zondag, maart 3, 2024
HomeNieuws uit SurinameActiedreiging voormalige rebellengroepen Suriname

Actiedreiging voormalige rebellengroepen Suriname

-

De Nationale Carrierebeurs

PARAMARIBO, 27 jun – Vier voormalige rebellengroepen dreigen met acties als het vredesakkoord van 1992 niet wordt uitgevoerd. “We hebben er genoeg van aan het lijntje gehouden te worden”, zegt Frederik Finisie, oud-parlementariër en woordvoerder van de Angula-groep. Er komen ‘harde acties’.

Het lamleggen van de economie wordt niet uitgesloten. Hoe dat zal worden gepresteerd, wordt niet prijsgegeven. “We hebben het gevoel dat de regering het Jungle Commando (van coalitieparlementariër Ronny Brunswijk, red.) een voorkeursbehandeling geeft”, zegt Finisie. Als medeondertekenaars, zouden de ex-rebellen van het Jungle Commando eerder aan werk geholpen worden.

Dat steekt. Strijders van de andere groepen, Angula, Mandela, Kofimakka en Tucayana Amazones, zouden ook om werk verlegen zitten. “Maar niemand kijkt naar ons om, terwijl het akkoord duidelijk is”, aldus Finisie. Het Jungle Commando heeft jaren strijd geleverd tegen het militaire regime. De andere groepen zijn later opgericht. De Tucayana Amazones waren een soort reactie op een mogelijke omvorming van het Jungle Commando tot een politie-eenheid voor het binnenland.

opening
Fernandes Express
KASSAV LIVE in Rotterdam

20 REACTIES
 1. Opa Ruro stop met de liegers & bedriegers club,
  anders krijgen wij weer problemen in het land.
  Om mensen zolang te bedonderen en anderen te bevoordelen is in niemands voordeel.
  Uw kunt alleen meer en meer woede van hen op uw nek halen.


  Maak melding
 2. Ik zit met een probleem of liever gezegd een vraag, die luidt:
  Hoe kan het dat in een land met zoveel mogelijkheden, rijkdom, potenties en ga maar door, zo’n kleine bevolking van ampertjes 500.000 mensen (te vergelijken met de stad Den Haag) niet aankan? Volgens mij moet je van goede huize komen om deze problemen te creëren. Ik begrijp het niet, maar het zal aan mij liggen.


  Maak melding
 3. Jammer dat het na zovele jaren het gesloten akkoord niet bij iedereen van toepassing is. Mogen we weer niet weten hoe de vork in de stronthoop zit?.


  Maak melding
 4. regering laat jou niet chateren door niemand deze mensen vind ik hypocriet waar waren ze toen bosje aan het bewind was slapen zeker dit hoord erbij om de regering te destabiliseren de regering kend deze scenario maar kijk uit want deze regering weet precies waar het vandaan komt wie aan de touwtjes trekt daarom nu al die mammoet combinatie in geval van maar deze keer gaan ze echt slecht gokken .


  Maak melding
 5. Meet niet met verschillende maten, opdat ook u zulks niet ten deel valt.

  De een mag lekaal (g/k) over die schutting springen, wijl de andere niet eens naar diezelfde schutting mag kijken. Fawaka?


  Maak melding
 6. uitroeien die gasten man,de meeste bendeleden waren toen al leeglopers.en leefden toen in de veronderstelling dat chandrikapersad santokhi hen in dienst zouden nemen,hoe dan.deze kunnen nauwelijks hun namen schrijven.dan willen zei politieman spelen.

  vene luister doe een verzoek aan de surinamers in nederland om een bijdrage te leveren.om elke werkzoekende in suriname te adopteren.


  Maak melding
 7. Daar heb je dat stinkdier weer #4,nu betaald
  Bosje het gelak,te ju kwekie snekie ,ju o kisi aboma,ik denk niet dat het de schuld
  van Bosje is.vraag maar aan opa ruro,en Bobo
  jules.wie zat in korjaaltjes fu koti liba
  abra……na bosje???????die ene is reeds gecrepeerd,die zei wo sor a boy,de natuur doet zijn werk en God derest.


  Maak melding
 8. du….vecht niet met je zelve: Bosje ging beter met deze mensen om…daarom waren zij tevreden (pais en vree)alle groepen…weet dit !!!! en doe niet meer zo (du) doe dombo.


  Maak melding
 9. Zeker moet een Akkoord Nageleeft worden,
  echter zal je als Partij ook weer niet het heel volk bedreigen, met economische terreur daden, Fout Fout Fout,
  Uw kunt maar al die energie liever gebruiken op alvast Uw eigen omgeving helpen opbouwen en dan via alle de ter bschikking stande LEGALE wegen te bewandelen om Toch UW RECHT te halen.
  Bedreiging is nergens goed voor op de long run gaat U allen ook het slachtoffer woreden van U eigen bedreigingen.


  Maak melding
 10. Elk mens heeft t recht om dom te zijn , of zich alsodanig te gedragen , maar deze gasten maken er wel heel erg beetje veel misbruik van. . Laat ze de economie lamleggen, en kijken hoever ze daarmee komen. Of denken ze dat de rest van de bevolking dat zal blijven accepteren? Suriname is gezegend met een prachtige natuur , maar dit soort schijtlijsters die de jarenlang niks hebben gedaan om hun eigen situatie te verbeteren en op hun luie reet zijn blijven zitten , denkende dat hun probleem voor hen opgelost zal worden , waarbij ze enkel t handje hoefden op te houden daarvoor, zijn ziende blind. Goed opgeleide mensen kunnen moeilijk aan de slag, enkele groepen profiteurs die springen tij en ontij omhoog om andere mensen in de samenleving te chanteren, door acties aan te kondigen , daarmee te chanteren. Wie dit probleem heeft helpen creeren , is niet meer aan de orde, zii hebben er geen last van , anderen wel.Hoe is dit te verkopen aan andere werkzoekenden? t Leger van zeven-eveners zal wel weer groeien , want wat is de toegevoegde waarde die ongeschoolde mensen bijdragen aan de ambtenarij en in t algemen belang? Non what-so-ever , ze komen op de payroll voor en ontvangen daarom loon, that,s all there is to it.
  Ze vinden zichzelf met dreigementen belangrijk,en zijn selectief dom om dat te denken .


  Maak melding
 11. @ die achterlijke koe van nummer 7 het valt toch op dat deze mensen stil waren in de tijd an bosje en bouta en nu ineens gaan ze dreigen ik weet niet over welke god jij het heb bouterse zeker want hij is jou god jij aanbid hem deze jongens hebben gevochten voor hun idialen en dachten dat het de goede was en nu zitten zij berooid achter en die klootzak bouterse heeft zijn schaapjes op het droge rijk geworden , deze jongens waren jong en geloofde in hun idialen zoals iedereen en ze hebben een oorlog gevoerd voor niets want bouterse en brunswijk zijn gewoon maatjes en deze jonge mannen zijn berooid achtergelaten bouterse heeft deze jongens veel beloofd ze zouden huis en erf krijgen niets daarvan ik spreek nog steeds een aantal van deze mensen die nu in nederland zijn dan zij de tranen nabij als je hoord wat deze jongens hebben megemaakt sommige hebben nog last van PTSS dit alles hebben we te danken aan iemand die tenkoste van alles macht wil hebben en behouden kapot maken kan hij goed maar opbouwen helemaal niets , een andere idioot beweerd dat bosje dat bosje beter met deze mensen omging wat hebben ze precies gedaan voor deze mensen vertel mij dat het probleem van deze jongen licht anders het licht politiek ook gevoelig maar mijn mening is dat deze mensen geholpen moeten worden maar dreigen moeten ze achterwegen laten want de man die ze in deze probleem heeft gezet die komt nieteens voor ze op in het parlement maar wel iedere maand geld ontangen bespreek deze problemen in het parlement zo als het hoord in een democratie, wat dat betref ben ik het eens met nummer 10 maar dat kan je niet in die stomme kop van nummer 7 krijgen hij is dom en blijft dom,


  Maak melding
 12. Ai dan Santhokie,

  Ga je nu optreden of schijt je in je broek om deze boslanders op te pakken??

  Dit is terrorisme en moet je hard optreden. Afperserij is strafbaar! de vraag is of je wel ballen hebt om dit soort groeperingen aan te pakken.


  Maak melding
 13. niet alleen op de regering zitten wachten er is genoeg werk in het binnenland .begin maar de illegale goudzoekers in het oerwoud aan te
  pakken die er jaarlijks heel veel goud en geld het land uit smokkelen.

  wakker worden landgenoten????????????????


  Maak melding
 14. In de tijd van het militaire regiem was het land veel veiliger.

  Nu is alles naar de klote qua veiligheid. Met dank aan de huidige regeringen.

  Zet deze mensen (ex-rebellen) in als surveillanten in gevaarlijke wijken. Maak controle posten met slagbomen op de hoofdwegen en grenzen van en naar de bewoonde wereld. Hiermee kunnen vele illegale vuurwapens, drugs, goud, criminelen etc.etc. onderschept worden.

  Het gaat wel werken mits deze mensen niet currupt worden.


  Maak melding
 15. @Akuba
  Dat je NDP adebt bent weten we wel. Maar je reacties zijn bedreovend. Ze zijn een schande voor SME en gevn de indruk dat de DNP aanhang uit een stel ongecivileerde figuren bestaat. Nu heeft elke partij in SME een aantal (soms heel veel) die feitelijk achter de tralies horen te zitten. Maar jouw reacties wekken bij een ieder die het forum leest de indruk dat SME vooral bevolkt wordt door een verzameling lompe criminelen en hun aanhang die alles van hun criminele bazen goed praten. En een ieder die het niet met hen eens is onbeschoft benaderd. Lijkt mij dat SME hier niet mee gebaat is.


  Maak melding
 16. he goed iedee, nu ga ik ook met een groep beginnen, eerst moorden dan kan ik zo een hooge post krijgen, misschiem word ik later voorzitter van de assamblee, dan moet ik eerst vrouwen aanranden of verkrachten , net als somo ,mischien word ik president, of krijg ik een post als brunswijk, de moordenaar. het gaat goed in sur, zo makkelijk is het, om naar boven te komen, je hoe ook geen opleiding te hebben, dat alles is mogelijk in sur, hoera leve sur


  Maak melding
 17. Awara…… jij kon die mannen het liefst zeggen om rustig thuis te blijven en te wachten.

  En rustig blijven hooorrrrrrrrrrrr God komt jullie allen helpen……..snap jij het Awara ?

  Wanneer ze oud en grijs geworden zijn, moeten zij ook rustig wachten op giften….mi sa zinnie wan two ouru zuzu gi din.

  Ti din Srananman wannie (wie dan ook )din no habi fu go hossel, a sa kon gi din.


  Maak melding
 18. Volgens mij wordt er niet goed gelezen,
  Het zijn ex-rebellen die vochten om hun eigen gebied te beschermen,inderdaad werden ze bedreigd door de Jungle-Comando,want Brunswijk dacht dat hij dat hele gebied kon claimen,toendertijd.De Tucayana`s zijn de oudste bewoners van Suriname, Indianen dus,mogen zij niet voor hun rechten opkomen?Deze mensen hadden niets te maken met Bouters.

  Lezen jullie aub begrijpend:Het zijn ex-rebellen dus tegen de Militairen ai tjeh poti sommigen willen en zijn zo gefrustreerd,dat ze Bouterse en de NDP overal de schuld van willen geven.

  Het Jungle-Commando wordt op alle fronten voorgetrokken vooral nu Santokie en Venetiaan willen blijven regereren.
  Is het niemand opgevallen dat het de Boslandbewoners zijn die de stad domineren en niet in positive zin,ga naar de politie-site van Suriname 99% van de gezochte moordenaars,verkrachters,rovers etc. zijn djoeka`s.Geen enkele Indiaan.

  Reageer aub maar kom niet met leugens over dit probleem, het is zo dat deze groep ex-rebellen het spuug zat is om in een hoekje gedrukt te worden.


  Maak melding
 19. @Du

  Heb jij een Bouterse Syndroom????????????
  Mijn advies:please please ga naar de dokter.
  We zijn ziek en moe van dat NDP gehaal en getrek van je…


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES