Boot echt aan voor wanhopige Surinaamse vissers

5

PARAMARIBO, 29 mei – Honderden vissers zijn weer de straat opgegaan om uiting te geven aan hun ongerustheid. Beloftes over een eenmalige subsidie bieden nauwelijks soelaas. Gevreesd wordt voor een totale ondergang van de vissersstand. Het was dus voor de tweede maal in een week demonstreren.

Ook dit keer is de vaargeul in de Surinamerivier bezet gehouden door vissersboten. “We kunnen niet anders”, zegt Radj Jagroep van vissersbond SSA. Het voornemen tot subsidie komt meer aan als doekje voor het bloeden. Vice-president Ramdien Sardjoe is dan ook aangegeven waar het de vissers om te doen is. De stijgende brandstofprijs heeft de sector zo goed als lamgeslagen.

De boten worden al geruime tijd aan de wal gehouden. “Op dit moment zijn alle boten binnen. We hebben geen werk. Wat we nodig hebben is betaalbare brandstof. Het is erg belangrijk dat de overheid aandacht schenkt aan het probleem”, aldus Jhagroe. De bond heeft het liefst dat leverancier Staatsolie zijn prijzen verlaagt. “Het gaat per slot om ruim zevenduizend gezinnen.”


5 REACTIES

 1. Voor de mensen die het niet weten een kilo Surinaamse vis kost in Nederland, bijna E10, dat is ruim 40 srd.

  De vissers mogen wat mij betreft ook van de woekerwinsten meeprofiteren, gewoon de visprijs verhogen net als elk ander produkt op dit moment. Het is nu meer de handelaren die het meest profiteert zo te zien.

  Staatsolie zou de vissers ook kunnen voorzien van accijsvrije brandstof. Dit zou ik heel normaal vinden.


  Maak melding

 2. Moeten de stijgende brandstofkosten niet gewoon verwerkt worden in de kostprijs om tot een eerlijke prijs van de vis te komen? Uiteindelijk kan alles wel gesubsidieerd worden. Maar zo werk de markteconomie nu eenmaal niet.


  Maak melding

 3. Waarom worden de vissers niet gesubsidieerd.
  Ze verschaffen inkomsten, voedsel en productie aan de staat Suriname.
  Men kan wel die luie ambtenaren hun loon betalen maar de vissers mogen zelf de dure brandstaf kopen.
  Sardjoe kan beloven wat hij wilt, feit is en blijft dat in suriname de macht bij de president ligt. De V.P. fungeert slechts als een vervanger.
  Deze hele situatie toont maar weer eens aan hoe incompetent die Bigi Lip Bavi El Vene is. 1 woord van hem zou genoeg zijn om deze hele toestand tot een goed einde te brengen.


  Maak melding

 4. Beste Bgi,

  Wij weten dat de markteconomie niet zo werkt.
  De staat Suriname zou in principe de brandstofprijs enigszins kunnen subsidieren. De stijging van de brandstof prijzen is overal in elke sector te voelen.

  De prijzen gaan de lucht in terwijl er procentueel gezien de prijzen in alle sectoren niet alszodanig verhoogd hoeven te worden.

  De subsidie vanuit de regering kan bijna in elke sector rust brengen.Alleen moet de regering zelf na gaan hoe hij het geld voor subsidie binnen moeten halen.
  Er zijn een hoop geld te verdienen zijdens de regering uit bijna alle sectoren. denk zelf aan belastingplicht etc. De visie is niks anders dan het geld uit de samenleving halen uit de verschillende sectoren en daarmee de brandstofprijs subsidieren.

  Het volk zalhiervan minder merken.
  Besparing op de uitgaven richting de spookambtenaren. Denk hierbij aan de partij van Somo, Brunsie, Vier Hoopjes poep etc.

  Een simple voorbeeld is; de kosten voor legalisatie van documenten verhogen, de boetes verhogen (verkeer, belastingonduikers,etc)Suriname zal de productie sector moeten stimuleren en daaruit op korte/middenlange termijn profiteren van het belastinggeld.
  Verkavelingsprojecten opzetten en die verkopen aan de lokale bevolking of aan buitenlanders die in suriname een bestaan willen hebben. Zie voorbeeld Dubai. Werk met andersmans geld!Anderszijds ontroerendgoed belasting invoeren.Ene kant Verkopen en aan de andere kant ook jaarlijks belasting laten betalen. In percentage vrij laag in het begin. etc. Vene moet de starre hersenen van hem aan het werk zetten en niet als een luipaard liggen en profiteren van het belastinggeld van de arme burgers.

  Maar met mensen als brunsie, Somo, Vene en Gilds kom je niet verder. Het zijn kraboe’s in een bari met krabbenmentaliteit.


  Maak melding

 5. Snekie-tere, ik ben het in grote mate met je eens. Echter, hoe kun je verwachten van een regering met het IQ van een zesdeklas lagere scholier dat zij deze problemen oplossen? Je hebt gelijk, de markteconomie werkt niet zo, maar het overmatig subsidiëren van sectoren heeft ook een effect op de overigen. Het moet wel betaalbaar blijven. En als de Belastingdienst niet in staat is om een deugelijke controle op de belastinginkomsten te garanderen, zal het effect minimaal zijn. Bovendien zijn er duizenden mensen in Suriname die van hun levensdagen nooit een cent belasting hebben betaald. Je kunt dat van mensen die leven onder de armoedegrens ook niet verwachten. Daar ligt het probleem. Goederen betaalbaar houden en eveneens staatsinkomens te genereren, dan moet je wel een gigantische econoom zijn, wil je dat voor elkaar krijgen. Dit is overigens een mondiaal probleem, en niet specifiek een Surinaams probleem. Iedereen heeft ermee te maken. Alleen de landen met de lage inkomens voelen dat harder aan. Overigens: hulde voor je betoog.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.