Dorpelingen Oost-Suriname verlaten woningen

4

PARAMARIBO, 3 jun – Bewoners van enkele dorpen in Oost-Suriname hebben hun woningen verlaten vanwege het stijgende rivierwater. Dit meldt het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing, NCCR. De situatie in het gebied rond de rivieren Lawa en Tapanahony wordt nauwlettend in de gaten gehouden.

Onder meer worden regelmatig verkenningsvluchten uitgevoerd. Nagegaan wordt of ook andere dorpen bedreigd worden door het stijgende water. Bij de dorpen Poeketie, Drietabbetje en Benzdorp staat de rivier hoger dan normaal. “De bewoners hebben zich intussen begeven naar hoger gelegen gebieden”, meldt het NCCR. Met de watersnood van 2006 nog vers in het geheugen, wordt met alle mogelijkheden rekening gehouden.

Bekeken wordt nu hoe in te spelen op de nieuwe situatie. “Het NCCR blijft alert en treft maatregelen om ondersteuning te geven aan instanties die hulp zullen bieden aan getroffen personen.” In 2006 zijn duizenden door het stijgende rivierwater gedwongen te verhuizen naar hoger gelegen gebieden. Woningen, scholen en kerken liepen aanzienlijke schade op.


4 REACTIES

 1. bij de gouddelvers en in cayene moet men nagaan of er geen nodeloze waterkering hebben plaats gevonden.

  heeft de meteodienst dit bekend gemaakt of is dit een willekeurige voorspelling van de dorpsbewoners.

  de wilde/illegale gouddelvers moeten hun roof activiteit stopzetten anders heb je nog een grotere ramp met gift water.


  Maak melding

 2. Waarom niet leren uit het verleden en maatregelen treffen??? Het zal niet de laatste keer zijn dat de rivieren extreem gaan stijgen.

  Er is een wereldwijde klimaatsverandering aan de gang, dus geldt dit ook voor Suriname. De aarde wordt warmer, dus krijg je veel meer regen en waterspiegels in het algemeen gaan stijgen.

  Ik vrees dat de dichtbevolkte kust streken ook ermee te maken gaan krijgen vroeg of laat.


  Maak melding

 3. Alex
  Bj een illegale water kering zou er juist minder last van wateroverlast moeten zijn. Het menselijk handelen dat wel een rol kan spelen is ontbossing omdat water over kale vlaktes nu eenmaal sneller de rivier in stroomt. Bij een dicht bebost gebied duurt het dagen voor al het water de rivieren bereikt.

  Maar in de bovenloop van de rivieren is het niet waarschijnlik dat dit de oorzaak is. De oorzaak lijkt echt te liggen bij de global warming.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.