Dollarkoers gaat kunstmatig omhoog in Suriname

10

PARAMARIBO, 15 mei – De wisselkoers voor de Amerikaanse dollar wordt kunstmatig naar boven bijgesteld. Dit stelt de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Verantwoordelijk zijn bepaalde wisselkantoren of cambio’s. Die scheppen een schaarste om dan de aankoopkoers op te schroeven. Volgens de bank is er geen enkele aanleiding in economische zin.

De markt voorziet zichzelf van voldoende dollars. Zeker in het eerste kwartaal van dit jaar is er nationaal flink verdiend. “De betalingsbalans vertoont een overschot van vijfenveertig miljoen dollar”, aldus de CBvS. Er mogen dan ook sancties worden verwacht. “Het heeft geen enkele zin de wisselkoers omhoog te jagen”, zegt voorzitter Remy Bailal van de Vereniging van Cambiohouders tegenover de Ware Tijd.

Vermoedelijk zijn ook bedrijven verantwoordelijk. Die willen bij het bestellen van dollars best meer betalen. Importen uit de zogenaamde dollarzone zijn nu extra lucratief vanwege de hoge wisselkoers voor de euro. Maar voorzichtigheid is geboden, wil de samenleving niet de rekening gepresenteerd krijgen. “Ik doe een beroep op bedrijven en personen zich te houden aan de officiële wisselkoers, we hebben het al zo moeilijk met de prijsstijging van brandstof, brood en rijst”, aldus Bailal.


10 REACTIES

 1. deze mensen verstaan maar een taal en dat is hun verguning intrekken dan ben je klaar mee want om in deze tijd nog meer winst te willen maken over de ruggen van die mensen die het al moeilijk hebben dan ben je echt beestachtig vind ik.


  Maak melding

 2. Terwijl duidelijk het gras niet groeit, sterft het paard. Dat betekent dat voor alles meer $RD’s zal moeten neertellen.

  Wat moeten de have nots eten?


  Maak melding

 3. als de regering de overtreders niet hard aanpakt zal deze niet als heiligen te werk gaan en dit mag men ook niet van de rovers verwachten


  Maak melding

 4. Cambio’s = synaniem voor ‘wisselschurken”. Zogenaamd zijn er geen dollars te krijgen als je ze wilt hebben, maar als er er meer geld voor wilt betalen zijn er opeens WEL dollars. Schurken, bandieten, rovers, witwassers! Zijn er nog meer termen te bedenken? Ik ben het helemaal met Du eens. Dit is slecht voor ’s lands economie en alleen maar goed voor de zakkenvullers die weer geld ruiken!!


  Maak melding

 5. Laat de Centralebank dan US.dollars beschikbaar stellen.
  Ze hebben toch een reserve van US.$.400.000.000.=, of is dat gewoon bluf?


  Maak melding

 6. Trek gewoon de vergunningen in van de cambio’s en schaf het voorgoed af. Welk nut heeft het? Alleen witwassen van DRUGSGELD. LAAT HET ECHTE WERK OVER AAN DE OFFICIELE BANKEN.


  Maak melding

 7. Even een bescheiden opmerking naar mijn dierbare landgenoten.
  Probeer, voordat u iets publiceer, eerst uw talenkennis op te schroeven. Wij zijn dat verplicht aan onze schoolopleiding.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.