Echte strijd middelbaar onderwijs Suriname begint

5

PARAMARIBO, 17 mei – De echte strijd in het middelbaar onderwijs begint nu pas. De Bond van Leraren, BvL, mag dan zijn staking officieel hebben opgeschort, dé vraag is wel of dit schooljaar nog te redden valt. Wanneer de leerkrachten het werk hervatten, is het nog lang niet helder hoe groot de schade is. Over het herstel heeft niemand nog met een woord gerept.

Hoe dat zal gebeuren zal met de meeste spoed duidelijk moeten worden. Hier en daar gaan stemmen op pro verlaging van de moeilijkheidsgraad van in elk geval de eindexamens. Dat wordt resoluut weggewuifd door de bond. Oplossingen moeten meer gezocht worden in de richting van inhaalprogramma’s. “We gaan met z’n allen werken om dit schooljaar succesvol af te ronden”, zegt BvL-voorzitter Wilgo Valies.

De pit zit er weer in na het aanvankelijke pessimisme over de gang naar de rechter. Die heeft nu een middenweg geforceerd. Binnen twee maanden moet een definitief akkoord zijn bereikt tussen vakbond en overheid. Net zo lang zal niet meer worden gestaakt. De beloning en positie van leraren moeten dan geregeld zijn. Mogelijk hoeft straks helemaal niet meer gestaakt te worden.


5 REACTIES

 1. Moeilijkheidsgraad van eindexamens verlagen is net zo iets als dan geen examens houden. Inhaalprogramma,s zal voor de studenten en vooral de zwakkere een veel grotere mate van stressopleveren. En dit zal z,n weerslag hebben op de kwaliteit en uitslag van de examens. Daar heeft valies niet aan gedacht , toen hij met z,n stakingsactie begon,want dat was niet aan de orde. t Gedram als een verongelijkt kind dat z,n zin niet krijgt en dit door dreinen en stampvoetend toch blijft proberen. De ouders hadden tegen deze valies en z,n bvl een kortgeding moeten aanspannen , om hem om z,n plaats te zetten.


  Maak melding

 2. Het doel van onderwijs is niet dat mensen daar hun dagelijks brood kunnen krijgen. Denk eens goed na waarvoor het onderwijs is.
  Dat de jeugd klaargemaakt wordt voor de eisen die morgen aan ze gesteld wordt, dat is het enige doel van onderwijs.
  Wie zich daar niet in kan vinden moet vlug de sector verlaten en ruimte laten voor anderen die het wel snappen.
  Als de leerlingen dit jaar op onvoldoende niveau het middelbaar onderwijs moeten verlaten dan moeten we kijken wie er geld voor heeft gekregen om de jeugd op te leiden en het niet gedaan heeft.
  Er moeten stevige maatregelen genomen worden tegen diegenen die het geld wel hebben gevangen en desondanks de toekomst van de jeugd door het riool heeft gespoeld.


  Maak melding

 3. lunchpauze verkorten of een uur langer op school blijven en of een dag bij.als men tenminste wilt mee werken is dit nog te redden.
  en het aller belangrijke is dat beide partijen zich houdt aan de regels van de wetsdienaar.


  Maak melding

 4. In Suri is een wetsdienaar 1 lappenpop, sobung 1 nietsnut. Immorelen allemaal, die ambtenaren, incluis de ministers…

  Het schooljaar kan ingehaald worden door pauzes te verkorten, op feestdagen ook lessen geven en volgen en zaterdag school.

  Alleen is het dan zwaar studeren en huiswerk maken op zondag. In avonduren onderwijs volgen en /of geven is uit den boze.

  Vriendelijke Groeten,…..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.