dinsdag, mei 21, 2024
HomeNieuws uit SurinameLandinformatieproject Suriname dreigt te stranden

Landinformatieproject Suriname dreigt te stranden

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 26 mei – Het project Grondregistratie- & Landinformatiesysteem, Glis, dreigt vast te lopen. Den Haag wil de financiering stopzetten, vanwege toenemende achterstand in de uitvoering. Ook de rapportage laat veel te wensen over. Eigen schuld, zegt minister Van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking.

Het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer, RGB, behandelt het project niet bepaald als prioriteit. “RGB heeft het aan zichzelf te wijten”, zegt Van Ravenswaay tegenover de Ware Tijd. Er is reeds twee keer uitgesteld verleend voor het indienen van voorstellen over de voortgang. Van Ravenswaay heeft een verzoek om een derde keer afgewezen.

Toch is het project bedoeld als politieke mijlpaal. De traditionele onoverzichtelijkheid bij het aanvragen van domeingrond, zou plaats moeten maken voor transparantie. Een Nederlands evaluatierapport heeft eerder “politieke onwil en gemier” aangemerkt als barrières. Den Haag beseft het belang van het project. “Maar nu kunnen we niets doen. Het geld is er, maar je moet titel hebben om het over te maken”, zegt Harry Verwey van de Nederlandse ambassade.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

22 REACTIES
 1. Dhr.venitiaan en z,n regering doen het heel goed,maar enkel heeft het z,n tid nodig,om de ontwikkelingen die er gaande zijn krijgen
  jullie een dikke tien,soms kan men iets verkeerd formuleren


  Maak melding
 2. Hr. Verwey wordt u niet doodziek van die gasten!!
  U zult allang doorhebben, dat het betreffende ministerie beheert wordt door roverhoofdman Somobaba en zijn struikrovers!!
  Pottenkijkers zijn niet welkom in zijn grot!!!


  Maak melding
 3. Transparantie komt blijkbaar niet voor in het woordenboek van deze ordinaire struikrovers. Hoe onoverzichtelijker des te eenvoudiger kunnen gronden worden ingepikt en onderling worden verhandeld.

  We zullen een keer aan de weet komen wiens bloed naast dat van de indianen bedolven ligt onder de gronden waar deze dieven zo prat op gaan. Un sa si fa kontro watra e go na kontro bere.

  Zweef teki is 1, tang hori is 2.


  Maak melding
 4. Het is niet anders te verwachten van de rgb. let wel, “rgb” die geen hoofdletter verdiend want er is maar een die regeert en die is sommo en zijn kornuiten en daarmee uit. Wie dat niet inziet is wel goed dom of heeft als bijnaam Vene.


  Maak melding
 5. Een Grondregistratie systeem zal nadelig zijn voor vele prominenten omdat ze moeten kunnen verantwoorden/aantonen hoe ze aan bepaalde stukken grond gekomen zijn.

  Daarom heeft dit projekt geen aandacht ondanks dat het gefinancieerd wordt door Nederland. Men stelt het bewust steeds uit.


  Maak melding
 6. Vene had gezegd … de laatste druppel…
  tjon tjien fa voert glis niet uit…. vene is nu stil…
  Tjon tjin fa wordt niet ontslagen.miljoenen worden verprutst…


  Maak melding
 7. Het gaat alleen lukken als er een mega Nationale samenwerkingspartij wordt opgericht met ongekende democratische dynamiek.
  Dan kun je die corrupte kliekjes uitsluiten die van die ondoorzichtige structuren in het leven houden.


  Maak melding
 8. Moeilijke kwestie.
  Aan de enen kant is het een goed project omdat het eindelijk orde schept en corruptie kan tegen gaan.
  Aan de andere kant vind ik de rol van Nederland dibieus. Zij krijgen hierdoor weer inzage in zaken die met de interne huishouding te maken hebben.

  Wat Suriname eens een keertje moet doen is ook hulp aanbieden aan Nederland. Hen helpen bij het ordenene van bijvoorbeeld hun burgeradministratie of andere gevoelige dingen die met de interne huishouding te maken hebben.

  Sommige van u lachen erom, maar het is absoluut niet zo ondenkbaar. We hebben veel mensen (Surinamers) in Nederland zitten (kader) die de klus kunnen klaren. Eigenlijk gebeurd het nu reeds op vele terreinen.

  Suriname is helaas niet slim met vdit gegeven omgesprongen. Israel bijvoorbeeld daarentegen wel. Dubbele nationaliteit biedt zoveel voordelen voor Suriname.
  Maar goed, ze hebben liever non-alphabetische Brazilianen daar die ze koesteren als nieuwe landgenoten.

  Surinamers in Suriname zijn soms dom


  Maak melding
 9. Ja, ik heb eigen wèl commentaar: Het zal wel weer aan de Nederlanders liggen. Ik wacht op reacties van die inhoudloze, betweterige, zogenaamde nationalisten. Waar blijven jullie nu? Ik heb het in vorige commentaren ook al verwoordt: Op de ministeries, in het bijzonder RGB, bestaat er geen enkel beleid. Ja één: hoe vul ik zo snel mogelijk mijn zakken zonder er iets voor te doen, en: hoe maak ik op deze manier het land kapot, het interessert ons toch niet. Somo aan het hoofd. Ik heb nog nooit een destructiever volk meegemaakt als de Surinamer. Wanneer worden we eindelijk een keer wijs? NOOIT!!!


  Maak melding
 10. Big up voor Moesje. P’tata, hou je hand op de knip. Zolang figuren als Somo en JTF nog iets voor het zeggen hebben: DICHT DIE KRAAN!


  Maak melding
 11. Luister Clemens. Als ik geld geef, wil ik weten waar het blijft. Niets meer en niets minder. Gelijk hebben ze daar in het verre Nederland. En dat Surinamers SOMS dom zijn is een understatement. Ze ZIJN dom. Voor de rest denk ik dat je het bij het rechte eind hebt.


  Maak melding
 12. Surinamers in Suriname zijn niet dom maar achterlijk. Ze zien niet in dat hun leugens te doorzichtig zijn. Als wij, hier in Nederland hun de ogen openen wordt dit niet in dank afgenomen. Maar dat zal ook niet anders zijn vrees ik.

  Ik wacht niet tot de verkiezingen van 2010 want geen van de zgn leiders deugen.
  Het eigenbelang heeft immers al altijd hoogtij gevierd.
  Ik wacht maar de verkiezingen van 2015 af.
  Het zal dan een hele omwenteling worden met de absolute macht aan buitenlanders en aan de multinationals. Waarom dan niet als wij het zelf niet aankunnen.Ik denk een logische gevolgtrekking van ons eigen handelen.

  Misschien toch geen slecht idee, want eigenlijk is de Surinamer geen nationalist maar een egoist. Wellicht ziet hij dat en gaat hij er vanuit dat de Surinaamse samenleving nooit een eenheid zal vormen.
  We zijn geen nationaal volk maar zijn met z’n allen elkaars tegenstanders.

  En is het misschien ook niet zo dat wij een creatie zijn van Nederland, die niet geleerd heeft zich te ordenen en met vaderlandsliefde een zorgzame samenleving te creeren.

  Slechts stof tot nadenken.

  Truetory


  Maak melding
 13. Posi ting mi pupuru pawru disi ting mi kon trong meneer, tot daar aan toe. Maar nu willen die gasten ook nog weggrissen, alles wat enigszins nog op een perceel lijkt en het liefst ten voordele van zij die op de aanvoerder lijken. Sooner or late zal er een verklaring worden ge-eist. Fawaka?


  Maak melding
 14. Ik denk dat het beter zou zijn om het het land weer afhankelijk te maken van Nederland dat we weer onder het koninkrijk behoren.

  Dit is ook de diepste wens in suriname doe er een onderzoek naar?

  Beter Suriname een provincie maken van Nederland zijn we van alle gedonder af.

  Want wie buit suriname nu uit¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿¿

  Want een onafhankelijke land met verschillende etniciteiten is een tijdbom op langere termijn, onthoud goed wat ik zeg knoop het in je oren!!!!!
  Hoe vaak worden luilakken niet in de watten gelegd, bepaalde sectoren worden bewust verwaarloosd opdat deze boerenbedrijven in verval raken. Dit tikkende tijdbom is 1 voor 12.


  Maak melding
 15. Truetory, ik heb bewondering voor je betoog. Alleen je laatste alinea heeft mij inderdaad even tot nadenken gezet. Heeft Nederland zich na de oorlog niet eensgezind en zonder aanziens des persoons zichzelf uit de as laten herrijzen? Zijn de sociale voorzieningen in Nederland, in vergelijking met andere landen, niet een van de beste? Dat er op dit moment reden is tot ongerustheid kan ik me voorstellen, maar bedenk dat er sinds de jaren 70 een grote stroom verschillende ethniciteiten naar Nederland is gekomen, en gezorgd heeft voor een toenemend spanningsveld. Wat te denken van die figuren die zich, om welke reden dan ook, niet kunnen of willen aanpassen? Zij zorgen voor de problemen. En zij zorgen er ook voor dat de Nederlanders zich steeds meer gaan bundelen. De ethniciteit is in Nederland vele malen groter dan in Suriname. So, what’s the difference? Bestuur!


  Maak melding
 16. Clemens
  Volgens mij zie je spoken. Of moet het voor iedereen verborgen blijven dat iemand eigenaar geworden is van een stukje grond. En hoe denk je dat NL baat kan hebben bij die informatie.
  Spoken en hersenschimmen.


  Maak melding
 17. Neus denk niet verder dan dat zijn neus lang is. Nederland heeft ook baat bij deze informatie over wie grond beschikt.

  Veel Surineds hebben ook grond waar vermogensbelasting voor betaald moet worden. Die word op dit moment massaal ontdoken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES