Betrouwbaar

8

Iwan BraveDoor Iwan Brave – Zo’n tien jaar geleden was het een crime om geld via de bank over te maken naar Suriname. Het kon oneindig onderweg zijn. En dan zwijgen we over de hoge kosten. Surinaamse particulieren speelden inventief in op deze situatie. Via winkeltjes aan de Albert Cuyp of de West-Kruiskade kon je geld overmaken. Gewoon in valuta en tegen een zeer schappelijk tarief. Hiermee ontstond een illegale maar bonafide vorm van money transfer. De officiële banken met hun bureaucratie en torenhoge commissies hadden het nakijken. Maar ook gevestigde money-transfercompanies zoals Western Union. Deze laatste kwam dan ook met een speciaal tarief voor kleinere bedragen naar Suriname.

Als je bedenkt dat wij Surinamers met zijn allen jaarlijks voor zo’n dertig miljoen euro overzees versturen, dan lieten de reguliere banken dus behoorlijk wat geld liggen. Maar de tijden veranderen. Nu is het makkelijk via internetbankieren binnen drie werkdagen geld over te maken. ‘Ha, lekker handig’, dacht ik toen ik twee jaar geleden weer terugkeerde in Nederland. Drie dagen is geen tijd en Western Union vond ik altijd toch te duur, ondanks het speciale tarief. Maar ik bekwam een koude douche. Mij werd ruim 25 euro in rekening gebracht! Bij Western Union zou dat maar de helft zijn. Niemand bij de bank kon mij overigens vertellen hoe nou precies die commissie werd berekend. Mijn bank verwees mij naar de ontvangende bank in Paramaribo. En die verwees mij pingpongend terug naar mijn bank.

Maar ook als je kiest voor kosten delen tussen zender en ontvanger, blijft het een rip off. Mijn bank brengt mij 7 euro in rekening en de bank in Paramaribo houdt maar liefst 15 euro in van het overgemaakte bedrag! Dit is wat ik noem oplichterij in vereniging door banken, aangezien de tarieven nergens transparant worden vermeld. Dus verstuur ik weer mijn geld via Western Union. Tien euro goedkoper en bovendien binnen een minuut opvraagbaar in Paramaribo.

Vorige week stapte ik onwetend een Postkantoor binnen. Ik kon in dat filiaal niet meer overmaken, want per 1 juni is de Postbank de samenwerking met Western Union aan het afbouwen. Deze zomer nog worden het Western Union-agentschap in alle postkantoren gesloten. Thuis had ik nog een folder van Western Union, waarop staat: ‘snel & betrouwbaar wereldwijd geld versturen’. En op die folder staan voornamelijk kleurrijke gezichten van uitlopende origine. Het moge duidelijk zijn wie die voornaamste doelgroep vormen. Niet lang daarna blader ik in een Parool van enkele dagen oud. En mijn oog valt op een artikel met als kop: ‘Postbank staakt money transfers’. Reden: ‘Te strenge eisen van de nieuwe Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme’. “Bovendien hebben we prima alternatieven voor onze klanten.” aldus een woordvoerder van de Postbank. Verder schrijft de krant dat het aantal money transfers sedert 2003 ‘explosief’ is gestegen. Alleen al in Zuidoost zijn tientallen geldtransactiekantoren. En citerend uit het politierapport: “In toenemende mate worden money transfers geassocieerd met criminele activiteiten.” Ook lenen ze zich uitstekend voor “grensoverschrijdende criminele netwerken”.

Toen viel bij mij het muntje van argwaan. Het zal best allemaal. Maar ik denk er het mijne van. Reguliere banken zagen en zien Nederlanders van niet-westerse origine helemaal niet staan als volwaardige doelgroep. Kijk maar naar al die spotjes van Lenen.nl. Hoeveel zijn het er wel niet? En alleen maar happy blanke koppeltjes of gezinnetjes. Daarom irriteren ze me. Ook waren er geen eenvoudige transfermogelijkheden naar menig herkomstland. Daarom hebben migranten eigen alternatieve en betaalbare transfercircuits opgezet. Het leek allemaal niet zo’n vaart te lopen. Maar nu het booming business blijkt te zijn, komen de tegenkrachten opzetten. Altijd als migranten als genegeerde doelgroep succesvolle alternatieve circuits opzetten, worden ze gecriminaliseerd. Eerst waren het de belhuizen, nu de (alternatieve) geldtransactiekantoortjes.

Hoewel ik niet twijfel aan bepaalde maffiose praktijken, gaat de criminalisering van de wel erg makkelijk in samenspraak met de witgedomineerde media. ‘Misdaadgeld gedijt goed in die transactiekantoortjes’, kopt het Parool verderop. Het achtergrondartikel levert geen harde feiten en cijfers; het blijft bij ‘associaties’. En volgens mij wil de Postbank met zijn krokodillentranen gewoon meer grip krijgen op deze alternatieve geldtransacties en verschuilt zich achter ‘te strenge’ eisen? Als ik Western Union verstoot als partner, dan komen ze (hopelijk) bij mij internetbankieren, moet vast de gedachte zijn. Dus mensen, blijf vooral je geld overmaken via Suri-Change, de Albert Cuyp of de West-Kruiskade. Ons eigen betrouwbare zwarte geldcircuit! Let wel, ik zei niet: zwárt-geldcircuit.

Iwan Brave
Dit is een bewerking van een radiocolumn voor Faya FM (Salto Amsterdam)


8 REACTIES

 1. Bij MoneyGram betaal ik $ 9,99 voor een transfer tot $ 300. Bij Western Union $ 23 (!) Via internetbankieren betaal ik € 6,80 per transactie, ongeacht de hoogte van het bedrag. Ik wil een ieder aanraden zich terdege op de hoogte te stellen van de transfer/transactiekosten per bank/kantoor/instelling, want dat kan u een hoop geld schelen. Internationaal rekenen banken doorgaans 3% transferprovisie. Als u op de FBI-lijst van vorig jaar (2007) kijkt naar de meest fraudegevoelige en verdachte money-transferorganisaties, dan zie je op 1, 2 en 3: Western Union. Vreemd, omdat de FBI met hetzelfde Western Union samenwerkt in strijd tegen het internationale money-laundring en black money circuit, met name in de Afrikaanse (Nigeria) en Aziatische landen. Maar de keus ligt natuurlijk bij u. Overigens: Iwan, weer een goed artikel. Zie mijn reactie als een kleine aanvulling daarop.


  Maak melding

 2. De Postbank stopt met het product Money Transfer van Western Union, omdat de ING (die de Postbank overneemt) niet geassocieerd wil worden met Money Transfer.
  Dat is heel erg jammer want dagelijks wordt er heel veel gebruik van Money Transfer gemaakt voornamelijk door mensen die geld naar hun thuisland sturen. Het kan echter ook voorkomen dat geld wit gewassen wordt. Maar door de legitimatie verplichtingen zijn de witwassers zo op te sporen.
  Durven ze ook nog te zeggen dat de klant er beter van wordt dat de Postbank wordt overgenomen door de ING. Het tegendeel is waar.
  Overigens ben ik het niet met je eens dat de banken de nederlanders van niet westers origine niet zien staan. Ik zie er juist heel veel in de reclame spots, behalve daar waar het om lenen gaat.


  Maak melding

 3. ik heb een godo rekening in su. en maak hier gewoon mijn geld over naar een raborekening en refereer naar mijn godorekening in SU. Dus geen kosten at all.

  Ik weiger mee te betalen aan al die officiele koersen. Bespaard lekker veel centjes moet ik zeggen.

  Echt een aanrader.


  Maak melding

 4. Blaka bakra, dank voor je aanvulling. Nadeel van Money Gram is dat die je een nadelige wisselkoers geeft tussen euro en dollars en vervolgens moet de ontvanger toch weer die dollars inwisselen naar SRD. Dus je verliest (zeker op een groter bedrag) ook op dit twee maal wisselen. Terwijl WU in euro’s uitbetaald. Dus als ze het niet links van je nemen dan wel rechts.
  De realiteit blijft dat er veel verdiend wordt op particuliere overmakingen. Wie een zakelijke rekening heeft, komt er veel milder van af.

  En Els, ook bedankt voor je aanvulling; alleen ben ik benieuwd naar die reclamespotjes van banken waar je “heel veel” allochtonen ziet, dan kan ik ze gaan spotten.

  Grtz…


  Maak melding

 5. Oh, heerlijke ironie….

  We sturen met zijn allen al jaren heel veel geld naar het thuisland, maar datzelfde ’thuisland’ moet ons niet. Behalve ons geld dan, he.

  Dus laat het geld maar stromen! Who cares about de kosten, als de miljoenen maar blijven komen.


  Maak melding

 6. Mooie column, de tekst gaat over vertrouwen maar de clou is eigenlijk dat Surneds jaarlijks ca. 30 miljoen euro overmaken naar het thuisland! En dat al tientalle jaren…

  Daar zijn wij wel goed voor, met onze bijdrage helpen wij menige Suri de maand voorbij de eerste week door te komen.

  Tegenover deze financiele injectie staat collectief hoon, afwijzing en minachting. Op afstand geld verstrekken is OK, verplicht bijna, maar je mag je verder nergens mee bemoeien. Hoe hypocriet kan je zijn!


  Maak melding

 7. ING neemt de Postbank helemaal niet over. ING is de holding van oa ING Bank en de Postbank.

  Nu wordt per 1-1-9 ongeveer, ING Bank en Postbank samengevoegd tot 1 nieuwe bank, ING en niet ING Bank.

  Dus een herbranding van 2 banken binnen het concern ING.

  Simpel.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.