Plan voor uitwisselen rechters Suriname, Antillen

9

PARAMARIBO, 6 jun – Er is een plan in de maak voor uitwisseling van rechters uit Suriname, Aruba en de Antillen. Het wordt een soort roulatiesysteem. Rechters kunnen dan enige tijd in één van de andere landen deelnemen aan de rechtspraak. Suriname kan er wel bij varen.

Het tekort aan rechters kan zo enigszins worden opgevangen. “En we moeten kijken hoe we elkaar kunnen helpen met een zekere roulering”, zegt de Arubaanse minister van Justitie, Hyacinto Croes, tegenover de Ware Tijd. Het rechtssysteem hoeft geen belemmering te vormen, omdat het grotendeels gebaseerd is op het Nederlandse. Over het verschil in nationaliteit is reeds nagedacht.

Buitenlandse rechters nemen het voortraject voor hun rekening en de Surinaamse collega’s doen uitspraak. Een mogelijk roulatiesysteem zal de onderlinge samenwerking op justitieel gebied alleen maar versterken. Die samenwerking is onderwerp geweest van tripartiet overleg de afgelopen dagen. “Het moet niet bij praten blijven. We moeten echt de richting uitgaan van daden verrichten en daar zijn we mee bezig”, aldus Croes.


9 REACTIES

 1. waar ik bang voor ben is de salaris want als men ziet dat ze beter kunnen verdien elders kan je een probleem veroorzaken dus ik zou zeggen leg alles goed vast wat wel en niet mag dan denk ik dat het geen slecht iedee is zo een uitwisseling


  Maak melding

 2. oke? ik hoop dat ook andere surinamers door deze “flexibiliteit” makkelijk toegang kunnen krijgen op de “luie” arbeidsmarkt van de antillen/aruba.


  Maak melding

 3. Wat ook nodig is een wet tegen corrupte politici. Na hun amts termijn of wanneer ze eruit worden getrapt uit de regering , men ze kunnen berechten, want dan zijn ze niet meer ondschendbaar. Zo kunnen wij misschien SME vrijwaren van mensen als Somo en consorten.

  asoadé


  Maak melding

 4. Over het verschil in nationaliteit is reeds nagedacht.

  Wat zijn de rechten en plichten van deze uitgeleende krachten.

  alex
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Simpelkunde mi boi de een is afhankelijk de ander onafhankelijk.

  Two thief make God laugh.

  Desalniettemin de wereld zit vol grappen of anderen zijn te slim en Su. zit bomvol domoren.


  Maak melding

 5. Dat betekent dat Surinaamse onderdanen berecht zullen worden door buitenlanders en omgekeerd? Of is dit de ionisatie van de meervoudige nationaliteit?

  Zou Suriname niet meer baat hebben bij het bundelen Surinaamse sabiso’s/technocraten, werelwijd?


  Maak melding

 6. Nou, ik zou blij zijn als ik via de antillen een EU paspoort zou kunnen bemachtigen, scheelt me een heleboel Visaproblemen, kan ik makkelijker op vakantie gaan, kan ik sneller een job in NL klaren om wat centjes te verdienen om een mooie huis in SR te bouwen etc etc enz.


  Maak melding

 7. Als ik zie hoe de Arubaanse rechterlijke macht en het O.M. is omgegaan met het proces in de Holloway-zaak, heb ik mijn grote twijfels over de meerwaarde van een dergelijk verdrag met Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.