“Indiase diaspora veel beter af in Suriname”

16

PARAMARIBO, 26 mei – De nakomelingen van de Indiase contractarbeiders hebben het er relatief beter van afgebracht in Suriname. Dit zegt de Trinidadiaanse professor Brinsley Samaroo. In Guyana, Jamaica en Trinidad & Tobago is het scheppen van betere leefomstandigheden veel moeizamer verlopen. Er is één opvallende stimulerende grootheid.

De Surinamers hebben zich veel intensiever ingezet voor een beter leven. Toch was de start veel minder gunstig dan in de andere drie landen. Vanaf hun komst in 1873 moest worden opgebokst tegen een minder vriendelijk milieu. De Nederlanders waren minder dan de Engelsen geneigd steun te verlenen bij het aanpassen aan de nieuwe leefomstandigheden. Velen werden ziek of bezweken.

Het sterftecijfer in Suriname lag dan ook hoger en in 1877 werd de migratielijn zelfs stopgezet. Pas na garanties van Nederlandse zijde, besloten de Britten weer toestemming te geven. “Toch heeft u een opvallend overlevingsverhaal neergezet, uw culturele rijkdom is groter dan bij de anderen”, zei Samaroo tijdens een seminar rond honderd en vijfendertig jaar Hindoestaanse immigratie.


16 REACTIES

 1. Praktik allemaal. Van harte gefeliciteerd met het bereikte.

  Het wordt echter tijd om zo zoetjes aan een aanvang te maken met onze eigen Surinaamse diaspora. Hoe wij ook daar tezamenkwamen en al zoekende naar betere leefomstandigheden over de gehele wereld zijn uitgewaaierd, zal de thuisreis moeten worden aanvaard.


  Maak melding

 2. dit is pas een andere taal,niemand zou dit kunnen tegen spreken.
  wij hebben allemaal onze negatieve kanten maar mag ons niet weerhouden om met elkaar in vrede te leven.men moet een ding niet vergeten dat wij importen zijn geweest behalve de indianen.wij hebben hierom niet gevraagd anderen zijn geronseld of als slaven naar suriname gebracht.juist door de handelingen van de kwaadwilligen van toen,zouden wij lering moeten trekken en als een natie samen moeten optrekken om suriname op te bouwen voor onze nakomelingen.


  Maak melding

 3. Blanken hebben ons altijd gezien als vee en nu als tweederangsburger.

  Hun omgeving houden ze schoon en dat van de mijn vervuilen ze.


  Maak melding

 4. niet alleen vergeleken met de andere hindoestanen buiten india maar al helemaal met die van india! waar men moet rondkomen van gemiddeld 500$ PER JAAR en waar een groot deel van de bevolking niet een een wc heeft of stromend water, maar langs de weg en op het spoor loopt te kakken…


  Maak melding

 5. De grootste pech van de caraibische indiase diaspora is dat ze terecht zijn gekomen in samenlevingen met de grootste loosers van de wereld die uit alle macht op de rem staan naar ontwikkeling in het algemeen!!!
  Het is alleen maar een fantasie wat ze al niet bereikt zouden hebben zonder deze ballast!!


  Maak melding

 6. Onze culturele reikdom is groter omdat de Nederlanders onze voorouders met rust lieten en het respect opbrachten om niet te beginnen aan een assimilatie politiek.
  In de andere landen hebben de Engelsen juist getracht om hun taal, cultuur en religie opteleggen aan de contractarbeiders.


  Maak melding

 7. Ik ben in zowel Guyana als Trinidad geweest en ik moet zeggen dat de algemene leefomstandigheden daar in vergelijking met Suriname niet veel verschillen voor de Hindoestanen. Alleen in Guyana hebben ze het iets slechter, maar dat komt door de verwaarlozing en mismanagement van ’t Burnham-tijdperk, maar dat is al een tijdje aan het verbeteren.
  Helaas hebben ook de hindoestanen in Trinadad en Guyana te kampen met criminele aanvallen. In Trinidad hebben ze vooral last van gewapende berovingen en ontvoeringen en in Guyana worden onschuldige en ongewapende hindoestanen in hun eigen huis afgeslacht door criminele bendes.
  Die aanvallen worden meestal uitgevoerd door mensen van een bepaalde afkomst (iedereen weet wel welke dat is)


  Maak melding

 8. Beste Du,

  De hindoestanen in Sur. hebben/hadden het idd niet zo slecht in de tijd van Bouterse omdat ze zelden door jaloezie en hebzucht werden beroofd, wat dat betreft mijn complimenten voor Bouterse, wat mij betreft mag zijn beleid weer komen. De december moorden zijn, zijn enigste grote fout.
  In de Venetiaanse tijdperk is alles verkloot en wordt er veel meer gestolen dan ooit door machthebbers en zijn hindoestanen vogelvrij verklaard, bovendien is het erg gevaarlijk geworden voor de hindoestaan om in sommige buurten te wonen, dit is gewoon een aantoonbare feit. Ze staan bekend als harde werkers en zijn daarom ook geimporteerd uit India. Dat het met de gemiddelde hindoestaan goed gaat is te danken aan hunzelf.

  Ik weet niet of je het weet maar dit is ook niet racistisch bedoeld. Ga maar kijken naar de prijzen van huizen en percelen. Dan zal je 1 ding opvallen. Bepaalde getto gebieden zijn tegen dumpprijzen te koop, geen hindoestaan c.q. Surinamer wil er wonen of verhuisd vandaar en sommige gebieden zijn onbetaalbaar geworden omdat ze erg in trek zijn vanwege veiliger wonen. Al moet ik meer betalen maar ik kies absoluut voor een veiliger wijk. Sorry. Ik had dit liever niet zo gezien maar de keiharde realiteit vraagt erom.

  Suriname in het algemeen, maakt het in verhouding tot de andere caribische gebieden ook beter, niet door Venetiaan maar vanwege zijn bodemschatten, ontwikkelinghulp en familie steun uit Nederland.


  Maak melding

 9. no.5 suriboy19
  En dat hebben ze aan hunzelf te danken!!
  De rest van Suriname heeft er alleen maar voordeel van gehad!!
  Ra…Ra wat de rest zou eten zonder hun rijst/groenten??
  Dat Suriname ernu zo uitziet en niet op Haiti lijkt is ook een verdienste van de koeli’s!
  Wie het tegendeel wil beweren moet mij maar een(1) land noemen waar suriboys een klein beetje ontwikkeling hebben gecreerd!!!!
  Ik begrijp jullie frustratie wel om te beseffen, dat jullie de derderangs-burgers zijn van de wereld zonder een sprankje hoop dat dit de eerstkomende 200 jaar zal veranderen!!
  Er rest jullie dus niets anders dan jullie je als surrogaat blanken te gedragen met jullie bijbehorende nepharen en geschminkte huid.
  Kijk maar naar MTV en TMF en jullie voetbalhelden die alleen maar blanke vrouwen naast zich dulden!!


  Maak melding

 10. als ik goed lees, doelt die man meer op de culturele voorsprong die surinaamse hindustaan heeft t.o.v. zijn soortgenoten in guyana, jamaica & trinidad. voor de rest was alles slechter geweest. idd, de nederlanders waren milder met hun assimilatiepolitiek, itt de engelsen. verder wil ik erbij vermelden dat de hindustanen in trinidad welvarender zijn dan die van suriname, ik durf bijna te stellen dat trinidad een tweede wereld land is. trinidad is vele malen mooier dan suriname.


  Maak melding

 11. ow ja moesje ashwin en anderen HINDOESTANEN ZIJN ZO GEWELDIG, THANK god dat de nederlanders hun ooit in schepen naar suriname vervoerden als vee, want anders was suriname een achterlijk, arm land of niet??

  Jammer dat jullie reacties tonen hoe achterlijk jullie zijn, daar gaat jullie superioriteitsgevoel die dus totaal niet onderbouwd is, de hindoestanen waren tot halverwege jaren 90 armer dan de creolen, ineens toen de ndp met al zn hindoeboeven aan de macht kwam waren ze rijker, wat opzich niet erg is heeft toch het gewone volk van de ndp geprofiteerd op een raar manier. En ik vind het al helemaal geweldig dat ashwin (die waarschijnlijk in nl woont) helemaal weet dat nps uit racisten bestaat (zie ander artikel), alhoewel in de nps je mensen van niet creolse afkomst vind, en in de vhp je daar nog steeds op moet wachten, en dat men daar de helft van de tijd niet eens in nederlands of surinaams praat maar een taal dat 10.000km verder gesproken word…

  EN DIT ALLES ZEG IK, een halve hindoestaan, 1/4 creol, 1/4 javaan. Over een verenigd suriname gesproken….


  Maak melding

 12. het enige wat nog over dit onderwerp kwijt wil is dat wij ons allen op de eerste plaats surinamers zijn en dat de indianen de meeste recht hebben op te spreken want de rest is allemaal import en word ook tijd dat landgenoten zich na 150 jaren echte volwardige surinamers gaan noemen en voelen de rest is allemaal lariekoek.


  Maak melding

 13. no.12 suriboy
  De realiteit is genoeg onderbouwing voor hetgeen ik beweer!!
  Jij geeft ook geen enkele onderbouwing, tenzij hetgeen wat je shrijft voortkomt uit frustratie , dat je nergens bijhoort!!!
  Door aantegeven dat je een halve hindoestaan, 1/4 creool en 1/4 javaan bent meng jij je in een discussie waar je part nog deel van uitmaakt.
  Je bent een sranang moksie patoe!
  Denk maar aan de pot van een bloedworst verkoper met bere, fladder, bloedworst en groengbana!!
  Je zal ook nooit door een(1) van deze groepen als een van hen geaccepteert worden, dankzij de surinaamse bekrompenheid!!
  In Nederland zouden ze zeggen, dat je tussen de wal en het schip bent gevallen!!
  Als je werkelijk zo slim bent, want als je mij,Ashwin en andere hindoestanen achterlijk noemt ben jij de slimme; dan moet je maar even doorstoeien met je toetsenbord op internet dan vind je genoeg onderbouwing!!
  Dat het in India met zijn 1100 miljoen inwoners nog verre van ideaal is zal ik niet ontkennen, maar als je het met Afrika vergelijkt met zijn 600 miljoen inwoners ( incl. negers, arabieren en joden )zijn zij tenminste op de goede weg!!
  Laat ze maar lekker overal poepen, alsof dat in Afrika niet gebeurt, ze maken in ieder geval geen moksie metie of barbeque van elkaar bij elk wisse wasje!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.