Restant Surinaams bauxiet wordt duur verkocht

19

PARAMARIBO, 29 mei – Alleen bij een geïntegreerde industrie worden de laatste voorraden Surinaamse bauxiet beschikbaar gesteld. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. Het standpunt blijft onverkort gehandhaafd. De bauxietbedrijven hebben hun strategie weliswaar gewijzigd.

Getracht wordt de onderhandelingen een andere richting op te krijgen dan aanvankelijk was voorgesteld. “We hebben verscheidene opties. Het voorstel van BHP Billiton wordt nu bekeken. We kijken naar andere mogelijkheden om het totaal plaatje, de geïntegreerde industrie, veilig te stellen”, zegt Rusland. Suralco heeft nog geen voorstel gedaan, maar zit nog volop in de race.

De joint venture waarmee beide bedrijven samen zouden onderhandelen met de regering, lijkt naar de achtergrond gedrukt. Een delegatie van Suralco’s moederbedrijf Alcoa is reeds twee keer naar Suriname afgereisd. Binnenkort wordt nog een derde bezoekronde verwacht. “Ze zijn nog intensief bezig. Wat wij willen is verwerking van bauxiet tot meerder producten, die de staat meer opleveren”, aldus Rusland.


19 REACTIES

 1. Ja zorg dat er wat fabrieken uit de grond worden gestampt en dat het volk werk heeft en dat niet iedereen daar ambtenaar is of wordt.

  goed bezig ben je Rusland zorg dat je de luilakken aan het werk zet haha…


  Maak melding

 2. elke week herhaalt rusland deze cd en elke week lees ik de reacties…
  eindelijk een minister die zijn werk doet.
  rusland heeft niks gedaan.noem een echt succes van rusland.


  Maak melding

 3. Eindelijk een verstandig besluit. Uitstellen is ook beleggen voor alle grondstoffen. Alles word duurder op termijn dus kan je er meer voor vragen.

  Hoe meer we zelf smelten en fabriceren voor eindprodukten des te beter voor het land en volk. Werkgelegenheid en meer winst.


  Maak melding

 4. Ja ja ja, Jullie vergeten allemaal erbij te typen dat het wel onder zware druk van de oppasitie gebeurd, zelfs zonder dat die aan de onderhandelings tafel zitten, Goed zo oppositie.

  KOMTJIE


  Maak melding

 5. Eindelijk een minister met visie, en bovendien heeft hij goede adviseurs. Alleen denk ik dat het iets te laat komt. Suriname zal over 15 jaar geen bauxiet meer kunnen leveren, want dan is men uitgemijnd. Dus over 15 jaar staat men weer met lege handen. Nu halen wat eruit te halen is. Ga zo duur, meneer Rusland.


  Maak melding

 6. Komtjie, de oppositie heeft zich al maanden niet laten zien en horen. Wat hebben zij dan wel gedaan? Onzin, wat je zegt, maar ik proef duidelijk in welke hoek jij zit.


  Maak melding

 7. De oppositie wist het misschien nog niet waar ze maandelijks een enorm loon voor ontvangen, maar ze hebben echt wel een functie hoor.


  Maak melding

 8. Goed zo minister Rusland, Suriname moet in dit geval z’n rug recht houden.
  We hebben zoveel mogelijk arbeidplaatsen nodig.
  Zoals we in SU zeggen ” Un no é djing watra en un né djing njang ”

  Libi Sma


  Maak melding

 9. Ja jongesn we weten toch dat Rusland een van de grootste zelfverrijkers is van het land en lucht verkoopt.
  maar een gefundeerde duurzame economische oplossing zal er nooit komen want praatjes vullen geen gaatjes nou ja in sranang is veel mogelijk.

  eerst moet men geld steken in een project dat daadwerkelijk wordt afgerond en start dan pas een ander project en ga niet heel de tijs van dit project naar een ander project als een kip zonder kop.

  Joint Venture doe maar dure woordjes gebruiken Rusland. je weet toch dat je dan nog harder het volk gaat naaien viespeuk.

  weet je wat er daar moet gebeuren. Begin nu eens gewoon met een projectje van 10 duizend euro en laat zien dat je geld kunt maken met een klein bedrag en probeer dan te groeien zodat je mee kunt praten met groeter projecten.

  maar praten over projecten met geld van een ander is altijd makkelijk inkopen en verkopen vuilak.

  ga werken en probeer eebns wat voor het volk te doen Rusland.

  gr. maarten en als je echt hulp nodig hebt dan hoor ik het wel.

  moet eens afgelopen zijn dat sranagn voor bananenrepubliek word aangezien in Nederland. denk je nu echt dat die harry potter (balkende) onder de indruk was van venetiaan. zoiets ziet hij ook hier in de nederland in blijdorp.


  Maak melding

 10. Blaka bakra 10,,

  Wat is jou visie?? je vist zeker op walapa patak crobi en platta.

  Wat is jou plan?? Je plant zeker coro kassave en amsooi noh.


  Maak melding

 11. Of beiden de bedrijven geen tjoekoes aan Rusland en vrienden. Let op. Binnenkort is zijn tjoekoe binnen en dan wordt de bauxiet heel goedkoop verkocht. Wedden!!!!


  Maak melding

 12. Maarten, je begint een beetje eng te praten de laatste tijd. Lig je lang aan die waterpijp te lurken voordat je je stukje schrijft? Ik kan geen positief woord bekennen, je scheldt, je vloekt en het slaat werkelijk nergens op. Ben je werkelijk een Surinamer, of doe je maar alsof, en zo ja: hoe vaak ben je dan wel in Suriname geweest? Je eindigt je stukjes altijd in de trant van: “deze zwarte moet het maar eens voor het zeggen krijgen”. Nou in dat geval schiet mij maar één gedachte te binnen. De eerste regel van het Surinaamse volkslied: (in het Nederlands): GOD ZIJ MET ONS SURINAME!


  Maak melding

 13. Het bewijs dat 3 nullen uit alle bankbiljetten zijn geschrapt is geleverd voor mijn vaststelling dat NPS-regeringen in welke formatie dan ook,
  het land geplunderd hebben met 1 factor 1000.

  Begrijpelijk of niet ??? Sedert de Onafhankelijkheid is de SAP, Struktureel Aanpassings Programma toegepast, en het Volk kon de plundering niet tegenhouden.

  Gregory, jaag de beesten van amerikanen weg, de Suri aluminium wordt alleen maar gebruikt om vliegtuigen en andere wapens te fabriceren. Met deze wapens worden vooral Afrikanen en Arabieren gebombardeerd, schaam je toch…

  Alcoa mag vertrekken, we hebben het gezien wat met de aluminium gedaan en gefabriceerd wordt. Met de Chinezen of Indiers uit India kan het beter gaan.

  Vriendelijke groeten,……….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.