Lezing i.v.m. 135 jaar Hindustaanse immigratie

31

Op 5 juni 1873 kwam het schip Lalla Rookh aan de kust van Suriname en zetten de eerste contractarbeiders uit India voet aan de Surinaamse kust. Deze belangrijke gebeurtenis van 135 jaar geleden was het begin van de migratie van Hindustaanse contractarbeiders naar Suriname. Ruim vijfendertig jaar geleden begon een tweede migratie, nu van Suriname naar Nederland. De Brits-Indische immigrant van toen is inmiddels een burger van Europa geworden.

Stichting Sarnámi Instituut Nederland organiseert hierover, in nauwe samenwerking met vooraanstaande Hindustaanse organisaties in Den Haag, een immigratielezing op 5 juni 2008. De immigratielezing van 2008 staat in het teken van de 135 jaar immigratieviering van de Hindustaanse gemeenschap in Nederland. Het thema van de lezing is: “De emancipatie van de contractarbeiders”.

De keynote spreker op deze immigratielezing is Prof. dr. Brij Lal. Zelf de kleinzoon van een contractarbeider, heeft hij zich altijd geïnteresseerd in de migranten uit India. Hij heeft veel geschreven over de migranten van Indiase oorsprong. In 2006 werd onder zijn redactie de Encyclopedie van de Indiase diaspora gepubliceerd. Hij is verbonden aan de Australian National University en verricht nog altijd veel diaspora-onderzoek.

De heer Sandew Hira, publicist, econoom en historicus, zal een reflectie geven vanuit het Surinaamse en Nederlandse perspectief. De Indiase minister van Overseas Indian Affairs ( MOIA), de heer Vayalar Ravi, zal op deze avond als eregast aanwezig zijn en het openingswoord voeren. De lezingen zullen in het Engels worden gehouden.

5 juni 2008
Tijd: 18.30 tot 22.30 uur
Plaats: Omniversum, President Kennedylaan 5, Den Haag


31 REACTIES

 1. 135 jaar immigratieviering van brits-indische/west-indische naar suriname(met een nummer/penning)deze groep plus klein
  kinderen voelen zich toen meer indiërs.

  en vijf en dertig jaar terug van suriname naar nederland.(met een nederlandse paspoort)en nu voelen deze zich meer surinaamse.

  zo blijven wij maar aan de gang met de immigranten.stuivertje verwisselen of anders gezegd vluchteling contra gelukzoekers


  Maak melding

 2. Het is niet te geloven dat tot op de huidige dag het kontraktarbeid fenomeen bij de Surinaamse overheid en partikulieren wordt gehanteerd.


  Maak melding

 3. Ik vind dat deze landgenoten de kanzen die ze hebben gekregen na hun contract met beide handen hebben gegrepen. Nu plukken hun nazaten de vruchten. Dat kan je niet zeggen van afro’s.

  Ik vraag me af of de contractanten tot alle kasten behoorden. Lijkt me sterk. Men wil elkaar soms denigreren en voor lage kaste verwijten bij kleine ruzie’s. Kan iemand mij dit duidelijk maken? Zijn de hoge kastes later aangekomen? Of ook met dit schip in 1873?


  Maak melding

 4. ‘135 jaar immigratieviering van brits-indische/west-indische naar suriname(met een nummer/penning)deze groep plus klein
  kinderen voelen zich toen meer indiërs.’

  Alex je bent een rat, om mijn voorouders te beledigen, door te vermelden dat ze een nummer/penning als identificatie hadden gekregen. Dat was een vernedering net zoals de slaven werden gebrandmerkt voor hetzelfde doel.
  Daarom zijn ze ook opgekomen voor zichzelf en hebben ze hun namen terecht opgeeist.

  Waarom zijn jouw voorouders niet gelijk na de afschaffing van de slavernij op zoek gegaan naar hun oorspronkelijke namen?
  Ik lees vaak genoeg dat de nazaten van de slaven het dragen van blanke namen niet als positief ervaren.

  Dat de hind’se immigranten zich heel lang Indiërs hebben gevoeld, komt mede door de vijandige houding van jouw voorouders.
  Dat zij zich vandaag aan de dag met de nederlandse nationaliteit surinamers voelen, is alleen maar toe te juichen.
  Jullie willen graag Afro-surinamers genoemd worden. Dat geeft aan dat jullie je ook betrokken voelen bij Afrika.
  Leg mij uit wat het verschil is?

  Tussen de regels door lees ik vaak in jouw reacties een bepaalde afkeer/haat naar de hindoestanen en dat maakt dat vele hindoestanen tot op heden weinig tot niets te maken willen hebben met de afro’s en daardoor ook hun afkeer/haat tonen.

  ‘zo blijven wij maar aan de gang met de immigranten.stuivertje verwisselen of anders gezegd vluchteling contra gelukzoekers’

  Jullie afro’s blijven maar aan de gang met het bedelen om geld en om excuses aangaande het slavernijverleden.
  Dat houdt niet alleen de afro’s tegen in hun ontwikkeling maar het houdt tevens het land Suriname in verdere ontwikkeling tegen.

  Jullie willen wel je eigen verleden herdenken, anderen wordt het niet gegund.


  Maak melding

 5. wat is het probleem van de surinaamse neger als de hindustaan (iets waarmee ik het helemaal niet eens mee bent) zich meer verbonden voelt met india dan suriname? als ik zeg dat ik me sterker met nederland (ik woon/werk/leef in suriname en hebt de surinaamse paspoort) verbonden voelt dan india dan heb ik niet gelogen. ik zie het als een verkapte vorm van afgunst van de neger naar de surinaamse hindustaan toe: dat de hindustaan zijn cultuur in stand heeft weten te houden en vandaag de dag vrij en blij beleefd, itt de neger die niks heeft om erop terug te vallen, want de blanke heeft alles van ze afgepakt. enigste wat ze hebben is hun winticultuur, maar zelfs dat willen de meeste negers niet waarderen. zielig.


  Maak melding

 6. het is gewoonweg zielig met die dame prema kom met een ander verhaal en probeert de dingen oprecht te beoordelen.jou reactie zit volgepropt met sentimenten.

  en over bedelen gesproken meisje dit woord moet jij echt achterwege laten.want dit hebben de negers als het ware van jullie west indiërs geleerd

  De lezingen zullen in het Engels worden gehouden


  Maak melding

 7. alex,

  Ik merk dat je behoorlijk gebrandmerkt bent.
  De waardheid staat als een paal boven water en daar ontkom je niet aan. Je moet het helaas accepteren en niet onder stoelen of banken schuiven, want de waarheid is niet te onderdrukken. Dat jullie bepaalde competenties missen is wereldwijd bekend maar probeer niet de ander tegen de schenen te schoppen. kennelijk hebben jullie een vrijbrief om te roven, moorden en de hand op te houden. Kun je me zeggen hoeveel negroide landen er Zijn?????? En hoeveel van dat andere????


  Maak melding

 8. Kofi kibaki

  wel ingeënt tegen boze tongen
  de waarheid is ook hard om aan te horen.de negers hebben lang gezwegen over het gepiept van jullie.er moet nu een einde aankomen.


  Maak melding

 9. alex pikin boi,

  Je laat in #8 weer blijken, dat je antipathie hebt voor de hindostanen.
  Als jij beweert dat negers (zo noem jij jezelf en anderen die op jou lijken) het bedelen van de hindostanen hebben geleerd, dan geef je zelf aan dat de negers niet bijster veel in hun hersenpan hebben.
  Ze zijn volgens jou, alleen maar in staat de
  negatieve dingen aan te nemen en de positieve aan zichzelf voorbij te laten gaan.

  Je bent en blijft een rat, die alleen kan snuffelen aan de vooruitgang van de hindostanen.

  Door haat en afgunst heeft nog nooit iemand de hoogste tree van de geestelijke als van de maatschappelijke ladder kunnen bereiken.

  Ik hoop voor je dat je in staat bent de engelse taal te lezen.


  Maak melding

 10. als ik een rat ben dan ben jij de poes op de loer
  meisje je moet nog groeien je hebt geen verstand van zaken en verdraait mijn woorden niet
  jij moet gewoon terug in de schoolbank

  de poes met vele fictieve namen.


  Maak melding

 11. Alex,

  Ik ben in Suriname geboren en opgegroeid tussen zowat elke bevolkingsgroep die dat land rijk is.
  Hindostaanse kinderen werden vaak gepest door afro- kinderen. En wij leerden van onze ouders om niets terug te zeggen. Gehoorzaam als wij waren, hielden wij ons ook stil.
  Zelfs nu nog zijn er hindostaanse ouders die hun kinderen leren niets terug te zeggen tegen afro’s.

  Het was zo erg gesteld dat zelfs leerkrachten van afro afkomst de hindostaanse leerlingen pestten, door ze lagere cijfers te geven dan ze verdienden of die leerlingen werden genegeerd.
  Heb het zelf als meisje van 7/8 jaar in de 2e klas van de basisschool mogen ervaren.
  Een neger-juf die een meisje, dat zich amper kon verweren slecht heeft behandeld, enkel en alleen omdat ze toevallig goed kon leren, is een geen goed mens.
  Dat mens was intens slecht, dat ze mij vaak, zonder enig reden daartoe, in de pauze binnenhield en ik mocht niet eten en drinken.
  Was geabonneerd op de okkie (en later op de taptoe), die kreeg ik niet van haar.
  Als thuis mij gevraagd waarom ik de okkie niet bij me had, hield ik mijn mond stijf dicht.
  Maar het is wel uitgekomen hoe ik door die negerin werd behandeld en werd bij een andere juf, een chineze geplaatst.
  Op de mulo heb ik les gekregen van 2 afro-leraressen. Eén van hen was 1 schooljaar mijn klasselerares, maar ze heeft nooit mijn vertrouwen gekregen, ondanks dat ze mij altijd netjes heeft behandeld.
  Als opmerking in mijn rapporten stond bijna altijd dat ik gesloten was naar afro’s.
  Dat ik veel praatte maar weinig vertelde.

  Venetiaan ging als leerkracht ook zijn boekje te buiten door hindostaanse leerlingen flink te benadelen.
  Leerlingen die op de mulo hoge cijfers behaalden, kregen bij Venetiaan lagere cijfers.

  In Nederland worden allochtone, dus ook afro-leerlingen, op dezelfde manier behandeld door de blanke leerkrachten.
  Wat je zaait, zul je ooit oogsten.
  Speciaal voor jou in het engels: what goes around comes around.

  Zo zal ik niet vergeten dat er negers zijn geweest, die bij mijn vader op de markt produkten tegen borg kochten, hem nooit hebben betaald.
  Ze waren zelfs zo brutaal mijn vader te vragen de bestellingen bij hun aan huis te leveren en dat deed hij.

  Zelf heb ik een paar jaar vakantiewerk gedaan op een notariaat.
  Het viel mij op dat daar geen enkele afro werkte. Toen ik een keer vroeg waarom dat zo was, kreeg ik als antwoord dat afro’s niet genegen zijn hard te werken.

  Je moet niet liegen dat jullie te lijden hadden van de hindostanen, het was andersom.
  Maar misschien is er een hindostaan geweest die jouw met van haat doorsijpeld gedrag niet heeft geaccepteerd en je daarin een keiharde les geleerd, dat jij daarom nu zo
  afgeeft op hindostanen.

  Daarom heb ik prive geen kontakt met afro’s en vertrouwen zal ik ze ook nooit.


  Maak melding

 12. Deze mooie en lieftallige dame Prema/Saya doet me aan die bloedmooie Shilpa Shetty, ken ik ergens van waarschijnlijk van mijn verkeringsperiode.

  Wat ik u wil meegeven prema maak je niet zo druk besef dat bepaalde mensen hardleers zijn en dat kan je niet veranderen het zijn losersss. Weet u nog toen de ned. juf in coronie tegen de kinderen zei jongens en meisjes morgen gaan we op noten zingen en de kinderen brachten de volgende dag een kokosnoot mee naar school.

  Ik bedoel maar een zijstraatje maar enfin maak je niet druk let go my dear.

  heel kusjes muaaaaaaaa en een goed weekend.


  Maak melding

 13. … Hindoestanen, javanen, chinezen hebben genoeg van al die luie negers… met huid en haar opzouten naar Afrika!! Binnen 10 jaar zijn negers op de vlucht.. neem het maar van mij aan ALEX.


  Maak melding

 14. Alex en Prema,
  Gaan jullie maar naar Guyana. Daar hebben ze voldoende ervaring met het onderwerp waarmee jullie onze Waterkant althans proberen te verzanden.


  Maak melding

 15. beste nazaten in Nederland ook ik feliciteer jullie in Nederland deviering van 135jaar Hindoestaanse immigatie .het is voor onze voorouders niet gemakkelijk geweest omdat zij onder hel zware omstandigheden moesten werken onder de Koloniale machthebber ,maar zij hebben het overleefd ,Ook hier in Suriname wordt het heel groots gevierd en ik vir hem ook veel liefs van een Hindoestaanse Nazaaat uit Suriname Mevrouw Patricia Lachman.


  Maak melding

 16. Ik ben het er mee eens dat deze groep van burgers de kanzen die zij hebben gekregen heel goed hebben gebruikt en daar plukken wij als nazaten van hun de vruchten van ja veel liefs Patricia Lachman


  Maak melding

 17. prema,
  beste na-apend
  volgens mij heb jij de verhalen van klokje van zeven slecht begrepen.en je kan ook een hoop nonsens fantaseren.meid ga het koortje om je buik verwijderen.

  basja ranki
  a’meid e’smeri eng stinke mang
  ze is gewoon een afdankte smeerlap
  zij en die andere clown lullen steeds over een bepaalde ras.ze doen net of zei beter zijn dan anderen.
  dat wij voor elkaar zijn vergeten deze idioten.ieder mens zijn even belangrijk doet er niet toe als je een kuli of een neger bent en niet te vergeten de overige rassen.


  Maak melding

 18. ik vertrouw eerder een haitiaanse neger dan een surinaamse neger.

  en ja, ik heb ook veel shit meegemaakt met negerdocenten/negerleerlingen in mijn jonge jaren.

  daarom hou ik van guyaneze hindustanen, ze deinzen voor geen enkeleen schromen niet om ze zelfs van kant te maken. ik vind dat de surinaamse hindustaan best wel een voorbeeld van ze kan nemen, op je punten staan en niet met je laten sollen.


  Maak melding

 19. clown is
  de man die op waterkant net beweert van ditjes en datjes te hebben mee gemaakt in zijn jonge jaren weet niet eens wat het verschil is van een indiërs en een hindustan.de indiërs zijn verdeeld over verschillende geloofsovertuigingen en deze doet net of hij een hindu is.en probeer met zijn bekrompen verstand alle indiërs als hindustanen aan te merken.zoals iedere israëliet joden zijn wat een toestand meneer.

  de verdeeldheid onder deze is niet te onderschatten
  vooral bij de genen die geen slobberpakken aantrekken of een tulban op hun hoofd hebben


  Maak melding

 20. alex jullie soort zijn de grootste losers op dit aardbol het is voor mij een genot om te zien hoe je afgeeft op de paarlen uit Azië.

  Vergeet niet dat jullie afgedankt zijn men wil het niet direct zeggen maar heel verkapt bedoelt men ga aub terug naar ghana of liberia. Jullie zijn enkel in staat onder dwang iets te presteren maar uit eigen wil ho maar. Zelfs mijn afgedankte haar gebruiken jullie om jezelf te modificeren.
  Om een beetje mooi uit te zien voor de buitenwereld. Jullie pronken graag met andersmans veren.


  Maak melding

 21. alex over stank of tingi gesproken nou je wil niet geloven welk volk stinkt.
  Sta maar in de rij vol met negers/bosnegers goh wat stinken deze mensen in de wind een ondraaglijk penentrante lucht.
  Loop maar naast een neger en je moet kotsen hueeeeeeeeeeee hueeeeeeeeeeeeee


  Maak melding

 22. @Alex even een verwijzing naar jou kronkels!!
  wel ingeënt tegen boze tongen
  de waarheid is ook hard om aan te horen.de negers hebben lang gezwegen over het gepiept van jullie.er moet nu een einde aankomen.

  De hele wereld is moe van het gepiep van jou soort dat steeds maar weer uit Afrika komt!
  Gelukkig dat jij je nu bij de blanken hebt genesteld anders had je nu een brandende autoband om je nek!
  Jullie falen ligt altijd aan een ander!
  Wie blijft maar piepen over de slavernij??!!
  En nog schadevergoeding willen hebben van het leed dat jou verre voorouders hebben geleden, als die blanken het moeten verrekenen met de sociale dienst uitkeringen dan moeten jullie hun een hoop terugbetalen!!
  Jullie vrijheid hebben jullie van diezelfde blanken geschonken gekregen en niet bevochten!!
  Je zal wel blij zijn met alle aandacht die je hier krijgt, terwijl je donders goed weet dat je voor spek en bonen op de wereld bent!!


  Maak melding

 23. alex: we praten over mango’s en jij komt met bananna’s aandansen. als er een optie nog voor je openstaat om inhoudelijk te kunnen reageren, advieseer ik je om van harte dat aan te grijpen.

  1 kenmerk van de neger is om zijn eigen falen op de ander af te schuiven. sommige van hun “verwijten” is zodanig geschoeid op een stevige fundament van jaloezie, dat je als nuchter denkend mens gaat afvragen of de neger het zelf niet door heeft hoe vergezocht & beschamend dat klinkt?


  Maak melding

 24. vele onschuldige burgers worden door deze papkindjes beschuldigd van racisme en geweld
  maar deze kuli doen net of zei heiligen zijn,de hebberigheid laat ze moorden en houden geen rekening met families
  gelukkig dat men dit soort zeden en gewoonten niet tegenkomt bij de overige rassen.


  Maak melding

 25. ……en probeer met zijn bekrompen verstand alle indiërs als hindustanen aan te merken.zoals iedere israëliet joden zijn wat een toestand meneer….

  alex.
  ———————————
  yo alex mi mang k wil hier even op reageren.
  wat je hier zegt klopt niet volgens mij, India werd ooit Hindustan genoemt en de bevolking Hindustanies ongeacht welk geloof je beoefende,

  correct me if im wrong,

  buiten dat vind ik dat iedereen hier normaal moet doen ouwe, we zijn allemaal surinamers, niet zeiken op elkaar maar steun elkaar daar heb je meer aan mi mang. en ja ook ik voel me meer Surinamer dan Indier,


  Maak melding

 26. rayvano,
  om te beginnen ben ik jou dankbaar dat je mij hebt gecorrigeerd.met name hindoestanen

  en gaat plotseling over tot het pesten en dit vindt ik echt ordinair en onbeleefd.

  iedereen mag zich een surinamer voelen dit is niet het probleem.het probleem dat zich voordoet is dat deze nooit surinamers zijn geweest.de mesten zijn voor de onafhankelijkheid uit suriname gevlucht om hun nederlandse nationaliteit te kunnen behouden.

  en wil hierbij aan allen zeggen dat ik niet van plan ben om in een soort van polemiek te treden met niemand.
  dit is bij mij een gepasseerde station


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.