zaterdag, mei 25, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijWateroverlast Surinaams binnenland onder de loep

Wateroverlast Surinaams binnenland onder de loep

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 jul – De vaker terugkerende wateroverlast in het binnenland zal wetenschappelijk bestudeerd worden. De Anton de Kom Universiteit van Suriname moet namens de regering in de toekomst gaan kijken. Het gaat vooral om het voorspelbaar krijgen van klimaatgedrag. De regering wil met zetten vooruitwerken.

Er moet tijdig kunnen worden ingespeeld op weersomstandigheden. De eerste stappen zijn reeds gezet met de aanschaf van twee meetinstrumenten. “De meetinstrumenten moeten de regering in staat stellen tijdig te weten wanneer, waar, hoe lang en in welke mate” wateroverlast zal worden ondervonden, zegt universiteitsdocent Siewnath Naipal tegenover de Ware Tijd.

Uiteindelijk zal aan de hand van klimaatmodellen aangegeven kunnen worden hoe groot de neerslag zal zijn op een bepaald moment. Binnen twee jaar moet het al zover zijn. Ook het andere uiterste, extreem droog weer, kan beter in kaart worden gebracht. Hoe dan ook, het oude leven in het binnenland zal drastisch moeten veranderen. De gemeenschappen ontkomen niet aan de noodzaak te verhuizen.

In buurland Frans Guyana is dit al lang realiteit. De traditioneel verspreid levende gemeenschappen zijn teruggebracht tot een handjevol woonconcentraties. Hulp van de Franse overheid loopt vrijwel uitsluitend via deze concentraties. Minister Michel Felisi van Regionale Ontwikkeling zegt dat nog gesproken wordt met de gemeenschappen. Verhuizen stuit vooral op psychologische en culturele obstakels.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

6 REACTIES
 1. Het moet allemaal wettelijk geregeld zijn, waar men zich in het binnenland verantwoord kan vestigen. Wie zich aan deze wetten en regels houdt krijgt ook voorrang als er hulp nodig is.

  Er moet ook een campagne komen om deze binnenland bewoners te informeren over de gevaren van vestigingen bij de rivieren die in de toekomst vaker buiten zijn oever zal treden i.v.m. klimaatsveranderingen.


  Maak melding
 2. “De vaker terugkerende wateroverlast in het binnenland zal wetenschappelijk bestudeerd worden”.
  Hier kan je toch alleen maar om lachen.


  Maak melding
 3. De regering ziet niet of wil niet zien dat de boskap en verkoop van de surinaamse grondstoffen bijdraagt aan deze overstromingen.Volg de onderstaande link via YouTube voor een documentaire dat laatst is gemaakt.Laten we dit mooie land niet vernietigen.Het zijn soms hele mooie beelden maar laat je niet misleiden en let op waar het om gaat.De verkoop van Swiet Sranang!
  http://www.youtube.com/watch?v=z5OoPc6_eFE
  Graag je commentaar hierover


  Maak melding
 4. Palulu (mooie bloem), je hebt gelijk. Maar Suriname is al bezig zijn eigen grontapoe naar de filistijnen te helpen. Ondanks de prachtige woorden van de heren van de Klimaatconferentie, wordt er via de achterdeur weer een stuk regenwoud gekapt voor weet ik veel wat. Er is geen beleid, geen structuur, een wetgeving en geen controle op dat gebied. Jammer.


  Maak melding
 5. @ Prik: dan zal ik je nog iets leuks vertellen. Vanmorgen in de Times: “De wateroverlast in het binnenland wordt vermoedelijk veroorzaakt door de klimaatverandering.” Nou vráág ik je. Ze leven volgens mij nog in de middeleeuwen hier. Zag deze week op t.v. een uitzending van de meteodienst opZanderij. Leken wel schoolkinderen die voor het eerst een computer zagen. Een verhaal was er ook nauwelijks.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES