dinsdag, juni 18, 2024
HomeOnderwerpenNatuurSurinaamse houtproducent behaalt groen label

Surinaamse houtproducent behaalt groen label

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 14 jun – Suma Lumber Company is het eerste Surinaamse houtbedrijf met een groen label. Het zogenaamde Forest Management Certificaat komt van de Raad voor Duurzaam Bosbeheer, FSC. Er wordt gesproken van een doorbraak voor het bedrijf en voor Suriname zelf.

FMC’s worden alleen toegekend als kan worden vastgesteld dat hout wordt gekapt op milieuvriendelijk manier. Aangetoond moet kunnen worden dat het bos voldoende gelegenheid krijgt zich te herstellen. “Het bedrijf kan zich nu wereldwijd meten met alle professionele spelers in de bosbouw. Het is de kroon op het werk na ongeveer tien jaar investeren en voorbereiden”, zegt oprichter Etienne Boerenveen.

Niet alleen het herstel moet zeker zijn. Er wordt ook gelet op de wijze van verwerking, het transport en arbeidsomstandigheden. De FSC is een internationale non-gouvernementele organisatie waarin zowel houtproducenten en -handelaren, milieuorganisaties en in stamverband levende groepen vertegenwoordigd zijn. Suma Lumber beschikt over ongeveer zeventigduizend hectare bos.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

12 REACTIES
 1. Etienne Poederveen,

  Moet hij niet vervolgd worden voor samenzwering en cocainehandel in Suriname?

  Voormalig legertop en nu de beschikking over 70.000 hectare bos? Hoe kan dat?

  Sandpotiie je hebt weer werk om te onderzoeken


  Maak melding
 2. Mooi werk!

  Hardhout is op termijn meer waard dan goud. Zorg wel dat je weer herplant voor de toekomstige generaties. Als dat goed geregeld is moet het geen probleem zijn.

  Als je deze meneer wil oppakken voor cocaine dan kun je net zo goed half Suriname opsluiten voor allerlei delicten. Vooral aan de top hebben ze allemaal wel iets te verbergen of gedaan wat God verboden heeft.


  Maak melding
 3. Ja, in een land als Suriname moet je kennelijk niet eerlijk zijn om vooruit te komen in het leven.
  Ik dacht dat hij weggerangeeerd was en nu blijkt hij de baas te zijn over 70.000 ha bos. Wordt het geen tijd voor mij om ook oneerlijk te worden?
  Met mijn eerlijkheid ben ik geen stap verder gekomen in het leven.


  Maak melding
 4. Het is weer een Surinamer die goed geinvesteerd heeft . Maakt niet uit wat hij allemaal gedaan heeft,Maar investeren in het land zelf zegt veel goeds. Alle criminelen mogen hun geld in Suriname investeren, dat levert vooruitgang, want de regering is het land aan het uitroven. Somo?????


  Maak melding
 5. Wat heel Front niet met Bruynzeel kon, kan Etienne Boerenveen
  wel.
  Al die deskundigen binen het Front en geen een wist Bruynzeel te redden. Geen een.


  Maak melding
 6. Twee dingen niet door elkaar halen, Sribi. Bruynzeel was een overheidsbedrijf en Suma Lumber Company niet. Bruynzeel moest verkocht worden omdat het onrendabel was (lees: naar de kloten geholpen door de Su.-regering). Kijk wat met andere (semi)overheidsbedrijven is gebeurd: SML, Surland, enz. En Etienne Boerenveen, was dat niet… nee toch… zou hij toch nog connecties aan de top hebben…? Vul maar in. In ieder geval is het zeker dat hij niet de enige is die er beter van wordt. Beschermde houtkap of niet.


  Maak melding
 7. blaka bakra…. bruynzeel is tot vandaag nog niet verkocht. Tot vandaag.
  Heel Front kan niet een bedrijf draaien.
  Boerenveen toont aan dat Bruynzeel wel zou kunnen draaien en wel rendabel zou kunnen zijn.
  En het Front heeft dus gefaald en dan zeg ik het.Het Front vernietigt die bedrijven opzettelijk.
  Ik zeg was Boerenveen bij bruynzeel dan was het vandaag draaiende. Front kon niemand in die hele coalitie vinden om dat bedrijf te draaien, dat is wat ik gezegd hebt.Het is schandelijk.

  Het interesseert me niet hoeveel aandeelhouders het bedrijf Suma Lumber Company heeft ,wie ze zijn en of dat ze er beter van worden.Was ik maar ook aaandeelhouder.


  Maak melding
 8. wie houd wie voor de gek, een groep rijke europeanen zij met dit idee gekomem, zo kunnen zij alleen met hout handelen, de hele hout sector komen op dit slimme manier in hun handen, en het word over al toegepast, de groene label geeft hun alleen toestemming, om met hout te handelen, zo worden alleen hout van hun gekocht, de arme kunnen stikken, hun zijn nu de baas.


  Maak melding
 9. @sribi
  Front loopt al tig jaar te leuren met het slechtdraaiende Bruyzeel. Dat het slecht gaat/ging met Bruynzeel is niet iets van de laatste jaren. Dus dat moet je het management van zeg 10- 20 jaar terug verwijten die het roer niet tijdig of goed omgooiden of de zaken verkeerd ingeschat hebben. We kennen allemaal de Bruynzeel woningen van voor de revo. Dat was een goed product en toen was Bruynzeel solide. Lijkt mij dat de Revo er in belangrijke mate aan debet was dat Bruynzeel berg afwaarts ging.
  Front heeft in zoverre slechts bemoeienis met bruynzeel dat zij opzoek ging naar een overname partner om zo te proberen de werkgelegenheid te waarborgen. Na veel onderhandelingen is die niet gevonden. Heeljammer maar in mijn ogen getuigd het handelen van Front in deze in elk geval van het inzicht dat een dergelijk bedrijf geen overheidsbedrijf moet of mag zijn. Iets wat menigeen zal onderschrijven.

  Suma is een geheel ander bedrijf. Dat heeft vele hectaren explotatie bos cadeau gekregen. Een mooie bruidschat. Daarnaast is hun kern activiteit slechts het winnen van tropisch hardhout. Ze hebben zich slim gericht op die kernactiviteti en ingezien dat een certificaat van groot belang was. Of het certificaat een voldoende waarborg is om het tropisch regenwoud te waarborgen valt nog te bezien. ik vermoed dat de verstrekker met het oog op de opkomende biodiesel en palmplantages een zekere soeplesse hadden. Ook hebben ze zelf belang bij het verstrekken van voldoende certificaten. kortom. Ik ben blij dat ze een certificaat hebben. Dat geeft in elk geval een soort minimale bodem aan verantwoord beheer maar veel meer dan dat is het ook niet.

  @loela. Emotionele reactie die m.i. niet doordacht is en nergens op slaat. het certificaat is afgedwongen door de EU consumenten en slechts een eerste stap in verantwoord beheer van de wereld hulpbronnen.


  Maak melding
 10. Werkgelegenheid, bossen blijven in takt, geld voor de Surinaamse staatskas, voorbeeld voor Bruynzeel, pareltje aan internationale FSC-boom, goede pr in het buitenland, geen importhout voor huizenbouw in Suriname.
  Toch?


  Maak melding
 11. Neus, je hebt het helemaal bij het rechte eind. Alleen blijkt het verschrikkelijk moeilijk te zijn om bedrijven als b.v. Bruynzeel (van origine een Nederlands bedrijf, ik weet het) te privatiseren. Zoals ook met andere (ex)staatsbedrijven. Men wil het onderste uit de kan, desnoods in partjes verkopen. Daar voelt geen mens voor. Behoud van werkgelegenheid en vooral van continuïteit, daar gaat men voor.
  En inderdaad is de reactie van Loela er een van onwetendheid, frustratie en zelfingenomenheid. De Surinamer is nog steeds niet geneigd over de grenzen te kijken en vooral niet over de grenzen van zijn eigen mogelijkheden. Niet alles wat wit is is vies, niet alles wat wit is is oneerlijk. Het zijn vooral de blanken die zich zorgen maken over het behoud van de longen der aarde, vandaar o.a. de FSC-labelling. Dat er nu een Surinaams bedrijf FSC-gecertificeerd is, zou een voorbeeld voor veel anderen moeten zijn. Maar nee, er wordt onmiddellijk weer een koloniaal tintje aan gegeven. Hé boys, dit is 2008. Kom op nou.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES