Wellicht toch Keti Koti optocht in R’dam

27

De gemeente Rotterdam is gistermiddag nogmaals in gesprek gegaan met de stichting Krioro Rutu, om de geplande Keti Koti optocht mogelijk te maken. De gemeente gaf voor de parade van dinsdag 1 juli eerder geen vergunning, omdat de aanvraag volgens haar niet aan de veiligheidseisen voldeed. Dit tot woede van de Surinaamse gemeenschap.

Hoewel de deadline is verstreken, wordt nogmaals een poging ondernomen om de plooien glad te strijken schrijft het Algemeen dagblad. Ook PvdA-raadslid Peggy Wijntuin heeft zich met de zaak bemoeid.

“We hebben er vertrouwen in dat alles goed komt,’’ zegt een woordvoerder van de gemeente in de krant. Stanley van Kallen van de stichting Krioro Rutu: “Het vertrouwen is er weer. Voor ons is het belangrijk dat we over de West-Kruiskade kunnen lopen.”


27 REACTIES

 1. Een hoop gezeur over dit onderwerp ;

  1. Kerkdienst
  2. Kranslegging slaven monument

  That’s all – het is geen feest ; de slaventijd word herdacht – en de vele doden worden herdacht .

  25 November is een feest dag


  Maak melding

 2. Keti Koti beteken gesneden ketting. Wat hebt je aan Keti Koti als er nog slaven bestaan in Suriname. Zie zelf hoeveel mannen, vrouwen en hun eigen kinderen belazeren. Kijk weer naar andere mannen die bij hun vrouwen blijven en samen in de landbouw en veeteelt werken en gelukkig zijn. Dat groep dat over Keti Koti klets moet eerst leren werken hun eigen vrouwen en kindren te waarderen en verzorgen.


  Maak melding

 3. de keti koti-parade gaat gewoon door:
  surinamers gefeliciteerd.

  Krioro Rutu vermoedde dat de gemeente de tocht ter herinnering aan de afschaffing van de slavernij wilde dwarsbomen.

  Volgens Wijntuin waren de strubbelingen van de afgelopen tijd het gevolg van een misverstand. ,,Dat moet volgend jaar beter,” zegt ze.

  De Keti Koti-parade start dinsdag om 12.00 uur vanaf het Grote Visserijplein.


  Maak melding

 4. Hallo (iedere)Surinamer,
  als de slavernij wordt herdacht is dat vele malen beter dan de zgn onafhankelijkheid van 25-11-1975. Want met bijvoorbeeld een kluifje van 1,6 miljard euro ontwikkelingsgeld, die men (=de gever) naar eigen inzicht wil uitgeven en bepalen wanneer en hoe het wordt verstrekt(eenzijdig stoppen na dec.1982)zijn wij nooit wijzer geworden.
  Nu is men bang en als door een wesp gestoken voor de berekening van Armand Zunder (uitbetalen arbeidslonen slavernij plmn 379 miljard euro!). Ben jij al daarvan op de hoogte, ik denk van niet? En als ik het fout heb sorry, dan vul ik je aan. Voor de overige lezers die nog niet van dit op de hoogte zijn. Het is altijd weer informatie die men (bewust nog)niet heeft. Zo werkt dat id Politiek, een en al smerig!
  En van mij mogen er meer claims id toekomst komen, doen de Joden ook hier en overal.
  Want denk je van de Marienburg afslachting(vakbondsstrijd), het uitleveren van Anton de Kom aan de Duitsers, zgn als collaborateur van de Joden tijdens de IIe W.O. hier, het levenslang van Doedel in LPI (Wolffenbuttel) aan de Culturrtuin te Paramaribo, en zo een paar nog meer.
  Mensen, mensen,Houd je zaken bij, ga lezen en ontwikkel jezelve voordat je dingen roept, schrijft en verklaard, is mijn advies.
  En communiceer in duidelijke taal(of correct nederlands of surinaams) dan maak je een betere indruk en begrijpen mensen het beter.
  Ommoe groet Doei iedereen.


  Maak melding

 5. @1: 25 november is idd een feestdag mi man. * feesten omdat de helft van de surinaamse bevolking toentertijd naar NL is gevlucht.
  * feesten omdat het toegekende ontwikkelingsgeld flink werd verbrast door arron en co(rnuiten).
  * feesten vanwege de vele stakingen in suriname na 75
  * feesten omdat de militairen het niet eens waren met het beleid en een coup hadden gepleegd in 80.
  * feesten omdat in 82 15 vooraanstaande surinamers waren vermoord.
  * feesten omdat er in 86 een binnenlandse oorlog uitbrak.
  * feesten omdat er een schaarste aan een heleboel levensmiddelen was in de jaren tachtig.
  * feesten omdat toen front aan de macht kwam, vene met zijn zure SAP kwam (“buikriem strakker aantrekken”, yeah rite man) die het van kwaad tot erger heeft gemaakt (formidabele koersstijging van 1 NLG/10 SRG naar 1 NLG/40 SRG en hoger)
  * feesten dat er maar geen kracht aan de woorden gegeven kon worden: baas in eigen huis (NL bedelen/smeken om hulp)
  * feesten dat er vandaag de dag nog steeds een grote wanorde heerst op alle ministeries.
  * feesten dat de buitenlandse multinationals onze NH wegdragen voor een appel en een ei.
  * feesten dat het geen NL is geweest die Suriname nu UITBUIT, maar andere landen (Canadezen o.a.)
  * feesten dat anno 2008 de gemiddelde salaris van de surinamer een schammele 200 euro per maand is.
  * feesten dat het welvaartspeil in andere caraibische landen hoger ligt dan in Suriname.
  * feesten dat het Suriname nog steeds niet is gelukt om zijn eigen boontjes zelf te doppen.
  * feest ze mi mang, feest ze, biggi poku met nang drigi prisiri, haatsjee, hoeree, hoezeeee suriname onafhankelijk!!


  Maak melding

 6. ik denkt niet dat de regering in suriname een feest van gaat maken.maar meer tot een dag van bezinning.

  het is misschien de arme volk dat hier en daar wat pret willen maken en dit is hun goed recht.

  niemand heeft het recht deze te verbieden om op zo dag als deze niet te mogen vieren of herdenken.

  dit vind ik vergaande brutaliteit en vrijpostig.wat heeft dit te maken met de vele boze opmerking man.

  de landlozen zijn weer bezig hun gaal uit te spugen op de surinamers.


  Maak melding

 7. GOED zo suri rotterdamers het is gelukt dit kan ons niet meer afgepakt worden ding grang obia e wekie baka mekie ding gang provin yorka horie baka gie ding die e grokong
  a markie sorie kaba fa wie moes mekie wang kofo 1JULY WIE SA SPIKRIE NA MARKIE INIE ROTERDAM ALLA BRADA NANGA SISA OENG SORIE OENG FESIE NA visserijplein pier80 grotevisserijstraat 12yuru MENTORjr grang pikieng


  Maak melding

 8. @raj jij bent een creolen-hater maar net als jou cultuur en alle andere culturen, hebben ook wij surinaamse-blakamangs recht op een stukje eigencultuur die wij koesteren.
  wat wij willen is graag leven en laten leven

  basta!


  Maak melding

 9. @raj stel je hebt 3 kinderen 1 is prof. 2 is drs. 3 is op het verkeerde pad, zijn die eerste twee dan alleen jou kinderen en is de derde dan soms niet ook jou kind?al straf je of nog erger verstoot je de derde, het is en blijft jou kind dus een deel van jou.
  145jaar afschaffing of immigratie gun elk mens wat hem toekomt of waar het recht op heeft.

  free your mind!


  Maak melding

 10. dus al dat gezeik over blank en zwart is voor niets geweest een aantal surinamers hebben een probleem en dat is jou houden aan de regels en wetten en als dat toe word gepast zeggen ze vaak dat doen die blanken omdat ik zwart ben, vind ik zelf een zeer zwakke en domme reaktie en er zijn ook mensen die leiding moeten geven die dit soort reaktie voeren door ook van die domme uitspraken te doen .


  Maak melding

 11. volgens mij ben jij een mislukking.en je probeer op anderen dit af te reageren.is jou geliefde met een neger vandoor gegaan of heeft deze overspel gepleegd met een moslim.
  want je blijft maar zaniken over een bepaalde ras.je hebt het echt niet naar jou zin met het leven van alledaags.de mensen die zoveel kunnen lullen zijn meestal slappe lul meiers.

  stamleden zijn zij die dragers zijn geweest van de negers.


  Maak melding

 12. Ohw nee, begrijpend lezen is zo moeilijk? Ik heb nergens aangegeven dat de afro bevolking niet mag feesten?? Halloo mensen wake up??! Ik had het over iets anders (onafhankelijkheid). Tuurlijk mogen ze feesten, ze hebben er recht op. Enne, ik feliciteer de hele neger bevolking van Suriname met de Keti Koti feest hoor! En dat meen ik 😉

  @14: Geen enkele punt is waar wat je zegt, alles mis mi man.


  Maak melding

 13. @ Raj,
  Ik lees je bijdragen altijd met veel plezier. Je slaat de spijker altijd op z’n kop. Je reactie nr 5 is de waarachtige waarheid.Iedereen weet dat Keti Koti niets meer is dan wat opzichtig gefeest voor 1 bepaalde groep.

  Maar ik zou voorzichtig zijn als ik jouw was. De waarheid m.b.t. een bepaalde groep wordt hier niet gewaardeerd. Als je zo doorgaat loop je het risico op een ban. Hou er ten zeerste rekening mee dat de moderater een afro is, en die kan je zo bannen.


  Maak melding

 14. @ profing en ro.avent,
  ik zie dat jullie met een mond vol tanden zitten m.b.t. reactie nr 5 van Raj.
  Jullie kunnen geen inhoudelijke tegenreactie bedenken tegen raj omdat wat raj zegt in nr. 5 gewoon de waarheid is.Daarom komen jullie met onzin reacties nr 10,11,12,14.
  Jullie 2 zijn gewoon zielig.


  Maak melding

 15. Dat gezanik v.d. afro’s ieder jaar op de blanken moet maar ook eens een keertje ophouden. Als jullie compensatie willen voor het slavernijverleden gaan jullie maar naar jullie broeders in AfriKA, want hun voorouders hebben jullie voorouders gevangen en verkocht aan de blanken voor een paar spiegeltjes en kraaltjes. Ga maar bij hun voor compensatie.


  Maak melding

 16. IK vind het heel tries al die opmerkingen hier jammer waarom zijn wij zo verdeeld gebruik toch die grijze cellen goed denk goed na positief denken is niet moeilijk
  wie denkt dat wij het eewig leven hebben
  heef het glad mis wij zullen op een dag sterven maak niet uit of je geel groen of bruin blaka OF wat je ben wo dede wang dee
  jammer jammer mang
  WANG SWIETIE MANSPASIE
  MENTORjr


  Maak melding

 17. prem 1juli is voor afro surinamers een mijlpaal in de geschiedenis.niet 1 van nr.5 opgesomde punten heeft te maken met het onderwerp of nieuwsbericht vind ik.surinaams-nederlands geschiedenis over 1juli 1863 heeft voor mij betrekking op het belangerijkste fundamentele recht van de mens; vrijheid.kraai geen onzin uit,ga je verdiepen in mijn cultuur en geeft dan een reactie
  ik herdenk en vereer, en ben trots op mijn voorvaders die van de tiranie verlos werden van geestelijke en lichaamelijke onderdukkingen , martelingen,onmenselijkheden en zij mijn voorvaders waren de grondleggers van een nieuwe groep nakomelingen die geen afrikaan(althans ik niet) maar surinamer is.dit heeft niks te maken met de onafhankelijkheid van suriname of alle anders rotzooi die jullie opsommen(nr.5).dit is cultuur en ga niet rotzooien met een ander zijn roots, waar heb ik men horen zeggen dat surinamers vredelievend zijn? moskee sinagoge en hindoe tempel naast elkaar,zorg dat het zo blijft en dat wij elkaar niet schenden.zwijg liever dan dat je onzin verkondigd. ik hoop dat ik zo wel inhoudelijk genoeg bent geweest bhaj.


  Maak melding

 18. @ 21: Mijn reactie (5) is geplaatsd in navolging van poster nummer 1: “25 November is een feest dag”.
  Ik advieseer jou en de anderen die kritiek op me hebben, om in het vervolg je vermogen te ontwikkelen om mijn reacties beter te kunnen analyseren.

  @ Prem: Ik maak me niet druk om een ban. Als dat gebeurd, dan zal ik weer tot het besef komen dat de mens niet met de waarheid om kan gaan. Natuurlijk is mijn mening niet zonder schoonheidsfoutjes, maar ik doe mijn best om het zo correct mogelijk over te brengen.


  Maak melding

 19. @22 ben je dan zo gefixeerd door de onafhankelijkheid dat je totaal voorbij gaat en afwijkt aan de essentie van het bericht, namelijk keti koti rotterdam herdenking of viering what ever zelfs in de kerk wordt toch de dood van christus gevierd met brood en wijn, ja opdat hij zijn leven gegeven heeft voor zijn volgelingen je zou keti koti in hetzelfde verband kunnen zien.
  ik vind dat keti koti zeker ook gevierd mag worden.het hangt ervan af hoe mensen het beleven


  Maak melding

 20. @24: Ja, want dat het niet goed gaat met Suriname heeft puur te maken de foute leiders die Suriname heeft gehad. Leiders die dachten dat ze zelf een land konden runnen.. helaas pindakaas is het na 28 jaar nog steeds een zooitje. En daarmee heb ik constant moeite, want ook ik heb het niet zo breed.

  En om terug te komen op de topic: Je hoefde je niet te gaan uitdrukken waarom je keti koti als een feestdag wilt zien. Ik heb je nogmaals al gezegd dat ik geen moeie mee hebt dat het wordt gevierd.


  Maak melding

 21. ik vind dat je een belangerijke onderwerp alle aandacht moet geven die het verdient en niet eromheen moet redeneren mits je de kern van de zaak niet uit het oog verliest. voor mij persoonlijk is deze dag als ik dat mag vergelijken met andere culturen, de enigste afro-surinaamse cultureledag van het jaar. ik heb opzicht ook niks tegen hoe jij je reactie verduidelijkt, even daar gelaten of ik met je eens ben wat de onafhankelijkheid betreft.maar je weet toch zelf ook wel dat hoe het met suriname en zijn leiders gesteld is ,al lang en breed het hele jaar door is besproken in de topics die ervoor bedoeld waren.neemt niet weg dat ik natuurlijk wel begrip heb voor je bezorgdheid


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.