dinsdag, mei 21, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijSchade wateroverlast Oost-Suriname omvangrijk

Schade wateroverlast Oost-Suriname omvangrijk

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 24 jun – De materiële schade door de wateroverlast in het Lawa-Tapanahony gebied is buitengewoon groot. Dit zegt minister Michel Felisi van Regionale Ontwikkeling. Behalve dat mensen hun woningen niet kunnen betreden, is ook veel landbouwgrond onder water geraakt. De ellende is nog niet helemaal over.

Veel dorpen staan nog grotendeels blank. “De schade is groot, als je binnen een dag ongepland binnen een uur je hele huisraad moet verplaatsen, kost dat”, zegt Felisi tegenover Radio ABC. Intussen heeft er veel van dat het waterpeil afneemt. De bewegingen van het water worden constant in de gaten gehouden door posten van Regionale Ontwikkeling.

De hulpverlening verloopt intussen vlot. Ook daar wordt regelmatig geëvalueerd. “Omdat die niet op elke moment hetzelfde is. Je gaat uit van wat de mensen op dat moment nodig hebben. In eerste aanleg zijn tenten verstrekt, omdat daar het meest behoefte aan was. Toen is water verstrekt, omdat er geen zicht was op veilig drinkwater”, aldus Felisi. Nu wordt vooral voedsel verstrekt.

Het transport geschiedt vooral via water. “Het kost veel geld”, zegt Felisi. Intussen kan worden geconcludeerd dat de wateroverlast erger is dan twee jaar geleden. “Het water staat op sommige plaatsen zeker een meter hoger, in dat opzicht kunnen we wel zeggen dat het erger is. Veel meer mensen zijn geëvacueerd, dorpen die niet echt onder water gelopen waren, zijn dit wel.” De sanitaire voorzieningen zijn slecht.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

5 REACTIES
 1. `waarom verhuizen deze Surinamers niet naar hoger gelegen gebieden?
  Dat kost ook wat maar op lange termijn is dat toch veel beter?


  Maak melding
 2. Het is triest, maar dit zal niet de laatste keer zijn. Er gaan nog meer van deze overstromingen plaatsvinden in de toekomst.

  Er moeten dijken en bufferzones aangelegd worden om het overtollige water op te kunnen vangen bij zulke hoeveelheden. Binnen deze zones moet er niet gebouwd en geplant worden. Eventueel gecontroleerd door de overheid, want ook in het binnenland moeten er wetten gelden.

  Dit plan moet over een tien jaar uitgespreid worden, om realisatie mogelijk te maken. Als dit niet gebeurd gaat het de overheid juist veel meer geld kosten, vanwege de schade die telkens gesteund en gecompenseerd moet worden.


  Maak melding
 3. Je vraagt je soms af,heeft suri een regering,althans iets dat daarop lijkt.

  Tot nu toe wordt door niemand iets gemerkt van bestuur van het land..

  Het land ligt al een paar weken onder water geen enkele reactie van de staat suriname.

  Er wordt al in geen weken vergadert in het parlement geen korum..

  De voor-zitter is onvindbaar de onder en onder-onder-voorzitter kan en mag geen vergaring lijden ..

  De president is totaal in slaap gevallen samen met v-p die al niks voorstelt..

  De minister heeft duidelijk gezegd,dat ze niet weet wat te doen..

  Kijk ik kan niet anders concluderen,ik bedoel het niet negatief ook ik ben een surinamer..maar helaas het is niet anders..

  Wij hebben zelf gekozen en moeten samen dragen en overleven..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES