Vrije woord

8

Iwan BraveDoor Iwan Brave – In de ruim tien jaar die ik in Suriname heb gewoond, heb ik ruimschoots gebruik gemaakt van het recht van vrije meningsuiting. Zodanig zelfs dat ex-dictator Desi Bouterse – toen zijn NDP regeermacht had – op de staatstelevisie verkondigde: “We hebben geen andere keus dan meneer Brave het land uit te zetten.” Ik zat die avond niets vermoedend thuis toen een collega mij belde: “Doe de televisie aan, Bouterse heeft het over je!” Ik was me echt van geen kwaad bewust. Wat bleek. Er waren toen vermeende coupberamers hardhandig en tot bloedens toe gearresteerd. En Bouterse had ongenaakbaar verklaard dat hij overal in de samenleving ‘oren en ogen’ had.

En dat had bij mij ook het beeld van Griekse tragiek opgeroepen. Als je overal oren en ogen hebt, betekent dat ook een hoop potentiële Brutusen om je heen. Dus Bouterse zijn kracht was tevens zijn zwakste plek, had ik in een column betoogd. En als er inderdaad sprake was van een gezamenlijke aanslag jegens hem, betoogde ik verder, dan was dat zeker in de kleine Surinaamse samenleving niet zo slim. “Dus wie een geslaagde aanslag op Bouterse wil plegen zal dat in zijn eentje moeten doen”, concludeerde ik. Maar deze gehele context is toen weggelaten. Het enige wat een pajongwaaier als voorzet op de staatstelevisie gaf was: “Brave zegt dat als je een aanslag op Bouterse wil plegen, je dat in je eentje moet doen.” Nou, dat was niet niks. Het was ook nog een column die in de Volkskrant was verschenen, dus ik had heel wat uit te leggen aan Bouta-aanhangers op straat, die gelukkig waarde hechtten aan een weerwoord.

Ook ben ik regelmatig geïntimideerd door directe bodyguards van Bouterse. Na persconferenties of tijdens demonstraties werden mij dingen toegefluisterd zoals: “We gaan je vragen leren stellen.” En: “Je denkt zeker dat we met je gaan blijven lachen.” Het klinkt wrang, maar ik voelde me gesterkt door de Decembermoorden. Die fout begaan ze geen tweede keer, was mijn gedachtegang. Zeker niet als ze beweren een nationale ‘democratische’ partij te zijn. En uiteraard was God mijn hoeder.

Een volgende publieke aanvaring die ik had met NDP-aanhangers, was toen Bouterse werd geïnstalleerd als parlementslid. “Bent u Surinamer?” werd er retorisch gevraagd aan mij, terwijl ik door hun leider nadrukkelijk als ‘abani’ werd afgeschilderd. Ik dacht: laat ik het voor de afwisseling met een tegenvraag beantwoorden: “Bent ú Surinamer?” “Ja, en ik hóu van mijn land!” Toen floepte uit mijn mond: “Dan kan ik mij niet voorstellen dat je op zó’n leider stemt.” Boem! Holy shit, dat was nog eens wat je noemt een vonk in het kruidvat, en ik werd op het Onafhankelijkheidsplein nagejaagd door moesjes – met paraplu’s – die mij deden denken aan mijn wijlen lieve oma Dodo. Interessant was dat er Freudiaans werd gegild: “Brave zegt dat we op een moordenaar stemmen!”

Enfin. Kort na de staatstelevisiewaarschuwing was er weer een massabijeenkomst bij de NDP. Ik besloot low profile te gaan en nam helemaal achterin plaats op de publieke tribune. Maar de conferencier had me snel gespot. “We zijn een democratische partij en iedereen is welkom. Komt u naar voren meneer Brave!” galmde het oorverdovend door de megaspeakers. Ik wenste dat ik Hans Klok was, maar vermande mij. Terwijl ik met kloppend hart in mijn keel door de arena richting podium liep, werd een spotlight op mij gericht. All eyez on me. Sommige vijandig: is dat-ie verrader; sommige verbaasd: huh, is dat Oscar Harris? Maar bij de perstafel aangekomen zag ik aan de bewonderende blikken van een aantal jonge Surinaamse collega’s, dat ik er goed aan had gedaan. Op dat moment realiseerde ik dat het vrije woord in Suriname weer een stukje terrein had gewonnen op angst en intimidatie. Geen slechte bijdrage voor een ‘landverrader’.

Mijn belangrijkste overweging om me toch ‘in het hol van de leeuw’ te begeven, was omdat ik niemand beledigd of kwetste. Ik deed mijn werk. Als ik dan hier de opgelaaide commotie volg naar aanleiding van de arrestatie van cartoonist Nekschot, dan denk bij mezelf: waar hebben ze het over? Dus omdat je het in de vorm van tekeningen verpakt, valt vrijuit beledigen en kwetsen onder vrije meningsuiting? Dus omdat één extremist het hand van een vrouw weigert, geeft dat jou het recht een complete geloofsgroep door het slijk te halen?

Inderdaad: vrijheid van meningsuiting en expressie. Echter: ‘Behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet’. Als journalist pur sang heb ik geen problemen met de tekeningen van Nekschot. Als democraat pur sang heb ik evenmin problemen ermee dat justitie – ná publicatie – het aan de rechter ter toetsing voorlegt. Opdat het recht van ‘vrije woord’ van grote intrinsieke waarde blijft en door niemand wordt bezoedeld.

Vorm je eigen mening en zie: telegraaf.nl

Iwan Brave


8 REACTIES

 1. Heer Brave,

  Steeds als ik uw colums lees, die voor een surinaamse journalist gezien de lengte van deze colums bijna altijd to the point zijn, verbaas ik mij erover, dat u zich goed kan verwoorden en de lezer tot denken aanzet om zijn mening over door u behandelde onderwerpen beter te overdenken en daardoor een betere mening te vormen i.p.v. van te zwalken in je gedachtengang!


  Maak melding

 2. Dit is zó inconsequent, appels met peren vergelijken! Of eigenlijk bananen met peren, om met Bommel te spreken…

  Ik vind dit op de borst klopperij en op een misselijkmakende manier veren in je reet stekerij. Bah!

  Wat kwetsend of beledigend is, is zeer subjectief. Bovendien hoef je er ook niet naar te kijken. De functie van spot, en met name zelfspot, is van grote betekenis in een democratie. Daar moet men vanaf blijven. Dus ik ben erg voor (zelf)relativering dmv bijv. cartoons. En zoals in een rechtsstaat te doen gebruikelijk, de gang naar de rechter kan iedereen op ieder gewenst moment maken.

  Juist van een journalist vind ik dit soort uitgangspunten bedenkelijk. Je schrijft: “Dus omdat je het in de vorm van tekeningen verpakt, valt vrijuit beledigen en kwetsen onder vrije meningsuiting? Dus omdat één extremist het hand van een vrouw weigert, geeft dat jou het recht een complete geloofsgroep door het slijk te halen?”
  Wat een drama! Je hebt het over ‘vrijuit beledigen en kwetsen’ terwijl ik, maar ook een groot deel van de geplaagde groep, dat kennelijk niet zo ervaart. En één extremist? Al gehoord van de werking van (gezaghebbende) role models en straatcoaches in Slotervaart die het nu ook vertikken vrouwen een hand te geven? Kortom, je argumentatie snijdt geen hout.

  Een cartoonist stelt bepaalde kwesties die spelen aan de kaak, en doet dus zijn werk. Waarom zou jij (in Su) dat wel mogen doen en hij niet. Persoonlijk vind ik dat hij dat beter en effectiever doet, met humor.

  Dus wat is dit, zocht je gewoon een aanleiding om over je ‘moedige en baanbrekende’ prestatie’s in Su te beginnen? Van mijn contacten in het Su journalistieke wereldje weet ik dat jij je jezelf nu veel hoger aanslaat dan zij ooit gedaan hebben…


  Maak melding

 3. Bouterse was niet zo’n boeman mr Brave!!
  Dat heeft U ook aan de lijve ondervonden…U mocht gewoon in het Hol van de leeuw komen.

  Suriname is heel vrij, en is dat altijd geweest.

  Ook in de tijd van de miliaire dictatuur (1980-1987)


  Maak melding

 4. Van mijn contacten in het Su journalistieke wereldje weet ik dat jij je jezelf nu veel hoger aanslaat dan zij ooit gedaan hebben…
  So true, en veel meer valt er over deze eh… man niet te zeggen. Btw: ik ben geen Boutamang, wel journalist, en absoluut een echte Surinamer.


  Maak melding

 5. @ prapie

  Ach, een kinderhand is gauw gevuld…

  Als het Su volk dit niet kan doorzien en dit niveau niet kan overstijgen, dan wordt het nooit wat! Dan blijven we op mensen als Bouta stemmen en blijft Su een bananenrepubliek…

  Kom op zeg, we zijn zelf toch wel in staat om te zien wat er om ons heen gebeurt en een eigen mening te vormen zonder deze onzin? En daarnaar te handelen?

  Wake up and grow up. Stand up!!!


  Maak melding

 6. waarmee is deze meneer iwan brave bezig,is deze bezig anansie tori te vertellen.dan kan hij zich aanmelden bij rodio apintie.

  goed dat er iemand in suriname is waar de wereld rekening mee houdt en deze is echt geen onbekende in het bijzonder de ex kolonisator met hunne pajongwaair of tewel de cawfutuboi.

  deze zijn nog erger dan de gasten die achter de heer bouters aanrennen.men zit hier in nederland hun landgenoten(is dit zo)op allerlei manieren door het slijk te halen.klootzaken zijn deze figuranten.
  respect krijgt je niet maar gewoon afdwingen man


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.