Boze Surinaamse melkboer nog niet aan spuien toe

9

PARAMARIBO, 31 mei – Het water staat de melkboeren tot aan de lippen. Het bedrijfsonvriendelijke milieu noopt tot acties. Net als de lotgenoten in het Nederlandse Friesland, vinden de Surinaamse veehouders dat te weinig consideratie getoond wordt. Maar spuien gaat iets te ver.

Je zal Surinamers niet makkelijk voedingswaar zien dumpen, tenzij om dringende economische redenen. Zoals groenteverkopers wel eens plegen te doen. De melkboeren willen niet verder gaan dan het uitdelen van melk op het Onafhankelijkheidsplein. De nood is weliswaar hoog. “De situatie is ondraaglijk geworden”, zegt woordvoerder Kenneth Sukul tegenover Dagblad Suriname.

Gevreesd wordt zelfs voor een roemloos einde van het boerenbedrijf. “De koeien worden letterlijk uitgemolken. Wanneer wij nu gaan investeren via het aangaan van een lening is het probleem nog steeds niet opgelost”, aldus Sukul. De meeste pijn zit in de grillige prijzen van brandstof en inputs.


9 REACTIES

 1. suriname is nog niet zover om gezonde voedingsmiddelen te dumpen.dit geldt alleen voor de rijke landen.

  dat de koeien in suriname letterlijk worden dood gemolken is een feit.zaken als deze kunnen gewoon verkomen worden,maar nee men wacht tot dat er actie gevoerd wordt,dan pas gaat men onderhandelen.dit is eigenlijk de strategie van de regering ventiaan.


  Maak melding

 2. Alle ondernemers in SME staken. Dit jaar is het heel erg. En allemaal verwachten ze de oplossing van de verheid. lanti pay is nog steeds het toverwoord.
  Maar hebben ze nooit gehoord van eigen verantwoordelijkheid en ondernemers risico. Elke ondernemer, en zeker die welke van de natuur afhankelijk zijn hoort te weten dat er vette en magere jaren zijn. Maar niemand houd er rekening mee. Als het goed gaat is het potverteren ipv reserveren.
  Ook is het opvallen dat ze niet kunnen communiceren en onderhandelen binnen de logistieke keten. Iedereen richt zijn pijlen gelijk op de overheid die in zou moeten grijpen. Leven we dan in een cmmunistische staat maar de overheid alles dicteert? Lijkt mij niet. Als de rijstboeren te lage prijzen van de opkopers krijgen dan moeten zij zich verenigen en een blok naar de opkopers maken. Niet zoals nu stiekum wel aan de opkoper verkopen en ondertussen roepen dat het oplichters zijn.
  Pas als zij hun eigenverantwoordelijkheid erkennen en gezamelijk optreden kunnen ze zich ontwikkelen. Elk overheidsingrijpen zal dit proces slechts vertragen.

  Neem de melkcentrale als voorbeeld. Als alle boeren zich daarmee betrokken voelen en als de MC zich ontwikkeld tot een echte innovatieve cooperatie voor de boeren dan krijgen de boeren daarmee impliciet een gesprekspartner die namens hen hun belangen echt kan vertegenwoordigen bij de overheid.

  SME wordt eens wakker. Richt coop’s en echte belangenverenigingen op. Politieke invloed is meer dan eens in de zoveel jaar je stem uitbrengen.


  Maak melding

 3. Als de boeren het water naar de lippen stijgt: welke Surinaamse boer kan mij zijn kostprijs vertellen? Je hoort alleen maar dat de prijs “te laag”is, maar wat is een goede prijs. De boeren in Nederland weten tot op de 10de cent nauwkeurig wat hun melk moet kosten “af bedrijf”: wat kost de gemiddelde Surinaamse melk?


  Maak melding

 4. Neus waarmee bemoei jij…Wat weet jij van Su…Ik denk toch dat jij een behoorlijke domoor moet zijn….vaker gezegd…maar jij blijft dom doen.


  Maak melding

 5. Neus, je hebt in wezen gelijk. De overheid is inderdaad zeer laks en in het zoeken naar bevredigende oplossingen. Blokvorming kan helpen. We leven inderdaad niet in een communistische staat, maar iedereen wijst hier te pas en te onpas naar de overheid. Dat is het probleem. Inderdaad: winti wai, lanti pai. Suriname is een anarchistische staat, durf ik te stellen. Iedereen denkt aan zichzelf. Iedereen doet wat hij/zij zelf wil. Het egoïsme viert hoogtij. Het is weer een mentaliteitskwestie, ben ik bang. Innovatie is hier onbekend. Het zich bundelen in coöperaties kan een stap in de goede richting betekenen, maar zolang de regering daar nog steeds een stokje voor steekt om hun eigen belangen te beschermen, zolang zullen alle goede ideëen en bedoelingen bij voorbaat worden getorpedeerd. Ik zag vorige week op het Nederlandse journaal dat de boeren hun melk over de landerijen uitsproeiden uit protest tegen de lage melkprijs. Ik denk dat dit ook niet de oplossing is. Het zou in Suriname uitgesloten zijn.


  Maak melding

 6. Overigens wordt hier in Suriname de melk gratis uitgedeeld aan de minder draagkrachtigen. Dat is op zich een beter idee om te protesteren.


  Maak melding

 7. De reacties van nr 1. en nr. 6 weerspiegelen het intelligentieniveau van de gemiddelde Surinamer. Geen enkele diepgang. Ga lekker slapen jongens, en kaffer iedereen in je dromen uit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.