zondag, juni 16, 2024
HomeColumnsZwarte Herder

Zwarte Herder

-

Does Travel - naar Suriname

Iwan BraveDoor Iwan BraveGo Obama go! Go Obama go!… Nee, nee. Ik kom niet aanzetten met een oude column. Maar begin januari begon ik inderdaad zo mijn column over de aanstekelijke presidentsrace van Barack Obama. En toen was hij nog niet eens koploper bij de Democraten, maar goede tweede. Toen was al duidelijk dat de doodgeverfde winnares, Hillary Clinton, het in elk geval niet op haar sloffen zou gaan halen. Nu – vijf maanden later – heeft hij haar zelfs met een toch wel comfortabele marge verslagen. Is a dream becoming really true? De droom van Martin Luther King. De droom van wellicht miljarden in de wereld. Op zijn minst een droomvoorbeeld.

‘Als de wedloop van Obama niet de laatste fase van de estafettedroom van Martin Luther King blijkt te zijn, dan is het aan de volgende de stok over te nemen’, stelde ik. Maar de onverzettelijke Barack lijkt zelfs ook de laatste fase voor zijn rekening te gaan nemen. Woensdagochtend werd ik wakker met een opgewekt en verlicht gevoel. Hetzelfde gevoel als bij dat je de nacht ervoor vader bent geworden van nieuw leven. “A new day in American politics!” schalde het op CNN. “Obama is the first African American to win the presidential ticket of a major party.” O, wat ben ik God dankbaar dat ik dit stukje geschiedschrijving heb mogen meemaken.

Het was een zenuwslopende race; die ik de afgelopen maanden intensief heb gevolgd op CNN. En wat die kunnen die Amerikanen toch televisie maken. Wat dat betreft laten ze met straatlengtes de rest van de wereld achter zich. Amerikaanse media zijn zelfs in staat van droge konijnenkeutels iets smeuïgs te maken. Er is inderdaad een nieuw tijdperk aangebroken. Hoewel racisme nog altijd speelt in het alledaagse Amerikaans leven, is het inmiddels not done op politiek niveau. Want reken maar dat er een aantal verdekte raciale aanvallen op Obama is ondernomen. Maar tegenstanders weten dat een slippertje van de tong, je cruciale stemmen of zelfs de kop kan kosten. Want political correctness heeft in Amerika nu ruim baan. Zelfs opgedoken foto’s van Obama in vol moslimornaat heeft Clinton niet kunnen baten. Ook het feit dat zijn naam bijna klinkt als die van Osama Bin Laden – en zijn tweede luidt nota bene Hussein – heeft zijn tegenstrevers niet kunnen baten. En zelfs ook het feit niet dat zijn voormalige omstreden kerkleider herhaaldelijk op YouTube predikte: “God damned America!”

Nee, Amerika is wat dat betreft écht volwassen geworden. Immers de blanken vormen verreweg de grootste meerderheid. En zoveel blanke stemmen winnen heeft niets van doen met politiek correctheid, maar met een dringend verlangen naar veranderingen. In talloze opzichten. Ik moet eerlijk verklappen dat ik op een gegeven moment niet meer elk nieuwsfeitje over de tweestrijd tussen Obama en Clinton volgde. Zo erg kraakte ik voor Obama. Ik wilde positief gestemd blijven. Ook al weet je dat je menig nieuwsfeit met een korreltje zout moet nemen, het werkt toch op je zenuwen. Dus keek ik alleen als er echte primaries werden gehouden. Ook moet ik verklappen dat ik een paar keer diep innig heb gebeden voor Obama en daarmee voor de wereld. Want ik geloof stellig dat we met positief denken daadwerkelijk positieve ontwikkelingen in gang kunnen brengen. Volgens de Volkskrant-correspondent is Obama in zekere zin ‘strompelend’ over de eindstreep gekomen, vanwege een ‘reeks nederlagen in de voorverkiezingen’. Die heeft er niets van begrepen. Het was een ‘titanenstrijd’ – zoals de Telegraaf beter verwoordde – waarbij de koploper zich geen struikelblokje kon veroorloven.

Nu begint de eindstrijd naar het Witte Huis. Met de republikein John McCain als opponent en laatste horde. Ik zal niet meer zo in spanning zitten. Vergelijk het maar met Ajax versus Sparta. In principe moet Ajax zo’n pot winnen. Maar de bal blijft de rond. En tactische blunders zijn fataal. En zo ga ik ervanuit dat de Amerikanen voorlopig hun buik vol hebben van de miljarden dollars en talloze mensenlevens verslindende Bushsiaanse strijd tegen de ‘As van het Kwaad’. Tijd voor verandering van spijs. Na twee Republikeinse gangen is het weer tijd voor een Democratentussendoortje. En de uitdrukking luidt: Als één schaap over de dam is dan volgen er meer. Welnu; reeds tientallen miljoenen witte schapen hebben zich geschaard rondom Barack, de zwarte herder. En na acht jaar: ‘Bush against Bin Laden’, wordt het ‘Obama against Osama’. Een mooiere klontering van begin- en eindrijm is niet denkbaar.

Iwan Brave
Dit is de bewerking van een radiocolumn voor Faya FM (Salto Amsterdam)

opening
Fernandes Express
Passion in concert

14 REACTIES
 1. ‘Obama against Osama’
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Dan komt Osama als hij nog leeft……dood leuk vertellen….. Bushbushy lie for me.
  It was not me…wasn’t me..ano-mi…din lee dji mi

  Iwan jij bent goed bezig houwe zo hoor !!! houwe zo !!!!
  Want ze komen “mi-boi”.Blijf scherp.!!!!!


  Maak melding
 2. stomme lul
  zie je niet dat dit is opgezet obama is getraind als cia man dit is hun enige mogelijkheid om de wereld te laten zien dat amerika onder de volkeren hoort


  Maak melding
 3. als osama het eind streep mag behalen dan kan ik ook bijna zeggen dat de moslims wereld zich anders gaat opstellen tegenover de amerikanen.en vanuit deze eenvoudige benadering gezien zullen de amerikanen zich ook anders moeten gaan opstellen om te zorgen naar duurzame vrede in de wereld.
  de macht van de waakhond israël kan alleen maar doorbroken worden met oplossingen van de olie crises in het midden oosten.
  en dit zou zeker een uitdaging kunnen zijn voor obama


  Maak melding
 4. Dit is het meest onnozele stuk dat ik de afgelopen tijd van je heb gelezen!!
  Je laat je leiden door de gedachte dat jullie allebei Afro’s zijn!!
  Het is misschien nu not-done in de amerikaanse politiek om rascistisch te zijn, maar de doorsnee amerikaan is dat wel en die gaan hun stem uitbrengen!!!
  Denk je nou werkelijk dat hij het beleidt van een zwarte gaat uitvoeren naar de rest van de wereld toe??!!
  Dat hij bijvoorbeeld een pro palestijns beleidt gaat voeren??!!
  Je kan zien dat je van geschiedenis de ballen verstand hebt anders wist je waar een wereldmacht voor gaat/staat!!!
  Ook als hij wordt verkozen als president van de VS zal hij de belangen van de blanke establisment moeten behartigen, want als die ook maar enigzins de indruk van hem zouden hebben dat hij een gevaar voor hun was had hij het geeneens zover gebracht!!!
  In mijn ogen is dit precies wat de republiekeinen hoopten!!
  Er is niet zoveel met vuil gegooid, omdat het om twee democratische kandidaten ging, maar de werkelijke campagnes moeten nog beginnen!!
  Is het jou ook niet opgevallen dat de media beheerst werd door het gehakketak tussen Obama en Clinton, terwijl het angstvallig stil was rond de republikeinse kandidaat??
  Hierdoor ontstaat bij figuren als jou het idee dat dit een gewonnen race is voor Obama. Reken maar dat ze een potje op vuur hebben staan voor jou droom!!!
  In ieder geval heb je met dit artikel aangegeven, dat je in de verste verte niets snapt wat de betekenis is van het woord MACHT!!
  Voor jou Iwan geldt: WAAR HET HART VOL VAN IS LOOPT DE MOND VAN OVER.


  Maak melding
 5. Beste Iwan. Mijn complimenten voor je column. Echter zijn er twee zaken die je vergeet te melden, of vergeet te vragen eigenlijk: a. Is Amerika klaar voor een zwarte president? Ik denk het (nog) niet. Hoeveel zwarte mensen hebben er gekozen voor Hillary? en b. Heeft Obama de politieke bagage om internationaal de wereldvrede te garanderen? Het hangt in hoge mate af van zijn (toekomstige) adviseurs. Clinton heeft natuurlijk door de jaren heen een grote dosis politieke ervaring opgedaan. Overigens sta ik ook onverkort achter Obama.


  Maak melding
 6. 2 all of u,
  keulen en aken zijn niet op een dag gebouwd.
  misschien is obama als presidaent alleen windowdressing voor de zwarte amerikanen, maar die hebben een rolemodel gekregen en kunnen ook zien dat de american dream ook voor achtergestelde zwarten geldt. Uiteraard op eigen kracht en niet op de left-overs van de blanke american


  Maak melding
 7. Natuurlijk stemt het ons aller gelukkig dat de heer Brave is verlost zijn recente drugsverslaving.

  Een verslaving die hem naar eigen zeggen, deed afdalen naar de krochten van het ondermaanse.

  Daarom is het spijtig om te moeten constateren dat de ‘Herman Brood ‘onder de Surinaamse journalisten in zijn column, zich thans injecteert met een naald die een flinke overdosis aan poltieke onwetendheid bevat.

  Nochtans heb ik geen afkickprogramma tegen politieke propaganda voor handen.

  Maar als ik dan toch zo vrij mag zijn, om de wedergeboren Brave christen te ontnuchteren dan is het wel advies om zich te hoeden voor valse herders.


  Maak melding
 8. Beste mensen

  Ik ben zelf ook niet de grootste fan van Iwan Brave, maar ik vind het niet fair dat er zo op de man wordt gespeeld en minder op de inhoud.

  Wij kunnen hier anoniem bakken vol stront over hem heen storten terwijl hij in alle openheid zijn standpunten weergeeft. Daar kun je ook respect voor hebben, ook al ben je het inhoudelijk totaal niet hem eens.

  Hij brengt met zijn stukjes in ieder geval de discussie op gang en het is waardevoller om de verschillende meningen te lezen zonder al te persoonlijk en beledigend te worden.

  Respect voor een ander begint bij respect voor jezelf, en wie beledigingen nodig heeft om zijn argumenten kracht bij te zetten toont weinig respect.


  Maak melding
 9. Beste lezers,

  Er is een wet in de Verenigde Staten waain staat dat als je slechts 1 druppel zwart bloed in je lichaam hebt, je automatich een “zwart persoon” bent. Op basis van deze wet is Obama niet de eerste zwarte presidentskandidaat. Er blijken namelijk al zwarte presidenten geweest te zijn. Zie de volgende website: http://www.geocities.com/cureworks1/5blkpres.htm
  Verder denk ik dat Iwan, zoals zoveel mensen, zich inderdaad wat laat meeslepen. Op zih is dar niets mis mee, mensen houden nu eenmaal van dromen. The powers that be draaien zijn altijd aan de macht, of je nu een linkse, rechts, blanke of zwarte president hebt.


  Maak melding
 10. Stel Obama wordt president, wat ik wel hoop evengoed. Hoe zal de blanke meerderheid op de problemen, die er nog steeds zullen zijn, van de Afro Amerikanen reageren. Want een Afro Amerikaanse president wil niet zeggen dat alle problemen van Afro Amerikanen in een keer weg zijn. Bovendien zal de blanke groep zeggen dat Afro Amerikanen dan niet meer achtergesteld worden en alle kansen hebben. Dus het beeld zal vertekend worden. Want immers, het verhaal zal zijn. we discrimineren niet meer. We hebben immers een zwarte president…Dus al die problemen van jullie komt door jullie eigen gedrag….Kortom als Afro Amerikanen denken dat door een zwarte president al hun problemen in een keer weg zijn dan hebben ze het goed mis. Het zal toch vanuit de samenleving zelf moeten komen. een president is een leuk symbool, maar de rest zal uit de gemeenschap zelf moeten komen. Misschien een goed boost voor de Afro mensen al over the world ……….


  Maak melding
 11. de waarachtige waarheid,
  Ik begrijp dat jij de columns van Brave liever kwijt bent, Jammer want je reageert op elk stukje, iedere column.. voel ik wat racune, haat of misschien zelf jaloezie?
  Ik kan me vergissen maar de boosheid die uit je reactie blijkt moet ergens vandaan komen.
  Laat ons dit weten dan zijn wij ook op de hoogte en kunnen wij jou reacties op waarde schatten


  Maak melding
 12. word eens keer tijd dat die volleerde amerikanen inzien dat die geweldige republiekijnen echt geen meter geven om het welzijn van dat en vooral de gemiddelde burger.Die Bushes kunnen kletsen. kijk maar hoe lang.Meer dan twaalf jaren(zie pappa en zoon.)hij valt vanuit de Saoedisch, irak binnen.Die zijn nl de zaken partners van de fam Bush.weet jan van de straat dat.?Neen what a great America massa moordenaars die fam Bush.en HET VOLK LIKT DE WONDEN NA


  Maak melding
 13. Beste mensen!
  Jullie zijn één belangryk-ding vergeten!!
  Mr.Barac Hoesein Obama is niet “volbloed”neger!De helft van zijn familie is blank.Andere helft is uiteraard “zwart”.
  Obama is ds.Jacksons NIET.
  Betreft zijn opvoeding/vorming is van een andere aard.Lees meer hierover( zijn biografie).Tang boeng mibrada’s


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES