zondag, maart 3, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijOnderzoek naar effecten van slavernij in West-Suriname

Onderzoek naar effecten van slavernij in West-Suriname

-

De Nationale Carrierebeurs

Ruud Chander, oud-directeur van de OHM, wil onderzoek doen naar de effecten van slavernij in West-Suriname. “In de periode 1795 tot 1830 zijn heel veel slaven Suriname binnengebracht. Ik wil nagaan wat de impact daarvan is geweest op de economische ontwikkeling van West-Suriname”, aldus Chander tegen De Wereldomroep.

Historicus Chander (62) is vorige week met pensioen gegaan als directeur van de OHM – de Organisatie voor Hindoe Media in Nederland. Hij heeft ruim 14 jaar aan de hindoe-omroep leiding gegeven.

De oud-omroepdirecteur zal zich ook gaan verdiepen in de rol van de Amerikanen, die tijdens de Tweede Wereldoorlog in Suriname gestationeerd waren. Dat meldt de Caribische redactie van de Wereldomroep.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

8 REACTIES
 1. Een zeer nuttig onderzoek dunkt mij,

  De plantages aldaar waren uiteraard een zeer positieve impuls.
  Immers daar waar iets verbouwd wordt wordt geld verdiend, en waar geld wordt verdiend kan men zich ontwikkelen.

  Jullie hoeven ons hollanders daarvoor niet te bedanken we deden het graag 😉


  Maak melding
 2. ik vind het een goed idee van ruud. dan zullen we weten wat voor bijdrage de slaven hebben geleverd aan de vooruitgang/ontwikkeling van nickerie.


  Maak melding
 3. Ach man, waarom moet je nou onderzoeken wie Nickerie vroeger met tegenzin tot ontwikkeling bracht? Wie brengt thans Nickerie tot ontwikkeling? Wie zorgt er tegenwoordig voor dat de hongerbuikjes met rijst worden gevuld? Mijn Guyanese neven werken op hun perceel ook mee aan de ontwikkeling van Nickerie. Op deze site zitten mensen liever veilig en droog achter de Hollandse dijken te zeuren over Guyanezen die stelen. Hoe vaak stelen zij nou vergeleken met jullie eigen gespuis uit de oerwouden? Ik ben zelf half Guyanees en half Nederlands, en jullie mogen blij zijn dat jullie de hele dag mogen zeuren achter de dijken waar mijn opa ook aan heeft meegewerkt.


  Maak melding
 4. Als de Guyanezen het zo goed zouden hebben in Gyuana, dan bleven ze in hun eigen land wonen en werken.
  Tijdens 1 van mijn vakanties in Suriname jaren geleden, werd mij verteld om de was niet buiten te laten hangen tijdens de nachtelijke uren.
  Guyanezen stalen alle kleren.
  Wie zeurt er nu dus vanachter de dijken, waar zijn opa ook aan heeft meegeholpen?


  Maak melding
 5. Je mag onderzoeken wat je wil, maar daar heeft die alleenstaande moeder met vier of vijf kinderen geen boodschap aan. Denken jullie dat er één Surinamer is die het een mallemoer uitmaakt wat het effect van de slavernij in West-Suriname destijds is geweest? Nee, ze zijn al blij dat ze hun kinderen met een boterham naar school kunnen sturen. Wat is de toegevoegde waarde van een dergelijk onderzoek? Dhr. Chander gaat het wiel weer opnieuw uitvinden. Die man moet lekker van zijn pensioen in Nederland gaat genieten en verder die kul gewoon laten. Hier heeft niemand iets aan!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES