakslaag te geven op jullie blote billen.
  Hij/zij beweert dat Surinamers de vriendelijkheid zelf zijn. Dat we de fout bij ons zelf moeten gaan zoeken als je niet fatsoenlijk wordt behandeld door Surinamers.
  Hij/zij dacht mij op mijn donder te kunnen en mogen geven.
  Ik heb zijn mond gespoeld met chloor.


  Maak melding
 7. Ik ken heel veel Surinamers die ook met vakantie gaan naar Canada,de VS,Thailand en Afrikaanse landen.Naar deze landen reizen is in elk geval goedkoper dan een reis naar Suriname.


  Maak melding
 8. Ik reis er zonder complex heen.Als ik een tas pak om te gaan winkelen,en mijn partner zegt,’ik merk dat jij je hier thuis voelt!.’Maar….,als jij je door alles wat je ziet of hoort laat leiden,is waar ook ter wereld verblijven of pertinent wonen een trauma.


  Maak melding
 9. Suriname vakantieland? Nee hoor! Gewoon even een thuis bezoek. De westerling , die er 1x komt,zal de dure binnenlandsetrips betalen,maar niet een Surinaams gezin met kinderen.Komt men met ECO toerisme aandansen.Wel voor minder geld heb je ook betaalbaar ECO toerisme op Puerto Rico en check eens 3 weken Thailand verzorgd wat dat kost.De keus is dan snel gemaakt.

  SME is als “echt vakantieland” totaal niet INTERESSANT.Mesne , ga inderdad rustig andere gebieden verkennen met andere cultuiren waar hetooknog betaalbaar is (Griekenland, Turkije, Portugal,Thailand, Maleisia etc.etc.). trouwens dit hele onderzoek is van nul en generlei waarde.

  Wat moeten wij eigenlijk met zo’n onderzoek? Is het de bedoeling Surinamers te stimuleren om naar SME te komen met vakantie? Probeer anderen te lokken en laat hen dan zien wat men te bieden heeft.


  Maak melding
 10. Ik vertek in een paar dagen naar het Caraibisch gebied met mijn familie om van mijn hard verdiend geld te gaan genieten. Ik heb er geen visum nodig en wordt ook niet van achter genomen door de luchtvaart maartschappijen. Het percentage van ex surinamers die naar suriname gaat zal elk jaar verder afnemen. Ze gaan dan miljoenen willen uitgeven om Europese toeristen aan te trekken. Terwijl ze ex surinamers hadden die zonder enige advertentie naar suriname kwamen. Maar dong mang e kon koni…


  Maak melding
 11. Ik denk dat één van de oorzaken moeten zoeken in de bereidheid van de (meeste) Surinamers om te integreren in Nederland. Dit leidt er veelvuldig toe dat Surinamers veel meer dan Turken en Marokkanen een relatie hebben met een autochtoon. Zo’n gemende relatie wil graag meer van de wereld zien dan alleen maar op familie bezoek gaan. Idd zijn Turkije en Marokko ook veel gemakkelijker en goedkoper te bereiken met de auto en zelfs met de bus. Als deze mogelijkheden er bestonden voor Suriname zouden de percentage’s van het onderzoek er wel anders uit zien.
  Ik persoonlijk ben de afgelopen 2 jaren 3x in Suriname geweest. Waarom niet naar Portugal, Spanje, Turkije etc etc ?? Omdat ik er allemaal al geweest ben en ik voel me het best thuis in Suriname. De duurdere reiskosten heb ik er voor over.


  Maak melding
 12. Vorig jaar ben ik met de bus naar Tjechië(Praag),Polen,Oost en West-Berlijn voor 14 dagen inclusief hotel voor zegge en schrijve €850,= p.p……31man totaal.Ik heb heelveel gezien en ook flink genoten.Geen enkel hoofdpijn want het was pico-bello geregeld.Ik ben in 1997 voor het laatst naar Su. geweest.Toen kon ik nog vrij laat thuiskomen zonder besprongen te worden door die abanie’s (rovers).Ik zal ooit teruggaan als de NDP in de regering zit.!!!!!!!!!!!


  Maak melding
 13. Bij aankomst op Zanderij word je al onbeschoft behandeld.
  Geef SLM wel complimenten, het personeel aan boord is buitengewoon vriendelijk.
  Maar het personeel op de luchthaven heeft net als het kantoor- en winkelpersoneel niet van klantvriendelijkheid gehoord.

  Een vriendelijk lachje kan er niet vanaf.
  Bij het terugkrijgen van je documenten kan er geen aub meneer of mevrouw van af.
  Stel je vragen, met tegenzin en de nodige norsheid krijg je antwoord terug.

  Omdat ik langer dan 4 weken in Suriname zou verblijven, moest ik naar de vreemdelingenpolitie voor de nodige stempels.
  Je wordt argwanend bekeken, zo van wat moet die hier langer dan 4 weken doen.

  Maar volgens ‘eerlijkheid’ ben ik de enige die dit heeft meegemaakt.

  Kom je in landen binnen of buiten Europa is de behandeling die je als toerist krijgt een andere dan die in Suriname.

  In al die jaren die ik in Nederland woon, ben ik dit voorjaar pas voor de 3e keer met vakantie geweest in Suriname.
  Zal wel weer een paar jaar duren eer ik weer zal gaan. De dure ticket is 1 van de redenen dat ik elders met vakantie ga.
  Van de 100%-controle heb ik nooit last gehad in de zin van gefouilleerd worden of nog erger.
  De onbeschoftheid van veel Surinamers neem ik maar met een korreltje zout, en negeer het daarom.


  Maak melding
 14. Goed zo Tanni,

  ook ik ben de afgelopen 3 jaar 3 keer geweest en als je op tijd boekt is het niet zo duur. Het is je eigen land. Als wij al zo afgeven op ons land moeten we niet zeuren als anderen het ook doen. En er is niets te doen en te beleven. Ben je ooit het binnenland ingeweest? Waar heb je een moskee en sinagoge naast elkaar, waar maakt een kaseko band (aptijd) een hindoestaans lied en wordt het een hit ook nog. Juist ja, Suriname. Verlogen je afkomst niet, want je wordt alleen maar uitgelachen door de Nederlanders als je dat doet. Je bent en blijft Surinamer. Hoe geintegreerd je ook bent. En de 100% controle? Maken we het daar niet zelf naar? Kijk maar naar de bolletjesslikkers die de afgelopen 4 weken gepakt zijn. Verbeter de wereld en begin bij jezelf.


  Maak melding
 15. Turkije en marokko kan je met de auto komen voor plm E500 retour. incl. alle tolgeld. Ook voor een gezin met 3 kinderen in de grote vakantie.

  Voor hetzelfde gezin zou een reis naar Suriname alleen al E6000 euro aan vliegtickets kosten tijdens de zomervakantie.

  Dit is een essentieel verschil, dus is de stelling van hierboven niet vreemd, buiten het feit dat Surineds gediscrimineerd worden in hun geboorteland.


  Maak melding
 16. ben Marokkaan en vorig jaar voor het eerst naar Suriname geweest. Ik vind Suriname een prachtig land, heb veel gezien en ben vast van plan nog vaker te gaan. Ik vind Suriname absoluut niet duur, integendeel. De mensen in suriname vond ik erg vriendelijk, het eten was verrukkelijk en de natuur overweldigend. Ik heb met de KlM gereisd en was ongeveer 800 euro kwijt voor de reis. Dat vind ik toch niet zo duur voor zo een verre reis. Een retour Casablanca kost ongeveer 450 euro en dat is maar 3 en een half uur vliegen. Mijn tip: ga naar de binnenlanden van suriname, echt een belevenis. Ook white Beach en Overbridge was erg leuk.


  Maak melding
 17. Vakantie in Suriname?In Sur. zijn is voor mij terug naar mijn jeugd en famlie,verwacht niet te veel en ga mee met de flow.
  Alleen is er verschil in mentaliteit,Suriname kan nog veel leren op het gebied van klantvriendelijkheid,zo soft als de bakras moet het ook niet zijn.
  Vooral de overheiddiensten moeten radicaal gaan veranderen,lijkt soms op een achterstandwijk hier, prasoso mentaliteit.
  Veel surinamers denken dat je in Nederland een luxeleven hebt.Ik moet hard werken en geef dat niet uit voor de dure reis naar Suriname,als ik in Suriname ben wil ik het daarom op mijn manier van genieten.Heel vaak wordt je in Suriname uitgebuit, door de dezelfde Surnamers waar jij veel geld voor uitgeeft om te bezoeken.Dat maakt mij soms bitter.
  Dan luister ik naar Max Nijman Ai Sranang


  Maak melding
 18. ik ben in diverse landen geweest, spanje, gran canaria, londen, parijs, maar ik voel me ook prettig in suriname, en elk jaar ben ik samen met mijn vrouw in suriname.moet zeggen dat ik goed ben behandeld zowel op zanderij als op schiphol. sinds 1999 tot heden elk jaar weer en volgend jaar weer kan er geen genoeg van krijgen. mede misschien omadt ik al sinds 1971 woon en werk in nederland.


  Maak melding
 19. Administrator jij bent niet wijs….Venezuela, Aruba, Cuba, Kenia, China….er zijn meer…dus no zuku fu law you egi Sranang sma edi. bij goeie zoekactie 8 t/m 21 dagen ..plus hotel en ontbijt(soms alles incl) incl vervoer naar Hotel.. (heen, terug) +/- 600 Eu..incl…..dan die 800.Eu van Rachid…. maar nog geen verblijf geen ontbijt, geen vervoer….. dan suma law..dan.

  Administrtor houd je bezig met anderen zaken hoor.


  Maak melding
 20. #20
  je laat me lachen. Zijn dat de beste dingen die je kunt verzinnen? Dezelfde riedeltjes over kerk en synagoge bla bla bla… Boring!!! Na 1 keer weet je het wel hoor, het is duidelijk dat jij niet weet wat echte en goed onderhouden bezienswaardigheden zijn overal in de wereld.

  Verloochenen wij onszelf? Je draait dat ding om. De mensen in Su hebben duidelijk een probleem met ‘ouwe suri’s’. Ik ben en blijf surinamer? Vertel dat maar aan je regering! Wat ik verder ben is niet jouw zorg.

  Waarom zou ik zoveel geld uitgeven om naar een plek te gaan waar de gemiddelde persoon moeite met mij heeft? Terwijl ik zoveel andere landen voor het uitkiezen heb? Ach sodemieter toch op, zeg.

  Maak je niet druk of bakra’s mensen uitlachen. Ik denk het niet. Ze zijn hooguit verbaasd dat een dergelijk land als Su zulke pretenties heeft en niet gebruik maakt van bestaande mogelijkheden. Uit trots. Nou van mij mogen jullie. Succes ermee!


  Maak melding
 21. ik zeg het en ik zal het blijven zeggen.tegenwoordig heb je een onbehagen gevoel als je ergens met vakantie heen moet. vooral niet in risico’s landen.daar ga ik helemaal niet.mij niet gezien echt waar.

  niet dat ik bang ben,maar de verantwoordelijkheid om jou gezin mag je niet bewust op het spel zetten.
  als ik toch moet dan ga liever naar mijn geboorte land.

  daar heb ik nooit last van niemand ook niet op zanderij.
  het probleem wat ik wel heb is bijvoorbeeld als ik in een openbaarvervoer plaats moet nemen.dan kan ik mij goed ergeren.


  Maak melding
 22. zo kan je naar brazilie voor maar 400 euro, sur is geen vakantie land, men gaat daar nog voor familie bezoek,bij de volgende generatie word dat minder, en daarna is het afgelopen, als het nog zo duur blijft, er zijn heel veel goedkope vakantie bestemming, daar word je verwelkom, alles is goedkoper, geen visum, of verblijfverguning,
  marokanen, turken ,argenteinen,brasilianen, nog een heleboel landen hebben een dubbel paspoort, en ze zijn welkom in hun land,, alleen de sur ned niet, dat is toch belachelijk, de deuren zijn gesloten voor ons, maar ons geld willen ze wel hebben, een hele boel mensen van andere landen mogen wel zonder visum naar sur gaan ,waarom wij die sur opbouwen niet? deze jaloezie moet ophouden.
  over een paar generaties zullen de vliegtuigen die naar sur vliegen leeg zijn, men gaat eerder naar azie, omdat het goedkoper is , voor 10000 dollar heb je een grote villa daar alles is goedkoper daar, veel mensen wonen al daar, de mentaliteit in sur moet veranderd worden, jullie wonen in sur maar jullie voorouders zijn uit een andere land gekomen, dus doe een beetje normaal, en voor degene die een grote mond hebben , wil ik vragen vertel eerst wat je voor sur heb gedaan wat is jou bijgrage.meer dan 100 miljoen sturen de surned naar sur paar jaar, dat heeft vene zelf bevestig, slm word gesteund door surned.
  dus maak de deuren voor degene open die sur steunen, en geengezeurd meer.


  Maak melding
 23. Die reactie van Administrator #24 vind ik nog slijmeriger, sorry hoor

  En nu maar hopen dat ik niet gebanned wordt van deze site 😉


  Maak melding
 24. Hoi reiziger. dat is dus wat ik bedoel. Je kent mij niet en je hebt al gelijk een oordeel. Ben je dan niet net zo erg als de suri’s in Suriname (tenminste naar jouw ervaring). Laat een ieder toch doen waar hij/zij zin in heeft. Wees trots op je land of dat naar jouw gevoel nederland of Suriname is boeit mij niet hoor, maar laat een ieder vrij in hun keuze. Ik vind dat je je afkomst verloochend als je afgeeft op je land van herkomst en ze lachen je echt wel uit. Maar dat is mijn mening.


  Maak melding
 25. Ai baja DOMBO-DU,wil je daarmee zeggen dat alles wat jij zegt geloofd moet worden?
  Of is het meer jaloezie jouwer kant dat je nog steeds hier in je kooi zit en niet op vakantie kan gaan?
  Ik geloof Rachid zonder meer ik heb met 6 Marokkaanse vakantiegangers ,dames en heren, gevlogen op de terugweg naar Nederland,in de vertrekhal op Zanderij raakten wij in gesprek die mensen hebben een wereld vakantie beleefd,ze waren daar met Surinaamse buren uit Nederland., en ja ze zijn allemaal werknemers van Heineken Zoeterwoude voordat je ze,van andere dingens gaat betichten .
  Dus no jaroesoe DOMBO-DU,ga werken en sparen dan red je het ook.Zo te lezen geef jij niets om je land,maar je wilt je wel bemoeien met alles wat daar gebeurd,anders zou je niet zou uit je nek zeiken en blij wezen dat ook andere allochtonen uit Nederland Suriname bezoeken,joe DOMBO joe tsssssssss.


  Maak melding
 26. Rachid ik moet moet mijn excuses aanbieden. Ik hoop niet dat je denkt dat elke surinamer zo ondankbaar is en beledigend. Ik vind het geweldig dat je in “ons” land ben geweest en heb mogen genieten van de mensen en de cultuur daar. Ik vind het vreemd om steeds te horen dat Surineds daar gedicrimineerd worden. In alle andere vakantielanden in het verre oosten en latijns amerika waar ik geweest ben worden toeristen opgelicht door de prijs ter plekke te verhogen. In Suriname heb ik dat nog nooit meegamaakt. Ik betaal hetzelfde als de inwonende surinamer. Misschien moeten we ook naar ons eigen gedrag kijken als we in Suriname zijn. Van alle nederlanders die ik gesproken heb welek in Suriname zijn geweest zijn zeker 90% zeer tevreden over Suriname als Vakantieland.
  Ja idd staan de prijzen voor de binnenlandse reizen in geen verhouding tot de overige prijzen in Suriname. De meeste van die reizen die oevrigens georganiseerd worden door ex Surineds die jullie zo prijzen.

  Afin ik kan nog wel jaren zo door gaan maar er zal niets veranderen aan Suriname als er geen mentaliteits verandering plaats vind. En dat geld ook en misschien wel vooral voor de zogenoemde Surineds.


  Maak melding
 27. Toet die Dombo Du,die is helemaal gefrustreerd,ze hebben hem niet nodigd,om te werken.hij moet z,n jeje gaan roepen te coppenamepunt fu a den e srefi bakka.

  A coupe fu eng nanga Rambocus free ne eng
  ede.Toet kun niet merken dat a Man e tron safri-safri wan kannibal.


  Maak melding
 28. Tanni,
  Ik ben het volkomen met je eens.
  Ik word schijtziek van sommige zeurende sur.neds. Ze doen niets anders dan afgeven op hun moederland.Ik heb collega’s die op vakantie zijn geweest in Sur. en eentje was met haar vriend die stage ging lopen meegegaan. Een en al lof over het land en de bevolking.Ik kan mij voorstellen, dat de surinamers zich ergeren aan sommige aanstellerige sur.neds. Een aantal jaren geleden heb ik mij bij aankomst op de luchthaven van Sur. geschaamd over het gedrag van sommige sur.neds. Ze vonden het allemaal te lang duren dus werd er aardig gescholden.Op een gegeven moment gingen enkele passagiers op de bagageband staan waardoor die tot stilstand kwam. Gebeurd dat op schiphol? Nee. Iedereen staat rustig te wachten op zijn/haar bagage, hoelang het ook duurt.Ik kan mij de reactie van sommige surinamers in sur. wel heel goed voorstellen, alleen vind ik het jammer dat zoals altijd de goede onder de slechte moeten lijden. Het wordt tijd, dat de sur.neds ophouden met dat eeuwige gezeur over o.a. het beleid in suriname. Als je ervoor kiest om hier te wonen dan moet je je van commentaar op het regeringsbeleid onthouden en het aan de surinamers die daar wonen overlaten.En wat betreft de 100% controle. Nou daar vragen onze mensen er zelf om. De 100% controle zal zolang ze koeriers pakken blijven bestaan. En terecht, wel jammer voor de onschuldigen.
  De reis naar Sur. is inderdaad duur en zeker met de enorme brandstoftoelage en ecotaks.
  We zijn niet verplicht naar Sur. te gaan want er zijn zoals wordt gesuggereerd andere vakantielanden waar je heen kunt. En wat de klantvriendelijkheid betreft op de luchthavens? Nou, in Thailand kan er ook geen lachje van af (de baliemedewerkers).


  Maak melding
 29. Naar suriname gaan is geen vakantie, maar eigenlijk familie bezoek. Het land bezoeken is eigenlijk voor ons geen optie, omdat het land zelf niet veel tebieden heeft voor stads toerisme. Er is maar e stad waar je echt naar toe kan gaan en dat is Paramaribo. En hoe ? Even langs de waterkant richting Woyo en dan naar ondroboong tot de zwartenhovenbrugstraat, Dominestraat Heiligenweg en is over. Dan heb je eigenlijk downtown van Paramaribo al gezien. En als je geen boesboesi toerist bent heb je alles al gezien. Ik heb White beach gezien en het is om te lachen. Over de mensen gesproken ?Er zijn heleboel min punten eigenlijk om met vakantie in Suriname te gaan. Men wordt: – scheel aangekeken. -men voelt zich niet veilig, – Sme heeft niet veel te bieden – veels te duur – Teveel romslomp, vooral op de luchthaven. – Het land teveel berocratie.
  Met datzelfde geld kan je liever ergens hier dicht bij huis in europa een betere vakantie hebben en heb kans dat je nog veel geld van overhou.
  Ik kom om de 5 tot 10 jaar , omdat ik mijn familie nog daar heb. Surineds worden inplaats op handen gedragen door de Surinamers, juist uitgejouwd. ( denk maar aan de miljoenen wat wij elk jaar naar sme sturen in de vorm van cash en pakjes. Ik denk dat over 25 jaar alles over is van de heimwee wat surineds hebben aan Sme. Dan is alles over.

  asoade


  Maak melding
 30. @ #35

  Ik heb mijn eigen reactie nog eens nagelezen en ik begrijp je niet helemaal. Ik heb nergens een oordeel over jou ge-uit.

  En je spreekt jezelf tegen. Eerst mag ik zelf uitmaken wat mijn land is, daarna zeg je dat als ik NL kies men me uit zal lachen, en vervolgens verloochen ik volgens jou mijn geboorteland als ik kritisch praat over bepaalde zaken. (!?!)

  Maar ik denk wel te begrijpen wat je bedoelt, hoewel ik het toch anders blijf zien. Ik woon in dit land, Nederland, heb hier mijn leven opgebouwd, een gezin gesticht en draag mijn steentje bij aan de maatschappij. Suriname is mijn geboorteland en alleen om die reden al heb ik er een band mee. Het contact tussen de mensen daar, en vakantie vierende ex pats, verloopt m.i. reeds lange tijd een beetje stroef. Beide groepen hebben daar zo hun redenen voor en de waarheid zal zoals gebruikelijk wel ergens in het midden liggen.

  Waar ik persoonlijk moeite mee heb, is dat men je de mond probeert te snoeren. Je mag niet kritisch over Suriname zijn want anders verloochen je je eigen land. Of je denkt dat je beter bent dan hun. Of de beste stuurlui staan aan wal, of je wilt dat ze je kont moeten komen kussen, enz enz. Daar kan ik niks mee! Ik heb geleerd ‘van kritiek word je beter’. Kijk ernaar en haal eruit wat je kan gebruiken. Maar mijn ervaring is dat men bij ieder zweempje kritiek gelijk op de achterste benen gaat staan, hakken in het zand, ready om jou en al je voorouders naar hun moer te sturen…

  Bedankt voor je advies maar ik heb geen probleem met mijn identiteit. Ik voel me prettig als wereldburger en hoef niet perse een land te kiezen, zeker niet als zowel regering als volk stelselmatig ex pats afwijzen.


  Maak melding
 31. Beste Tannie,gelukkig ben ik niet de enige die dezelfde mening is toegedaan.
  Inderdaad de so called Surineds hebben overal wat op aan te merken,in Suriname willen ze zich gedragen alsof ze hier in Nederland god weet wat zijn,al de jaren dat ik naar Suriname op vakantie gaat heb ik nog nooit dingen meegemaakt waar aan ik me zou ergeren,rede waarom:omdat ik met Surinaamse ogen daar naar toe ga en niet met Nederlandse ogen.
  Ik vind dat de allochtonen van Sur.komaf zich hier moeten verzetten en net zo te keer moeten gaan als Wilders of Verdonk weer eens een keer op de allochtonen afgeven,maar neen ze weten zelf wel dat ze hier niets in de pap te brokkelen hebben(er wordt en er zal nooit naar ze worden geluisterd)daarom gaan ze hun frustratie`s althans ze proberen het,in Suriname botvieren.Uitzonderingen daargelaten.

  Ze hebben hun mond vol van dat de reizen her en der goedkoper zijn,zal wel voor 8 dagen ,€ 599 naar Turkije gaan is goedkoop noh,what a bout je handgeld enz.enz. tssssssssss.
  Sommigen beweren dat de mp in Suriname onbeschoft zijn whaawhaaa maar ze vinden het wel leuk dat ze op Schiphol verwelkomd worden door honden en de norse gezichten van die hondenbegeleiders whaaawhaaaa.

  Maar goed tegen sommigen is het echt vechten tegen de wel bekende bierkaai.


  Maak melding
 32. vakantie/verlof/bezoek enz
  de naam zeg mij niks het moment dat ik in de veronderstelling leeft dat ik met vakantie/fam.bezoek weg ben is voor mij genieten maar.

  ik zou echt niet in een hotel kamer mij de hele dag kunnen opsluiten en uitslapen of even de kamer uit om te gaan zwembaden.een week is voor mij meer dan voldoende en dan weg wezen.

  En betekend ook verloren geld te classic en eentonig.als je misschien alleen op vakantie ben dan kan het misschien leuk zijn.dan kan je je vrij bewegen tussen die meiden.maar dit biedt suriname ook.

  ik ga je zeggen ik heb een aantal landen bezocht,en hielt het voor gezien.stelt toen niks voor
  de mesten verstond toen geen andere talen dan alleen maar betalen.voordat je dacht was je blotis redding.

  daarom kunnen de surinamers langer weg blijven omdat deze in hun eigenland minder kunnen uitgeven.ja als je de miljonairs wilt gaan uithangen dan ben je binnen wip bloot.


  Maak melding
 33. Ik weet dat ik opmijn manier van Suriname geniet ik kan lekker op met blotenvoeten op het zand dansen en ga spoedig terug, ik hoeft niet vaak in die vuile stad te zijn,waar de regering ,de mensen die in Suriname wonen niet kunnen in zien dat je omgeving schoon moet zijn, en dat geen prettig gevoel geeft,om op hoeken van straten vuil tegen te komen,junk die inwroeten O,O,O,O,O. Bhaa!!,Ik zeg wel een ding ,Nederland mijn thuis,Suriname mijn Huis.Mijn Land ondermijnen zal ik nooit doen.Kritiek,zal ik altijd hebben op de LIJ(ei)ders die daar hun zakken zitten te vullen.


  Maak melding
 34. zijn jullie nou gek geworden hier of zo iedereen mag toch zijn mening geven ik vind het slijmerig nou en is mijn mening moet ik altijd aan kude vorming doen nee ik niet nummer 36 zie je hoe dom jij ben wie zeg dat je mij moet geloven jou ervaring en de mijne zijn toch niet het zelfde moet ook niet. het zal wat zijn mang zie je niet dat jij achterklijk ben toet ik mag toch reageren of niet soms ik ben blij voor jou dat je die leuke mensen ben tegen gekomen op jou terug reis dan heb je dat weer verteld ja.


  Maak melding
 35. ik ga graagt met vak naar Su aklleen is het vor mij niet weggelegd om elk jr daar te zijn met mijn gezin. Ik probeer om de 2 jr daar te zijn. het is wel duur maar we genieten ontzettend van de vak daar met name in het binnenland. Ik wil 2 tips meegegeven en dat is verwacht niet teveel van de mensen daar en zet vooral je verstand op NUL. Je moet zelfs akties ondernemen, en ook geen sabiemang gaan spelen. neem die mensen zoals ze zijn, je weet hoe de mentaliteit is, de kunst is hoe je daarmee omgaat.
  Veel mensen gaan ook om te laten zien hoe geweldig ze zijn, wel deze mensen zorgen uiteraard zelf voor problemen.
  Voor degene die nog et vakantie gaan zou ik zeggen, fijne vak !!


  Maak melding
 36. Jazeker, Ik ga voor de 3e keer in Thailand man. Suriname kan er een puntje aan zuigen. 10 x Goedkoper en toerisvriendelijker dan suriname


  Maak melding
 37. Mensen toch…….

  Ik ben een trotse Surinamer in hart en nieren en zal het land en volk ook niet neer halen voor niemand.
  Zie maar waarom Suriname niet vooruit gaat
  “DE MENTALITEIT EN DENKWIJZE”

  MAROKKANEN EN TURKEN ZULLEN NOOIT NEGATIEF OVER HUN LAND PRATEN EN HUN MENSEN BLIJVEN STEUNEN.

  Janny


  Maak melding
 38. Zijn Surinamers sowieso toeristen dan?
  Een toerist ben je als je niet daar geboren bent of als je geen familiebindingen met het land hebt.
  Jaja in Thailand zien ze als een geldtoerist,vooral als je niet blank bent of Aziatisch,leef maar in je fantasie dat je als een toerist behandeld wordt.Ik zie dit meer als BIGI TING spelen,Surinamers hebben bad habbits altijd alles ophemelen en hun eigen land de grond inboren.
  Ik ben ook naar India,Thailand,Vietnam,Australie en Zweden geweest,denk je dat ze je behandelen als een super toerist?Welneen juh,ze zien je als iemand die veel geld te besteden heeft en zijn ,vooral in Thailand heel erg onbeschoft tegen zwarten.
  Prik is of doet alsof ie blank is edoch je wordt niet beter behandeld als in Suriname.Hetzelfde geldt ook voor Reiziger ,ja hier doen alsof jullie heel wat zijn,maar geloof me in geen enkel andere land zal je op handen gedragen worden It`s A Illusion,maar fantaseren jullie maar verder kan geen kwaad.

  By the way in Thailand en Vietnam is het verschrikkel smerig,behalve de toeristische gebieden,men o men wat een smerige en stinkende boel,daar hoor ik jullie niet over,want het betreft niet Suriname,ook India is smerig en stinkt als een septingtank.
  Maar 1 ding moet ik nog kwijt, al wat jullie doen of zeggen dat Surinaamse haal je nooit uit jullie het blijft voor eeuwig.


  Maak melding
 39. ik ga un december naar suriname.ik ga elk december met me man en zoontje. het is hartstiukke gezellig daar. leuke familie, vrienden en kennissen. kerst viering oud op nieuw. je weet hoe gezzellig het is.ok doei


  Maak melding
 40. Ik heb niet zo’n last van discriminatie maar kan je wel zeggen dat als het dan toch gebeurt word ik liever in het buitenland gediscrimineerd dan in mijn geboorteland.

  En je staat wel snel klaar met je oordeel he, over mensen die je niet kent? Ik zal je daarom maar niet serieus nemen.

  Reiziger 2 frank Mcin


  Maak melding
 41. nr 51 frank mcin,
  sabie soh. Je llt over thailand. Ik heb het over mijn eigen ervaring. punt uit. Thailand is vele malene toeristischer dan suriname en de mensen daar werken 1000% harder dan die lapswansen in suriname. Zie je dat je niet goed leest. Ik heb nooit geschreven dat ik behandeld wil worden als een supertoerist. Je wordt ik elk geval beter behandeld dan in suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES