dinsdag, mei 21, 2024
HomeColumnsDoelloos

Doelloos

-

Does Travel - naar Suriname

Iwan BraveDoor Iwan Brave – De halve EK-finale tussen Turkije en Duitsland werd op een groot scherm vertoond op het Surinameplein. ‘Míjn Surinameplein’, zegt ik dan met trots. Want het is niet bepaald een achterafpleintje. Wie vanaf de ring A10-West rechtstreeks wil naar het hart van Amsterdam, gaat via het Surinameplein. Een mooie ruimtelijke rotonde. Dáár had het slavernijstandbeeld moeten staan. En niet semi-weggemoffeld in bakadyari Oosterpark.

Tot mijn verbazing vroeg laatst een Nederlandse jongeman mij waarom het plein zo heet. Terwijl ik hem als taxichauffeur naar de Arubastraat vervoerde, legde ik uit dat hij in de West-Indische buurt woont, waar straten zijn vernoemd naar voormalige Nederlandse koloniën. En dat de Paramaribostraat is vernoemd naar onze hoofdstad. “O ja?” reageerde de jongeman bewustwordend. “Ik woon op de hoek met de Paramaribostraat.” Ook vertelde ik dat de Nickerie- en Marowijnestraat vernoemd zijn naar twee belangrijke Surinaamse rivieren én districten. “O interessant, dat wist ik allemaal niet.”

Vroeger tijdens mijn studententijd – toen ik ook bijverdiende als taxichauffeur – ergerde ik mij als de centrale over de mobilofoon vroeg: “Mag ik een wagen voor de Nik-ke-riestraat.” Volgens de klemtoonregels correct maar wel ironisch om een Surinaamse plaatsnaam zo uit te spreken. En je had van die chauffeurs die echt benadrukte: “Níkker-riestraat.” Maar mijn ergernis was vooral vanwege het toen al heersende onbesef van de Nederlanders ten aanzien van hun koloniale geschiedenis. Anders zou mijn spreken van Nickériestraat. Dus je kan voorstellen dat als we nu komen met berekeningen voor herstelbetalingen, de huidige Nederlandse goegemeente zegt: “Waar ijlen die gasten over?”

Ik heb de eerste helft van Turkije-Duitsland beleefd op het Surinameplein. Ik betrapte mezelf erop dat ook ik nog een achterhaald beeld had van de Turkse gemeenschap. Dus kreeg ik tevens een update over hedendaagse, geïntegreerde Turken. Ik keek mijn ogen uit naar al die mooie, modieuze Turkse vrouwen en meiden, getooid in overwegend rood. Ik zag typen Turkse kinderen die ik nog niet als zodanig had getypeerd. Sowieso is het EK een welkome update over de samenstelling van je multinationale stad. Prachtig hoe tussen het Oranjegeweld, op balkons en bij ramen, Turkse, Italiaanse, Kroatische, Poolse en Portugese vlaggen hingen. En dan die vreugde-uitbarstingen van duizenden Turken op het Mercatorplein na elke overwinning. Oeioeioei, wat zullen de Geertjes en Rita’s zich groen en geel – jawel in Braziliaanse nationale kleuren – hebben geërgerd. Nou, dan staat ze wat te wachten met het komende WK.

Het voordeel van een multinationale samenleving, is dat er altijd volop feest is; wie er ook kampioen wordt of een ronde verder komt. Dankzij haar flink gegroeide Braziliaanse gemeenschap geniet daarom ook Paramaribo in volle teugen van de WK-samba’s. Ook het oranje wappert dan volop vanwege het toenemende aantal Nederlandse stagiaires in Suriname. Uiteraard eveneens vanwege het Surinaamse gehalte van Oranje. Maar zou het niet mooier zijn als Suriname haar eigen legioen zou toejuichen en Surinaamse vlaggen volop zouden wapperen in de WK-arena’s? Toch hoeft deze droom niet lang onwerkelijk te blijven. Suriname is een ongekende vijver van voetbal- en ander sporttalent. Als je ziet wat die kids daar allemaal op soso futu uithalen met de bal. Onnavolgbaar! Gek eigenlijk. Terwijl de natuurlijke hulpbronnen voor een habbekrats worden leeggeschraapt en het land roemloos te gronde wordt gericht, worden de Surinaamse human resources, met al hun potenties, vrijwel onbenut gelaten. Zo ook sporttalenten. De Surinaamse overheid steekt er geen penny in.

Dé shortcut voor Suriname naar het WK-podium is wellicht het vergeven van de dubbele nationaliteit aan Nederlandse voetballers van Surinaamse origine. Uiteraard ter versterking van lokale talenten. Maar helaas is de kleingeestigheid zo gigantisch aan de schoonste der westerse stranden. De echte Srananmans creperen nog liever in hun traagheid dan dat ze euro-Surinamers de Surinaamse nationaliteit erbij vergunnen. Ze noemen het zogenaamd van “twee walletjes vreten”. Ai baya. Zelfs een buitenlandse, cq westerse bondscoach, is vrijwel niet bespreekbaar. Waar Jamaica, Trinidad & Tobago en tal van Afrikaanse, Aziatische, Arabische en zelfs Westerse landen voor gaan, blijft Suriname achter op basis van domme trots en verengd nationalisme.

Onlangs werd ‘Suriname’ wereldkampioen tijdens het ‘WK van Amsterdam’. Hoe ludiek dit wereldstadtoernooi ook is, het zegt toch iets van die Surinaamse potentie. Laat deze alternatieve wereldtitel een schrale troost zijn. Nadat Suriname onlangs buurland Guyana tijdens de kwalificatievoorrondes met 1-0 versloeg, werd bericht: “Suriname zet belangrijke stap naar het WK van 2010.” Ik benadruk: “belangrijke stap”. Ik zou zeggen: Paramaribo droom lekker door. Doelloos wel te verstaan.

Iwan Brave
Dit is een bewerking van een radiocolumn voor Faya FM (Salto Amsterdam)

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

29 REACTIES
 1. faya FM droom jij maar lekker door,en sleur Iwan brave mee.Laat hij maar naar die mooie turke vrouwen blijven kijken.eng Go sa tik faya Fm.


  Maak melding
 2. liever een domme trots dan een instinctieve schoothond,zonder land en eigenwaarde.deze zijn de bonyo likkers van hunne aanbidders.soms wil je om deze dingen lachen maar als je weer goed nadenkt dan is dit juist om te huilen.

  ik kan mij niet indenken dat een waarachtig surinamer op deze manier zijn landgenoten de grond inboort.
  als ik in jou plaats was zou ik mij diep schamen mij een surinamer te noemen.
  eigenlijk ben jij niet waardig je zelf een surinamer te noemen man.
  dit is onze trots ja.
  rita en geert hebben jou hard nodig

  jij hebt al zoveel gelikt dat je tong lijkt op een rasp.je zegt de dingen om ons te prikken om in aanmerken/gunst te kunnen komen bij je aanbidders.dan noemt je dit trots.jonge je bent en blijft een joodse schijt.
  dat strnt ding zit nog dik diki tussen je hersens.


  Maak melding
 3. Akuba, ik word iedere keer weer getroffen door je grenzeloze optimisme. Heb je ook nog iets anders te vertellen dan negatieve onzin?Iwan, ga zo door. Je verwoordt het helemaal juist. De eerstvolgende uitwedstrijd van Suriname op 20 augustus op Haïti in de groepsfase zal aantonen dat, met nog wedstrijden tegen Costa Rica en El Salvador voor de boeg, de huidige euforie een zeepbel zal blijken. En de totale SuriNed-bevoling op het Surinameplein als Suriname deel mocht nemen aan het WK? Ach, zoals dr. Martin Luther King het al zei: “I have a dream…..”


  Maak melding
 4. Opnieuw een prachtig artikel van Iwan.
  Ik hoor regelmatig van Euro Surinamers die met vakantie in Suriname zijn geweest dat er ziekelijke haat tegen Nederland heerst. Heel wat vakantiegangers huren een appartement en willen het liefst geen discussie met familieleden met een bekrompen visie. Bij andere landen die ooit een kolonie zijn geweest is de haat veel minder.Van Euro Turken en Marokkanen hoor ik niet dat ze bestempeld worden als personen die van twee walletjes eten, als ze naar hun geboorteland gaan. Integendeel ze zijn erg welkom omdat ze jaarlijks honderden miljoenen overmaken naar hun geboorteland. Allen in Suriname heerst er een mentaliteit van afgunst en jaloezie, waardoor ze geen stap verder komen.


  Maak melding
 5. Het is altijd leuk die reacties van blaka bakra naast elkaar te zetten.Op 24 juni was hij zogenaamd helemaal weg van het surinaams elftal.
  Maar puur om akuba dwars te liggen schrijft hij vandaag andere taal.De reacties van blaka bakra hebben geen waarde.Hij schrijft gewoon het tegenovergestelde van hetgeen de mensen die hij niet mag.Als akuba dat stuk van brave geprezen had, dan had blaka bakra het afgekraakt.

  https://www.waterkant.net/suriname/2008/06/23/suriname-weer-ronde-verder-in-wk-kwalificatie/
  juni 24th, 2008 at 10:38 pm
  Perfecto. En vanaf nu niet meer achter de vrouwtjes aan en de whiskey laten staan. Trainen, trainen en nog eens trainen. Zo kan Su. misschien nog voor een verrassing zorgen. En geef Kenneth Jaliens een salarisverhoging! Mijn complimenten, jongens!

  blaka bakra
  *********************
  blaka bakra je bent een triest geval.


  Maak melding
 6. het probleem bij sommigen is gewoon te betreuren.
  men dient te weten dat een zekere nederlandse soldat(……)in nieuw-guinea zijn verraderlijke tijd heeft gehad.men moet ook niet vergeten dat de tijd van de onderdrukking voorbij is.

  nu is het de tijd van de vrije meningsuiting.en de genen die hiermee nog moeite hebben kunnen gewoon in een beerput een duikje nemen.


  Maak melding
 7. Akuba ,ik wordt ieder keer weer getroffen door je grensloze optimisme.heb je nog iets anders te vertellen.

  Blaka bara.

  pech voor ,,je faya bara,studio in studio uit.betaal je schulden optijd.


  Maak melding
 8. Bravo, brada Brave…

  Moedig! Om zo doelbewust uitgesproken te zijn terwijl je weet hoe achterlijk, achtergesteld en achtergebleven ‘ekte sranamans’ zijn als het gaat om kritiek en zelfreflectie…

  Knap, om uit een aantal zeer actuele thema’s een samenhangend verhaal met boodschap te produceren. Ik wil je aanmoedigen door te gaan, hoewel het je dus duidelijk niet in dank aangenomen zal worden. Het is een lang proces om tot verhelderende inzichten te komen, ego en domme trots te overstijgen, maar houd hoop… Het kwartje zal op een dag vallen, is het niet nu dan over een generatie of wat.

  Mensen die nog steeds denken in termen van: schoothondje zus, verrader zo, geen dignity hebben dit, witman denken dat, etc. etc. geven blijk van beperkingen in hun denken. Een blinde vlek hebben we allemaal wel, maar vastgeroest zijn en de onwil om out of the box te denken, blokkeert.

  Ontwikkel je land, begin bij jezelf…


  Maak melding
 9. Zelden heb ik (voetbal) onkunde en misplaats nationalisme zo geëtaleerd gezien als in deze column om over de rest van zijn drugs gerelateerde hersenspinsels maar te zwijgen.

  De edeljunk heeft jarenlang gewoond en gewerkt in Suriname en heeft tergelijkertijd geprofiteerd van alle voordelen die het Nederlanderschap hem placht te bieden.

  Vervolgens houdt hij hier een hypocriet betoog over de dubbele nationaliteit en schuift hij en passant de Surinaamse regering schoenen dat het WK niet wordt gehaald.

  In de rij der onoprechte columnisten mag de heer Brave van mij gerust voordringen. Want nergens in zijn column wordt wereldkundig gemaakt dat er een oorzakelijk verband is tussen financiële en facilitaire middelen en deelname aan internationaal sportevenement.

  Dat het kwispelende schoothondje Expat deze column als moedig kwalificeert doet bij het vermoeden rijzen dat hij met Brave de crack pijp heeft gedeeld.


  Maak melding
 10. #11 : de subjectieve waarheid

  Wie is hier degene met een fascinatie voor crack? Ik ken dhr Brave niet persoonlijk dus het vermoeden kan weer rustig de kop ingedrukt worden. Maar misschien is het een idee om samen eens de vredespijp te gaan roken? Het hoogravende toontje en de directe persoonlijke aanvallen vervuilen de discussie op deze site.

  Het is duidelijk dat het hier om een persoonlijke vendetta gaat, misbruik makend van een aspect waar Brave zelf al eerlijk voor uit gekomen is in zijn columns.

  Maar eerlijkheid is niet een ieder gegeven. Het is op zijn minst ironisch te noemen dat iemand die zich achter het begrip ‘waarheid’ verschuilt, zijn waardeoordeel, rancune en onderbuikgevoelens als feiten opwerpt en daar geweld aan doet.

  Een kwispelend schoothondje, hoe origineel! Maar er zijn ergere karakters te bedenken. Verbitterd en verzuurde figuren die alleen en bij verrassing in de rug schieten.

  De kwalificatie moedig is met argumenten onderbouwd. Met open vizier de wereld tegemoet treden en onder eigen titel – met afbeelding -een onpopulaire mening in het hol van de leeuw verdedigen.

  Daar heb ik wel respect voor.


  Maak melding
 11. Beste mensen,

  Voordat ik op het arikel inga. eerst iets anders:

  Wat iemand vindt dat mag hij/zij zeggen. Als je het er mee oneens of eens bent dan mag je dat ook zeggen.

  Maar doe dit aub met respect voor een ander zijn mening.
  Als je het niet eens bent zeg dat dan zonder iemand persoonlijk aan te vallen.
  Maw kom met objectieve argumenten duidelijk maken waarom je iets vindt en niet met scheldwoorden.

  Ik vind dat Rabin (posting 5 het tot nu toe het beste verwoord heeft ookal ben ik het niet helemaal met hem eens.

  Want als je naar de geschiedenis tussen Sur. en Ned. kijkt dan is het niet gek dat alles wat uit Nederland komt met enige argwaan bekeken wordt.

  Maar tegelijkertijd mag dit niet een belemmering vormen om zakelijk te denken. Met andere woorden business voor emoties. Wat in het verleden gebeurd is is erg triest, maar mag geen reden zijn om in de toekomst dingen al bij voorbaat uit te sluiten. Er moeten alleen goede afspraken worden gemaakt tussen buitenlandse geldschieters en de Surinamers. En Suriname is dan zelf verantwoordelijk dat zij bij het onderhandelen geneog kennis van zaken hebben. Desnoods huur je een extern gespecialiseerd bureau in.

  Overigens heb ik ook op Iwan Brave enige kritiek:

  1 waar hij spreekt over de ware Sranan mang. Die bestaat nl. niet.

  Hoe kan de ene Surinamer nou echter zijn dan de andere? Je hebt ’n Surinaams paspoort of je hebt het niet.

  2 Ik hoorde niemand in Suriname klagen toen C. Seedorf een hele generatie van voetballers voorzag van nieuwe mogelijkheden om te sporten. Hij was laatst in Suriname en hij is volgens mij juist populair. Dus “buitenlandse” hulp in de vorm van mensen met een Surinaamse achtergrond wordt zeker gewaardeerd. Dit zie je ook aan de vele miljoenen die jaarlijks naar Suriname worden overgemaakt naar familieleden.

  Goed ik ga weer bezig met andere dingen!

  Groeten van een SuriNed

  PS Happy 1 juli iedereen!


  Maak melding
 12. Mw Surined,

  Wanneer ben je voor het laatst (op vakantie) in Su geweest? Als dat recent en veelvuldig is geweest dan zul je gemerkt hebben dat wat Rabin #5 schrijft geen onzin is.

  Het lijkt wel een nationale sport om lokale frustatie’s af te reageren op ‘vakantiegangers’. Gedreven door jaloezie en rancune.

  Ik waardeer de nuance en goede bedoelingen, maar we moeten ook oog hebben voor die realiteit.


  Maak melding
 13. Waar Jamaica, Trinidad & Tobago en tal van Afrikaanse, Aziatische, Arabische en zelfs Westerse landen voor gaan, blijft Suriname achter op basis van “domme trots en verengd nationalisme”.

  En gelijk hebt U.


  Maak melding
 14. @ post nr. 14

  Ik geloof ook echt dat Rabin een goed punt heeft.

  Het onderstaande stukje is misschien een verklaring voor de vijandige houding van sommige surinamers. Maar t is zeker geen excuus! Ik bedoel dus dit stukje:

  “Want als je naar de geschiedenis tussen Sur. en Ned. kijkt dan is het niet gek dat alles wat uit Nederland komt met enige argwaan bekeken wordt.”

  Hiermee bedoel ik dat er in het verleden ook veel slechte dingen uit NL zijn gekomen. Ik denk dan niet alleen aan de slavernij, maar ook aan de praktijk dat er zgn. ontwikkelingshulp werd gegeven, onder de voorwaarde dat het geld bij Nederlandse bedrijven en adviseurs moest worden gespendeerd. En dat hoeven niet de meest geschikte bedrijven/adviseurs te zijn om een bepaald probleem aan te pakken. Misschien dat andere landen het goedkoper/beter kunnen doen.

  Anyway, met dit stukje wil ik zeker geen dingen goed praten. Die houding onder sommige Surinamers van: “ze komen van 2 walletjes eten” vind ik in ieder geval niet productief voor het land. Om het maar zachtjes uit te drukken.
  Want hiermee sluit je allerlei mogelijkheden voor bijvoorbeeld toerisme al bij voorbaat uit. En je maakt de samenwerking die er al is er niet makkelijker op.

  Verder Iwan bedankt voor je stukjes!
  Blijf ze vooral schrijven, want het zet mensen aan het denken.
  En het is ook wel goed dat er soms minder leuke dingen benoemd worden.

  Back to work!

  Een SuriNed


  Maak melding
 15. Ai mi boi,
  Iwan mensen hebben dromen nodig om zich ergens aan vast te kunnen houden in dit leven. Jij schiet met je column hun droom aan flarden. Denk je dat er na de uitschakeling van het Surinaams elftal een evaluatie plaats zal vinden? Zijn er in de Surinaamse voetbalbond wel voorstanders te vinden voor de dubbele nationaliteit en het inzetten van eurosuri’s?
  Ik zie net dat C. Seedorf in Su is om keti koti te vieren met de president en enkele jongedames op het presidentieel paleis. zou hij daar ook uitgenodigd worden als hij Clerence (ambtenaar bij de sociale dienst) in Nederland was.Kan ik hieruit concluderen dat Suriname wel trots is op euro suri’s die presteren in de sport maar dan alleen als ze het voor Nederland of een andere natie doen.

  Waarachtige waarheid of hoe jij je ook mag noemen waarom lees je de column van Iwan brave nou eigenlijk je stoort je verschrikkelijk denk a.u.b. aan je bloeddruk en laat ze nou links liggen. Hoeveel columnisten van Surinaamse afkomst produceren wekelijks een column. weiniggggggggggggg dus iwan ga door


  Maak melding
 16. @ 6: Sari Tori, ik praat niet met een dubbele tong, ik ben een realist. Maar aangezien de Surinamer in het algemeen geen realiteitszin heeft, voelt men zich heel snel op zijn teentjes getrapt.Ik volg het voetbal in Su. van zeer nabij. Natuurlijk heb ik respect voor wat de nationale selectie tot nu toe heeft gepresteerd, maar laten we met beide benen op de grond blijven. El Salvador en Costa Rica (met al hun gelouterde profs) zijn gewoon een maatje te groot voor Suriname. Zo simpel is het.


  Maak melding
 17. Voetbal is geen relevant nieuws maar slechts amusement bovendien wordt de waarde er van schromelijk overschat.

  Het brengt moesje zogezegd niet naar Parijs. Een goede columnist hoort dit te onderkennen en kritische kanttekeningen bij te zetten.

  Eigenlijk mag hij waterkant en de andere media dankbaar zijn. Zonder deze media had hij zijn leven verbracht in de psychiatrische inrichting LPI, kwijlend en redeloos lachend van de haldol die verplegers met liefde toedienen.

  Overigens moet ik mijn excuus maken aan de goedgelovige of zo u wilt onnozele ex-pat, want het vergt veel moed om in je jokoe door de straten van Paramaribo te slenteren zoals Brave deed.

  Wat mij betreft verdient hij dus een standbeeld het liefst naast de eveneens schaars gekleede Ghandi.

  Dit ter ere en meerdere glorie van Brave zelf uiteraard. Een scribent die voortgedreven door narcisme, aan de verslavende middelen raakte, Jezus vond en de Messias werd van drugsminnend Suriname.

  Laat ons allen daarom diep buigen voor de geveinsde oprechtheid die zijn rampzalige oeuvre kenmerkt.


  Maak melding
 18. Voetbal geen relevant nieuws? Get real! Als je op een andere planeet woont, misschien. Of onder een steen…

  Goedgelovigheid is nog altijd te prefereren boven haatdragendheid. Het verleden van Brave boeit me niet, waar het voor anderen een obsessie blijkt te zijn.

  Vreemd dat waterkant.net mensen de gelegenheid geeft anderen hatelijk te blijven achtervolgen met persoonsgerichte onder-de-gordel aanvallen. Narcisme wordt trouwens makkelijk geprojecteerd, een open blik in de spiegel kan wonderen verrichten.


  Maak melding
 19. # 19

  Voetbal houdt overal in de wereld (de VS misschien minder) de gemoederen flink bezig, volkssport #1. Van hoog tot laag, ras en kleur overstijgend.

  Wat een geraaskal wat volgens jou de functie van een columnist is. Een columnist heeft gelukkig de vrijheid zelf zijn onderwerp te bepalen, inspelend op de actualiteit en hopelijk leidend tot reflectie.

  Het is makkelijk maar o zo doorzichtig om de hooggeleerde en gewichtige meneer te spelen, de gemiddelde lezer echter kijkt dwars door de gebakken lucht…

  Jij bent de waard die de splinters in de ogen van zijn gasten ziet. Bespaar ons je verdere hallucinaties (ook een crack verleden?) dit wordt een beetje een zielige vertoning. Want in het hoogdravende toontje merk ik ook narcistische trekjes…

  Bespaar mij ook je neerbuigend excuus, ik heb er hoegenaamd niks aan.


  Maak melding
 20. Krak zei mijn klomp toen ik de bovenstaande reactie van de deerniswekkende voorzitter van de Brave fanclub las.

  Voor mijn geestesoog verscheen een fanatieke thuisbanksporter die zich laat verblinden door zoiets onbenullig als een spel waarbij 22 miljonairs achter een bal aan rennen.

  Ondertussen vecht drie kwart van de Surinaamse samenleving om een rechtvaardig bestaan. Maar dat is niet de prioriteit van Sari noch die van Bave overigens.

  Liever creëert men paspoort tegenstelling tussen “ wij “ die hier zijn en “ zij “ die daar zijn.

  Volkomen voorbijgaande aan de mooie strofe die ons volkslied zo kenmerkt “ wans ope tata komopo wi moe seti kondre bung.

  Waartoe voetbal verdwazing en de epistolaire harddrugs die Brave ons voorschotel al niet kan leiden.


  Maak melding
 21. Hoewel ik geen reacties meer wil geven, doe ik het nog 1 keer.

  Ik vind het ook een-ver-onder-het-gordel-gedrag van “de waarachtige waarheid” dat hij Iwan tracht te veroordelen over zijn verleden.
  Iwan komt er tenminste eerlijk voor uit dat hij was uitgegleden en zichzelf heeft hervonden. Heb daarom alleen al respect voor hem, want wie zou durven dit met het lezend publiek te delen. Zijn prive-leven interesseert mij niet en degenen die daar meer over zouden weten, horen daarover te zwijgen.

  Maar wat ik nog meer een ver-onder-het-gordel-gedrag van deze “de waarachtige waarheid” vind, is dat hij zelfs Ghandhi betrekt in zijn nonsens.

  Dat Ghandhi meestal schaars gekleed ging (in een dhoti)was zijn eigen keuze en zijn cultuur.
  Er zijn volksstammen die slechts in een lendendoekje om hun middel door het leven gaan. Het is hun cultuur en dat hebben we te respecteren.

  Laat mensen die groots zijn geweest voor hun land of zelfs voor de wereld verder met rust.
  Betrek ze niet in vuige reacties.

  Iwan het ga je beregoed en je columns lees ik graag.


  Maak melding
 22. Prema, gelijk heb je. Dat gezwets van die idioot moeten we verder maar negeren. Het draagt niks bij aan de discussie, nu komen er nog onzin opmerkingen bij over paspoort kwestie’s en armoede, slaat werkelijk nergens op. Als je het niet meer weet, probeer het dan maar luk raak met gemeenplaatsen waar, het woord zegt het al, iedereen het wel over eens is.

  Eigen lof stinkt, denigrerend bedoelde opmerkingen zijn duidelijk een teken van zwakte en die blinde obsessie toont het gedrag van een psychopaat aan!

  Get a life!


  Maak melding
 23. Wat u Brave’s eerlijkheid noemt is slechts opzichtige poging va hem om z’n gehavende gezicht te redden.’ T is dus maar goed dat u verder het zwijgen toe doet.

  Want nu uw held Mohandas Ghandi ter sprake brengt treft u hieronder een huiveringwekkende paar passage aan uit zijn verzamelde werk (The Collected Works of Mahatma) aan.

  ” 1894 “A general belief seems to prevail in the Colony that the Indians are little better, if at all, than savages or the Natives of Africa. Even the children are taught to believe in that manner, with the result that the Indian is being dragged down to the position of a raw Kaffir.” ~ Vol. I, p. 193

  Nov. 6, 1906
  “Mr. Stead has boldly come out to give us all the help he can. He was therefore requested to write to the Boer leaders that they should not consider Indians as being on the same level as Kaffirs.” ~ Vol. VI, p. 112

  Hoewel ik hoegenaamd niets op heb met de inconsistente broddelwerk van die edeljunk heb, moet ik eerlijk bekennen dat ik veel liever zijn onsamenhangende tekst lees, dan het virulente racisme waarvan Ghandi zich bediende.

  Ghandi, beste Prema droeg niet alleen dhoti maar hij was ook verschrikkeljk dhoti en dat eerlijk is eerlijk kunnen we van Iwan Brave niet zeggen.


  Maak melding
 24. Weer echt een destructieve discusie. Inplaats dat men zich afvraagt wat men er zelf aan positeifs uit kan halen wordt er slechts op de man gepeeld en uitgehaald. Het zij op Iwan het zij op andere forumleden.

  Is het niet goed te erkennen dat iedereen fouten maakt dat we het best leren van eigen fouten en het goedkoopst van anderman fouten. Dat we moete samenleven met mensen die geen van alle foutloos zijn ( dat is de strekking van de eerste steen niets meer niets minder).

  Als ik het verhaal van Iwan lees dan lees ik 2 hoofdpunten.
  -1- Hij is “volwassen”genoeg om kreten als Nik-ker–rie te relativeren.
  -2- Hij maakt zich druk om de geringe inzet eigenwaarde en zelfvertrouwen in SME in het algemeen. Het duale paspoort voor sporter is slechts een voorbeeld. Het zou SME de mogelijkheid geven om snel en goedkoop zich internationaal te kunnen profileren. Immers internationale bekendheid is nu eenmaal een voorwaarde om mee te spelen in de wereld economie.

  De veel reacties komen mj dan ook als triviaal over. Jammer zo komen we niet verder als w hoofdzaken en bijzaken niet kunnen scheiden.


  Maak melding
 25. Prema,

  Je zegt dat je geen zin hebt om te reageren, daar heb je jezelf alleen maar mee. Toon wat meer power en niet stampvoeten omdat er niet naar je geluisterd wordt, je staat niet voor een lokaal hoor madam!
  Het is een forum waar iedereen vrij is om zijn mening te verkondigen.


  Maak melding
 26. rabin
  dat is niet waar wat je schrijft.
  de sme is niet jaloers of …
  het polieke of de politieke personen …
  hebben een verkeerd opvoeding gegeven. na 1975…
  hr .bouterse (met een vraag teken)heeft het van alle slechte sme s het beste gedaan.
  maar daar heb ik het nu niet over….
  zelf bewust worden is het grootste wat men in eigen land kan hebben.
  ik en wij uit de kolonie kunnen machtige landen maken.
  kijk maar naar saddam
  kijk maar naar dubai
  kijk maar naar iran
  wij mogen ook een atoombom ….
  wij mogen ook een klusterbom…
  maar ik ben trots op die landen en die mensen op de wereld die geen atoombom en ook geen klusterbom hebben gegeooid.
  ik ben een van deze mensen ..
  ik en wij uit de kolonies hebben europa opgebouwd en sommige europeanen hebben ons geld meegenomen naar us…
  maar nu heeft europa bijna geen kolonie meer..
  holland 33 jaar ..en er komt geen geld meer binnen.
  en holland is aan het trillen….
  het begint nu slecht te gaan.
  dus toen ik in de kolonie zat heb ik 300 jaren samen met indonesia gewerkt ….
  maar een keer stopt het.
  alles heeft een eind.
  en ik treur niet want elke eind heeft een nieuw begin…
  wie denkt zo ….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES