Openbaar vervoer Suriname start zelfordening

7

PARAMARIBO, 3 jun – Het openbaar vervoer is begonnen aan zijn oefening in zelfordening. Een proefproject op twee stedelijke routes moet de haalbaarheid gaan aantonen. Het moet het begin worden van een cultuuromslag bij zowel buseigenaren, chauffeurs als passagiers.

De vraag is niet langer of iedereen er klaar voor is. Veel keus is er niet. De chaos bij het particulier vervoer gaat steeds zwaarder drukken op alle betrokkenen. De hele problematiek heeft steeds meer weg van een vicieuze cirkel. “Er is een probleem met het openbaar vervoer, onze stad is overvol”, zegt Kenneth Themen, voorzitter van bushoudersorganisatie OBS.

Door de jaren heen is niet gelet op het aantal bussen. Door de chaos wordt het verkeer vaak ontregeld en houden busbestuurders zich niet aan regels en afspraken. Het particulier vervoer is onberekenbaar en onbetrouwbaar. Gevolg is dat steeds meer mensen op eigen transport terugvallen. “Het aantal passagiers is afgenomen”, aldus Themen. Door de dunne spoeling wordt de concurrentie weer grimmiger.

En daarmee ook de chaos. Als het proefproject is voltooid, wordt de ordening standaard voor alle routes. Buschauffeurs gaan geüniformeerd achter het stuur, passagiers krijgen bij het betalen een buskaartje en er zijn vaste vertrektijden. Behalve OBS doen zusterorganisatie PLO en overheidsbedrijf NVB mee. Het Nederlandse Connexxion komt in met kennis.


7 REACTIES

 1. Even ter verduidelijking voor degenen die gewoon de metro pakken, of de trein, of zo’n luxe bus: als jullie een minuut te laat komen is je trein, bus of metro weg. Wachten dus. En dat vinden jullie doodgewoon. Het is zo.
  Nou, dat hele openbaar vervoer hier in Su is één grote chaos, wild-west of hoe je het ook noemen wilt. Er zijn te veel van die rot-bussen, ze staan uren leeg in de stad een ander z’n parkeerplaats in te pikken, ze storen zich in het verkeer aan God noch gebod en ze zijn bereid voor één luizige SRD hun passagiers en andere weggebruikers naar het leven te staan. Bovendien is er geen enkele structuur te bekennen. Om de twee meter stoppen, halte of niet. Hand opsteken, en de bus stopt, of het kan of niet. Er zijn officiële bushaltes, maar ja, dan moet je vijf meter lopen! Verkeer moet wachten, tengevolge waarvan iedereen rechts gaat rijden, gevolg: verkeersopstoppingen, gevloek, getoeter, getier. Bus vol: rijden maar. Al zit je een uur in die stinkende bus te wachten tot hij eindelijk vertrekt. Iedere SRD is er één nietwaar? De vrije rijders zonder meer géén vergunning meer afgeven, alle bussen onder het Nationaal Vervoers Bedrijf laten rijden of onder auspiciën van één busorganisatie. Meer dan de helft van die busjes kan zó opzouten! En de vervoersbonden moeten nu eindelijk een keer met de billen bloot! Zo kan het niet verder. Meneer Van der Veer van Connexxion heeft drie maanden geleden een plan ingediend om het openbaar vervoer te structureren. Gelukkig heeft er iemand geluisterd. Vandaar mijn eerste posting. En ik hoop dat er ook resultaten komen. Want ik HAAT die busjes. En ik ben niet de enige. Mag dat, alsjeblieft?! Wacht dan maar even vijf minuten op de bus. En als je te laat bent: de volgende. Dan zullen misschien alle busjes vol zijn, en heeft de bushouder er meer profijt van. Het zal, ben ik me ervan bewust, een cultuuromslag betekenen, maar daar hebben jullie in Nederland toch ook aan moeten wennen?
  Lang verhaal, ik weet het, maar evengoed, groeten uit ParaBUSibo.


  Maak melding

 2. als dit project slaagt is er nog hoop voor Suriname…
  de maatrgelen van santhoki om orde te brengen hebben niet geholpen..kijken of dit lukt.
  De bal is nu bij de burgers.Zij kunnen dit doen slagen of falen.


  Maak melding

 3. Het openbaarvervoer staat niet op zich. Het is de primaire verantwoordelijkheid van lanti en dient als zodanig van de overheid uit te gaan. De belangen van particulieren zijn slechts ten dele, die van de samenleving.


  Maak melding

 4. als men de wereld wil verbeteren moet je bij je zelf beginnen.

  in een openbaarvervoer plaats nemen is een kunst.bij elke stop moeten de passagiers uitstappen en dan weer instappen om de mede passagier de kans te geven om uit te stappen.wat is dit toch vermoeiend en irritant.zelf in de portier opening moeten passagiers staan om op de plaats van bestemming te komen,met alle risico van dien.


  Maak melding

 5. Basja Ranki, als de particulieren zelfs de discipline niet kunnen opbrengen zich aan de bestaande regels te houden, dan ligt er voor lanti inderdaad een schone taak. Maar éérst zal men een stukje zelfdiscipline moeten opbrengen en dan wijzen naar lanti.


  Maak melding

 6. Het openbaar vervoer in Suriname is altijd chaotisch geweest maar slaat volgens mij momenteel alles.
  De vroegere ‘s-Lands busdienst, ik spreek over de jaren 60, was minder populair dan de zogeheten wilde bus of wilde vaart omdat je met die particuliere busjes sneller op de plaats van bestemming was (ook al moest je soms vrezen voor je leven gelet op de halsbrekende toeren van de chauffeurs, die elkaar de klanten afsnoepten).
  Wachten op een lantibus was een aanslag op het geduld; bovendien had je lange routes.
  Het duurde wel even voordat je op de plaats van bestemming was.

  Om orde in de chaos te scheppen heeft de regering vervolgens ook voor de particuliere busdiensten haltes ingesteld maar uit de reacties blijkt dat die ook stelselmatig worden genegeerd.
  Men stopt kennelijk (net als vroeger) waar de klant dat wil (chauffeur saka mi dja, was
  destijds een veel gehoorde uitdrukking).
  De busjes waren ook een stuk kleiner dan nu en wat gemakkelijker toegankelijk.
  Als ik tegenwoordig die blikken haringen in een ton voorbij zie komen, heb ik vaak
  te doen met de passagiers.
  Om van veiligheidsaspecten maar te zwijgen.

  Maar ja, lang niet iedereen heeft de mogelijkheid van eigen vervoer. De bussen zullen dan ook noodzakelijk blijven; zeker voor het vervoer naar de buitengebieden.

  In de binnenstad zou het wenselijk zijn het aantal gemotoriseerde voertuigen sterk terug te dringen gelet op de dagelijkse verkeersopstoppingen, vooral op werkdagen.

  Wie zie je tegenwoordig nog op een (brom)fiets? Alleen Hollandse toeristen.

  Misschien is het een idee meer gebruik te maken van de tuktuk, zoals in veel Aziatische landen. Eenvoudig, snel en goedkoop.
  In Par´bo rijden er al een paar maar meer als toeristische attractie.

  Ben dan ook zeer benieuwd wat het proefproject oplevert.
  Zoals het nu gaat, kan eigenlijk niet (meer).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.