Home Onderwerpen Kunst en cultuur Culturele Unie Suriname viert immigratie groots

Culturele Unie Suriname viert immigratie groots

21

PARAMARIBO, 27 mei – Honderd en vijfendertig jaar Hindostaanse immigratie in Suriname zal groots worden herdacht. Dit voornemen van de Culturele Unie Suriname, CUS, krijgt een extra impuls met de recente toestemming om het Onafhankelijkheidsplein als decor te gebruiken. Er moest wel vijf maanden worden gewacht op antwoord van de regering.

Net zo lang ligt een verzoek bij president Ronald Venetiaan om gebruik te mogen maken van het plein. Het heeft de planning van het feest danig beïnvloed. De CUS was wel vastbesloten zich niet uit het veld te laten slaan. Wel is vaker door CUS-voorzitter Asiskoemar Gajadien het gebrek aan overheidssteun aan de kaak gesteld. Over het lot van een ander verzoek is het nog even raden.

Gevraagd is om honderd en vijfendertig Surinamers te ridderen. Omdat er maar geen antwoord komt van de regering, zal CUS er een privé feestje van maken. De groep wordt in de bloemetjes gezet, lintjesregen of niet. Intussen is door de regering besloten 5 juni uit te roepen tot vrije dag. Het is een eenmalige aangelegenheid. Rond Immigratiedag zijn vooral lezingen gehouden.

21 REACTIES

 1. marcel46
  Wat had je anders verwacht die poep lijders die wij bezitten. Het enige wat ze snel kunnen doen is hun eigen financiële postie verbeteren door veel te reizen declareren van US$ gronden stelen gratis telefoneren,licht en water benzine gratis auto elkaar bevechten in het parlement slaan schoppen roven enz enz.. Ze hebben dagen,weken,maanden en nog jaren nodig om na tedenken. Wat een land en nog erger wat een volk die niet weet wat te doen.. Gelukkig is dit allemaal in surbo en niet in afrikaa,columbia of elders in de wereld. Het wordt tijd dat hindoestanen een eenheid vormen en niet egoïsten blijven..
 2. Saka
  ja was het maar keti of wat voor koti dan ook dan had deze baviaan geen 5 maanden nodig om de goedkeuring te geven. Deze narcist
 3. blaka bakra
  Mijn gelukwensen aan de gemeenschap van Indiase afkomst (waarom praat met zo halsstarrig over hindoestanen, er kwamen ook christen-Indiërs en moslim-Indiërs naar Suriname, hindoestanen zijn mensen die de hindoe-religie aanhangen)met 135 jaar immigratie. Ik hoop dat jullie gevrijwaard blijven van de "beeldenstorm" zoals die tijdens en na Pagwa heeft plaatsvonden. Vier deze week in nagedachtenis aan jullie voorouders die met hard werken een niet weg te cijferen plaats in de Surinaamse gemeenschap hebben veroverd.
 4. IBO
  Beste blaka bakra: Iemand die in india geboren is, is een hindoestaan, maak niet uit wat voor een geloof of kleur je hebt. India oftewel hindoestaan is een en hetzelfde land. Omdat wij nazaten zijn hindoestanen noemen wij onszelf hindoestaan oftewel sarnami-hindoestanie. IBO
 5. Kofi kibaki
  Ongelofelijk zo een belangrijk feit in onze historie en de minister president van de bananenrepubliek suriname baviano venetiaan heeft na 5 maanden nog een goedkeuring gegeven om dit prachtig festijn te vieren op het oranjeplein? Was het miss alida contest of herdenking van een of andere afride feit dan had hij geen 5 maanden bedekenktijd nodig. Ik vind dat men het land heel geleidelijk aan het afrikaniseren is kijk maar naar het volkslied, de vlag en naar onze internationale luchthaven johan adolf pengel en naar de universiteit genaamd naar een of andere landloper a. de kom die helemaal geen wetenschapper is. En ja langzamerhand zul je zien dat bepaalde straten zoals gravenstraat en maagdenstraat ook een naamsverandering zullen ondergaan in bijvoorbeeld nelson mandelastraat en mbekistraat. Beschamend zo een president kotsmisselijk word ik van deze neanderthaler.
 6. Pae Matjol
  Ik wil de Hindoestaanse gemeenschap hun 135 jaar immigratie viering toewensen. Hun inmense bijdrage in Suriname is ongetwijfeld ongekend en zichtbaar. Hun toewijding, opoffering en ambities hebben nu gezorgd dat alle Surinamers meeprofiteerden. Het is te erg voor woorden dat de regering daar geen bijdrage kunnen verlenen. Minister van Cultuur zou dat als een algemeen beleid moeten doorvoeren dat ALLE belangrijke momenten in de geschiedenis van ALLE Surinamers een vrije dag zouden moeten zijn. Het zou een dag voor bezinning moeten zijn voor ALLE etniciteiten die Suriname rijk is. Als de regering daar niks mee doet, vrees ik dat Suriname nog steeds haar taak na 1975 een raciale politiek uitvoerd! FOEI! Ik hoop dat die fossielen doodgaan!!! Suriname gaat alleen vooruit als ALLE Surinamers meewerken en niet slechts 1 deel van de bevolkingsgroet.
 7. alex
  de hindoestaanse gemeenschap hebben de president zeker niet begrepen Intussen is door de regering besloten 5 juni uit te roepen tot vrije dag. Het is een eenmalige aangelegenheid. Rond Immigratiedag zijn vooral lezingen gehouden. zo moet het en geen domme of idiote pret maken op de geronselde praktijken van de kwaadwilligen van toen de vijfde kaste hebben nu last van hun eigen verbeeldingen.vechten jullie het maar verder uit met de nederlandse regering om ook in aanmerking te komen voor een vrije dag
 8. Paagal
  Als de hindoestanen zich idd gediscrimineerd voelen en vinden dat de Creolen het altijd voor het zeggen, willen hebben en dat ze benadeeld worden.. Is er ook een ander oplossing. Onafhankelijkheid aanvragen en een eigen staat oprichten binnen Sur bijv Nickerie. Dan kijken hoe het afloopt. Met internationale steun zou het wel mogelijk moeten zijn. Ik zie ook geen ander optie, want deze probleem zal altijd blijven bestaan vrees ik.
 9. Get a life
  Het is een schande dat de Surinaamse overheid geen bijdrage levert aan dit historische feit. Dit feest moet door de hele gemeenschap worden gevierd; pas dan toon je dat je één natie vormt.
 10. surinamers zijn hun verstand kwijt
  hij eet alleen bananen; zou hij soms beheks zijn, dat hij daarom niet helder het land regeert?????????????????
 11. blaka bakra
  Get a life, volkomen mee eens. Laat met Gods wil Suriname blijven zoals het is: een multiculturele staat met een voorbeeldfuncie. Unite, no divide.
 12. blaka bakra
  Marcel46, blijf lekker in je Bijlmer-rotzooi hangen, jongen. Mensen van jouw kaliber hebben we in Suriname niet nodig.
 13. Pae Matjol
  @ nr 11 (Paagal) Als Nickerie (de rijstschuur) een zelfstandige staat wordt, vrees ik dat de rest van Suriname lekker gaat pinaren. Ik zie al voor me met krantenkoppen als: vluchtelingen uit Parmaribo steken de grens over voor een beter leven in Nickerie. Haha Alleen de naam Nickerie moeten ze veranderen in Asianerie. Want straks zeggen de nakomelingen van de slaven dat ‘Nick’erie een afrikaanse naam is en dus niet aan de aziaten van Suriname toe kunnen behoren. LOL
 14. slasher
  Het is schandalig dat ze 5 maanden hebben moeten wachten voor toestemming. Als men een kerstboom wilt plaatsen op onafhankelijkheidsplein krijgt men heel snel toestemming daarvoor. Ik weet zeker dat als het om een of andere keti koti-, miss alida- of neger culturele festiviteit ging ze direct toestemming en subsidie/geld zouden krijgen van Bigi Lip Bavi El Vene. Maar nu het om Hindoestanen gaat zit ie te dralen als een schildpad. Als het gaat om de bevordering en ontwikkeling van sranangtongo gaat krijgen de stichtingen die daarmee te maken hebben wel gelijk subsidie, maar stichtingen die ijveren voor het Sarnami krijgen helemaal niets en moeten maar zelf zorgen hoe ze aan geld komen.
 15. raj
  Waar zijn de negers nu gebleven met hun reacties? Ik wacht met heel veel smart erop??????????????
 16. alex
  de president heeft nog over zijn hart gestreken om deze(al is dit na vijf mnd)alsnog vergunning te verlenen om te feesten op het onafhankelijkheidsplein.je zou hooguit iemand uit de groep van gastarbeiders in de bloemetjes hebben gezet,maar helaas zijn van deze geen overlevenden meer.dus waarom zou de president zich moeite getroosten om anderen buiten deze groep te gaan decoreren.dat ding is geen onsbelang of moet niet gezien worden als een bacoven winkel. en nu verwachten jullie van die baviaan/neger dat hij de racisten moet komen decoreren.jullie nederlandse jeugdigen zijn brutaal en vrijpostig
 17. Baancher
  Als het zo door blijft gaan in suriname worden we ook een keer gedwongen om te assimileren. Het is algemeen dat negers hun uiterlijk niet mooi vinden vandaar dat ze heel graag willen muteren, kijk maar naar de negroide man die laat zich graag zien met zijn blanke vrouw. lleen vind ik het zielig voor de negerin want welke vent loopt nou tegen een negerin aan. Graag wil ik de negerinnen verzoeken om bepaalde hulpmiddelen te gebruiken die in erotica-zaken te koop zijn waarmee ze toch aan hun trekken komen. Je kunt ze ook online bestellen en wordt ook discreet thuis bezorgd. Dit is de waarheid mensen lees goed!!!!! De negerin laat zich graag verwennen met whiteners en pruiken zelfs van mijn afgedankte haar worden deze zodanig gemodificeerd dat men zou denken dat ze van nature dit haar hebben. Ze geilen op stijlhaar, mijn vrouw krijgt heel vaak een ogrie eye (nazar ) van deze mensen. Ze blijven je aangapen. Negerinnen pronken graag met andersmans veren. De kroeshaar is op stervan na dood. Goed weekend Baancher
 18. Baancher
  alex, what about keti koti leven de slaven voorouders van jou nog? Nu begrijp ik de stamhoofden van Ghana spiegeltjes en kraaljtes hebben meer waarde dan de eigen bevolking.
 19. slasher
  @ alex nr 18, Prima, maar dan moet die hele Keti koti/ afschaffing vd slavernij viering dan ook worden afgeschaft. Trouwens je kan niet lezen. Niemand heeft het over decoreren. Ga maar verder door met het snuiven, want al je berichten getuigen van een hoop bullshit en het IQ van een poepvlieg.