Surinaamse rijstindustrie verkeert op tweesprong

13

PARAMARIBO, 19 mei – De rijstindustrie in Suriname bevindt zich op een tweesprong. Minister Clifford Marica van Handel & Industrie, HI, ziet aan de ene kant de kansen van een groeiende vraag op de wereldmarkt. Aan de andere kant is er de sociale en economische functieverweving in Suriname zelf.

Rijst is hoofdvoedsel en is niet te vervangen. De afzet op de lokale markt is steeds verzekerd geweest door zelfs de moeilijkste tijden heen. De kunst is nu de industrie te laten profiteren van de verbeterde perspectieven en tegelijkertijd voldoende rijst op tafel te houden. “Welke richting gaan we op zonder druk te leggen op de sector. We willen dat ze volop profiteren van de goede prijs”, zegt Marica.

Voorlopig is de regering er nog niet uit. Er wordt druk overleg gevoerd over de richting die opgegaan moet worden. Een mogelijkheid is kwetsbare groepen te subsidiëren. Ook kan rijst worden opgekocht. “We willen de beste mogelijkheid kiezen. We hebben de potentie, we moeten er gebruik van maken. We moeten er zorg voor dragen dat het hoofdvoedsel op tafel gezet kan worden”, aldus Marica.


13 REACTIES

 1. De ontwikkelingen in de wereld zijn reeds lange tijd bekend.Inspelen op dit gegeven is evident.De minister mag uitleggen zoveel hij wil, als dit maar niet te veel geschreeuw is en maar weinig wol zal opleveren.

  Truetory


  Maak melding

 2. En dat heer minister Clifford Marica is niet zo moeilijk om te realiseren.
  Het is zaak de bevolkingsgroep die dit moet realiseren niet zo tegen te werken, want nu blijkt wat voor sociale gevolgen het niet beschikbaar zijn van dit volksvoedsel voor elke regering kan hebben ongeacht de politieke kleur!!
  Hoewel een bepaalde bevolkingsgroep niet landbouw-minded is zullen ze hopenlijk nu inzien , dat het ook in hun belang is de bevolkingsgroep die het wel is niet tegen te werken, zodat Suriname de plaats die het vroeger innam in de rijstbouw wederom kan heroveren zodat in de toekomst iedereen in Suriname verzekert is van zijn dagelijkse bord rijst!!


  Maak melding

 3. Geen woorden maar daden a.u.b. Er is al genoeg geouwehoerd hierover. Komt nu maar met de echte daden.

  Rijst is een van de weinige landbouwgoederen die stand heeft kunnen houden in Sur. De andere grote produkten zijn allemaal vernietigd. O.a. Suiker, koffie, cacao, katoen etc. etc.

  Hoe zou dat komen.


  Maak melding

 4. We willen dat ze volop profiteren van de goede prijs”, zegt Marica.

  laat dan het volk overschakelen op kwak dan komt er een stop met het geklets van rijst.

  voor de duidelijkheid
  de ex minister w.soeminta heeft toen ook geprobeerd met maïs te verbouwen in suriname en dit is een flop geweest.


  Maak melding

 5. Alex,

  Alsof jullie geweldig landbouwers zijn, wat kunnen jullie wel verbouwen? Je bedoelt het land verbouwen letterlijke en figuurlijk.
  Jullie komen een keer van de honger om als jullie zo doorgaan om de rijstlbouw te vernietigen.


  Maak melding

 6. gramang mathilde,
  heb je begrepen wat ik heb geschreven,ik bedoel hiermede te zeggen dat de export van rijst gevrijwaard blijft voor de export.ik denkt dat een goed verstandig mens nooit in zijn gedachte zal krijgen om de rijstsector kapot te zullen maken,ik tenminste niet.
  het volk moet overschakelen op kwak
  een volgende keer moet je beter opletten en niet als een dolle christen tewerk gaan.
  is dit begrepen.


  Maak melding

 7. Deze regering heeft Wageningen naar de kloten geholpen door in kavels te veilen.Waarom niet in zijn geheel aan Mangelie verkocht? Nee, dat doet Stront niet.Hij heeft een andere politieke kleur.Waarom is Stront nu in rep en roer? Jullie vragen er zelf om.Bedrijven en het land naar de kloten helpen omdat het niet je politieke kleur is.


  Maak melding

 8. De Surinamer Manglie wil al jaren het Failliete bedrijf Wageningen over nemen. Deze regering waar Marica in zit houdt dat nog steeds tegen. Het M.C.P.(Multiepurpose Corantijnkanaal Project) ligt al jaren op afronding te wachten. Of is men dat helemaal vergeten? Of weet men niet wat de bedoeling geweest is. Daar liggen miljoenen hectaren grond voor de rijstbouw. Maar ja ze sturen weer die Marica om het volk deze nonsens te komen verkopen. En die Min. van LVV die alleen aan palmolie denkt en geen woord rept over Patamakka en die andere oliepalmfabriek in Brokopondo. Rare dingen van deze regering.


  Maak melding

 9. Glenn, je hebt in wezen helemaal gelijk. Maar vertel me door wie Wageningen naar de kl… is geholpen? En zo lang de Manglie’s en wie dan ook het voor het zeggen hebben in de sector, zo lang zal deze regering oppositie blijven voeren. Want de macht ligt niet bij de rijstboeren, maar bij de regering, denken ze. Het wordt tijd dat er een keer een flinke bezem doorheen gehaald wordt, want volksvoedsel nummer 1 gaat op deze manier ook verloren, net als zovele andere sectoren in het verleden.


  Maak melding

 10. Alex Alex Alex,

  Wil je zeggen dat het volk moet over stappen op kwak en de rest van de wereld onze, met zorg verbouwde rijst, mag eten?
  Onze trotse rijst niet mogen proeven?

  Hoe laag wil jij ons brengen voor geld?


  Maak melding

 11. Ik dacht dat de SML (Wageningen) onder directeurschap van Sital (militair regime vanBouta) naar de klote is geholpen. Maar ik kan me vergissen of niet goed geinformeerd zijn. Niet om schuldigen aante wijzen maar vooral om van de gemaakte fouten te leren.
  Het oude Marienburg ligt er onherstelbaar en verwaarloosd bij. De voormalige werknemers en de jongeren op Marienburg en omringende plantages komen niet aan de bak en verdoen hun tijd met rondhangen en blowen. Doodzonde van het menselijk en fysiek kapitaal (suikerrietvelden) wat hier ligt. Is met d enieuwe aandacht naar bio brandstoffen geen nieuw leven in te blazen in dze voormalige suikerrietpalntage. In Brazilië produceren ze met veel succes al vele jaren ethanol uit suikerriet, waardoor dat land minder afhankelijk is van dure geimporteerde bezine. Het dorpje Marienburg heeft niet eens waterleiding maar mag van de beherende stichting de oude watertoren niet gebruiken om waterleiding in het dorp aan te leggen.
  Geef de plaatselijke bevolking zelf de middelen en ruimte om hun eigen toekomst vorm te geven.
  So many wasted potentials.
  Wiksan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.