Nieuwe politieke combinatie ziet beter Suriname

36

PARAMARIBO, 28 jun – Suriname kan en moet beter. Volgens de oprichters van Suriname’s nieuwste politieke combinatie is dit waar politici zich druk om moeten maken. Het gaat niet goed, terwijl het wel beter kan. Het Nationaal Democratisch Platform 2008, NDP 2008, wil zich sterk maken voor de inzet van visie en daadkracht.

Daar zou het juist aan ontbreken onder de huidige regering. “We willen beleid met visies die verankerd zijn in de grondwet, in het wezen van de Surinaamse mens”, zegt voorzitter Desi Bouterse van de Nationale Democratische Partij. De combinatie ziet zich als ‘krachtig alternatief voor het realiseren van de aspiraties van het volk.’ Dat die aspiraties vergeten leken in de jaren negentig, toen de NDP in de regering zat, hoeft niet te deren.

Corruptie en vriendsjespolitiek, waar de reegring nu van beschuldigd wordt, vierden ook toen hoogtij. De samenwerkingsovereenkomst tussen de deelnemende partijen moet genoeg overtuigen dat het allemaal anders wordt. “We gaan een goede toekomst tegemoet, waarbij we alle Surinamers zullen mobiliseren, ongeacht geloof of ras”, aldus Bouterse. In NDP 2008 zitten ook de Palu, de KTPI van oud-minister Willy Soemita, de BVD van zakenman Dilip Sardjoe en DNP 2000 van ex-president Jules Wijdenbosch.


36 REACTIES

 1. laten wij het beste hopen,lak aan anderen wat ze zeggen willen.zo kan Suriname niet verder gaan.het geboefte gedoe moeteens ophouden,we willen daadkracht in Suriname

  UN KON WERY,A PINA E GY MANKERY.


  Maak melding

 2. Bewijst ook dat Bouterse maar niet leert van zijn fouten. Hoe kan hij in hemelsnaam in zee gaan met een 2 dode partijen(KTPI& PALU),een schurkenpartij die alleen maar uit is op zakkevullerij(BVD)en een partij die al bewezen heeft niet te voldoen aan transparantie(DNP2000). Dat hij weer als lijstrekker gaat verklaart ook de een belangrijke peler dat hij nimmer en nooit de verkiezingen gaat winnen, al vormt hij een mammoetblok met Jesus. Surinamers zullen nooit een president kiezen in het persoon van Bouterse omdat hijzelf nooit duidelijkheid heeft gegeven aan het volk omtrend 8 December. En het feit dat hijzelf niet is komen opdagen zal FRONT uitmelken in de volgende verkiezingen. Zo zullen ze er weer voor zorgen dat alle mensen alles behalve NDP2008 zullen stemmen, zo zullen ze weer verliezen en zo zal de oude garde die bestaat uit 100% nietsnutters en boeven weer gekozen worden.


  Maak melding

 3. Beleid en visie verankerd in de grondwet zoals het elimineren van het parlement, het vermoorden van 15 vooraanstaande Surinamers, het intimideren van de rechtsgang en rechtspraak, het elimineren van de Rekenkamer en de Raad van Advies, slecht vervoerbeleid, schaarste, de sponsering van de Tucajanas, and so on. Goede zaak. Is er reeds een samenwerking met de party van mr. Chas Mynals?


  Maak melding

 4. zo het is zover de roversbende is gereed om te komen roven en stelen ik vind het opvallend dat 28jaren geleden het is begonnen met militaire vakbond en toen ze de macht overgenomen ook om de coruptie en vriendtjespolitiek te bestrijden maar niets daarvan want bouterse heeft er samen met zijn regering een bende van gemaakt en bosje ook een puinhoop niet te vergeten koetie deze mensen hebben een grote wanbeleid gevoerd in suriname en nu zeg hij dat met hij visie komt welke visie je heb jou omringt met de zelfde mensen van toen bouterse je heb de kans gehad om een van de grooste leiders van suriname te worden je had alles mee maar je heb teveel geluisterd naar jou adviseurs omdat bouterse zelf te dom was nu komt hij met die zelfde drog redenen en niet tevergeten de december moorden zullen en de berechting in het buitenland zullen jou tot jou dood achtervolgen jij ben niet geschikt om een land te besturen bouterse neem akuba als adviseur,


  Maak melding

 5. klink allemaal mooi in de oren,maar het zou beter zijn om het volk een kopie van de regeer programma aan te bieden.en geldt niet alleen voor de combinatie van de ndp ,maar ook de vhp met anderen.of beter gezegd voor alle deelnemende politieke combinatie of partijen.


  Maak melding

 6. De volgende uitspraak getuigd van zijn onkunde en gebrek aan inzicht:
  “We willen beleid met visies die verankerd zijn in de grondwet, in het wezen van de Surinaamse mens”, zegt voorzitter Desi Bouterse

  Een grondwet is star en gerandeerd de rehten van een ieder. Een visie moet vernieuwend zijn en een toekomst visie inhouden. Overigens wat moeten we verwachten van een uitspraak mbt de grondwet van iemand die aangtoond heeft geen enkel respect voor die grondwet en welke andere wet of gerechtelijke macht dan ook te hebben?

  En wat is volgens hem dan wel verankerd in “in het wezen van de Surinaamse mens”? Hopelijk is zijn mensbeeld niet gebaseerd op zijn eigen ego, zijn ik.


  Maak melding

 7. Zij blijven klagen en klagen over ’80’r jaren……maar voor 1863 en/na 1863 …zijn deze bakru’s vergeten.

  Gaan jullie nu maar 145 jaar afschaffing slavernij vieren…Jij denkt dat je daarop recht hebt noh !!! als Redi-Musu zal wel ja.

  NDP breng leven in het land de mensen pinaren, Front schreeuwde altijd in het kader van de armoede bestrijding hebben wij nooit en never een mais korrel geplant.


  Maak melding

 8. Adviseur van Bouterse te zijn,Stinkdier Awarie dU,zou niet slecht zijn,hij zou heelveel aan mij hebben,jij gelijk anton leven in het verleden met veel haat,denk je dat Bouterse gek is,met wie hij in zee gaat
  z,n verstand zit niet onder zijn schoenzool als Du,ik zal niet in details gaan. In de BIJBEL staat geschreven. Heb uw Broeder lief gelijk uw zelf.dat ontbreek bij jouw Anton,ik denk dat een ieder zijn fouten inziet zowel ik,laat mij je niet vergelijken met de haatzaaier @Du,die van links er recht maar stronterij typt en niet weet waarover hij het heeft.2010 is ver maar dichtbij.


  Maak melding

 9. Hoezeer je ook als Surinamer kritiek heb op Surinaamse politici als je en reactie hier kan plaatsen zou je infeite ook instaat moeten zijn om toe te geven dat de nu zittende regeerteam niet deugt je zal ook instaat moeten zijn om optimisties te zijn om positief te blijven en in het mamoetblok de mogelijkheden die er zijn te indentificeren en de juiste aandag daaraan te geven en aan at deel die niet deugt binnen die socall mamoetblok. Het zelfde dus als nu getracht word te doen omtrendt de huidige coalitie, wat deugt word geindentificeerd en wat niet deugt ook al held de weegschaal meer naar deugnieten wat deze regeercoalitie betreft.
  Positief en gezond krities blijven is het toverwoord, zo is het altij geweest.

  Komtjie


  Maak melding

 10. @Akuba.
  De inhoud van je reacties zijn vreselijk onbeschoft en getuigen niet van waarheidzin of zelf reflectie. Zo lees ik met verbazing en een behoorlijk mate van ergernis de volgende tekst.:
  “ik denk dat een ieder zijn fouten inziet zowel ik,laat mij je niet vergelijken met de haatzaaier @Du,die van links er recht maar stronterij typt ”

  Is dit als slechte, misplaatste grap bedoel of verlies je de realiteit werkelijk uit het oog? Je bezit toch wel een spiegel?


  Maak melding

 11. Neus houdt jij maar die spiegel voor jouw neus,maak mij niet uit,als je het als onbeschoft wil zien,dan heb je pech,die witteman had het misschien nog smerig voor jouw aangehaald,ik ben jouw geen verantwoording schuldig,als het werkelijk onbeschoft is,had de redactie mij zeker gecencureerd die schuift het niet onder stoelen of banken.srananman hebben moeite met de waarheid,jullie zijn de genen die vulgaireTaal bezigen te alle uren zonder na te denken.zo zit dat ,ik vergelijk jouw met jouw eigen neus. Heb jouw broeder Lief gelijk uw zelf.Ik heb een spiegel waar ik jouw gedachte kan lezen,wat met jouw op 1 juli kan gebeuren.@DU is inderdaad een HAATZAAIER, zijn coupe met Rambocus is niet gelukt,Gado e sor deng dat na eng GronTapu,en hij bepaald,neem het voor je zelf op met je reflectie.


  Maak melding

 12. ‘Blakka man’ wil dit even met jullie delen;

  Een mamio van partijen die bij elkaar zal worden gehouden door overtreffende corruptie, machtsdronkenschap, intimidatie en hoogmoedswaanzin;

  De leiders van deze mamio;
  ex legerleider DD Bouterse sinds 1980
  ex minister W. Soemita sinds 1969
  ex president J. Wijdenbosch sinds 1985

  Palu en BVD worden gemakshalve overgeslagen, die hebben een verwaarloosbare achterban en nooit regeerverantwoordelijkheid gedragen.

  Deze leiders hebben nog steeds politieke ambities in Suriname!!!

  Weet u hoe de wereld zich heeft ontwikkeld in de afgelopen 40 jaar??????

  Het is Willy Soemita in 39 jaren nog niet gelukt om deze ambities waar te maken; sinds 1969 heeft de VS de volgende presidenten gehad, Nixon, Ford, Carter, Reagan, Bush sr, Clinton, Bush en dit jaar hopelijk Obama…

  Het is Desi D Bouterse (tide tamara, we stre go moro fara,….. hoe lang nog) in 28 jaren niet gelukt zijn Surinaams paradijs te bouwen; sinds 1980 heeft Rusland de leiders Brezjnev, Gorbatsjov, Jeltsin, Poetin en nu Medvedev….

  Het is Jules Wijdenbosch in 23 jaar niet gelukt om Sranan welvarend te ontwikkelen. Sinds het premierschap van Bosje zijn in India achtereenvolgens Rajeev Gandhi, Singh, Shekhar, Rao, Vajpayee, Gowda, Gurjal en nu een andere Singh…..

  De politici die in de VS, Rusland, India, China, Brazilie, Europa samen begonnen met deze resp Surinaamse politici hebben allemaal reeds hun politieke erfenissen achtergelaten en overgedragen aan nieuwe generaties.

  Aleen in Suriname willen de politici voor het leven hun onsuccesvolle ideeen blijven propageren, herhalen, uitdragen, uitvoeren, …..

  Volk van Sranan a sar so, a tan so, a faja bron, neks no fout no de moro…..

  In dat politiek opzicht lijkt Suriname meer op een Afrikaans land op het verkeerde continent. En zo gaat het ook met onze ontwikkeling.

  Ooit gehoord van;
  Mobutu
  Mugabe
  Taylor
  Amin

  Willen wij ons sranan ook in dit rijtje scharen??????

  Volk van Suriname laat het niet zover komen!!!


  Maak melding

 13. Al wordt het 100 jaar maak niet uit voor een dronkenschap of corruptie,die net onder jullie neuzen gebeurt,drugsmarkten in het binnenland,het weg dragen van al onze rijkdommen gif my a break, praten jullie daarover un love a chaotische (setewaaasie)situatie,a furu no mus kheba het moet afgelopen zijn ja,zij die klagen zijn zij die stelen en dealen,blakaman a mu kebaaaaaaa,day long nanga echo na ju baka no draay luku noso ju neky o broko,
  begin je ticket te kopen,als men moeite mee heeft.


  Maak melding

 14. Het probleem in Suriname is dat de huidige president geen besef heeft van wat hij aan het doen is en we blijven maar kijken naar het verleden maar is het nu niet aan ons Surinamers om met zijn allen(koelie, japanesi, cnesi, ingi nanga blaka) te kijken wat nou echt het probleem is, het zijn toch de mensen die gaan stemmen en ventiaan die is gekozen door het volk, hij is zijn beloften helemaal vergeten en het heeft ook te maken met corruptie, dat komt hier in holland ook voor maar we hoeven het niet na te doen van de ‘witte mens, Venitiaan heeft een diamant die zo perfect is dat het niet geslepen hoeft te worden en die bigi lip tip tip speelt er voetbal mee. Ik weet dat die man zijn tijd al heeft gehad en ik vindt dat hij lekker een andere baan moet gaan zoeken want dit werk is voor iemand die van ons land houdt en het volk een goede toekomst wil geven.


  Maak melding

 15. Zodra NDP2008 aan de regering komt zit SME in het zelfde bootje als waarin Mugabe zijn land nu gebracht heeft. God behoede ons.

  Hopelijk komt er de komende maanden een goed alternatief voor het zwakke en ethnische georienteerde Front.


  Maak melding

 16. Om even iets recht te zetten. Desi Bouterse heeft de democratie teruggegeven in 1987. Dat is iets wat dus NIET gezegd kan worden voor vele dictators in de wereld. Die vergelijking gaat dus sowieso niet op.

  Ik heb weinig te maken met boevenbendes of wespennesten… Waar ik mee te maken heb is de verkiezingsuitslag. En die uitslag vertelde mij in 2005 dat Nieuw Front moet samenwerken met de grootste partij… de NDP.

  Maar dat deden ze niet… en ik denk dat ze daar de zure vruchten van zullen plukken in 2010.

  En dan gaat het niet meer om machtsdronkenschap, want er is werk aan de winkel.

  Suriname heeft haar kans gemist in 2005 om een gedegen manager als President te laten fungeren. Ze koos voor de bejaarde koppel Venetiaan/Sardjoe. U ziet zelf wat dit tot stand heeft gebracht.

  Nee… dan liever de BVD en NDP. Die hebben tenminste nog wat geleverd in 3 jaar tijd. Vergeet niet de handelsbekwame persoon die de BVD aanvoert, Dilip Sardjoe.

  Het komt nu aan op gedegen kennis en kunde… Het nyan patu heeft te lang geduurd…

  TIDE! TAMARA! WI STREY GO MORO FARA!


  Maak melding

 17. Het meeste werk van de huidige regering bestond uit puinruimen. Puin dat door de regering Wijdenbosch werd achtergelaten. De schatkist was leeg en Suriname zat diep in de schulden. Bouterse c.s. zijn een stelletje populisten die inspelen op de “fouten” van anderen. Maar zeg nu zelf, ging het onder zijn bewind beter? Het antwoord is duidelijk “NEE”.
  De NDP, DNP en consorten willen alleen maar “scoren” bij het volk en hen zo zand in de ogen strooien. Op deze manier kunnen zij zelf hun gang gaan met nog grotere corrupte praktijken dan thans het geval is.
  Venetiaan zelf is een integer man die helaas niet in staat is geweest om de corruptie binnen zijn eigen coalitie aan te pakken maar desondanks de economie, zo goed en zo kwaad als het ging, een behoorlijke impuls heeft gegeven.
  Natuurlijk heeft de huidige administratie ook fouten gemaakt zoals bijvoorbeeld het binnenhalen van grote getalen Chinezen, maar anderzijds staat Suriname er economisch gezien een stuk beter voor.
  Voor mij is het een keuze tussen twee “kwaden” en dan kies ik voor de minst kwade en dat is in mijn ogen het Front en niet die boevenbende van de NDP en zijn alliantie.


  Maak melding

 18. Ter aanvulling Gino.
  De komende verkiezing moet het front korte metten maken met partijen van somo en brunswijk.
  voor de rest was het Front zo slecht niet.


  Maak melding

 19. @Laatste Rit
  DDB heeft de Democratie niet terug gebracht. Er was voor hem niets meer te halen en hij werd ook anderzijds gedwongen om zijn dictatuur op te geven. In mijn ogen lijkt SME steeds meer op Afrika:

  DDB = Idi Amin.
  Veni = meer en meer een “to be” Mugabe.
  De slippen dragers er om heen hebben we evenmin nodig. Het is te hopen dat er uit de overige maatschappelijke organisaties goed politicie opstaan en voor de komende verkiezingen een solide partij MET een echt partij programma opstaan. Waaruit die gaan komen is echter de vraag. In elk geval niet uit de vakbeweging want die is minstens zo incompetent en corrupt.


  Maak melding

 20. BVD Dilip Sardjoe = handelsbekwaam, laat me niet lachen, stupid….

  Deze man heeft in de periode toen Henk Goedschalk de president van de centrale bank van suriname was tegen sf 1,80 us dollars gekocht om handelsgoederen te importeren die tegen de parallel koers in Suriname werden verkocht. Ik fris uw geheugen even op, het gaat over de tijdsperiode eind jaren 80 en begin jaren negentig.

  Voor de gewone burger was het bloedend om aan vreemde valuta te komen, terwijl ’s lands voorraad aan us dollars tegen sf 1,80 over de toonbank gingen naar deze nu door stupids bewierookte handelsbekwame bvd voorzitter.

  Het is publiek geheim dat de scheuring in de VHP in 1996 o.a. werd gefinancierd door deze handelsbekwame ‘ondernemer’ om zo Bosje aan het presidentschap te helpen.
  Het prijskaartje dat hieraan hing voor deze ondernemer was dat Rudisa de hofleverancier werd van de bouwmaterialen van de 2 bruggen die zijn betaald uit de volledige jaarinkomsten van de mijnbouwmaatschappijen.

  De gevolgen van deze bestuursperiode zijn u niet ontgaan.

  Het heeft geen zin te speculeren over een alternatief voor de huidige regering als dat alternatief in het verleden herhaaldelijk (1986, 1991 en 2000) heeft bewezen, na mijn regeren de zondvloed (lees ook zondvloek).

  Volk van Suriname, don’t be stupid!!!


  Maak melding

 21. Er zijn zoveel zaken die fout gingen, fout zijn gegaan en nog fout gaan in Suriname, hier. Er zijn ook veel dingen die goed gaan.
  Als de heer Bouterse ook meehelpt aan alle dingen die goed gaan en ze nog beter laten gaan en de dingen die niet zo lekker lopen, helpt ze beter te laten gaan….en als we allemaal dit doen en niet schelden en klagen tegen elkaar….dan zullen we minder op een land in Afrika beginnen te lijken.

  Oudere mensen in het vak moeten de jongeren ook in het zadel zetten en ze desnoods van achter de schermen supervisen als menthor.
  EThiek onder alle mensen is toch zo belangrijk. Ethiek is iets van nature.
  Know thyself and do the right thing.

  Waarom doet meneer Bouterse toch zo moeilijk betreffende het 8 december gebeuren ? als hij het zo hecht meent met ons allen hier, vraag ik hem ook mee te helpen bij de klopjacht om de daders op te speuren van de 8 december tragedie. DAT is grondwettelijk en past in de aard van de Surinaamse mens.
  De Surinaamse mens is van aard een Ethisch wezen en helpt mee aan oplossingen.

  Een filosoof zei eens ‘For a problem to be a problem, it must contain a lie”.
  Dat 8 dec ding houdt zoveel nog tegen, het houdt Suriname tegen eindelijk eens te kunnen zeggen : ‘ Aai nu gaan we beginnen 1 land en volk te zijn, laten we gaan BOUWEN’.
  Waarom houdt dit 8 dec 82 probleem nog zo lang aan ?

  Wel, mijn lieve medemensen in Suriname ne Nederland en overal, it is because there is a lie, een onwaarheid. Het bevat een leugen.
  TRuth will blow away the lie, en ook de gehel aberratie die we in Suriname al zo lang ervaren. It is time to come clean !
  Het lijkt heel moeilijk dat te doen, maar wie ooit gebiecht heeft in welke kerk dan ook, kent het zalige gevoel erna !! 🙂

  Na de erkenning, volgt ‘ Schade vergoeding’ en daarna ‘Verzoek te mogen terugtreden als lid van de groep tegen wie de dader schade had aangebracht’,. Pas dan zouden we stemmen mogen uitbrengen. Het zou veel en veel makkelijker gaan en veel meer mensen zouden zich lekker met elkaar voelen in Suriname !!

  Sonny.


  Maak melding

 22. @neus jij beticht mensen van dat ze stronterij zeggen en de andere van onbeschoft zijn maar sorry hoor maar jou posting geteuge niet van intellect dus dan is het de pot verwijt de ketel front is niet goed bouterse ook niet daar ben ik het met jou eens maar als jij zo slim ben als hoe jij jou voor doet waarom kom je dan niet met een alternatief velen van jullie hier hangen de intelelectueel uit op het internet want het is makkelijk anoniem jou zo voor te doen de beste stuurlui staan altijd aan wal daar zijn surinamers heel goed in A.U.B


  Maak melding

 23. 1. Ethiek
  2. Technologie
  3. Beleidsvoering

  Dit is de volgorde die ons Suriname zal helpen overleven en naar een 1ste wereld land helpen. Zolang de Surinaamse mens niet Ethisch met zichzelf en zijn medemens kan omgaan, zullen welke moderne technologien dan ook, hier niet geimplementeerd kunnen worden. De verkeerschaos thans in Paramaribo vraagt naar digitale oplossingen, zo ook de misdaad, alsoook het overheids apparaaat, bevolkings registratie en afhandelingen, medische zorg , onderwijs, …..waarom kunnen wij geen wetenschappers kweken die ook bv aan de ruimtevaartindustrie hun bijdrage leveren? ga zo maar door, de creatieve geest is aan u, maar…pas als 1 en 2 goed zitten dan zal 3, beleid/adminstratieve uitvoering, pas lukken.
  Welke regering dan ook aan de macht komt, ze zullen zich moeten houden aan 1,2,3 anders falen zij ook weer keer op keer ! Maar als mensen moeten wij op elkaar LETTEN dat 1-2-3 nageleefd wordt, in het belang van ons allen, u ook !

  Ik dank u.
  Sonny Khoeblal


  Maak melding

 24. ongeveer 500.000 inwoners ,ongeveer 100.000 gezinnen.Net zoveel als een kleine stadje in Nederland .Alleen is Suriname 100 malen zo groot als dat stadje en bezit 1000 malen meer rijkdom in zijn bodem.Waarom kan niet iedere gezin in Suriname gewoon rijk zijn ?Suriname is niet van de Surinamers. (wakeUPsranangmangs)


  Maak melding

 25. Sinds wanneer zijn de woorden “visie” en “daadkracht” weer in de Surinaamse dictionaire opgenomen? Als ze er ooit al instonden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.