Nederlandse minister van Justitie naar Suriname

16

PARAMARIBO, 23 mei – De Nederlandse minister van Justitie, Ernst Hirsh Ballin, brengt Suriname een werkbezoek. Dit meldt minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie & Politie. Het bezoek vindt in augustus plaats. Onder meer zal de samenwerking op justitieel gebied zal worden geëvalueerd. Ook zullen nieuwe wegen worden ingeslagen.

Met name het rechtshulpverdrag tussen beide landen is aan verbetering toe. “We gaan kijken naar het verdrag, waarbij wat vragen te beantwoorden zijn, zoals wie rechtshulpverzoeken moet ondertekenen”, zegt Santokhi tegenover Radio 10. Ook moet worden nagegaan hoe strafvonnissen en vervolging in het ene land over te dragen aan het andere.

Suriname kan via Nederland toetreden tot het Europese rechtshulpverdrag. Wanneer dit eenmaal formeel is geregeld kunnen gevonniste personen opteren voor straf in eigen land. De honderdprocent-controle op de Nederlandse luchthaven Schiphol is nog een heet hangijzer tussen beide landen. Recent is dit nog aangesneden tijdens het bezoek van de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende aan Suriname.


16 REACTIES

 1. We kunnen blijven zeuren over de 100% kontrole, maar wat gebeurt er konkreet om te voorkomen dat de drugs op de een of andere manier toch het land verlaat.

  De gegoeden lijden on de kwaden. Voor de rest hoop ik dat mr. H.balin ver weg blijft van binnelandse kwesties.


  Maak melding

 2. de huidige surinamerse regering zullen altijd de blanke kont likker blijven.
  deze kunnen de hollanders niet op de man af zeggen wat hun meningen zijn ten opzichte van de vele ordinaire handeling van de hollanders.


  Maak melding

 3. Ja ja santokhi toe treden via nederland naar
  het europese rechtshulpverdrag om oom baas DDB te laten op sluiten gaat jou en julie redie moesoes niet lukken hoor daar is oom DDB veel te slim voor slelletje land veraders dat julie zijn let maar op het is straks allemaal voorbij.


  Maak melding

 4. Nederland moet vooral geen overeenkomst met Suriname aangaan om aldaar veroordeelde bandieten in een van onze wereldberoemde gevangnissen hun straf te kunnen laten uitzitten. Dat zou te veel van het goede zijn. Laat al dat uitschot maar lekker wegrotten in de atmosfeer waaruit ze oorspronkelijk vandaan komen en thuishoren.


  Maak melding

 5. ik weet dat er mensen zijn die deze soort van samenwerking niet zien zitten maar ik vind het een hele goede zaak die mensen die tegen de samenwerking met nederland zijn hebben waarschijnlijk boter op hun kop ik loop gewoon in de zon want in heb geen boter op mijn hoofd ik ben het eens met de gene die zeg laat ze die criminelen oppakken want er gaat veel drugs langs de douane in suriname laten we eerst onze lucht haven drugs vrij maken en dan klagen over de nederlanders, het is net die splinter en die balk in jou gezicht .


  Maak melding

 6. Mijn beste meneer basja Ranki no1

  Niet, wat gebeurt er concreet om te voorkomen dat de drugs op de een of andere manier toch het land verlaat.

  Maar wat gebeurt er concreet om te voorkomen dat de drugs op de een of andere manier toch het land Suriname binnen komt. Suriname heeft geen papavervelden ofwel coca velden/ planten.

  Suriname moet zijn territoriale wateren c.q. soevereine grenzen goed bewaken om contrabande te voorkomen.

  Drugs komt heel makkelijk het land Suriname binnen. Wat moet er met het drugs gebeuren als de grenzen bij uitvoer pot dicht worden gemaakt. Bij de invoer van drugs in Suriname zijn de grenzen willens en wetens een passoir.

  Wat moet er met de ingevoerde drugs in Suriname gebeuren ofwel wie moet het gaan gebruiken. Het schijnt normaal te zijn dat Suriname overspoeld wordt met drugs.

  Is het de bedoeling (CIA)dat de gehele Surinaamse gemeenschap verslaafd raakt aan drugs.

  Als het niet goed is om uitgevoerd te worden naar Holland, waarom is het dan wel goed om heel makkelijk de drugs in te voeren in switi sranan.

  Sa no boen gi (Holland)wan trawan, no sa man boen gi (Suriname) joe.

  p.s.
  Ik ben wel voor 100% controle dat geen pilletje of grammetje drugs rep.Suriname binnenkomt
  Patriot!


  Maak melding

 7. a torie sang deng witmang e do is dat er over een jaar of2 verkiezingen komen
  deze mensen weten wat ze doen om de gasten in het zadel te houden want wat ze nu kunnen
  plukken en de verdragen die ze hebben Vast
  gezet zodat als een andere regering zou mogen
  komen kunnen ze niet meer terug draaien
  het zijn gewoon sakasaka KAKA zoals onze president LIP en BALKIE. LIP NA BAKASÈ AI NJANG


  Maak melding

 8. a torie sang deng witmang e do is dat er over een jaar of2 verkiezingen komen
  deze mensen weten wat ze doen om de gasten in het zadel te houden want wat ze nu kunnen
  plukken en de verdragen die ze hebben Vast
  gezet zodat als een andere regering zou mogen
  komen kunnen ze niet meer terug draaien
  het zijn gewoon sakasaka KAKA zoals onze president LIP en BALK. LIP NA BAKASÈ AI NJANG denkie a torie. in een korte tijd
  dat 3 witmang go na su. tang boeng. denkie a torie


  Maak melding

 9. Jongens en meisjes: hebben jullie wel eens van SAMENWERKING gehoord? Jullie doen net of Suriname de hemelse staat is (maar inmiddels woont het grootste deel van jullie in Nederland), Suriname, waar alles geweldig geregeld is, waar geen hulp nodig is, waar de regering het allemaal zelf wel kan regelen, waar geen armoede heerst, geen corruptie, waar de informatica-voorziening de beste van de hele wereld is, en zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Daal af en kom op jullie voeten weer op aarde terecht. Altijd dat gezeur over die 100% controle, dat gezeur over buitenlandse hulp, dat gezeur over de SLM en andere maatschappijen, enfin, alles wat Suriname betreft. Snappen jullie het nou nog niet? SURINAME HEEFT BUITENLANDSE HULP BROODNODIG!!! Hoe groot is de invloed van Arabische, Japanse, Duitse, Amerikaanse, Franse en andere bedrijven in Nederland? Nou? Driekwart van de stad Londen in Engeland is in handen van de Arabieren. So what? Zijn dat arme landen geworden? Nee, op die manier komt er geld het land binnen. En als er op allerlei gebieden SAMENGEWERKT kan worden, heeft dat alleen maar een gunstig effect op ’s lands economie en wetenschap en uiteindelijk welzijn. Maar ja, Surinamers weten alles beter. Daarom verkeert dit land nog steeds in de bedelaars-fase. En het zal moeilijker blijven de eindjes aan elkaar te knopen voor lanti, want vorige week zijn alle door NEDERLAND gesponsorde computers, inclusief software en gegevens, gewoon uit het Belastingkantoor gejat. En nu Hirsch Ballin en Santhoki weer bij elkaar komen kunnen ze daar even over van gedachten wisselen. Er komen nieuwe computers. UIT NEDERLAND! Wedden?


  Maak melding

 10. De uitspraken van Premier Balkende inzake het leed veroorzaakt door de slavernij.

  De Nederlandse regering en de kamer zitten erg in de knoop met het slavernij verleden. Deze achtervolging maakt dat zij stappen ondernemen en elkaar belachelijk maken. Veel spannender wordt het dat zij zich gaan verspreken en de waarheid willen vertellen.
  De heer Van Bommel gaat naar Suriname en in zijn enthousiasme en emoties laat hij de achtervolging meester worden van zijn geweten en biedt hij excuses aan voor het leed veroorzaakt door de slavernij waar zijn land het voortouw in heeft gehad. Hij eist dat Balkenende dat ook doet en straks verwacht hij dat alle 16 miljoen inwoners in Nederland dat ook doen en daarna alle komende generaties. De achtervolging zal voortduren zolang de geschiedschrijver niet aan vervalsing begint.
  Er is geen behoefte excuses aan te bieden voor het slavernijverleden. Dit zei de Nederlandse premier Jan Peter Balkenende na besprekingen met president Ronald Venetiaan. Balkenende wil zich van zijn sterke kant laten zien door niet te voldoen aan een oproep van de oppositie en met name de heer Van Bommel. Ondertussen knaagt bij hem ook het niet te elimineren achtervolgend gevoel over het leed dat zijn voorouders hebben begaan bij het zien van de afstammelingen op Surinaamse bodem. Hierdoor gedreven wil hij zich verschonen van zijn schuldgevoel maar echter op Surinaamse bodem komt een slavenhouders gedachte in hem op en denkt het leed te kunnen omkopen met 3,5 miljard Nederlandse guldens als hij vermoedt dat nabestaanden van de slavernij eventueel schadeclaims gaan indienen. “Dat geloof ik niet. Nederland heeft in 1975 al drie en een half miljard Nederlandse gulden aan schadevergoeding betaald aan Suriname”, zegt Balkenende.
  Dit is natuurlijk een misvatting en onwaarheid maar deze opmerking en de hieraan verbonden uitspraak van geen excuses anbieden heeft voor Balkenende en de Nederlandse natie wel gevolgen.
  1. De 3,5 miljard vergoeding ten tijde van de onafhankelijkheid van Suriname is gebaseerd op herstelbetalingen en bestemd voor de wederopbouw van Suriname als zelfstandige natie en dus geenszins op schadevergoeding rondom de slavernij.
  2. De uitspraak op Surinaamse bodem is een regelrechte belediging en getuigt op geen respect hebbend voor de Surinamer en de Surinaamse natie als je dat doet in bijzijn van de president als symbool van de natie. Een kwaad aangedaan aan een natie koop je niet af met 3,5 miljard.
  3. De uitspraak is een klap voor de Nederlandse natie omdat de geschiedschrijver dit zal meenemen anno 2008 hoe de Nederlandse natie denkt over zijn rol als slavenhouder en het leed dat wordt veroorzaakt. Een heel slecht voorbeeld aan de Surinaamse en Nederlandse jeugd dat alles goed gemaakt kan worden met een zak vol geld. Geen weldenkend politicus kan zich zo een gedachte voostellen noch minder uitspreken.
  4. De uitspraak had kunnen leiden tot gijzeling van de Nederlandse premier ware niet de gehoorzame en vreedzame mentaliteit van de Surinamer die dat misschien heeft overgehouden als restverschijnsel van de slavernij en welke Balkenende zich van bewust is gelet op deze uitspraak en vervolgens breed in het gezicht van de Surinamer te melden dat er geen excuses komen.
  5. Dat de uitspraak niet geleid heeft tot rellen is mede te danken aan de president van de republiek Suriname die Balkenende in bescherming heeft genomen door hem op zijn uitglijder te corrigeren. Hierdoor is een beroep gedaan op de gehoorzame houding van de Surinamer en tegelijk het advies aan de Nederlander om de geschiedenis beter te lezen en te begrijpen alhoewel mensen als Van Bommel dat wel begrijpen.
  6. De uitspraak heropend de discussie over de schadevergoeding omdat Balkenende aangeeft dat het slavernij regime nog ongestraft voorleeft.
  7. De uitspraak maakt dat de vele honderden Nederlanders die nu bijna permanent vertoeven in de republiek Suriname vanuit een andere invalshoek zullen worden bekeken en derhalve heeft deze uitspraak op deze groep persoonlijk ook nog invloed op hun geweten en hun vrijelijk leven. Een repliek naar Balkenende vanuit deze groep Nederlanders laat daarom niet lang op zich wachten.
  8. De uitspraak van geen excuses aanbieden heeft vele wonden doen herbloeden en is keihard aangekomen in de ziel van alle nazaten. Een toffe, keiharde dictatoriale en beledigende uitspraak dat niet meer van deze tijd is en vooral niet ongestraft.
  9. De aanwezigheid en uitspraak heeft veel van de slavernij dat de slavenhouder even terugkeert in de kolonie en de les komt voorlezen..
  10. De uitspraak maakt dat Balkenende en de Nederlandse regering voor deze uitspraken ook excuses aanbiedt.

  Balkenende is in de veronderstelling dat de Nederlandse staat dus al gestraft is geweest door het enige vonnis en dat is een zak vol geld. Het hart en het verstand heeft gesproken bij een van huis zijnde jurist, zeer intelligente en het voortouw hebbende Nederlander in de regering. Aangezien dit eender een veronderstelling was dient Balkende er spoedig werk van te maken en zich een man te tonen van karakter en voorbeeld en dus de beslissing te nemen die hij denkt dat juist is vanuit zijn ingeving, emoties en eerste gedachten. Het vonnis welke in zijn ogen zeer terecht is heeft hij uitgesproken maar helaas is deze nog niet uitgevoerd. De 3,5 miljard veroordeling moet nog worden uitgevoerd en dan nog eens met achterstallige rente en ook niet te vergeten de officiële excuses.

  Meneer Balkenende, bedankt voor uw vonnis, geschiedenis onwetendheid en uw arrogante houding door niet te willen luisteren naar het oppositielid Van Bommel en hopelijk kunt u in de 2e kamer uw besluit nog eens en dan met de meeste spoed kenbaar maken als u terug denkt aan de nazaten die u in Suriname heeft ontmoet.

  Hein Taus
  S’-Hertogenbosch – Nederland


  Maak melding

 11. @patriot
  Domme reactie. Waarom wordt er zoveel drug illegaal SME ingevoerd? Om het via SME eenvoudiger naar de EU te vervoeren. Denkje nu werkelijk dat die aanvoer gewoon door blijft gaan en in SME op de markt gedumpt wordt?
  Veel eerder is het volgende de werkelijkheid. Er worden massa’s vanuit Colombia naar SME geexporteerd om dan naar de EU geexporteerd te worden. Een heel klein deel blijft hangen in SME omdat de coke bazen de gewoonte hebben een deel van de betalingen in Coke te doen. Als de export naar de EU opdroogt zal ook de export naar SME opdragen en daarmee de betalingen in Coke. Kortom er is een hele grote kans dat dit juist tot een kleiner aanbod in SME leid.

  Dit nog los van de vele die nu hand en span dienstn leveren en zelf niet van het snoepgoed af kunnen blijven.

  Trouwens was de drugsproblematiek in SME niet heel onbelangrijk in de tijd voor dat de drugbaronnen in SME ( meestal locals ) op kwamen?

  Conclusie. Je verhaal klopt van geen kant. Laten we in SME de grote baronnen maar eens goed aanpakken en alle jongetjes er omheen. Dat zijn de schoften die SME verpesten.


  Maak melding

 12. wat we ook kunnen doen is nagaan waneer suriname een doorvoor land van drugs is geworden waneer er vliegvelden in het binneland ondekt werden er zijn nu heel veel drugs verslaafden in suriname dan voor 1980 sterker nog mensen die regerings verantwoordelijkheid dragen zich met drugs zaken bezig houden en ook veroordeeld zijn in het buitenland vraag ik mij af of dat een goede voorbeeld is naar jou samenleving toe antwoord is nee in suriname ziet iedereen dat waneer je met drugs zaken bezig houd je in een dure auto kan rijden groot huis kan bouwen de goede hard werkende surinamers daar gelaten het word tijd dat men zich moet gaan verantwoorden waar en hoe ze aan al dat geld komen en dat soort figuren keihard aanpakken een soort pluk ze wet .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.