maandag, mei 27, 2024
HomeColumnsVerspild talent

Verspild talent

-

Does Travel - naar Suriname

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Toen ik als redacteur in een VN-rapport las dat de straatprijs van een gram cocaïne in Paramaribo 5 euro was, wist ik met zekerheid dat dit cijfer correct was. Ik was namelijk zelf – om het maar netjes uit te drukken – consument van het wit goedje. Ik verrookte het lustig met de ene blaka jonko na de andere. Paramaribo had, volgens het VN-rapport, na producent Colombia de laagste straatprijs in de wereld. Het rapport sprak niet langer van doorvoerhaven maar van ‘opslaghaven’. Ook worden lokale dealers niet langer beloond met geld, maar met een overschotje cocaïne die zij voor zichzelf mogen verkopen.

Naarmate ik afdaalde in de drugsscene van Paramaribo, kreeg ik meer inzicht in haar dimensies. Aanvankelijk denk je dat voornamelijk creoolse jongens dealen in de achterbuurten. Terwijl je koopt, voel je je bezwaard tegenover de directe buurtbewoners. Maar na verloop van tijd blijken de jongens gewoon in dienst te zijn van de Hindoestaanse of Javaanse huiseigenaar. En na weer langere tijd kom je erachter dat gezinnen van een compleet straatblok leven van de kleincocaïnehandel.

Vijf euro per gram! Dat is nóg goedkoper dan marihuana of hasjiesj in drugswalhalla Amsterdam, waar cocaïne het tienvoudige kost. Maar toch. Omgerekend is twintig Surinaamse dollar voor Surinaamse verhoudingen net zo veel als vijftig euro hier. In de armoedescène van Paramaribo is daarom niet alleen een halve gram voor 10 SRD gangbaar, maar ook een kwart gram voor 5 SRD én een ‘pit’ – zoals dat heet – voor 2,50 SRD. Ik heb zelfs meegemaakt dat als een haveloze en radeloze junk maar lang genoeg doorzeurde, hij bij de dealer een pitje kon lospeuteren voor 1,25 SRD. Dus een achtste gram! En dat was eigenlijk nog een eye-opener voor mij. Toen begreep ik hoe het loonde voor de vele verslaafde zwervers en daklozen te bedelen in de straten van Paramaribo of om zich op te werpen als ongevraagde parkeerwachter. Deze vorm van prijsstelling deed mij ook realiseren dat de Surinaamse jeugd in groot gevaar is. Er is gewoon geen sprake van een financiële drempel om een blaka jonko te scoren.

Toen mijn afdalen de vorm had aangenomen van afglijden, kwam ik ook tot het inzicht dat er enorm veel Surinaams talent ten onder gaat aan de cocaïne. Stuk voor stuk kwam ik vooral jongens tegen die vroeger een goede boterham verdienden met hun creativiteit en talent. Of het nu ging om kappers, timmerlieden, metselaars, elektriciens of kunstnijverheid. Of wat te denken van mijn eigen talent. Maar de schellen vielen letterlijk van mijn ogen toen ik na een aanval van psychotische amokmakerij twee weken in de kerkers van het Psychiatrisch Centrum Suriname – vroeger LPI geheten – werd gesmeten. In één cel moest ik twee poepemmers en twee stukken sponsmatras delen met vijftien anderen. Het aantal drugsgerelateerde gevallen was schokkend. Ik zag sommige doorgeflipte celgenoten als ‘bloemstukken van de duivel’. Hoe zwaar ik nog gedrogeerd was; ik realiseerde mij dat deze duistere afdaling uiteindelijk maar één uitkomst had: definitieve ondergang.

Hét spraakmakende nieuws van vorige week is dat van een Surinaamse brassband maar liefst veertien leden als bolletjesslikkers waren opgepakt op Schiphol. Niet lang daarna zeven leden van een toneelgroep. Wat vooral de discussie nu beheerst, is of de 100 procent-controle al dan niet toch terecht is. Of dat Suriname weer te schande wordt gezet. Maar daar zou niet de algemene bezorgdheid moeten liggen. De belangrijkste lering die we hieruit moeten trekken is dat heel wat (onwetende) Surinaamse jongeren verstrikt zijn in de kluwen van de cocaïnemaffia. Ze worden geronseld in armoedewijken zoals Flora en – in dit geval – verlekkerd met blinkende instrumenten, stoere outfits en buitenlandse reizen. Reken maar dat een en ander gepaard gaat met schuldbekentenissen. En binnen de Surinaamse pinaarcultuur is al een bedrag van 500 euro een kapitaal. En ineens is het: ‘voor wat hoort wat’. We zouden ons lelijk vergissen te denken dat het allemaal zo ‘vrijwillig’ aan toe gaat. De grote vraag is nu: wat geven deze jonge mensen als onderpand en waar lopen ze in die fuik? Het antwoord zal zowel politiek (corruptiebestrijding) als sociaal-maatschappelijk (armoedebestrijding) moeten worden gevonden.

Een vrijwel compleet virtuoze brassband in de gevangenis beland. Over verspilling van talenten gesproken. Tot slot: de brassbandleden zijn slechts bewust geofferde pionnen van een multi-etnisch crimineel netwerk. Als de pionnen op zijn, zullen ook kopstukken volgen. Dan zal blijken hoe breed en diep de Surinaamse samenleving verstrikt is. Maar vooralsnog pionnen te over.

Iwan Brave
Dit is de bewerking van een radiocolumn voor Faya FM (Amsterdam Salto)

opening
Fernandes Express
Passion in concert

23 REACTIES
 1. Een goed en eerlijk stuk. Waren maar meer die dit durven erkennen.
  Ik begrijp dat het niet makkelijk is om over de LPI periode te schrijven maar het zou naar mijn idee goed zijn als die jongens in SME eens horen hoe diep je kan, ne gaat vallen als je aan de coke begint en hoe moeilijk de weg terug is.

  SME is verworden tot een narco staat. Een ervenis die we niet zo snel oplossen. Maar waar we voorla met vereende kracht tegen moeten vechten.


  Maak melding
 2. Schandelijk, crimineel en ..zie je wel!.. zijn de kreten die je nu hoort. Dit zou de vernederende manier van 100%controle rechtvaardigen. Wat men zich moet afvragen is hoe het komt dat de Surinamers zo masaal aan de drugssmokkel gaan. Is het hebzucht of naiviteit, zijn ze inderdaad in de greep van de Surinaamse drugsmafia of is dit het gevolg van het desadtreus beleid van Venitiaan en de zijnen? Zegt u het maar, volgens mij is het het laatste. Een regering zonder visie voor de toekomst die geen antwoord heeft op het afgleiden van de natie maar weigert het mandaad terug te geven ondanks haar incompetentie!


  Maak melding
 3. “Tot slot: de brassbandleden zijn slechts bewust geofferde pionnen van een multi-etnisch crimineel netwerk.”

  goedzo.
  mijn vermoedens worden ook door jou bevestigd dat de brass/toneelboys gewoon zijn geofferd voor de grote lading die onopgemerkt is doorgeglipt.


  Maak melding
 4. Dit verhaal van de brave Iwan is een donkere bladzijde in zijn leven. Dat je begiftigd bent met een scherpe pen is wel duidelijk gebleken in je columns.Maar in dit verhaal, ik neem aan dat het allemaal echtgebeurd is en dat het niet nog eens een keer gesausd is met drugs en coca. Mang overdrijf je niet een beetje.
  Truusje


  Maak melding
 5. Luie mensen raken gau verslaaft. Ze willen alleen pret, dansen en mooie vrouwen. Bigie spelen en geen moer doen. Voordat je de eerste sigaret gaat roken ken je al die gevaren. Kijk zelf om je heen, wie geen alcohol en niet rookt heeft het beter. Luie mensen zullen wij altijdt in deze wereld hebben.


  Maak melding
 6. Gro skin,wat een verhaal,hoe maffia,s anderen hun leven kunnen vernietigen,aan de ene kant wil ik de maffia niet gauw beschuldigen,jij benadert de maffia door hebtzucht. natuurlijk wordt je automatisch zijn prooi.Mij in een Cel God bewaren mij.


  Maak melding
 7. Wow man erg heftig hoor. Brave vergeet nog erbij te vermelden dat de militaire periode deels hieraan schuldig is en dat wij surneds onbewust ook. Door in die moeilijke periode massaal geld en goederen te sturen naar suriname hebben we de zelfwerkzaamheid van de surinamers zwaar verminkt, waardoor men niet meer weet wat het is om in het zweet des aanschijns brood te verdienen. Nu nog is de geld en goederenstroom niet afgenomen in vergelijking tot de militaire periode en de huidige regeerders doen alsof hun neus bloeden. Maar bovenal geven ze het slechte voorbeeld door omstreden figuren het land te laten regeren met alle gevolgen van dien. We maken terecht geintjes dat suriname tot bedelnatie is verworden, maar de realiteit is dat de bedelmentaliteit is geescaleerd in de ‘easy-money-making’mentaliteit waardoor de criminaliteit de nieuwe politiek is geworden in suriname. Nieuw Front zit erbij en kijkt ernaar en intussen geven de nationalisten af op de surneds die de situatie openlijk durven aan te snijden. En nu ben ik benieuwd naar de scheldpartijen.


  Maak melding
 8. Afgelopen zaterdagavond was de film “Bolletjes blues”‘ te zien op de Zender Ned.3 . In2006 had ik ,m al gezien ,maar nu dit onderwerp actueel, heb ik bewust gekozen om opnieuw naar tekijken , ipv. naar voetballen , waarva ik persoonlijk blij dat Rusland heeft gewonnen. Kunnen over t paard getilde lui en de massa die in eufori leefde , weer tot de orde van de dag gaan.
  In de film was duidelijk t zien hoe radeloosheid van een jongere, die nadat hij in aanraking kwam met de schijnwereld waarmee
  de aspirant slikkers lekker gemaakt worden, koos voor nog meer ellende dan hij al kende.
  Deze jongeren worden bewust “eager” gemaakt door schijn luxe waar ze zich aan vergapen , en uiteindelijk kiezen ze t zij bewust of gedwongen voor een slikreisje te maken. Worden in een luxe hotel ondergebracht om na een paar dagen te ganslikken. Ik moet er nog van huiveren al siker aandenk hoe ze de troep slikken , in t bijzijn van iemand waar heel opvallend een pistool in de z,n broekband te zien is, onder t toeziend oog van een of andere kopstik van de organisatie.En toegegeven t ging over iemand die vanuit A,dam naar Par,bo ging , maar omgekeerd, over methodes die gebruikt worden is er geen verschil, maar veel fictie was er niet in de film.t Liet een van de manieren zien , van hoe t er aan toe gaat, bij slikkers
  Iwan Brave, bedankt dat je dit stuk hebt geschreven , maar ik ben bang dat de drugsbazen je dit niet in dank zullen afnemen , als ze t al lezen. Zolang er geen omslag in t denken van de jongeren en anderen ,die zich voor t karretje laten spannen ,komt , om welke reden dan ook , heb ik er een hard hoofd in.


  Maak melding
 9. meneer,
  brave zou het niet beter zijn geweest als je de mensen zouden vertellen hoe je in zo’n situatie kan geraken.
  aangezien wij mogen aannemen dat je de ervaringen heeft doorgemaakt in nederland/suriname.zou dit zeker een aanloop kunnen zijn naar een betere voorlichting naar de jeugdigen toe.

  men moet niet denken dat dit alleen in de achterbuurten plaatsvinden.drugsverslaving kwam toen meer onder de best gesauteerde in suriname.de mark is nu toegankelijk voor iedereen en maakt de zaak nog ingewikkeld.

  de gedachte is de vader van de daad

  persoonlijke charme en sociaal succes zijn afhankelijk van uw vermogen u in de belangstellingen,de opvattingen en aspiraties van anderen in te denken


  Maak melding
 10. FAYA FM ik ben trots op jullie. Met goeie programmas zoals de column van Iwan Brave is er in elk geval een rasdiostation waarop ik als srananman trots kan zijn.
  Gaat zo door !!


  Maak melding
 11. Dat onze edel de junk de deksel van zijn persoonlijk beerput wil lichten valt niet te prijzen maar verdient juist ons wantrouwen.

  Van veel schrijvers is namelijk bekend dat zij zichzelf willens en weten in het verderf storten om vervolgens triomferende kond doen van hun misfortuin.

  Zo ook onze snuivende en snoevende scribent die bijkans met een Messiaans geldingsdrang inzicht geeft in de Surinaamse drugs scene.

  Een scene die wordt gekenmerkt door onverholen hypocrisie en domme vooroordelen.

  Denkt u werkelijk dat als men alle Surinamers drugdealers oppakt hun bezitting verbeurd verklaart dat er in Nederland een grammetje minder gebruikt wordt?

  Dat onze Bravenu een pleidooi houdt tegen het verval van onze samenleving, heeft iets van een Awari die zijn kroost vertelt dat je geen kip mag stelen.


  Maak melding
 12. Zoals ik bij de Obama column vroeg:

  de waarachtige waarheid,
  Ik begrijp dat jij de columns van Brave liever kwijt bent, Jammer want je reageert op elk stukje, iedere column.. voel ik wat racune, haat of misschien zelf jaloezie?
  Ik kan me vergissen maar de boosheid die uit je reactie blijkt moet ergens vandaan komen.
  Laat ons dit weten dan zijn wij ook op de hoogte en kunnen wij jou reacties op waarde schatten

  gatver


  Maak melding
 13. jammer:suriname kan of kon ik mij altijd herinneren in mij jeugd,de jaren`,60 het was de Land van Melk en Honing, maar onze schepper heeft ons na die REvo los gelaten!


  Maak melding
 14. Doordat de coca zij weg nu steeds moeilijker uitlandde kan: zullen er meerdere iwan brave komen wat funesh is voor Sranang: VISIE is er niet in mijn lobi sranang de coca lijkt nu onze visie tezijn, wat heel ERG is!


  Maak melding
 15. @ #10

  Prik, ik kan mij helemaal vinden in je analyse. Elke poging die een verandering in Su op gang kan brengen, moet uit het volk komen… Zij kunnen een omslag teweeg brengen door een beter regering te eisen c.q. te kiezen. Maar nu is het, het volk krijgt de regering die het verdient…

  Verder, #16, als mensen beginnen over enige en echte waarheid verhalen krijg ik spontaan jeuk en kotsneigingen. Idd, gatver! Voedingsbodem voor haatzaaierij. Je klinkt als een dominee en evangelist die alle kennis in pacht denkt te hebben. Maar ondertussen wel je eigen ongenoegens op anderen afreageren, gewoonweg laf.


  Maak melding
 16. no. 16 De waarachtige waarheid wat is jou probleem met Iwan Brave??!!
  Je geeft steeds maar af op Brave zonder inhoudelijk in te gaan op zijn stukken!
  Met jou reacties laat je zien dat je een of ander rancuneus zielig figuur bent!!!


  Maak melding
 17. Ik ben blij dat we een intelligente en kritische schrijver als Brave in ons midden hebben. Het is een schande hoe jong talent wordt verspild aan de harddrugs en een teken van de verdergaande neerwaarste spiraal in ons geliefde Suriname. De 100% controles blijken vooral de boodschapper te zijn van het slechte nieuws, een verstandige overheid (en een verstandige president) neemt dit signaal serieus!


  Maak melding
 18. verspilt talent
  de site heet heel goed verspilt talent.
  geile wilders is door de hollandse rechters vrijgesproken.
  de rechters van klein holland heeft in de kleine grenzen van holland de g.wilders vrijgesproken.
  de rechters van klein holland heeft zijn talent verspilt.
  dit betekent niet dat de rezt van de buiten grenzen van holland dit van de rechters van apertheids land klein holland respecteert…
  helaas rechters van holland jullie verspillen jullie tijd en jullie verspillen ook onze mensheids tijd.
  jammer ..leeg hoofd geboren en leeg hoofd zal men ook dood gaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES