Geen geld voor bestralingscentrum Suriname

28

“Het Nederlandse ministerie van Ontwikkelingssamenwerking schenkt jaarlijks miljarden aan landen waar Nederlanders géén historische banden mee hebben, maar Suriname heeft geen geld om kankerpatiënten te kunnen bestralen”. Professor Levendag van het Erasmus vindt het een schande dat Nederland Surinamers dood laat gaan.

Deze uitspraak doet Levendag in De Telegraaf. Met medewerking van het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum (EMC) wordt al vanaf 2002 gestudeerd op de bouw van een modern bestralingscentrum en een familiehuis in Suriname. Maar verder uitstel dreigt door geldgebrek.

Levendag: “Grofweg is voor de bouw en de apparatuur zo’n 10 miljoen euro nodig, maar met één miljoen euro zou het gat misschien gedicht kunnen worden”. De Surinaamse overheid heeft echter geen geld en ook de begroting van minister Bert Koenders biedt gek genoeg geen ruimte.

In Nederand blijft men het proberen. Zo gaat een deel van de opbrengst van de wedstrijd tussen de SuriProfs en FC Volendam morgen naar dit doel. Andere gulle gevers kunnen hun bijdrage aan het radiotherapeutisch centrum en het familiehuis overmaken naar ABN Amro-rekening 451503147 ten name van de Stichting Het Elisabeth Huis.


28 REACTIES

 1. en dan nog zal men nog blijven, klagen, huilen en jammeren over het slavenverleden en kolonialisme..

  henck arron heeft de grootste fout gemaakt die een surinamer kon maken.


  Maak melding

 2. Het mes snijdt aan 2 kanten. Wij als ex surinamers hebben genoeg geld om een bijdrage te leveren om het gat te dichten. Maar de surinaamse overheid blijft hun neus hoog ophouden voor ons. Ze denken dat de lange wacht tijden op hun ambassades om aan een visum te komen om onze familie of geboorteland te bezoeken geen vruchten afleveren. Dit is ook 1 van de vruchten…jammer.


  Maak melding

 3. ”Levendag: “Grofweg is voor de bouw en de apparatuur zo’n 10 miljoen euro nodig, maar met één miljoen euro zou het gat misschien gedicht kunnen worden”. De Surinaamse overheid heeft echter geen geld en ook de begroting van minister Bert Koenders biedt gek genoeg geen ruimte.”

  geloof mij maar. deze regering heeft genoeg geld, volgens vene groeit onze economie toch met 6%, en wat met de hooge opbrengsten van staatsolie.
  al het geld verdwijnt in de zakken van die boeven/plunderaars daar in de regering en laten hun eigen landgenoten dood gaan.


  Maak melding

 4. de fabrikanten van medische apparaten zijn bezig de derde wereldlanden te vermoorden.dit maakt de kosten voor de patiënten nog meer ondraaglijk waardoor velen de korstte weg kiezen om zelfmoord te plegen.


  Maak melding

 5. We hebben toch een “kasreserve” van pak weg zo’n vierhonderdmiljoen Bush-dollars? Zijn de bestralingen dan geen absolute noodzaak.


  Maak melding

 6. Suriname wilde toch zo nodig onafhankelijk worden? Dan moesten ze allang voor een sterkere economie hebben gezorgd, en de schuld niet op Nederland afschuiven.


  Maak melding

 7. Halloooo oppositie in suriname bent u wakker, of slaapt u, Het Werkt Niet!!! wat wilt u bereiken met Uw Politiek? Eerst heeft nederland zich een nieuwe pak aangemeten (ambasadegebouw)toen zijn ze onderdelen van onze systeem gaan aankleden, resent politie latour, nu laat ene meneer van het erasmus universyteit in hun rotterdam los dat naar zijn mening het een schande is dat Suriname niet beschikt over een modern bestralingscentrum voor kanker patienten, terwijl nederland jaarlijks miljarden schenkt aan landen waar zij geen historische banden mee heeft, ( amerika, de vs doet als ik mij niet vergist ook het een en ander.
  Is dit normaal of wordt Suriname vanuit europa bestuurd, word er vanuit nederland bepaald wat de aandachts gebieden zijn? een professor van de erasmus universiteit uit hun rotterdam heeft de opdracht gekregen, namelijk nadenken over een centrum voor bestraling van kankerpatienten in Suriname, kunt U het vatten Dames en Heren?

  Bestaat Republiek Suriname er nog, moet het nog groffer?, en ze starten hun gijseling van de Surinaamse Mens met het veroordelen van Hij die naar hun zeggen een dictator is geweest.
  Zo af en toe gaan wij wel even kijken hoe het met die brouwels is.

  KOMTJIE


  Maak melding

 8. Beste Sranang,

  Het is diep tragisch dat prof. Levendag een beroep doet op ontwikkelingshulp van Nederland, terwijl Suriname een onafhankelijk land is. De vraag is waarom een gezegend land met zoveel mogelijkheden tot de bedelstaf behoort. Ik schaam me als Sranangmang dat wij geen stralingscentrum voor onze zieken in Suriname hebben, triest, triest en diep triest.

  Sranangmangs,
  Tang Boeng


  Maak melding

 9. En gelijk heeft Nederland.

  Suriname moet een keer leren onafhankelijk te worden van Nederland.

  Meer werken, meer landbouwgronden bewerken en meer exporteren zullen genoeg geld in het laadje brengen.

  IEdere dag maar klagen doet me denken aan een land dat niet eens z’n eigen bil kan schoonwassen en dat al na meer dan 30 jaar onafhankelijk.


  Maak melding

 10. Dit is toch vooral een zaak van de verzekeringen. Die betalen nu de kosten voor een behandeling in NL.
  Ipv dat zij goed management doen en gezamelijk zo’n centrum opzetten geven ze leiver meer geld uit door patienten naar NL te sturen.
  Vaak heb ik daarbij de indruk dat de verzekering stiekum hopen dat de rekeningen vergeten of kwijtgescholden worden. Ze moeten alleen gaan begrijpen dat ook in NL de ziekenhuizen veel minder geld krijgen en dus achter alles aangaan. Terecht.
  Wanneer leren wij in SME nze eigenboontjes doppen? Wanneer leren we om te plannen kosten te bewaken en samen te werken. Hier gaat het om de verzekeringen die dit niet kunnen maar morgen is het weer een andere groep.
  De hand ophouden is niet alleen iets wat de regering doet. We zien het overal in SME. Het zelfde geld voor de tekortkomingen: plannen samenwerken organiseren etc.


  Maak melding

 11. Jullie moeten dit jaar maar eens niet met zijn alle op vakantie gaan naar Suriname. Jullie kunnen veel beter het geld wat je daaraan zou uitgeven overmaken voor dat goede doel in Suriname. Nederland voor alles en nog wat laten opdraaien maar wel ieder jaar op vakantie naar Suriname om enkel jezelf te plezieren kan natuurlijk niet.


  Maak melding

 12. Heel veel boze reacties hier van mensen, maar Suriname vraagt er toch niet om, lees dit artikel goed. Dit is prof Levendag zijn conclusie en voorstel.


  Maak melding

 13. wij moeten slavernij boek dicht maken en ontwikeling en samenwerkings boek open maken met Nedrland tenminste als surinamers willen vooruitgaan.


  Maak melding

 14. de suri regering moet eens ophouden met hun
  armoedig gedoe,ze kregen van de IDB 800.000.000
  dollar ,wat doen ze ermee, ze gooien het op de grond,wegen bouwen door de chinezen,je kon al 10 centrum al bouwen.stelletje lullo,s
  trek 200.000.000. en bouw huizen voor de mensen
  redi moesoe vne en z,n bende,je moetje schamen
  met je slavernij.ben je het jaar 1500 vergeten ,jullie doen het zelfde wat de joodse slavenhandelaars hebben gedaan,je bent geen cent beter .er staan m,n mensen al klaar om het land over te nemen


  Maak melding

 15. Ik word echt woedend als ik dit lees.

  Waar zijn al die grote bekken gebleven met de credo we gaan ons land opbouwen.
  Kijk naar de situatie van suriname anno 21 eeuw. Onafhankelijk betekent zelf je boontjes doppen en niet bedelen.

  Voor een watersnoodramp werd een gironummer geopend zowel in suriname als in nederland.

  Waarom kan men niet in suriname zo een actie organiseren voor een bestralingscentrum???

  Mijn algemeen rechtsgevoel zegt het land had nooit nooit nooit nooit nooit onafhankelijk moeten worden.
  Het had een provincie van nederland moeten worden net zoals frans guyana een provincie is van frankrijk.

  Ben nog steeds woedend op die klote zooi van de jaren 70 die geen verstand hebben wat onafhankelijk betekent. Ze kunnen godvedommen hun eigen huis niet onderhouden laatstaan een land klote zooi allemaal


  Maak melding

 16. Suriname is en zal “NOOIT EN TE NIMMER” onafhankelijk worden omdat de gemiddelde surinamer nu te lui is om te werken, dit in tegenstelling tot de jaren ’60 en ’70 dat er in die tijd men heeft moeten “PLOETEREN” om de eindjes aan elkaar te knopen terwijl de mensen in en rond Paramaribo op hun luie kont zaten. Dat is ook een van de redenen dat men heeft ingezien om niet op het platte land als slaven meer te werken en “MISSCHIEN” ook terecht, want de hundustanen moesten heel hard werken om de productie op peil te houden en dat heeft men nu ingezien. Dan de “IDIOTEN” als ARRON en niet te vergeten de huidige president VENETIAAN die zonodig onafhankelijk wilden zijn en nu zitten al die surinamers in de shit terwijl de zelfde “idioten” hun zakken hebben gevuld en nog steeds vullen en het volk oogluikend toestaat door aan deze indioten hun stem te geven.
  Ik hoop dat het volk goed zal nadenken aan wie haar stem te geven en op welk partij te stemmen.


  Maak melding

 17. Het is geen kwestie van bedelen of wat danook. Het gaat om prioriteiten stellen en daar is de op etnische leest geschoeide regering van Suriname niet aan toe. Suriname heeft een multi-etnische samenstelling maar is geen eenheid. Van jongsaf groei je op met de ander in jouw omgeving maar er is geen besef dat Surinamers als een volk hun land dienen op te bouwen. Iedereen heeft zijn eigen bevolkingsgroep op het oog en niet het algemeen belang. Zelfverrijking eb bevoordeling van de eigen groep gaat voor het ontwikkelen van de eigen natie. Het is al vaak gezegd, maar in Suriname heeft men nog steeds niet door wat het woord landsbelang inhoudt, daarom kent Suiname ook geen planning op de lange termijn. Het wordt vaak onderschat, maar zoals in Nederland de beleidsambtenaren een vierde bestuurslaag vormen die ervoor zorgen dat alles up to date is heeft Suriname dat niet. De beleidsambtenaar wordt aangesteld, zelfs als hij of zij niet over de benodigde capaciteiten beschikt. Neen, het is jammer maar vooruitgang is er niet echt in ons lekker land. Met dank aan de op etniciteit geschoeide politiek.


  Maak melding

 18. heel veel boze reacties hier van mensen, maar suriname vraagt er toch niet om, lees dit artikel goed.Dit is prof Levendag zijn conclusie en voorstel.


  Maak melding

 19. Gelukkig dat er nog Nederlanders zijn die zich oprecht zorgen maken om de mensen die niet naar Nederland kunnen gaan maar noodgedwongen achter moeten blijven in Suriname
  Want als de Surinamer het van zijn eigen bevolking moet hebben, dan zullen zo het nu uitziet in lengte van dagen niets hebben.


  Maak melding

 20. ben zelf een bruine hindoestaanse jongen van 46 jaar. ben bekeerd van hindoeisme tot christen.houd mijn niet veel bezig met de Bijbel. ik geloof wel in god maar god is voor mijn op de tweede plaats.
  ik leg god op de tweede plaats.
  als ik wil dat god op de eerste plaats komt dan moet ik leren naar hem te luisteren. door het gerdag van het individu worden de vreugde en ellende bepaald. zo als in het algemeen de donkeren mensen gedragen. daar door worden ze arm en bedelen eeuwig. ik ken geen een land met donkere mensen waar het normaal geregeld is.wat ik mijn heel goed kan herrineren is dat de donkere leiders liegen als gediplomeerde. en te gelijke tijd zeggen ze. zeggen ze dat ze in god geloven. zeg een keertje dat jij in geld geloof en niet in god. lieg niet tegen je zelf.


  Maak melding

 21. lieg niet tegen je zelf anders word je de volgende slachtoffer in Birma. bijvoorbeeld.
  praat met je GEWETEN want die heeft contact met de echte god. gij verteld alles wat jij doet.de kerk kan dat niet want de kerk is van steen en hout. geloven in je zelf namelijk. in je GEWETEN is van goud die nooit en nimmer oud word. het daad (gedrag)worden nooit oud of kwijt gescholden. SUCCES MET EEN GOED BEGIN. HET ZAL NIET MAKKELIJK ZIJN MAAR ON MOGELIJK IS HET OOK NIET.KLEINE FOUTEN ZULLEN ALTIJD GEBEUREN MAAK JIJ JE NIET DRUK OVER KLEINE FOUTEN. BEWUSTE FOUTEN WORDEN NIET VERGEVEN.


  Maak melding

 22. kan mijn voor stellen dat ze geen afstand willen nemen van het zwarte pad daarom zegt men dat de andere het spoor kwijt geraakt heeft.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.