Massatrance Surinaamse school voedt controverse

27

PARAMARIBO, 31 mei – Op de Koendersschool in Paramaribo hebben ruim twintig leerlingen in een korte tijdspanne symptomen vertoond van begeestering. “Den dapé. Ay, den dapé (Ze zijn daar. Ja, daar zijn ze, red.)”, werd steeds geroepen. Ook werden onwaarschijnlijke fysieke staaltjes uitgehaald. Intussen leggen de reacties weer eens een oude controverse bloot binnen de Afro-Surinaamse gemeenschap.

“Wij zullen blijven bidden. Gebed doet veel. Dat heb ik geleerd en ik ervaar het ook. Al zal gebed alleen niet helpen, de Koendersschool blijft bidden. Wij blijven op God vertrouwen en blijven bidden”, zegt een leerkracht tegenover Dagblad Suriname. Inderdaad heeft intens bidden niet veel uitgehaald. De kinderen bleven de één na de ander in trance raken en verbaal en fysiek tekeer gaan.

De intussen gealarmeerde politie kon niet meer dan fysiek ingrijpen. De leerlingen werd vastgepakt en zoveel mogelijk afgezonderd. “Het is een boze geest”, zegt voorbijganger Marie Starke, die er wel in slaagde een leerling tot bedaren te brengen. Nog terwijl het kind tekeer ging werd ze aangesproken in het Kromanti , de taal waarmee gecommuniceerd wordt met geesten in de winticultuur.

Ook werden reukwater en alcohol op het lichaam gewreven. Het bleef bij de ene leerling. Marie Starke werd door de schoolleiding verzocht te vertrekken. Psycholoog Harry Mungra ziet traumatisering als mogelijke verklaring. De kinderen kunnen het eigen trauma lange tijd onderdrukt hebben. Een enkele prikkel uit milieu kan dan geleid hebben tot een domino-effect.

Een andere mogelijkheid is imitatiegedrag. “Dit is niet iets nieuws”, zegt Mungra. Overigens valt de aanwezigheid van een spirituele entiteit niet bij voorbaat uit te sluiten. “Er kan een entiteit in de buurt zijn die op de een of ander manier paniek veroorzaakt in dat gebied”, zegt Mungra vanuit zijn achtergrond als past life therapeut. Een combinatie van oorzaken is eveneens mogelijk. Hoe het ook zij, de aanpak zal moeten beginnen zonder meer media- en publieke aandacht


27 REACTIES

 1. Komt ervan hebzuchtig gedrag van geen enkel mens wordt beloond.
  Hij/Zij en de anderen…. zij weten wie en wie….maar zij zullen zwaar gestraft worden.

  Kijkuit……….. KATIBO…….LOERT


  Maak melding

 2. om te geraken in trans moest iets de aanleiding zijn geweest.ik dacht dat de leerkrachten niet de nodige aandacht schenkt aan de leerlingen.anders zou men dit allang te weten komen.
  meestal is het de eenvoudige dingen dat kan lijden tot massa trans.
  om te beginnen moet men de tijd en dag in de gaten houden.om te weten te komen uit welke hoek dit komt.
  maar ik blijft het zeggen de leerkrachten zouden het moeten weten.


  Maak melding

 3. het zijn de dingen die de kinderen allemaal meenemen naar school tijdens de examen om te slagen, alles blijft dan daar liggen of achter en de genen die zwak van geest zijn die worden dupe ervan.


  Maak melding

 4. word het niet tijd dat er een dekundige uit het buitenland naar dit komt kijken ik heb sterk het gevoel dat dit niets met wintie of zo te maken heeft vraag die kinderen of ze van niemand iets te drinken of iets gegeten hebben dat je daardoor gaat hallucineren ik vind vreemd dat de je geen enkele deskundige op dit gebied in suriname hoord iedereen roept wat zo maak je de zaak nog erger,


  Maak melding

 5. Alex,
  Hier en nu goed onderwijs verzorgen is geen sinecure. Als je bedenkt dat de infrastruktuur en leermiddelen ver onder het vereiste niveau zijn en leerkrachten zelf gebukt gaan onder allerhande tekorten in de privesfeer. Dan moet toch worden gesnapt dat je als leerkrcht onmogelijk in staat bent om je voor de voor de volle honderd procent te geven. Om uiteenlopende redenen is de pressie op de leerlingen ook niet van de lucht.

  Daarom proberen vele leerkrachten en wellicht anderen te vluchten naar betere oorden of zelfs assembleelid te worden. Dat is de Surinaamse realiteit!


  Maak melding

 6. het zijn de leerkrachten die elkaar bespelen , om een hogere functie te hebben , die gaan overal hun rommel halen , met alle gevolgen van dien ,voor die arme leerlingen, 3 jaar gegleden was het toch ook zou , leerkracht liep met rommel in haar tas


  Maak melding

 7. ik heb laatst een boek gelezen over ‘de wereld van de djinn en de duivels’. het zijn die dingen die mensen aanroepen of om hulp vragen. is het niet hetzelfde als van vorig jaar in Coronie? no tron mati nanga dibri mek a waka en eygi pasi.


  Maak melding

 8. En basja Ranki, what about de tekorten in de privésfeer van de leerlingen? Ik denk dat daar een groot deel van de oorzaak ligt. Ook de ouders, uit welke cultuur dan ook, zijn schuldig. De thuissituatie van veel leerlingen laat te wensen over en de druk om te presteren is dermate groot dat veel leerlingen zich daar niet aan kunnen onttrekken. Met bovenstaand gevolg. Het is net als bij een roedel wolven: als er één begint te huilen, huilen de anderen binnen no time mee.


  Maak melding

 9. Alex,
  Wanneer leerkrachten hocus pokus aanwenden om hun promotiekansen te verruimen, dan is dat een teken aan de wand, in ieder geval niet mijn idee. Tegenwoordig gaat het niet om diploma’s alleen. Als jij op de baas lijkt is het al voldoende om o.a. hoofd te worden van de school.


  Maak melding

 10. “welk volk zonder zonde is werpe de eerste steen”? welke groep beweerde dat alle hindustanen duistere praktijken (slangenaanbidderij) om vooruit te komen? men ziet de splinter in andermans oog wel, maar..


  Maak melding

 11. du #6,

  Hé hé ,eindelijk ben ik het deels met je eens, zie jewel dat je ook nog nuchter kan denken! maar waarom moeten er deskundigen uit het buitenland komen om die torie te onderzoeken?, je hebt toch ook capable mensen in SU. die het kunnen,…..


  Maak melding

 12. In het verleden en eigenlijk nu noch steeds wenden vele surinamers, creolen, hindostanen en anderen, kwade machten aan om materiele en andere doelen te bereiken.
  Het opruimen van dit kwaad is geen makkelijke klus en kan niet door mensen gedaan worden die zelf met het kwaad bezig zijn. Dus geen bonoemangs of bonoevrouwen, odja’s zelfs pandits zijn niet in staat om dit kwaad te neutraliseren.
  Ook de christelijke priesters en kerkleiders hebben hun eigen rare prive agenda’s, waardoor ze niet bij machte zijn om hulp te bieden.


  Maak melding

 13. Volgens insiders had een van de studenten een partij vervuilde opium meegenomen en waren een aantal studenten gewoonweg “high” geworden na het nuttigen van de drugs.

  niets nieuws dus!!

  waar is die huichelaar steve meye, hij gaat zeker weer beweren dat die mensen daar aan afgoderij doen.

  Nooit gehoord van drugs meneer Meye?

  Stomme oplichter.


  Maak melding

 14. @nummer 19 hahahahaha ik moet wel lachen jongen maar als je mijn posting goed lees zeg ik ook dat de surinaamse deskundigen zwijgen ik hoor ze niet daarom stel ik voor voor iemand uit het buitenland maar hoef niet speciaal een wit iemand te zijn hoor ik ben met jou eens dat er capabele mensen in suriname zijn maar je hoord ze niet laat mij jou duidelijk zeggen ik ben een heel nuchter mens bij mij komt de dokter op de eerste plaats.


  Maak melding

 15. Ik denk eerder dat d leerkrachte de oorzaak zyn,want als d mevr.Marry 1 heeft gekalmeerd en Zy is weggestrd door d leerkrachte,denk k wel dat zy met d bakroes lope.


  Maak melding

 16. als de leerlingen beweren een schim of meerdere hiervan te hebben gezien.dan zou het goed zijn om te weten te komen in welke gedaante de schim zich getoond heeft.of waren alle 20 verschillend.

  wanneer leerlingen over gaat tot het innemen van drugs dan kan men ook geconfronteerd raken met zulke waantoestanden.

  als dit het geval is,dan moet de politie hard gaan optreden tegen de schuldigen in de omgeving van scholen.


  Maak melding

 17. Als jullie daar in Nederland de kans zien om naar AT5 te kijken, kijk dan eens naar het 10 minuten Jeugdjournaal uit Suriname van maandag 2 juni. Daarin zijn de leerlingen van de Koendersschool aan het woord. Ik kreeg de indruk dat het een storm in een glas water betrof. De leerlingen gaan dagelijks weer naar school alsof er niets gebeurd is. Zie mijn eerdere posting.


  Maak melding

 18. #22 du,
  Goedzo, zo ken ik je weer denk ik dan blijven lachen t’is gezond ook nog.
  Ai, bij jou komt de dokter op de eerste plaats noh,hihihihiihihi!!! ie tja ding yere,..
  Zo nuchter als een Belg.


  Maak melding

 19. @nr.21 Siki Bai
  Je weet gewoon niet wat je moet zeggen.
  Dus je wilt afgoderij goedkeuren.
  De waarheid is gewoon hard om aan te horen.
  Ik vind dat als jij beweert dat iemand oplicht, jij gewoon met harde bewijzen moet komen.
  Ik zou je voorstellen om bij dhr.Santokhi te gaan met je bewijzen,wil je zo graag advocaat spelen.
  Bepaalde mensen zitten gewoon op de christenen te loeren. Waarom zeg men niets wanneer de bonuman vrouwen molesteert?

  Dit heb je wanneer de zgn.culturele organisaties stiekempjes bij oom Vene gaan om hun zgn.winticultuur tot een godsdienst te laten erkennen.
  Ik zeg iets:wanneer mensen bep.geesten oproepen,staan ze er niet bij stil dat onschuldige mensen eronder zullen lijden.’
  jammer voor deze onschuldige kinderen……(als ze tenminste niet meedoen aan zulke praktijken).
  Lieve mensen: bakroes,jorka’s negese, leba’s, apoekoe’s,aisa,zijn gevallen engelen, die demonen zijn geworden.
  Hoe kan je als mens jou Schepper aan een kant zetten om dingen die Hij heeft verworpen, te dienen en te eren?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.