woensdag, april 17, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname moet boerenbestand op waarde schatten

Suriname moet boerenbestand op waarde schatten

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 19 mei – Suriname moet zijn boerenstand op diens juiste waarde schatten. Dit zegt hoogleraar Jan van der Ploeg van de Universiteit van Wageningen. Meer dan ooit bewijst zich het belang van een eigen boerenstand met garanties voor voedselzekerheid en economische vooruitgang. Fouten uit het verleden kunnen nu worden goedgemaakt.

De afgelopen decennia is vanuit de overheid weinig gedaan om boeren te stimuleren tot meer en betere productie. De gunstige ontwikkelingen van het moment moeten prikkelen tot een andere, frisse strategie. “Zorg dat je jouw boerenstand niet kwijt raakt en dat je reserves hebt aan voedsel, anders kunnen tijden van hogere prijzen zich vertalen in hongersnood”, zegt Van der Ploeg tegenover de Ware Tijd.

Zo’n situatie zou kunnen ontstaan met bijvoorbeeld rijst. Door de kleine bedrijven en gezinslandbouw te stimuleren, kan veel leed voorkomen worden. Bovendien wordt werkgelegenheid geschapen. Het belangrijkste is stabiliteit of de internationale prijzen nu stijgen of dalen. “We zullen een situatie krijgen van veel meer turbulentie en ups en downs en de vraag is wat dat betekent voor jou als ontwikkelingsland en hoe je inspeelt.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
 1. vene investeerd expres niet in de boeren. hij is bang dat de hindostanen daardoor rijker zullen worden en dus meer invloed zullen krijgen. vene is gewoon een vieze racist, en daardoor zal suriname nooit vooruit gaan als het zo doorgaat.


  Maak melding
 2. tja.. voedsel is belangrijk.. en aangezien ik niet veel keus hebt, geef ik baba maar de kans om een beetje te leven.. maar niet meer dan dat..

  (baviono)


  Maak melding
 3. Moet er nu weer een Nederlandse hoogleraar aan te pas komen om de Surinaamse regering met zijn neus op de feiten te drukken? Dit weten we al lang. Alle respect voor de mensen die voor dag en dauw zorgen dat er melk en vlees is. Laat de regering daar ook eens aan denken. Het zijn juist die mensen die een groot deel van ’s lands economie bepalen. Lanti zorgt al jaren niet voor deze mensen. Harde werkers, voor een habbekrats. Als ik boer was geweest had ik allang het bijlte erbij neergegooid. Maar ja, ze hebben geen alternatief. Geknecht door de Melkcentrale, Michi, Fernandes enfin, noem maar op. Melkpoeder wordt gesubsidieerd geimporteerd uit Trinidad. Is dat wijsheid?


  Maak melding
 4. Enne Rajeev, ik ben het in grote mate met je reacties eens, maar je moet ook een keer rationeel denken, alsjeblieft. Natuurlijk stinkt deze hele zaak, maar met verwijten en schelden los je niets op. Ook de boer moet hosselen, schandalig of niet. Ik heb best medelijden met deze mensen. Gewetensvraag: wat denk je dat Vene denkt als hij zijn glaasje melk drinkt? Hoe het smaakt, of waar het vandaan komt?


  Maak melding
 5. Zelfs de Nederlanders zien hoe belangrijk de rijstindustrie is voor Suriname.

  behalve die baviaan venetiaan willens en wetens heeft hij deze sector kapot gemaakt.

  Maar als het binnenland natte voeten krijgt en honger lijdt wordt gauw een gironummer in het leven geroepen


  Maak melding
 6. Jan van der Ploeg weet niet wat hij praat. Boeren werken al heel hard en toch willen de Nederlanders Surinaamse groenten en fruit niet. Je moet toch je produkten ook kunnen verkopen. Iedereen wilt goedkoop, maar hoe lang nog.


  Maak melding
 7. Dewanand, je moet eerst goed lezen wat deze hoogleraar zegt. Het is juist een hart onder de riem van de boeren. En er wordt wel degelijk veel groente en fruit geëxporteerd naar Nederland, ga b.v. maar in Zuidoost kijken wat daar op de markt onder Kraaiennest ligt. En er is slechts één exportartikel waarmee Surinamers al jaren geleden naar Europa mee zijn gekomen en de Nederlanders hebben overgenomen: KLAGEN!!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES