Poppenverhalen slavernij-verleden in museum

3

Het Haags Historisch Museum toont van 25 mei t/m 1 september 2008 een unieke expositie over de slavernijgeschiedenis van Suriname in diorama’s van Rita Maasdamme. De verhalen in de diorama’s zijn soms zeer aangrijpend: in de Surinaamse en Nederlandse geschiedenis zijn slavernij en slavenhandel belangrijke maar beladen thema’s. De wijze waarop slaven werden behandeld is terug te vinden in het werk van kunstenares Rita Maasdamme.

In de zeventiende eeuw werden eerst de oorspronkelijke bewoners van Suriname, de Indianen, gedwongen te werk gesteld voor de Hollandse kolonisten. Later werden er uit Afrika slaven gehaald. Rita Maasdamme vertelt deze verhalen met uitbundig ingerichte diorama’s. Elf taferelen verbeelden de sleutelmomenten uit de slavernijgeschiedenis waarin verschillende bevolkingsgroepen met hun eigen klederdrachten en de flora en fauna van Suriname een hoofdrol spelen.

Een belangrijk verhaal in de tentoonstelling is de afschaffing van de slavernij op 1 juli 1863 : Keti Koti. Dit jaar zal op 1 juli 145-jaar afschaffing van de slavernij in Nederland worden herdacht.

Rondom Keti Koti zullen diverse activiteiten worden georganiseerd: lezingen, het vertellen van Marronverhalen, een modeshow van koto’s en demonstraties van capoeira. Voor informatie : www.haagshistorischmuseum.nl


3 REACTIES

 1. honderd vijf en veertig jaar afschaffing van de slavernij.
  is de tijd van bezinning er moet gepraat worden om te zoeken naar oplossingen voor de verborgen haat dat is gaan ontstaan tussen de hollanders en de creoolse surinamers.de tijd van het uithuilen van de over klein kinderen die nog steeds last hebben van het verleden.
  als men steeds blijft beweren dat dit niet van invloed is dan kent men de surinamers echt niet.


  Maak melding

 2. goeie zaak.

  dit is wat anders dan dat gehuil, geklaag, gejammer, gemekker, gezeik en ged*onder over denkbeeldige zweepslagen van de slavernij en EXCUSES.


  Maak melding

 3. Ik denk dat de verstandhouding tussen blanke Hollanders en creoolse Surinamers inderdaad verslechterd is.

  Dat komt mede doordat de criminaliteit onder de Antilianen zeer zeer hoog is. Het is ook heel moeilijk om creolen en antilianen van elkaar te onderscheiden op uiterlijk. Dus dan krijg je een soort ketting reaktie.

  Mischien is er o.a. daardoor ook minder sympathie ontstaan voor het slavernij verleden. Onterecht.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.