zaterdag, juni 22, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname weinig doordrongen van potentie landbouw

Suriname weinig doordrongen van potentie landbouw

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 jun – Suriname verkeert in riante positie. Het heeft alles in huis om regionaal de landbouwschuur te worden. Alleen, er wordt nog te weinig ingespeeld op de kansen die zich blijven aandienen. Dit zegt de assistent Secretaris-generaal van de Organisatie van Amerikaanse Staten, Albert Ramdien. Het is hoog tijd voor een mentale omslag bij politieke leiders.

Pas dan zal Suriname met andere ogen kijken naar de regio. De behoefte aan voedsel zal er alleen maar toenemen. Op het juiste moment inspelen vergt visie, denken op de lange termijn. “Zolang dat niet gebeurt, zullen we niets bereiken”, zegt Ramdien tegenover de Ware Tijd. Nu wordt nog te zeer incidenteel gedacht en gehandeld. Bovendien krijgen frisse ideeën nauwelijks kans.

Initiatieven, hoe goed ook, worden al gauw de kop ingedrukt als het niet in het straatje past van het bewind. “Soms lijkt het erop dat men niet groots wil denken”, aldus Ramdien. Toch zal alleen het termijndenken het land hogerop kunnen helpen, wat toch zo vaak bepleit en beloofd wordt. Het Caribisch gebied importeert jaarlijks ruim drie miljard dollar aan voedsel. Daar worden anderen nu beter van.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

7 REACTIES
 1. begin nu eens klein en ontwikkel het tot iets groots en niet anders om Ramdien.

  doe nou eens niet wat deze regering altijd al doet. luchtverkopen en te grote stappen nemen wat ten koste gaat van alles.

  succes.


  Maak melding
 2. Vraag maar aan de n.p.s waarom de landbouw achtergesteld is..

  Antw. Omdat er in de landbouw alleen hindoestanen zitten en die mogen niet en nooit vooruit komen..

  El vene weet er alles van hij is de grootste rasist in surbo..
  Hij zegd zelf dat hij een afro is dus geen surinamer,hoe kan hij president zijn v/h hele volk..
  Tijdens deze ambs periode is hij nog nooit als lijder naar Nickerie geweest..
  Maar praktisch elke week-end zit hij in bersaba.


  Maak melding
 3. Waarom lees ik al jaren over “groot potentieel”van Suriname, maar heb ik toch de indruk dat er met al dat potentieels niks gebeurt? Erg jammer…..


  Maak melding
 4. donderdag 12 juni 2008

  Suriname heeft zijn eigen potenties om zijn economie, cultuur op te boosten en heeft een unieke plaats van waarde op de wereldmarkteconomie. Suriname is vruchtbaar, rijk aan grondstoffen, mineralen o.a. goud, olie, bauxiet, landbouw,veeteelt, visserij etc.

  Suriname is een jonge natie (± 25jaar onafhankelijk), al de rijkdom van Suriname zit in de bodem van het land, zowel de landbouw, bosbouw, mijnbouw alsmede de Surinaamse territoriale wateren.

  Het is aanpakken geblazen, de handen uit de mouwen steken. De Surinamer moet nu massaal aan de slag, voor het nageslacht c.q. het florerende sociaaleconomische toekomst van Suriname.

  Suriname, het is niet anders. We hebben geen andere keus, we moeten massaal, de een meer met zijn handen, de ander meer met zijn kennis (brain) samen de job klaren.

  Ik denk dat het een deel met de slavernijverleden te maken kan hebben dat de Surinamer i.h.b. de Afro- Surinamer(creolen)liever na de schoolbanken een administratieve job (kantoorklerk)ambieert, gestoken in driedelig pak(stropdas).

  De slavernij c.q. koloniaal verleden kan de oorzaak zijn van een trauma onder de Surinamer i.h.b. de Afro Surinamer (creolen) omdat hun voorouders op het land,akker, veld (plantage)lange uren achter elkaar moesten werken voor de Hollandse slavendrijver, zonder enige vorm van vergoeding dan ook.

  De nieuwe Surinamer in nieuw bevrijd Suriname van de Hollandse kolonisator, heeft een zweri (eed)afgelegd dat zolang hij als vrij man geschoold, ontwikkeld/onderontwikkeld (analfabeet) ofwel laagopgeleid is, hij nooit en te nimmer vrijwillig met zijn handen in moederaarde (bijv. landbouw)voor een baas gaat ploeteren.

  Maar in de situatie nu in Suriname is de administratieve arbeidsmarkt vooral voor schoolverlaters verzadigd en beknot.

  We moeten een ding goed in onze brain prenten een contra-indoctrinatie. Slavernij werd door de Witteman(Europeaan/westerling) gemanaged en is al meer dan een millennium afgeschaft.
  Al het rijkdom, bodemschatten van Suriname werd massaal uit het land verscheept om zo Nederland op te bouwen tot een van de rijke westerse landen. Dank zij het harde werk, de zweet, inzet en offers van de Surinaamse mens in zijn totaliteit in zowel de slavernij als na de slavernij als loonslaaf in de koloniale periode.

  Als de Surinamer nu massaal de handen uit de mouwen zou steken met keihard werken, zweet, inzet en offers zouden brengen zou het niet meer voor de witte wrede Hollandse slavendrijvers zijn, maar voor het Surinaamse nageslacht om hen meer toekomstperspectieven te bieden.

  Voorbeeld; het Koninkrijk Saoedi-Arabië is rijk aan olie, het gros van de arbeiders werkt op de olie velden en booreilanden. Zowel de lokale bevolking als heel veel (contractarbeiders) buitenlanders.

  Het is niet anders in Suriname gesteld, wij hebben ook olie en zelfs meer gevarieerde (vruchtbare grond) rijkdommen. Die moeten alleen nog benut c.q. geëxploreerd worden. De arbeidsparticipatie in landbouw, mijnbouw, bosbouw zou door het gros van de (werkloze)werkende klasse (schoolverlaters)bemand moeten worden.

  .Het is de bedoeling dat de potentiële arbeider met een mbo, hbo, wetenschappelijke, universitaire, academici,basisschool opleiding/ niveau c.q. de lager opgeleiden die een functie ambieert naar zijn/haar vooropleiding de mogelijk bied workshops te houden over, landbouw, mijnbouw, bosbouw, veeteelt en visserij. Daarna wordt de mogelijkheid geboden omgeschoold te worden, cursussen op het gebied van dit traject te volgen. De mogelijkheid word aangeboden om zowel in Suriname als buiten Suriname workshops/cursussen te volgen over de verschillende bedrijfstakken aansluitend aan de vooropleiding.

  Functies na een korte cursus/ omscholing zijn o.a. leidinggevende functies (Staf, checker, voorman, ploegbaas, chef, opzichter) en de (hand)arbeider (de man op het veld).

  Er moet een vacaturebank komen om het gat in de arbeidsmarkt te vullen, de werkloosheid in te dammen en arbeidsperspectief te bieden. Massale vacatures wat het land te bieden heeft aan toekomst perspectieven o.a. mijnbouw olie, landbouw, bosbouw veeteelt en visserij, infrastructuur(openbare werken).

  Het management van de mega, mammoet vacaturebank moet goed gecoördineerd worden. De vacatures moeten evenredig in balans verdeeld en (gevuld)bemand worden. Er moet een massale wervingsarbeiders campagne opgang gezet. Het allerbelangrijkste in dit wervingscampagne is dat het personeel/de arbeider op middenstandniveau zijn gezin naar behoren kan onderhouden.

  De potentiële (arbeider) sollicitant, werkzoekende heeft een deadline om de vacature te vervullen. Daarna gaat de overheid over tot het werven van goedkope arbeidskrachten (contractarbeiders) in de caricom/regio alsmede Azië en Afrika om de vacatures in de landbouw, mijnbouw, bosbouw, veeteelt, visserij te vervullen. Om de voorruitgang van land en volk niet te stagneren. Ting no de moro, wie met de economische toekomsttrein wil mee rijden moet nu instappen, wie achter wilt blijven is dat voor eigen rekening.

  Wat de financiering betreft, Suriname financiert zijn eigen rijdende sneltrein (intercity). Multinationals, investeerders, speculanten, springen van zelf al bij de eerste Fluit vertreksignaal aanboord van de intercity trein. Met hun koffers vol met dollars, jen, pond & euro’s om (te investeren/ te participeren) een treinticket te bemachtigen.

  Hopende dat mijn filosofie omtrent het Surinaams Middenstands niveau, arbeidsperspectief, koopkracht, economie, welvaart, toekomstperspectief, kan leiden tot een constructieve bijdrage,

  Patriot! (NDP sympathisant)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES