dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenKunst en cultuurArrestaties raken cultureel gebeuren Suriname

Arrestaties raken cultureel gebeuren Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 20 jun – Het hele nationale culturele gebeuren wordt getroffen door de recente arrestaties van Surinaamse culturele groepen in Nederland. Dit zegt Stanley Sidoel, directeur Cultuur op het ministerie van Onderwijs & Volksontwikkeling, Minov. Het imago van Surinaamse culturen staat onder druk, evenals de culturele banden met Nederland.

Immers wordt door sommigen misbruik gemaakt van de Nederlandse gastvrijheid. Vooral de uitwisseling van groepen en experts zou uiteindelijk het kind van de rekening kunnen worden. “Dat is niet wat we nodig hebben”, zegt Sidoel tegenover de Ware Tijd. De recente arrestatie van vier leden van de populaire toneelgroep A Sa Go heeft het er niet beter op gemaakt.

Het is reeds de vierde keer dit jaar dat een culturele groep aangehouden wordt op Schiphol. “Je voelt je er als directoraat Cultuur ongemakkelijk bij, omdat zoveel mogelijk culturele uitwisseling gestimuleerd wordt”, aldus Sidoel. Dat dient alleen maar om de Surinaamse cultuurdragers een hart onder de riem te steken. De arrestatie is des te pijnlijker, daar A Sa Go in zijn stukken vaker waarschuwingen heeft verwerkt tegen drugsgebruik en drugssmokkel.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
 1. Komt ervan jullie wilden zelf via Front dat Holland, culturele gebeuren van Su. onder handen moest/mocht nemen.

  En san e pasa nono…jawel pai-pai…dank je wel FRONT.
  Coca wordt nu straf…cultuur toch !!!!


  Maak melding
 2. Alsof door deze aanhoudingen het drugsprobleem in Nederland is opgelost.
  Hoe kunnen de z.g. coffeeshops zo lang blijven bloeien. Waar komt het allemaal vandaan? De kleine jongens de afleiders ,stoten gewoon hun kop door domme acties en de grote boys ja…, je weet het . Die zitten zelf in het opsporingssysteem .Ned. heeft een drugscultuur en die wordt nooit geschonden.”We houden het legaal om de haarden onder controle te hebben ,maar dat is -schelden mag niet- dus zeg ik nonsens .


  Maak melding
 3. Dit bewijst te meer dat de 100 % controle door moet gaan.
  Wie weet dat er regeringsfunctionarissen erachter zitten, want in het verleden is er vele malen gepleit voor afschaffing ervan.
  Dent aan het timult rondom ex-minister Alice Amafo, die uit de kamt van Brunswijk kwam.


  Maak melding
 4. Niet zo flauw jongens.
  dit is een serieus probleem aan het worden.
  Hoe voorkom je dit. Niet door schelden en vingertje wijzen. Er zal een daad tegenover gesteld moeten worden om weer geloofwaardiog over te komen. Aktie gevraagd. Wel een beetje dom van onze culti’s. Riekt inderdaad naar een nieuwe cultuur maar is o zo dom. screenen die handel voor je ze op het vliegtuig zet. Dat moet de nieuwe cultuur worden.


  Maak melding
 5. De pater intellectualis-cultuur achter dit alles wordt wijselijk verzwegen.

  Time will tell.

  Nu weten we in ieder geval welk cultuur voor de kruimeltjes gaat.

  Als die beerput opengaat zullen wij aan de weet komen wie die grote jongens zijn. Er zijn “arme” en er zijn “rijke” culturen!


  Maak melding
 6. Het is de naakte waarheid, en doet meer pijn dan een leugen. Schande toch notabene onder het mom culturele., zeg maar uitwiseling.Die “gasten” zijn gewoon ordinaire drugs-koeriers.Het kan toch niet waar zijn dat die Suriname vertegenwoordigen.


  Maak melding
 7. Cultuur wordt dekmantel voor coke vervoeren.
  Wel, t zal mij een rotzorg wezen als er vraag is vanuit Ned. Moeten wij dan als domme slaafse ezels de vraag naar coke gaan invullen ? laat diegen die dat nodig vinden in Ned. maar een andere manier vindn. Surinamers hoeven niet hun te voorzien als vervoerders en bevoorraders.Vraag en aaanbod a la ,maar men hoeft zich niet aan te melden daarvoor. Deze echte tonelspelers , niet vanwege hun talent , maar hun zgn status als voorbeeld figuren , die datgene wat ze aan de kaak stellen ,zichzelf aan schuldig maken, en hun drugscultuur uitdragen die krijgen op Zanderij echt geen lijfscontrole/visitatie. daar gaat t van : Eh, ie sab, toch a sa go en kon jere, mek den man psa, een persoon ,handelt de zaken paspoort controle en zo af , ende rest loopt door. Piece of cake om dan met de troep door te lopen. Diezelfde vlieger gaat niet op bij aankomst, want ook al zou daar een mannetje staan die bij de organisatie zit , de kans om ze door telaten lopen krijgt hij niet , zeker nu er zowat een batterij aan middelen ingezet worden. Vraag en aanbod ,zal wel , maar Surinamers moeten hun kop gebruiken en niet voor levering zorgen. De eigenaars wiens zending nu is onderschept diens enige zorg is ,als iemand maar z,n kaken op elkaar houdt en geen babbelwater te drinken krijgt waardoor verbale diaree ontstaat , en hoe de volgende zendingen veilig te stellen. Armoede kan heel heftig zijn in iemands leven , maar drugs vervoeren is never a way out. Daar komt alleen maar meer ellende van.


  Maak melding
 8. sommige mensen hier geven iedereen de schuld maar vergeten en ding dat het bij de daders begin die gedreven worden door hebzucht eerst moeten we ons gaan afvragen waneer de drugs problemen in suriname zijn begonnen, de suriname die ik kenden was niet zo dit is een zeer trieste ontwikkeling dit plaats vind in suriname het word tijd dat de regering met keiharde maatregel komt om onze landgenoten te ontmoedigen om zich niet te lenen voor dit soort kwalijke en schandalige zaak anderen hier geven de schuld aan front die mensen grijpen alle om een politieke zaak van te maken maar ze vergeten een ding dat suriname onder het bewind van bouterse bekent stond als drugs land deze man heeft de deur open gezet voor de colombiaanse drugs barron en nu zitten wij met de gebakken peren .


  Maak melding
 9. coca cultuur is de rijkste die velen naar hun graf brengt of gek maken maar er zijn bonoes die beweren dat ze het spul ongezien binneloodsen is het waar naar mijn meening is dat bedrog of is dat samen smelten van culturen als het om geld gaat dan neem ik liever een slang die 30 eiren slikt per dag of is dat een fabel na sang konie konie lobie na dat e redie ing tiefie


  Maak melding
 10. baja,ik hoop niet dat Jolanda,er bij is,laat het niet waar zijn,ze was mijn Held
  Laat dit maar een Les zijn voor al die gasten die in de toekomst dit willen gaan doen,vindt het triest en intriest,tog moeten wehun niet veroordelen nog oordelen,en voor ze bidden dat ze nu een les geleerd hebben.
  Mensen als U blief geen leed vermaak.


  Maak melding
 11. Om jullie even op de hoogte te stellen: Op Zanderij zijn deze week twee nieuwe scanners in gebruik gekomen. Eén voor de handbagage en één voor de bagage die in het ruim meegaat. Gesponsord door: juist, jullie raden het al. Nu is het wachten nog op de bodyscan, die gaat er ook komen. Dus blijf lekker kankeren en naar anderen wijzen, er gebeurt wel degelijk iets op JAP, in samenwerking met die “domme” bakra’s….


  Maak melding
 12. @ Dus Ganga: er is wel degelijk stront (met of zonder coke) aan de knikker. In Nederland wordt een voorarrest niet zomaar verlengd.


  Maak melding
 13. Meisje

  Ik vind het schandalig van de leden die nog meer schande en schade over ons en zichzelf hebben gebracht.
  A san na geen drugs dus geen geslik.
  En geen gezeur verder van “ja maar in Holland wordt gewoon drugs verkocht”.Holland wilt geen drugs uit Suriname punt uit. Doe het niet!!!!


  Maak melding
 14. Met Front aan de macht..kijk en luister…straks ga je horen dat Baas…degene is die Coca voor het eerst de wereld in heeft geholpen.
  Zo dom is deze Katibo volk.(s.v.p. verander a.u.b. van mentaliteit in doen en denken .incl.handelen persoonlijke omgang met anderen.

  Weet dat anderen behoorlijk rijk worden van Coca anno 2008.
  ….citaat… unu no kan libi na kondre gi drugs man….maar anno 2008 kijk…en zie de vloek is behoorlijk.
  Opa Ruro gij weet !!!!!!!!!!!


  Maak melding
 15. het valt mee dat de zogenaamde ekte ekte nationalisten nog steeds niet de schuld van dit gebeuren heeft gegeven aan de eigenwijze surneds.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES