Surinaamse landbouwgrond voor Indiase industrie

50

PARAMARIBO, 17 mei – Suriname stelt veertigduizend hectare landbouwgrond beschikbaar voor de opzet van een Indiaas palmoliebedrijf. Dit staat in de intentieverklaring getekend door minister Kermechend Ragoebarsing van Landbouw Veeteelt & Visserij en directeur Sanjay Goenka van het Indiase Food Fast and Fertilized, FFF.

Binnen negen maanden moet een projectdossier zijn uitgewerkt. De aanlooptijd is gesteld op vijftien jaar. “De investering die wij voorzien bedraagt twee honderd en vijftig miljoen dollar. Wij hebben in het afgelopen jaar hard gewerkt met Goenka en zijn bedrijf om buitenlandse investeringen te bekijken en te beoordelen om voorbereidend werk te doen”, zegt Raghoebarsing tegenover de Ware Tijd.

Het voornemen kon niet op een beter moment zijn uitgebot. Suriname krijgt een mooie gelegenheid in te spelen op de stijgende voedselprijzen. “Dit maakt de aangelegenheid een stuk aantrekkelijker dan vorig jaar toen we startten. Het is heel goed voor ons en de internationale markt”,’ aldus Raghoebarsing. Indiase zakenlui willen ook een computercentrum opzetten en samenwerken op bancair en mijnbouwgebied.


50 REACTIES

 1. Dats fantastisch. Geeft die gasten maar de kans en je zult zien dat ze iets mooist gaan maken van het land. India is bijzonder ver met de productie en verpakken van landbouwgewassen. Zie de supermarkets in Engeland en Nederland. Deze gasten hebben een zeer breed netwerk in de hele wereld.

  Succes en alleen moet men oppassen met Vene. Dalijk zal Vene weer zich etnisch gedragen.


  Maak melding

 2. Jammer, jammer, weet men dan niet dat palmolie de grond verarmt? Welke grond stelt met ter beschikking? Heeft het volk nog recht van spreken in deze? Ik hoop niet dat er kostbaar bos voor plamplanten moet gaan wijken.
  En waarom kunnen wij niet zelf onze landbouwgrond in cultuur brengen?

  En bovendien kan de palmproductie echt niet voor voedselproductie zorgen.
  Ik zie liever dat men rijst, bananen, suikerriet, bredebon etc verbouwt om een bijdrage te leveren aan de voedselproductie. Daar zit toekomst in.

  De palmproductie hebben alleen de rijken nodig om hun auto’s te laten rijden.

  Surinamers, wordt nou eindelijk wakkker.

  Ik hoop dat men niet meer chinezen en andere vreemden het land binnnen brengt, want op den duur zijn zij de baas. Kijk maar naar de Joden en de Palestijnen en andere landen.
  Waar zijn de indianen die in Nrd Am woonden?
  Dood en daar wonen nu blanken.
  Zuid afrika is ook een voorbeeld. Hte is geen tijd om te slapen. Wakker worden: Zoveel jongeren hebben geen werk. Hoe moet dat?

  Lili


  Maak melding

 3. Positief: Die Indiers werken in elk geval heel hard, zijn heel ondernemend, het schept werkgelegenheid voor de lokale bevolking, als er meer palmolie beschikbaar is zullen er minder andere voedingsgewassen gebruikt worden voor biobrandstof.
  Negatief/risico: Palmolie heeft (wat niet?) belangrijke negatieve milieu effecten. De overheid zal dit goed moeten onderzoeken en meenemen in de afwegingen en voorwaarden. O.a. een materiaalkringloop laten opstellen om het effect op zaken als bodemuitputting zichtbaar te maken.


  Maak melding

 4. Een stap in de goede richting.

  Naast de palm industrie moet er zeker ook rijst en graan verbouwd gaan worden. Er is land genoeg. De vraag is enorm op de wereldmarkt.

  Mensen die hun grote huurgronden niet willen benutten voor landbouw, waar het eigenlijk voor bedoeld is, moeten deze afstaan ervoor tegen vergoeding.

  Graan en rijst kan zowel voor mens als dier gebruikt worden. De eigen vleesproduktie kan dan ook ermee voorzien worden en ook voor de export.

  Er moet eerst ook gekeken worden of capabele werkloze Surinamers aan het werk gezet kunnen worden voor deze klussen tegen betaling en zonodig met enige dwang. Bijvoorbeeld de bewoners van Santa boma.

  Dit zal de criminaliteit gegarandeerd ook sterk doen verminderen en het zal de economie ten goede komen.


  Maak melding

 5. Certificering is een must.Tevens moet er een moratorium komen op de ontbossing voor palmolieplantages. Gebeurt dit niet dan dreigt er in de toekomst een ramp voor Suriname.De eerste veertig duizend hectare is al weggegeven.


  Maak melding

 6. Inderdaad is deze deal verre te prefereren boven de Patamacca-deal waarbij een groot stuk regenwoud dient te verdwijnen. Ecologisch gezien een ramp dus. En als men spreekt over landbouwgrond, dan kan ik alleen maar denken aan de districten Saramacca, Coronie en Nickerie. De landbouw en veeteeltsector is zo wie zo een zorgenkindje in Suriname. Het is voor deze districten misschien een “boost” in hun ontwikkeling.


  Maak melding

 7. Lilien: even een correctie op de laatste zin van je reactie: Zoveel jongeren WILLEN niet werken!!!! Ik heb onlangs een persoonlijke enquête gehouden (onder auspiciën van een radiostation in Nederland) onder die jongeren met de vraag of zij bereid zijn de stad te verlaten en in West-Suriname bij welk project dan ook te gaan werken. Ze kijken je als door de bliksem getroffen aan. Moet je MIJ hebben? Nee, zeg, alsjeblieft niet. Laat mij hier maar lekker rondhangen. Dat is de mentaliteit van die mensen. En dan nog: wat is er gebeurd met de ooit bloeiende suiker-, cacao-, koffie-, citrus- en andere industriën uit het verleden? Door de Surinamers, op welke manier dan ook, naar de sodemieterij geholpen! Mismanagement, luiheid, jatwerk, noem maar op. Iedere korrel suiker moet nu geïmporteerd worden! Inderdaad zoals je zegt: Surinamers, word eindelijk eens wakker! Nee, als je ooit in Suriname iets ten goede wilt veranderen, zul je eerst de mentaliteit van de Surinamer moeten veranderen. Want op deze manier zullen ze altijd bedelaars blijven!


  Maak melding

 8. Heel goede deal.Laten ze investeren in Sranang.
  Schept werkgelegenheid en brengt geld in het land.
  Kijk maar naar Trinidad is een mooi voorbeeld.


  Maak melding

 9. een ding val mij op en dat is toen het bekend werd dat de amerikanen voertuigen zouden testen in suriname de reaktie anti en fel waren maar nu india 40.000 hektare van onze bos mag vernietigen voor palmolie vraag me af of de nadelen niet groter zijn dan de voordelen weet je hoeveel dieren eraan gaan en niemand in suriname reageerd ik zou graag willen weten welke grond men beschikbaar steld en nu hoor je niemand zeggen dat india groter is dan suriname en ook grond heeft om het te doen en hun eigen arme bevolking te helpen wat daar zijn ze in bepaalde delen van india velen malen armer dat in suriname ik sluit mij volledig aan bij posting nummer 4.


  Maak melding

 10. Nr. 4 ik begrijp jou wel en heb deels ook groot gelijk. Maar tegenwoordig rijden de aller armsten in een dure auto en leven boven hun vermogen.

  In andere Zuid-Amerikaanse landen hebben zij ook een palmolie project dan zou men dat eerst moeten onderzoeken hoe het uit pakt.

  Trouwens wie denk je nou dat hard wil werken om ons eigen prodrukten et verbouwen? Je hebt groot gelijk, maar “sommige” in Sur. zijn zo lui dat ik het niet kan plaatsen. Vergeet niet dat “sommige Sur. een luxe probleem hebben.

  Janny


  Maak melding

 11. Weer dat gerommel met zo een palmolieproject.
  En weer zonder dat de bevolking van het woon/leef gebied waar het om gaat niet eerst geraadpleegd is. Zelfs niet een ecologische studie vooraf denk ik.
  Is dat regeren? Of gaat het om “ontwikkeling”. Kermechand speelt weer djompofoetoe. En hij speelt slecht want hij trapt vaker op de lijn. Wordt vervolgt.


  Maak melding

 12. Wanneer gaan jullie leren om zelf zaken te doen?Jullie geven alles aan buitenlanders maar wat houden jullie er zelf aan over?Laat de overheid zelf de zaken ter hand nemen en daardoor werkgelegenheid te creeren.


  Maak melding

 13. Datravisie, eindelijk gebeurt er iets positiefs in Suriname en jij begint meteen weer over steekpenningen te lullen. Zo de waard is vertrouwt hij zijn gasten, zal ik maar zeggen. Of dacht je nu echt dat Ragoebarsingh in zijn eentje deze deal heeft bewerkstelligd?


  Maak melding

 14. Wij praten over een gebied van 20 bij
  20km’ers.
  De binnenlandse bewoners hebben nog steeds geen rechten op de gronden waarop zij leven.

  Buitenlandse investeringen zijn voor Suriname belangrijk. Maar het mag niet ten koste gaan van de welzijn en rechten van de mensen in het binnenland.

  Ik vraag mij nu wel af, waar de regering van Suriname het nieuwe gebied voor palmolie zal aanwijzen. Wordt het langs de Affobakkaweg of in het Blakawatragebied?

  Advies aan de Surinaamse overheid:”Ken eerst de rechten toe aan de mensen in het binnenland, alvorens aan derden gronden in het binnenland toe te kennen.Respecteer de besluiten van de OAS en de VN t.a.v. dit vraagstuk.”
  Srika


  Maak melding

 15. Zienswijze en juridische aantekeningen en openplekken.

  Door Doctor BIGI SKRIFI

  Geachte lezers,

  In de tijd van onzekerheid moet men trachten zekerheid te geven.
  Economische ontwikkeling op het peil van de algemene richtlijnen van de politiek voor lands ontwikkeling moet niet op een fundament ontwikkelt worden van schijnheiligheid en mensen plaatsen die geen verstand van zaken hebben.
  Net als andere buitenlandse investeerders profiteren deze hulpverleners al lange tijd van de zwakheden van de politieke machthebbers, door daar hun invloed te vergroten. Deze hulpverleners hebben zich al lange tijd verzekert van invloedssferen en concessies of zelfs politiek invloed.
  Corruptie en onrecht zijn heel aantrekkelijk voor foute investeerders, die via de achterdeur, inplaats van de voordeur naar binnen komen. De intreventie van deze bedrijven, kan een verkeerde werking hebben op de economie en politiek. Men zal het arme volk als aambeeld gebruiken om hun onrechtvaardige economische geluk te smeden. Er zijn blinde vlekken in de economie en de politiek. Bepaalde politieke elite zijn niet goed voor het arme volk. BAD KARMA — TAKROE ZIEL—— HUN ZIEL IS BEWERKT DOOR INVESTEERDERS, DIE NIET SCHROMEN ZELF ZWARTE MAGIE IN TE ZETTEN EN TE GEBRUIKEN IN DE POLITIEK.
  Hoe is de balans tussen arbeid en zorg! Men moet vooriut kijken en goed nadeken over de buitenlandse investeerders en arbeiders in het land. Men moet een perspectief centraal zetten in de economische ontwikkeling. Voor de duidelijkheid, met name de arme bevolking centraal stellen.
  OM EEN DUURZAME EN RECHTVAARDIGE LAND TE CREEREN EN DE HERVORMING VAN DE ECONOMIE EN INVERSTERINGEN TE BEWERKSTELLIGEN, MOET ER EEN WETENSCHAPPELIJK EN RECHTVAARDIG GEFUNDEERDE POLITIEK BELEID KOMEN.
  Hoe om te gaan met onderwijs, belasting,infrastruktuur,volksgezonheid, volkshuisvesting, arbeid en wetgeving ect…
  DE POLITIEK MOET GEVOED WORDEN DOOR WETENSCHAPPERS EN KENNIS EN VOLKSWIJSHEID, ZODAT MEN GEEN FOUTE DINGENS DOEN EN FOUTE BESLISSING NEMEN, DIE HET ARME VOLK, HET NATIONAAL BELANG EN DE NATIONALE TROTS ZAL SCHADEN EN EMOTIONELE GEVOELENS VAN VERNEDERING ZAL VOEDEN.

  DE MEESTE ELLENDE KOMT VOORT UIT DE DRUK DIE MENSEN OP ELKAAR UITOEFENEN.

  ZORG GOED VOOR HET VOLK
  SPREEK DE WAARHEID TEGEN HET VOLK
  WEES RECHTVAARDIG TEGEN HET VOLK
  WEES EERLIJK TEGEN HET VOLK

  STOF TOT NADENKEN VOOR DE GRASS ROOTS

  GENADE EN ZEGEN VAN GOD EN CULTUUR

  Groet ik, Doctor BIGI SKRIFI


  Maak melding

 16. Wat zal Vene hiervan vinden?Zal hij nachtmerries krijgen? De realiteit is dat de Indiers de landbouw kunnen helpen optillen.Het zijn lui met managementkwaliteiten en harde werkers.In Punjab heb ik gezien hoe de landbouw daar bloeit.Harde werkers.Liever land aan de indiers toewijzen dat er geinvesteerd wordt en werkgelegenheid gecreeerd wordt;dan dat partijbonzen aan zichzelf of aan partijloyalisten grond toewijzen en er niets mee doen.


  Maak melding

 17. Ik mag wel dom zijn, maar behalve de kostgrondjes van de marrons heb ik nergens in Suriname 40.000 ha LANDBOUWGROND in het bos gezien. En het gaat weer als vanouds: decennia lang houdt iedereen z’n mond dicht, maar op het moment dat er over grond wordt gesproken breekt de hel los. Kijk naar Berg en Dal. Jarenlang hoor je ze niet, maar nu Kersten daar (in het Surinaams belang) een recreatie- en vakantiepark heeft geopend, ja nu beginnen de nakomelingen van de OUD-PLANTAGEBEWONERS zich plotseling te roeren. En er zijn weer dollartekentjes in de ogen te zien. What about al die SuriNeds die over soms wel meer dan 10 percelen beschikken en er niets mee doen? Als er geen beheersdaden gepleegd worden: onteigenen! Misschien dat er dan mensen in Suriname zijn die over een stukje grond kunnen beschikken. Inderdaad, Surinamers worden pas wakker als je ze op hun lange tenen gaat staan!


  Maak melding

 18. Is het volk hierover geraadpleegd? Die volksleiders van ons doen wat ze zelf willen en kenne het woord referendum niet. het land wordt wederom verkocht aan een stelletje buitenlanders. Hoeveel tjoekoe hebben ze betaald? Benne benieuwd!!!!!!


  Maak melding

 19. De overheid wil kennelijk heel graag palmolieplantages in het land. De Patamacca-deal staat nu kennelijk op losse schroeven en dan wordt nu een contract gesloten met het Indiaase bedrijf FFF voor een palmolieplantage van 40.000 hectare. Waar? Dat wordt nog nergens vermeld. Gelet op de schadelijke effecten van zo’n plantage voor het milieu (flora, fauna en lokale bevolking) is het goed dat bewoners rond Patamacca geprotesteerd hebben tegen de komst van een Chinese palmolieplantage. Immers, wat hebben lokale bewoners er aan? Helemaal niets. En als de Chinezen klaar zijn, dan blijft er een kaal stuk en vervuild stuk Suriname over. Op de website http://sranan-news.blogspot.com is informatie te vinden over de schadelijke gevolgen van palmolieplantages in Indonesie en Maleisie, ook video’s en links naar websites met belangrijke informatie.
  Het wachten is nu op het moment dat bekend wordt waar de Indiers hun palmolieplantage willen en welk bosgebied er voor zal moeten wijken. Hopelijk komen de bewoners dan ook weer in verzet, want van de Surinaamse milieu’beschermings’organisaties moeten Surinamers het niet hebben: die organisaties houden zich stil, zoals te doen gebruikelijk.


  Maak melding

 20. Wat ik hier merk is dat een bepaalde bevolkingsgroep moeite heeft om dit te accepteren. Toen de blanken het voor het zeggen hadden was het ook niet goed nu komen chinezen en Indiërs met kennis en knowhow is het ook niet goed. Ik denk dat men graag met Ghanezen een deal wil sluiten voor de ontwikkeling van Suriname. Afrika heeft een geweldig economische groei en het zijn de Ghanezen die Suriname tot het rijkste land van het zuid amerikaanse continent kan maken.

  En overigens ben ik het helemaal eens met de posting van Pagaal. De bewoners van het 5 sterrenhotel te Santa Boma kunnen hiervan leren werken tijdens hun verblijf ook kennis opdoen.


  Maak melding

 21. srika,

  wat voor rechten bedoel je om het bosbewoners zijn hebben een andere rechten dan ik.

  Wat voor rechten heb ik in de stad ik moet zelf keihard werken en mezelf opbouwen tot datgene wat ik nu heb. Dat zijn mijn verworvenheden. En de mensen die in het bos wonen die nooit een slag gewerkt hebben in hun leven hebben speciale rechten dat ze alles mogen opeisen, mens ga fietsen klote zooi allemaal


  Maak melding

 22. imro klempa,

  Inderdaad ze kennen het woord referdum niet.
  Dit had men in 1975 ook moeten houden want dan hadden we dit klote zooi niet vandaag de dag gehad.


  Maak melding

 23. Al die negatieve reakties komen altijd weer van een bepaalde hoek. Bang om te werken.

  Volgens mij, is 90% binnenland dus d.w.z 90% is voor de bosnegers. Dan kan je het als overige Surinaamse landbouwer vergeten.

  Zo zal Suriname nooit wat kunnen ondernemen. Vergiftig het binnenland maar met kwik, dat is veel beter, zoals het nu gaat.


  Maak melding

 24. dokter bigi schrifie oftewel buitenman,

  Het is ook nooit goed dat aziaten investeren in suriname?

  kennelijk wacht je afrikaanse investeerders?

  groet,


  Maak melding

 25. Geachte heer Lesi pipel,

  Ik denk dat u in de waar bent en namen door elkaar haald en verkeert speld.
  Het enige wat ik kan meegeven is dat u geen flauw benul heeft over de gang van zaken. Misschien ontbeert het aan gespecialiseerde internationale juridische en economische kennis bij u. Als onderzoekspecialist zou ik aanraden eerst de lands economie en wetgeving te onderzoeken en te analiseren voordat u ONGECONTROLEERDE UITSPRAKEN DOET. Kent u de geschiedenis van deze investeerders die via de achterdeur komen, met het doel eigenbelang. U bent waarschijnlijk een van de personen die GOD HOOFPIJN GEEFT EN PETRUS EEN DOCTER MOET HALEN. Ik hoop dat u meer kennis opdoet over zaken die het land, de arme bevolking en de economie niet goed gezind zijn. HET IS VERBODEN ZAND IN HET VOLK HUN OGEN TE STROOIEN.

  ER BESTAAT GEEN MOEILIJKER KUNST DAN WAARLIJK UITGEBALANCEERD NIETSDOEN.

  ZODRA MEN ZIJN ROES HEEFT UITGESLAPEN, KOMEN TRIOMFANTELIJK DE ZORGEN WEER TERUG.

  Zeer gewaarde heer Lesi pipel, ik heb het vermoeden dat u een zware hersenbeschading heeft opgelopen of probeert u mensen te vergiftigen met stomiteiten of behoort tot de symbolen waarbij alles fout gaat.

  Met alle vriendelijkheid groet ik u,
  DOCTOR BIGI SKRIFI


  Maak melding

 26. ik vind het jammer dat sommige mensen die zich surinamers noemen een raciale kwestie van willen maken dat zeg meer over die mensen vind ik , iedereen mag zijn mening geven hoe die denk over bepaalde investeerders in suriname maakt niet uit of het india of gana of amerika of china is , dus de kritiek dat het uit bepaale hoek komt omdat het india is vind op zijn zacht gezeg gelul toen er kritiek was over de amerikaanse voertuigen hoor ik niemand wat wat zeggen over blank wit maar nu het over india gaat mag je geen mening hebben sorry hoor maar laten wij als surinamers zijn en blijven en ophouden met die raciale ondertoon want daar berijk je nul mee .


  Maak melding

 27. nr.5 vindt het een heel goeie zet en tegelijkertijd hoop hij dat het bos bewaard blijft. ik moest echt lachen om deze domme reactie.


  Maak melding

 28. Bere foeroe (nr.25),

  Jouw taalgebruik overtuig mij, dat jij weinig inzicht hebt over het gebeuren in Suriname. Ik heb het hier niet over de taalkundige ingang – het Nederlands heb ik ook maar geleend – maar over jouw denigrerende uitspraken naar een bepaalde etnische groep toe.

  Jouw opmerking:”Mens ga fietsen klote sooi allemaal” duidt, naar mijn mening, op frustratie en een enge tunnelvisie.
  Ik laat echter niemand fietsen over mijn kloten.

  Je stelt dat mensen die in het bos wonen, nooit een slag gewerkt hebben.
  Ik ben er zeker van, dat jij trots ben op Eddie Jharap(Staatsolie). Lees zijn boek en je krijgt zeker een ander beeld van jouw bosbewoners.
  Voor de duidelijkheid is Jharap met enkele bosbewoners begonnen om onder de slechtste omstandigheden te zoeken naar olie.
  Vraag ook verder naar houtconsessie-eigenaren – misschien heb je ze ook in de familie – hoe hard de bosbewoners werken om voor baas Iender, Prim of Nelis bomen om te zagen en deze te verslepen naar de landing.

  Wat zich echter hier afspeelt is dat de bosbewoner geen rechten heeft, dus geen vorm van titel op de grond heeft, en daardoor geen lening van de bank kan krijgen voor het ontwikkelen van die grond tot bijvoorbeeld productief landbouwgrond.

  Het is wetenschappelijk bewezen dat een aantal inheemse groepen al meer dan 800 jaren op dat zelfde stuk grond/gebied hebben gewoond(Zie publicaties van Teunissen)e.a.
  En toch krijgen deze bewoners geen rechten op de gronden, terwijl anderen die honderden jaren later naar Suriname zijn gekomen wel rechten hebben gehad(vaak door de politiek) op de gronden waar zij toen zijn gaan wonen.En daardoor ook mogelijkheden naar diverse geldstromen(bv. de bank) voor het productief ontwikkelen van hun gronden.

  Bere foeroe, ik ga er van uit dat je nu in Nederland woont.
  Vergelijk de situatie van de bosbewoners van Suriname met de situatie hier in Nederland, waar onze kinderen weinig tot geen kansen krijgen en zo voornamenlijk op VMBO terecht komen. Misschien heb je hiermee ook een persoonlijke ervaring en zit je maar de kat uit de boom te kijken met een kleine uitkering en weinig perspectief.(Niet slecht bedoeld)

  Ik hoop dat zaken je nu wel wat duidelijker zijn geworden.
  Investeren door derden in Suriname is gunstig voor de economie, maar first things first.
  Srika


  Maak melding

 29. @nummer29 jou reaktie zeg meer over jou zelf dan over de rest waarom ik dat vind is omdat iedereen zijn meening mag geven over investeerders in suriname of ze uit afrika of uit amerika of china of nederland komen en toevalig komt deze uit india voel ik van jou kant gelijk een raciale ondertoon we zijn surinamers laten we ons ook zo gedragen want een ding weet ik zeker is dat die india man of die amerikaan of wie dan ook die komt voor zijn eigen voordeel investeren in suriname laat dat duidelijk zijn en in india of in afrika zien ze jou en mijn niet als een van hun knoop dat goed in jou hoofd ik vind het vreemd dat velen ook kritiek hebben om die voertuigen die getest worden in suriname en daar heeft niemand het over blank en zwart maar omdat het over india gaat voel jij jou aangesproken hou a.u.b met jou raciale gedonder .


  Maak melding

 30. referendum? waarom sprak je in 1975 niet over een referendum toen de onafhankelijkheid met man & macht in de strotten van de surinamer werd geduwd? als dat niet was gebeurd, dan hadden we idd deze klotezooi niet gehad. wat zijn ze toch een stelletje arme domme sukkels bij elkaar geweest.. die “nationalisten van 75”..


  Maak melding

 31. Lees goed wat er staat mensen: binnen 9 maanden moet er projectdossier klaar zijn. Dat is een administratieve zaak. Dan wordt er gesproken over een aanloopperiode van 15 jaar met een investering van 250 miljoen Us. Dat is ruim 16 miljoen US per jaar. Dat is nauwelijks een investering te noemen in deze tijd, want over 15 jaar is de dollar misschien weer evenveel waard als de euro. Goede deal denk ik.


  Maak melding

 32. Suriname heeft ooit een palmolie projekt gekend nl:de Patamacca en de man die dat projekt omzeep heeft geholpen zit nu in het parlement. JAMMER.
  Wat mij verbaast is dat het volk van Suriname
  wordt vertrapt,het bestaat gewoon niet want het volk wordt via de pers ingelicht pas nadat besluiten al zijn genomen.JAMMER.


  Maak melding

 33. srika,

  de inheemsen die hebben recht van spreken en niet de bosnegers.
  Wij hebben keihard moeten werken om een lapje grond te kopen. Wij hebben niets gratis gekregen.
  Een jaar of 20 geleden wilde ene meneer ghazi een toeristenoord in het binnenland realiseren maar er kwam weerstand vanuit die groep die wilde geen benidorm activiteiten hebben in het binnenland.
  Wat deze mensen niet begrijpen dat een vakantieoord in het binnenland een stukje ontwikkeling en werkvoorziening is voor deze mensen maar ja dat kennen ze niet, ze houden liever de hand op in plaats van werken.

  Ik ga ervan uit dat je ook in nederland woont en niet houd om op een fiets zonder zadel te fietsen. Veel fietsplezier hier.

  Ik wens u en uw soortgenoten een prettig verblijf hier en een goede terugreis.

  Bere foroe


  Maak melding

 34. @ dokter bigi skrifi, ebu akademiya oftewel

  niemand minder dan mw. buitenman.

  Het enige wat ik kan meegeven is dat u geen flauw benul heeft over de gang van zaken. Misschien ontbeert het aan gespecialiseerde internationale juridische en economische kennis bij u.

  Uit je betoog kan ik opmaken dat je een gefrustreerde werkloze jurist bent.
  Graag zou ik je willen adviseren om te blijven solliciteren geef niet op dat is het probleem met jullie soort jullie geven gauw op en gooien het heel vaak op racisme.
  Want die onzin die je hier uitkraamt op wkn, raakt noch kant of wal. Verspeel geen energie gebruik het nuttig.
  Het moet een keer lukken om een goede baan te vinden kijk op werkenbijdeoverheid.nl of cwi.nl of randstad.nl.

  lesi pipel
  Heel veel succes i


  Maak melding

 35. Zoals al eerder is opgemerkt VERARMT PALMOLIE DE GROND en dan moet je denken aan dat de grond hierdoor zijn vrucht baar hij verliest.
  Ik vindt het geen goed idee laat die Indiers het maar lekker op hun eigen land gooien en daar de grond onvrucht baar houden, hier moeten we het gwn houden bij rijs,graan,baxiet en een beetje olie.


  Maak melding

 36. Euh leuk ja,

  heb je ooit gehoord dat een indier een inlander laat meegeniet met de welvaart. die kokers uit india gaan jullie echt een veeg uit de pan geven. lekker werken voor minimum salaris. kinderarbeid etc is niet voor niks normaal daar.

  een echte indier denkt wat en waar kan ik meer halen dan 250 miljoen.

  o ja voor je het nnog niet in de gaten heb ik ben zelf een hindoestaan dus…..
  waar gaat het heen met dit land.

  maar ik zal het maar nog eens zeggen. we gaan weer investeren.

  200 miljoen in weet ik wat voor onzin en 50 miljoen verdeln we over de armen (de regering)


  Maak melding

 37. Nummer 32 en 35.

  Als ik argumenten aangeeft gebaseerd op feiten,. word ik gelijk door jou als racist uitgemaakt. Dat zegt zeker ook iets over jou. Jij weigert dit in te zien en steek je kop net als een struisvogel in het zand.

  Ik ben absoluut voor de mensen die iets willen opbouwen. Maakt niet uit welke etniciteit. Als het ons prachtige Suriname maar ten goede komt. Helaas word dit door jou verkeerd geintepreteerd. En zie ik ook alleen negatieve reakties van bepaalde groeperingen als er investeerders zich aanmelden, maak niet uit welke. Ik begrijp er niks van.

  Als er mega investeerders uit Afrika zich aanmelden met een goed plan juich ik dit ook ten zeerste toe, mits het schade aan het milieu beperkt blijft. Bovendien moet een economisch plan niet alleen voor nu maar ook voor de toekomst van waarde zijn en moet de gehele bevolking er baat bij hebben. Tevens ben ik zoveel mogelijk voor een duurzame, groene en milieu vriendelijke economie, waarbij het land niet vergiftigd wordt. Wat is er dan beter dan landbouw.


  Maak melding

 38. Maarten de hindoestaan,

  Niet alleen in India komt kinderarbeid voor.
  Wat te denken over kinderarbeid in Afrika?
  Zag vorige week nog dat kinderen uit Siera-Leone in diamantmijnen werken.
  Kinderarbeid zal niet ongedaan gemaakt kunnen worden.
  Ik heb er niets op tegen, mits de kinderen onderwijs krijgen, hooguit een paar uurtjes
  arbeid verrichten onder gunstige omstandigheden en beter betaald worden.
  Het voordeel is dat deze kinderen, die meestal uit de arme lagen komen, een vak leren.
  Liever dat dan dat jonge meisjes als prostituees worden gebruikt of worden misbruikt.


  Maak melding

 39. Geaachte heer Dokter Bigi Skrifi,

  U schrijft: ZODRA MEN ZIJN ROES HEEFT UITGESLAPEN, KOMEN TRIOMFANTELIJK DE ZORGEN WEER TERUG.

  Geldt deze stelling niet voor Arron want op 25 november 1975 heeft men flink gefeest en gebeest: zal ik uw stelling hier achter plakken???????

  Met vriendelijke groet,

  Dokter tjing skrifi


  Maak melding

 40. @paagal een paar dingens ter verduidelijking , als ik zeg dat ik vind dat jij een raciale ondertoon heb dan betekend dat nog niet dat jij een racist ben een mens een baviaan noemen doe jij niet zomaar dat is een suptile manier van raciaal denken ik ben en blijf een surinamer in hart en nieren en ik ben tussen verschillen bevolkings groepen opgegroeit en als het om de vooruitgang van mij land gaat dan vind ik alles goed mits de natuur behouden word en de surinaamse bevolking daar voordelen aan heeft , maar ik raad jou aan om jou eigen posting te lezen dan zie je zelf de ondertoon waarmeen jij dat doe, en wat ik bedoel ik haat mensen die andere op hun huids kleur of afkomst veroordelen of beoordelen .


  Maak melding

 41. Dit gezeur zal nooit ophouden tussen koelies en blakkamangs!!!
  Ze komen van twee verschillende ontwikkelingsgerichte planeten en dat is ook de reden dat het nooit wat zal worden met Suriname!!!
  Dit gedoe hebben we te danken aan onze ex-kolonisatoren die liever twee staten hadden moeten creeren waar ieder zijn gang kon gaan zonder dat de twee bevolkingsgroepen elkaar in de weg zitten!
  Hierbij bedoel ik op Guyana en Suriname.
  Het wil maar niet tot een bepaalde bevolkingsgroep doordringen dat ze in de moderne geschiedenis nog geen ene malle moer hebben gepresteerd. Diep in hun hart weten ze wat hun positie is in de wereld en dat er geen enkele samenleving is in de hele wereld waar ze wat kunnen of hebben gepresteerd. Kijk maar naar de ellende die altijd maar weer uit Afrika komt. Nu is het weer Zuid-Afrika waar diezelfde figuren mekaar kunnen opeten. Volgende week zal het weer een ander land zijn. Ze hebben hun mond vol over de slavernij en zien ondertussen niet hoe boten voller dan de slavenschepen ondertussen Europa vrijwillig proberen te bereiken.
  Hoeveel spoelen er niet aan op europeese kusten verdronken, omdat ze ook graag deel zouden willen uitmaken van de samenlevingen waar nakomelingen de slaven zich hebben genesteld.
  Eerst was het black power en i am black and proud!
  Als ik nu naar MTV en TMF kijk zie ik figuren die zo blank mogelijk willen zijn met hun gesminkte huid en lange sluike haren. Hun afro-kam hebben ze bij het grof vuil gezet!!
  Ze mogen blij zijn dat die koelies nog moeite doen om nog wat ontwikkeling in Suriname te brengen!!
  Ze moeten zich maar afvragen wat ze zouden eten als die koelies geen rijst en groenten zouden planten. Kwak bestaat allang maar ze lusten toch liever rijst!!
  Dat Suriname niet de standaard heeft van Haiti is een verdienste van die koelies!
  Een blanke zei eens tegen mij: negers hebben twee dingen nl. een grote l.l en een grote smoel!
  En zo is het maar net, want er is een spreekwoord dat zeg: Holle Vaten Klinken Het Hardst!!
  Met deze uitspraken zullen er weer brada’s en sisa’s zijn die ik op de kast heb gejaagd , maar door de waarheid niet onder ogen te zien staan ze hun eigen ontwikkeling in de weg!!


  Maak melding

 42. aii,
  Maarten is een hindoestaan, dan ben ik een koe die kan typen en iedereen gelooft ons. Wat zijn we goed he Maarten de hindoestaan?!

  Baya Maarten chadding.


  Maak melding

 43. @Mellie
  Dan moet je ook geen ais verbouwen want dat is een van de ergste gewassen. Ook is het zo dat de grond in het oerwoud van nature extreem arm is en dat het verbranden van bos voor kostgrondjes het kleine beetje voedingstoffen laat eroderen. Dus Geen mais, geen palmolie en ook geen kostgrondjes meer in SME zou je moeten zeggen.

  Of kan het anders? Ja als je maar weer voedingstoffen aan de grond toevoegd. Door bemesten ( inclusief noodzakelijke spore elementen) of door compost toe te voegen.

  De werkelijkheid is zelden zwart wit.


  Maak melding

 44. @moesje ik weet niet wat jij duidelijk probeer te maken maar ik wil jou toch paar feiten opnoemen je kan het over zuidafrika hebben en over plaatsen waar ze nooit hebben gepresteerd maar in india weet jij net zo goed als ik dat de bovenlaag bestaat uit de mensen met een lichte huids kleur en de armsten met een donkere huidkleur de kaste systeem je weet ook hoe het gesteld is in srilanka waar de tamil tijgers al jaren een bloedige strijd leveren voor onafankelijkheid je weet ook dat india en pakistaan meer geld uigeven aan wapens dan hun bevolking een goede en menswaardige bestaan te geven je weet ook dat bijna alle pakistaanse presidenten door een moordaanslag om het leven komen de blanken hebben india en pakistaan jaren bestuurd wat hebben ze achtergelaten twee landen die op voet van oorlog met elkaar leven zo kan ik het ook bekijken maar ik blijf een surinamer die trots is op zijn land en zijn bevolking ik ben geen afrikaan en ik voel ook niet een afrikaan ik voel mij surinamer en dat blijf ik ik zal mijn afkomst nooit verlogenen wat jij ook doe of zeg die india man zie jou nooit als een van hun onthoud dat goed de geschieden is gelopen het is en wij kunnen niets aan veranderen als laats wil om die opmerking van die afro kam nog wat zeggen jij weet niet wat de tijd is zeker ik zie ook jonge hindustaanse jongens die ook met mode van de zwarte man meegaan dus wal lul jij nou praat over nuttige dingen waar wij een goede en verstandige discussie kunnen voeren maar niet het gefrustreede gelul van jou .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.