zaterdag, juni 15, 2024
HomeNieuws uit SurinameSurinaamse parlementariërs: oordeel president mild

Surinaamse parlementariërs: oordeel president mild

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 21 mei – Het oordeel van president Ronald Venetiaan over de uitglijdpartij van minister Jong Tjien Fa, is onverdiend mild. Dit zeggen coalitieparlementariër Carmelita Ferreira en haar collega André Misiekaba van de oppositie. De incidenten rond Jong Tjien Fa zijn te frequent voor toeval. “Als ik de president was, had ik hem weggejaagd”, aldus Ferreira.

Dat Jong Tjien Fa niet meer dan op de vingers is getikt, komt niet echt krachtig over. “Ik vind dat de president kordaat moest optreden. Dit is niet het eerste of tweede geval, dit is het zoveelste geval waarbij deze minister duidelijk in de fout gaat. Iedereen klaagt”, zegt Misiekaba tegenover Dagblad Suriname. Nu mag Jong Tjien Fa rustig verder, hoewel hij aangetoond heeft zijn partijvoorzitter hoger aan te slaan dan het staatshoofd.

Het is de enige verklaring voor het incident in Wageningen, Nickerie. Als minister van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer heeft Jong Tjien Fa de solo van Pertjajah Luhur ondersteund. Er zou grond worden uitgedeeld aan boeren in naam van de partij. Venetiaan vindt dat gronduitgifte uitsluitend een overheidsaangelegenheid is. “De president heeft hem ogenschijnlijk nog een kans gegeven, maar ik blijf erbij dat de president hem had moeten wegjagen”, aldus Ferreira.

opening
Fernandes Express
Passion in concert

25 REACTIES
 1. “Als ik de president was, had ik hem weggejaagd”, aldus Ferreira.Mevr.Fer.. toch steunt U de regering door dik en dun.Een man als Somo is voorzitter van DNA mede dank zij U .Mevr.Ferreira shame on YOU.


  Maak melding
 2. ik ben het in eens met de oppositie dat de pres die minister naar huis moest sturen maar ik heb gelijk een vraag aan deze heer en mevrouw waneer struren jullie die partij voorzitter van jullie naar huis die heeft nog meer op zij kerfstok die moeten jullie wegjagen en hij word voor heel veel beschuldig en in sommige gevallen veroordeeld.


  Maak melding
 3. de president venetiaan denkt dat hij te doen heeft met een onschuldige minister dat niet wist waarmee hij bezig was.
  waar heen met de ongedisciplineerde minister jong tjien fa.
  deze heer minister gedrag zich meer als een bode van somo.dan in dienst van land en volk.
  en niet te vergeten die bejaarde machtswellusteling venetiaan dat niet eens in staat is om te handelen.


  Maak melding
 4. Het is alsof wij als natie zijn blootgesteld aan de grillen van deze paljassen. De man is niets meer dan een ordinaire recidivist. En die meneer Hering daar heb ik geen woorden voor. Die man praat alles recht wat krom. Met die piza zouden die Italianen hem heel goed kunnen gebruiken.


  Maak melding
 5. Geen slimme set van de oppositie. Ook al was Vene dat van plan om Jong Tjien Fa te ontslaan zal hij het nu niet doen omdat hij zich niet laat dicteren. En zeker niet door de oppositie. Men had hem liever moeten aanmoedigen om Jong Tjien Fa te complimenteren met zijn zoveelste daad van moed. Schijt aan de rest en zijn eigen partij belangen behartigen zoals dat bij deze coalitie hoort.


  Maak melding
 6. Wie is de PL om gemeenschapsgrond uit te delen??? Volgens mij is dit een taak van de regering. Ik vrees dat deze hele affaire met een sisser afloop en dat de boel weer voor de zoveelste keer gesust en gepaaid wordt. Zodat de PL weer zijn gang kan gaan.

  Venetiaan wees een keertje een moedige leider en stop deze corrupte boevenbende.

  Democratisch gezien zou er een referendum gehouden of een motie van wantrouwen ingediend moeten worden over deze affaire, zodat de betrokkenen af moeten treden vanwegen corruptie en wanbeleid. Er zijn na zoveel incidenten bewijzen genoeg lijkt mij.

  Maar ja in Suriname is alles mogelijk. We zien wel.


  Maak melding
 7. De president vind gonduitgifte een uitsluitende staatsaangelegenheid. Dat is de grootste onzin die ik tot nu toe gehoord heb laat Vene me laten en die domme baka binie mensen die geen scholing hebben gehad en domme grund jari stemvee zijn voor de gek gaan houden.

  Als gronduitgifte een uitsluitende staatsaangelegenheid is hoe is het mogelijk dat domeingrond van een staatsbedrijf als havenbeheer van de ene op de andere dag gewoon zonder medeweten van desbetreffende instantie verkocht wordt ?Hoe is het mogelijk dat grond waar indianen woonden nog voordat de voorouders van Somo uberhaupt in Suriname waren van de ene op de andere dag te horen krijgen dat hun land verkocht is aan een of andere louche ondernemer ?

  En Ferreira moet niet zeuren want als parlementarier voor Nickerie heeft ze geen ene moer gedaan voor het district. Deze vrouw woont in mijn straat en de conditie van deze straat al zegt genoeg over het kunnen van deze vrouw. Hopelijk wordt ze niet herkozen en kan ze weer aan de slag als onderwijzeres op de LBGO.

  Oen dies ne spang,2010 komt eraan en dan is voor Vene/Front de pijp uit.


  Maak melding
 8. Beste Sranangmangs,

  Het is toch van het zotte. Als bewezen is dat een publieksfiguur en gezagsdrager zich aan duistere of onverantwoordelijk heeft gedragen dan is er maar een besluit. Exit. Naar mijn mening heeft de president aan gezagd ingeboet en daarmee de geloofwaardigheid van de overheid ernstig beschadigd. Het zou voor de afglijdende Surinaamse overheid en samenleving reinigend zijn geweest als de president zijn plicht had gedaan. Nu is het aan de verlichtende en oprechte Sranangmangs om het tij te keren.

  Vriendelijke groet,
  Leendert


  Maak melding
 9. Woensdag 21 mei, 2008

  Geplaatst: 21/05/2008

  Open brief aan de President

  Geachte Meneer de President,

  Bij voorbaat wil ik u bedanken dat u de moeite neemt om mijn brief
  te lezen, want dat betekent dat u aandacht heeft voor mij. En wie is
  er niet blij met een beetje aandacht van de President? Alhoewel…
  Soms kan er sprake zijn van teveel aandacht. En daar worden mensen
  vaak ook heel ziek van!

  ‘Meneer de President, u heeft een groot stuk grondgebied die volgens
  een door Den Uyl getekende verklaring aan Suriname toebehoorde, via
  het VN-tribunaal dat zich bezighoudt met de Conventie op het
  Zeerecht, verkwanseld aan Guyana. We zijn daarmee 15 miljard vaten
  olie kwijtgeraakt. U als president van de natie moet juist waken
  over ons grondgebied. Hoe wilt u dit goedpraten?’
  ‘De zaak heeft mijn aandacht.’

  ‘Meneer de President, om de economische macht van de Hindostanen te
  breken en om de verkiezingen te winnen, importeert u op grote schaal
  Chinezen. Terwijl geboren Surinamers huilen om een stuk grond,
  terwijl Surinaamse studenten in districten om 4 uur in de ochtend al
  van huis moeten, omdat ze geen huisvesting in de stad hebben en
  terwijl geboren en getogen Surinamers geen woningen hebben en huizen
  moeten kraken, waar ze ook nog eens hardhandig uitgezet worden,
  krijgen de Chinezen direct grond, woning, winkel en ook nog eens
  stemrecht.
  Ze spreken geen woord Surinaams, ze kijken neer op ons, hun
  houtkapbedrijven richten een ware ravage aan in onze binnenlanden.
  Ze besteden al hun kapitaal om producten uit China te halen en niet
  uit het Caricomgebied, waardoor er sprake is van kapitaalvlucht.
  Bovendien zijn de goederen van Chinese makelij ook nog eens van een
  kwaliteit om te huilen, maar u grijpt niet in. De Chinezen krijgen
  alles, terwijl geboren Surinamers niet eens een stuk grond kunnen
  bemachtigen. Wat heeft u hierover te zeggen?’
  ‘De zaak heeft de aandacht van de regering.’

  ‘Meneer de President, het Lawa-gebied is overstroomd door
  goudzoekers uit buurlanden, die illegaal onze rijkdommen wegvoeren
  en ook nog eens kwik gebruiken voor de goudwinning, waardoor onze
  bodem, onze wateren, onze flora en fauna tot in het verre nageslacht
  vervuild blijven met zware, giftige metalen. In een normaal land
  moet de regering ingrijpen, desnoods met militair geweld, om het
  land en haar rijkdommen te verdedigen. Maar u doet niets, ondanks
  dat er in het Lawa-gebied Surinaamse militairen gelegerd zijn. Uw
  commentaar graag!’
  ‘Ik kan u verzekeren dat de zaak mijn aandacht heeft.’

  ‘Meneer de President, kort geleden is een belangrijke project van
  start gegaan in het belang van Suriname. Tot verbijstering van
  allen, ging dit gepaard met het spelen van het Chinese Volkslied. Ik
  vind dit een klap in het gezicht van ALLE Surinamers, ook van helden
  die er niet meer zijn, maar die gestreden hebben voor Suriname,
  zoals Kwakoe, Adhin, Pengel, De Kom… Worden we een tweede Tibet? ‘
  ‘De zaak heeft mijn aandacht.’

  ‘Meneer de President, de weg richting Saramacca en Coppenamepunt is
  verschrikkelijk. Het lijkt op een maanlandschap, vol met kraters en
  kuilen. Als u zwanger bent, dan moet u er niet over rijden, want ik
  verzeker u dat de bevalling dan te snel zal gaan. Mensen met een
  kunstgebit kunnen niet eens van de weg gebruik maken, want het is
  geen gezicht als je gebit eerder op de plaats van bestemming is dan
  jijzelf. Over het algemeen liggen de wegen er zo bedroevend bij, dat
  in Suriname links verkeer geldt, maar iedereen rechts rijdt. Denkt u
  hier ooit iets aan te doen?’
  ‘De zaak heeft mijn volledige aandacht!’

  ‘Meneer de President, op elke vraag volgt al 20 jaar een standaard
  antwoord van u. Als u net zoveel daadkracht en hersenen had gehad,
  als aandacht, dan was Suriname nu een paradijs. Maar ik kan u nu al
  beloven dat het electoraat wel aandacht heeft voor uw handelingen en
  ook van die van uw persoonlijke pajongwaaier, de vicepresident.
  Bij de komende verkiezingen zult u het zeer zeker merken.
  Ik dank u voor uw aandacht!’

  Radjindre Ramdhani


  Maak melding
 10. du,
  jou opvoeding is alleen maar geladen met haat
  wanneer ben je echt van plan ons jou probleem met bouterse te vertellen want bij elke verhaal heb je een begin en een einde.

  ik vind het een zeer kwalijke zaak dat de gene die jou op deze wijze hebben geïndoctrineerd jou niet lief hebben gehad.
  en gewoon misbruikt te hebben als een stalen voorwerpt
  wat is de mens toch in staat dit zijn mede mens aan te doen.
  du geloof me je moet nu echt wat doen anders kom jij niet meer boven op. het is nog niet te laat
  dit is echt niet slecht bedoeld,probeer een keertje naar anderen te luisteren om je zelf te helpen.
  naar zich laat aanzien ben je echt geen slechte jongman maar aan de andere kant is ook te merken dat iets jou achtervolgt.
  het kan ook zo zijn dat wij jou niet de nodige aandacht geeft.dan zeg ik van deze plaats uit SORRY.


  Maak melding
 11. Beste mensen, Vene weet wat hij doet, denk niet dat hij dom is. Pertjaja Luhur behoort ook tot zijn regering ( blok ) Vene heeft Somo met zijn partij nodig. Stuurt Vene Jong Tjien Fa naar huis , dan trekt Somo zijn partij terug uit de regering. Consequentie: Regering komt zetels te kort, dan moet de regering naar huis. De regering is gevallen noemt men dat. Dan moet een verkiezing worden uitgeschreven. Dang ding mang kalaka.

  zo zit dat. Vene heeft zijn eigen haagje gered. Dat is ook een soort vies spelletje eigenlijk. Allemaal één pot nat.


  Maak melding
 12. het zal veel mensen duidelijk zijn dat bouterse niet mijn beste vriend is en dat ik helemaal niets van hem moet hebben.maar als men om die reden jou opvoeding in twijfel trek is buiten proportie ik zou eerder aan die mensen die bouterse adoreren vragen naar hun opvoeding en ik weet niet wat sommige mensen verstaan onder haat kritiek hebben op iemand die mijn land naar de afgrond heeft geholpen en op de mensen die hem het hand boven het hoofd houden als je dat haat noem zou ik de gene vragen die mijn opvoeding in twijfel trekt om naar zijn opvoeding te kijken ik ben een democraat in hart en nieren en ik ben tegen iedere vorm van onrecht en manipulatie als ik vind dat misiekaba zijn voorzitter ter verantwoording moet voor de misdaden die hij heeft begaan dan zeg dat . ik heb toch een laaste vraag aan die man die zeg dat ik geindoctrineerd ben, is de gene die misdaden en onrecht met woorden bestrijd geindoctrineerd of de gene die blind achter een moordenaar en demagoog dictator aanlopen ??????


  Maak melding
 13. er is ieder keer wat anders aan de hand binnen de front gelederen, het is toch niet de eerste keer dat jong tjien fa in opspraak komt , vene houdt al zijn dieven het hand boven het hoofd .


  Maak melding
 14. Het bewijst van een niet krachtdadige minister president. Hij is bang dat de regering uiteen valt en dat zijn positie in het geding is. Het is een gemiste kans van de president.
  IBO


  Maak melding
 15. Maar wat als Ventiaan zelf een van “CORRUPTE” zakkenvuller is waar zijn eigen familie op hoge posten is neergezet en die zelf zijn eigen huis in de “FIK” heeft laten steken om ervan beter te worden. Wie weet hoeveel geld op zijn rekeniung in het buitenland staat????
  De voorgaande “CORRUPTE” ministers heeft hij toch ook niet willen aanpakken ????? en waarom zou hij Jong Tjieng Fa aanpakken???
  Venetiaan is een “GROTE HUICHELAAR” en daarom doet SOMO wat hij wil.


  Maak melding
 16. hee sorry hoor @du je bent inderdaad een zielige vertoning je bent inderdaad geindoctrineerd ja al jou reacties bevestigen het.wie niet antie bouta is, is pro bouta een middenweg is er niet voor @du.bouta heeft volgens jou niet ons land maar jou land naar de afgrond geholpen maar er is nog hoop,laten we elkaar niet de afgrond in duwen,voor de zoete vrede zoals jou vriend brunsie zou sekken.en weet je,hij heeft nog gelijk ook want vaak kan je niet anders dan alleen jou wonden likkendu. het recht zegevierd niet altijd er zijn een heleboel onopgeloste zaken,en slachtoffers mogen ook niet voor eigen rechtertje spelen dus helaas, je hebt ook mij medeleven .sorry maar ook ik ben van mening dat je geindoctrineerd bent.ik hoop dat je ooit weer de draad kunt oppakken. hoopend dat deze troostrijke woorden jou meer inzicht kunnen geven hoe verder te leven en dat je alles een plekje kunt geven.


  Maak melding
 17. Heeeel de regering zou de eer aan zichzelf moeten houden door op te rotten want ze heb
  ben tot nog toe niets bewezen dan zich al
  leen maar bezig gehouden met zelf verrijking.
  Wordt eens wakker volk van Suri.het zal mij niet verbazen wanneer later zal blijken dat Vene een vette geheime rekening heeft waar grote bedragen worden gestort van een grote nederlandse olie maatschappij en de enige luchtvaart maatschappij die de monopolie heeft om op Suri.te vliegen; dank zei Vene.
  Dus Vene zal hoe dan ook moeten slikken van die boeven anders barst de bom. En dat weten die boeven van daar dat ze ook hun gang gaan en pakken wat er te pakken valt niemand wil achter lopen daarom hebben ze geen van allen
  schone vingers.Hoe komt het dat Suri.het zwarst is getroffen door die oliecrisis dan de andere zuidameri-kaanse landen, hebben jullie weleens daar aan gedacht? Terwijl dat
  niet zo hoefde te zijn als Vene oliebetrek
  kingen met Venuzuela was aangegaan, maar in
  plaats daarvan heeft hij een streep door ge
  trokken, en vliegmaatschappij Arke-Fly die op
  Suri.wilde vliegen werd buiten de deur gehou
  den want KLM mag geen concurentie hebben.
  Dus het volk van Suri.is op de dure olie van de shell aangewezen wie dit nou niet snap zal
  dom blijven nietwaar DU.?


  Maak melding
 18. Er zijn een aantal reacties waaruit duidelijk blijkt dat niet iedereen (wil) begrij(t/en) wat er precies aan de hand is.

  Ja JTF heeft in het verleden grondtransacties gedaan die grote vraag tekens oproepen maar in dit geval gaat het daar niet om. Het ging hier om gronduitgifte aan boeren op basis van een beslissing van de volledige regering (zie de kranten van het laatste 1/2 jaar). Die beslissing lag vast en de ministers zouden gezamelijk namens de regering de documenten uitreiken.

  TFF (en nagenoeg zeker ook Somo) hadden echter een ander plannetje. Als ze de beschikkingen nu eens op de PL meeting uitdeelden! Dan zouden de mensen de indruk krijgen dat de PL al het goede werk voor hen had gedaan. In de politiek is dit gedrag bijzonder laakbaar. Sneki’s ed doen dit.

  Daarover gaat nu de rel. Veni heeft het gelijk aangepakt om ook een toezichthouder aan te wijzen. Eigenlijk niet in relatie tot de recente gebeurtenis. Blijbaar voelt ook Veni inmiddels een hete adem.

  Frapant is dat JTF gewoon meent door te kunnen werken. Maar wat is een minister die voor al zijn handelen verantwoording af moet leggen aan een toezichthouder? Is die toezichthouder dan niet de eigenlijke minister? Welke minister met zelf respect laat zich dit wel gevallen? Wat is je rol als zelf je eigen president je niet meer vertrouwd?

  Wie het verhaal goed gevolg heeft zal ook vraag tekens zetten bij de rol van Somo. Het lijkt er wel op of JTF gewoon een stroman geweest is die met Somo een één-tweetje moets uitvoeren om zo de verige inisters te dwingen om ook naar het PL feestje te komen en op die wijze eigenlijk als vazallen voor het PL-partij-politieke-circus te gaan werken.

  Deze klucht is nog pas net begonnen. Hij gaat nog wel ff duren en zal veel dieper snijden dan de kluct met Amofo.


  Maak melding
 19. graag wil ik een aantal zaken aan u voorhouden.
  De meeste van ons wonen in het buiten land.
  Het is een gegeven wanneer je vooral een huis koopt en geld wil beleggen laat jij je goed informeren door een tussen persoon dat jou inleg goed besteed wordt voorbaat geen malafide bedrijven.
  Ik denk dat Du een punt heeft wanneer hij steld in het belang van Suriname dat wij opletten wie wij het mandaat geven tot regeren.
  Want niemand gaat investeren in een corrupt land met een onstabile regering.
  Ik denk dat het handig is om eerst voor u zelfs na te gaan ‘heb ik goed nagedacht wat ik hier schrijf’.
  Suriname is een land in ontwikkeling.
  Suriname is rijk aan grondstoffen.
  We hebben de middelen en kennis onvoldoende om internationaal te opereren.
  Wil je het land aantrekkelijk maken voor investeerders moet je zorgen voor een:
  Politieke stabile regering
  surinaamse dollar stabiel is
  Ik denk dat de president niet dom is weet wat hij doet.
  Vb.zij die kinderen hebben weten niet altijd wat de kinderen uitspoken bij afwezigheid.
  Wanneer kind van ROV in de fout gaat maak ik plubliekelijk bekend dat het nu afgelopen moet zijn.
  Ik vind dat duidelijke taal.
  Bouterse heeft een Mamoet combinatie , als Somo eruit stapt, heeft hij niks.
  Ik vind het optreden van Vene.
  goed.


  Maak melding
 20. @revo en de mensen die andere dom noemen probeer eens de politiek van suriname en de wereld te begrijpen, en de invloed wat zo een crisis heeft op landen die meer inporteren dan exporteren als je dat begrijp dan praten jullie anders, over venuzeula wil ik dit zeggen je kan jou ook afvragen hoe het komt dat een land die miljarden aan olie verdiend ook last heeft van de financiele crisis in de wereld ik ben geen deskundige maar ik lees en luister graag naar anderen die het beter weten daar leer ik wat van ik heb geen enkele informatie of de olie van shell duurder is dan die van chaves maar laten maar voor het gemak uitgaan dat chaves goedkope olie verkoopt maar ik zeg dat suriname er slim aandoet om niet te afhankeljk te zij van chaves en ik vind te kort door de bocht om vene de schuld te geven voor de monopolie positie van K.L.M zolang ik leeft weet ik dat K.L.M naar suriname vliegt en onze landgenoten komen op een paar incidenten na veilig in suriname, er zijn mensen aan de macht geweest in suriname in 1980 waarom hebben zij niet een eind aan gemaakt meneer revo @kampbroos ja dat klopt mijn land ja suriname kies jij maar voor de midden weg ik ben geen slachtoffer laat dat duidelijk zijn hadden de daders ook een midden weg en ik wil jou nog iets duidelijk maken want misschien denken jullie dat ik achterlijk ben de slachtoffers spelen niet voor eigen rechters want ze hebben de zaak in handen van het hoogste gezag suriname gezet het zijn de gene die beschuldig worden van misdaden tegen de menselijkheid die willen zich daar niet bij neerleggen en als jij met andere hier vinden dat er een middenweg is nee ik heb geen middenweg voor mensen die geen respect hebben voor de nabestaanden ik niet nooit niet .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES