zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenMaatschappijHelft Nederlanders: geen excuses aan Suriname

Helft Nederlanders: geen excuses aan Suriname

-

Does Travel - naar Suriname

Bijna de helft van de Nederlanders, 48 procent, vindt dat Nederland niet zijn excuses moet maken aan Suriname voor het slavernijverleden. Bijna vier op de tien, 39 procent, achten dat wel nodig. De rest, dertien procent, heeft geen mening.

Ook vindt 86 procent dat Nederland geen schadevergoeding aan Suriname hoeft te betalen. Dat blijkt dinsdag uit een peiling onder twintigduizend leden van het Opiniepanel van actualiteitenrubriek EénVandaag.

Aan het onderzoek deden ook driehonderd mensen mee met een Surinaamse achtergrond. Bijna driekwart van hen wil wel dat Nederland zijn excuses aanbiedt aan hun land. Die spijtbetuiging moet dan van premier Jan Peter Balkenende komen en niet van koningin Beatrix.

opening
Fernandes Express
BODO Party

36 REACTIES
 1. en ze hebben groot gelijk. excuses zijn mooi om te horen, maar het zijn alleen maar mooie woorden die geen materialistisch effect hebben. als het ware toverwoorden waren waarmee suriname 100 stappen economisch verder vooruit zou kunnen gaan, dan zou ik het zeker weten toejuichen. de slavernij is al 150 jaar geleden afgeschaft. was er toen al geen excuses gemaakt? na de tweede wereld oorlog, sprak een van de nazaten van de slaven over excuses? waarom nu plotseling zo een heibel? ik vind het echt op niks slaan. huilen om denkbeelde zweepslagen. ik denk dat de neger vandaag de dag bewust is geworden (door toedoen van internet misschien?) van zijn eigen oorspronkelijke identiteit (vooral als ze vol afgunst kijken naar de hindustaan die vrijerlijk zijn cultuur beleeft, de chinees, de javaan, de indiaan), zijn eigen roots, maar er niet op kan terugvallen omdat de blanke dat alles van hun heeft afgepakt. nou ik had al in een andere post al aangegeven wat ze moeten doen willen ze uit hun crisis geraken, want over een twintig jaar hoor je weer gehuil, gejammer en geklaag van een stelletje gefrustreerden die beweren last te hebben van de zweepslagen welke hun overgrootouders hadden geincasseerd.


  Maak melding
 2. Ik als surinamer vindt niet dat nakomelingen van de kwaaddoeners hun verontschuldigingen moeten aanbieden aan de nakomelingen van de slaven. Laat staan dat zij schadevergoeding moeten betalen.
  De nakomelingen van de slaven moeten nu dankbaar zijn dat zij nu een goed leven hebben. Het verleden is voorbij, kijk vooruit!


  Maak melding
 3. Jammer dat die respondenten niet gevraagd is wat ze vinden dat Nederland dan wel in moreel opzicht dient te doen om een eind te maken aan het eigen schuldgevoel van slavernij EN slavenhandel en aan de andere kant richting de nazaten van de slachtoffers verplicht is als een zichzelf beschaafde natie noemend land.
  Willen ze alsnog bijvoorbeeld afstand doen van het profijt dat Nederland tot de dag van vandaag daarvan heeft.

  We komen er anders niet. Nederland dient niet te betreuren, maar duidelijk aan te geven een misdaad te hebben gaan jegens de mensheid, met name de nazaten van die schending van mensen rechten.

  Hiervoor zou het passen om vergiffenis te vragen en de beleefdheid op te brengen af te wachtten of die wordt geaccepteerd en hoe wij gezamenlijk verder kunnen dan wel moeten.

  Suriname doet er verstandig aan om ook te werken aan haar eigen beschaving. Het kan niet zo zijn dat er wordt gefeest om de ‘afschaffing’ van de slavernij en handel in mensen te vieren en er nog steeds geen nationale dag van herdenken is die daaraan vooraf gaat. Vindt u het dan vreemd dat zo een volk en natie geen respect krijgt en elke vorm van een vraag naar genoegdoening wordt afgedaan met een lachertje.

  Balkenende, een goede set om die lui weer goed te stemmen door te verklaren dat je ook komt meefeesten op 1 juli.

  We blijven een inferieur volk. Zielig.


  Maak melding
 4. Tuurlijk zullen er van die echte VOCers oftwel narcisten in Nederland zijn die nooit excuses zullen aanbieden. Slavernij was niet voor niks door de Nederlanders het laatst pas afgeschaft.
  Waar ze hier in Nederland goed in zijn is om mensen te misbruiken als een melkkoe. d.w.z zeggen: net zolang uitknijpen tot dat deze niks meer geeft en dan naar het slachthuis oftwel deze ezel kan iedere dag steeds meer gaan sjouwen.

  dat is typies iets Nederlands.
  deze lui zitten nu goed op een goed gespreid bedje en problemen die door hun voorouders zijn ontstaan (leegplunderen en verkrachten van een land) en dat ze het hier in Nederland goed hebben vergeten ze dan maar. Neen ik bedoel struisvogelpolitiek kop in het zand steken en niet op reageren.

  Dus sterkte daar in sranang.

  leef wel met jullie mee.


  Maak melding
 5. zie hier de manier van denken bij de nederlanders
  deze voelen zich te groot tegenover de ex slaven kleinkinderen.
  hiervoor had ik gewaarschuwd tegen het aanbieden van enig excuses.ik heb geweigerd om voor de zoveelste keer weer in de maling genomen te worden door deze figuren.dit zal zeker een grote teleurstelling zijn geweest voor de heer van bommel.
  SORRY meneer van bommel maar je zou je landgenoten beter moeten leren kennen.
  cijfers liegen niet.


  Maak melding
 6. Met de kin op, kont achteruit en borst omhoog zullen wij niet langer blijven zeuren om een aalmoes, maar onze toekomst daadwerkelijk oppakken en er daadwerkelijk wat mee doen. Aan vrijwel niets is te merken dat wij iets hebben geleerd uit dat verleden. Nog steeds kenechten wij zelf anderen. Kijk maar hoe verpauperd grote delen van onze samenleving er bij loopt.

  San wi e du?


  Maak melding
 7. Jaar in jaar uit bedelen om excuses bij de blanken. Kennen de Afro’s geen trots?
  Waarom vragen ze dat niet aan de Afrikanen, die hun eigen mensen hebben geronseld en aan de blanken voor een habbekrats hebben verkocht?
  Als de Afro’s excuses willen over de slavernij, begin dat eerst te vragen aan de Afrikanen en daarna pas aan de blanken.
  Afro’s doe niet zo zielig, Niet jullie zijn als beesten behandeld, het waren jullie voorouders. Gaan jullie bij jezelf na, hoeveel leed jullie anderen doen.
  Denk maar aan de vele berovingen, verkrachtingen en moorden die worden gepleegd door de afstammelingen van de slaven. Daarover zwijgen jullie.


  Maak melding
 8. Al het leed van verkrachtingen en bloed vergieten wordt wel met een korreltje zout genomen. Kinderen die net puberen werden ook verkracht. Wat een kille mensen. De Joden krijgen elk jaar een dode herdenking, waarom de nazaten van de Afrikanen niet.

  Minister president Jan Peter Balkenende heeft uitspraken gedaan zonder een bevende mond, vindt het niet nodig om zich te verontschuldigen wat zijn land heeft gedaan.
  Dus moeten we genoegen nemen wat een minister heeft gedaan? JP is staatshoofd en heeft altijd het hoogste woord. Is hij bang dat hij dan zou vallen? Kom toch JP…….


  Maak melding
 9. zijn jullie dit gezeik niet zat van de slavernij?

  volgens mij kunnen de nazaten van de slaven een generaal krijgen en dan een allemaal een enkeltje naar ghana. oost west thuis best.


  Maak melding
 10. De huidige generatie kan er niets aan doen maar het is nooit te laat voor een excuus. Dus gewoon doen. T.a.v het financiele gedeelte wat natuurlijk een gevolg is van het eventuele excuus ben ik iets minder rooskleurig, want hoe bereken je dat? En wanneer is het voldoende? Echt ik heb geen idee. Is het misschien goed besteed als NL een aantal scholen en ziekenhuizen plaatst?

  M A A T H O U D E N


  Maak melding
 11. ik zelf heb niets aan een excuses ik vind het een hypocriete gedoe die nergens op slaat en als er excuses is gemaakt vraag ik me af wat heb je eraan wie het weet mag mij zeggen ????


  Maak melding
 12. Suriname moet het verleden laten rusten
  Van vele zijden wordt betoogd dat premier Balkenende tijdens zijn aanstaande bezoek aan Paramaribo excuses van Nederland moet aanbieden wegens de ruim driehonderd jaar bedreven slavernij, die in 1863 is afgeschaft.

  Hij moet dat absoluut niet doen. Het aanbieden van excuses zou een vertekening van de historische realiteit over de slavenhandel inhouden.

  Het waren niet alleen Europeanen die slavenhandel dreven. Ook Afrikanen deden dat. De Nederlandse slavenhandel was zodoende uitsluitend mogelijk door Afrikaanse heersers die de slaven leverden. Fort Elmina aan de kust van Ghana is een stille getuige hiervan.

  De kust van Ghana werd door Af- rikaanse slavenhandelaren dan ook de ‘goudkust’ genoemd. Het waren verder vooral Afrikaanse koningen van de Ashanti en Dahomey die fel tegen afschaffing waren. Maar als het om slavernij gaat, treedt bij de nazaten een collectief geheugenverlies op.

  Men wil niet onder ogen zien dat hun zwarte koninklijke voorouders door hun eigen onderdanen voor een habbekrats te verkopen minstens evenveel schuld aan de slavernij hadden als de Europeanen. Het eisen van excuses aan de huidige regeringsleiders van Ghana en andere slavenexporterende landen is bijgevolg stelselmatig achterwege gelaten.

  Balkenende moet verschoond blijven van deze historische slavenhypocrisie. Daar komt nog bij dat al eerder Nederlandse staatshoofden en regeringsleiders Suriname hebben bezocht zonder te worden geconfronteerd met deze historisch eenzijdige voorstelling van zaken en verdraaiing van de feiten.

  Van koningin Juliana, van Beatrix en van de toenmalige premier Den Uyl is nimmer excuses gevraagd. De totstandkoming van de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 was daarvoor het ultieme moment. Waarom dan nu plotsklaps van Balkenende vragen het verzuim van zijn voorganger Den Uyl goed te maken.

  Als de Surinamers, bedwelmd door nationaliteitsroes, er toen bij Den Uyl geen punt van maakten, moeten ze nu dit verleden laten rusten.

  Dit is een stuk geschreven door Mr G. Spong in het AD Dagblad.

  Oordeelt u zelf maar ………..


  Maak melding
 13. Nederlanders willen wel excuses en financiële genoegdoening van Japan wegens de misdaden tijdens de 2e Wereldoorlog. Maar als het erop aan komt dat ze zelf bij zichzelve te rade moeten gaan en in de buidel tasten dan voelen ze daar neits voor. Zielige Nederlanders. Zou daar de VN zich niet moeten bemoeien? Het zou ze wel sieren!!!


  Maak melding
 14. Voor degenen die excuses en geld willen, ga werken, get al life… Ga trouwen, doe iets zinnigs, dan dat jullie allen steeds achterom kijken en zielig doen en acteren of je je zielig bij voelt.

  Het is gedaan om hinds in huis aan te vallen, je wordt terplekke dood geschoten, rovers, en venetiaan mag naar huis, is oud geworden.

  Ga werken en sparen, en laat de neds met hun eigen rotsooi gaar koken, 3 brandweerlieden dood, ze wisten het beter, terwijl zij ook moesten weten dat polyester hardstikke snel ontbrandt. Doet hier niet terzake, maar toch 1 voorbeeld dat neds het beter weten.

  Zo ook wist 1 zekere Henck Arron het ook beter, vandaag zijn méér dan dehelft van Suri’s arme landbouwers en sukkelen maar voort. Zij worden nooit en te nimmer rijk, vanaf de Onafhankelijkheid zijn alle lonen los gekoppeld van de deviezenmunten. Dus door inflatie en deflatie kun je nimmer rijk worden, ook al hoeveel je verdient in Suri.

  Vriendelijke Groeten,………


  Maak melding
 15. Persoonlijk zie ik niets in het aanbieden van excuses ofschoon ik zowel van vaders als moederskant voorouders heb die slaven zijn geweest.
  Vraag mij af wie daar iets mee opschiet (145 jaar na dato).
  De denkbeeldige zweepslagen heb ik ook nooit gevoeld.

  Het is wel typisch voor Nederland dat men zijn eigen geschiedenis, daar waar deze kwalijke aspecten heeft, verdonkeremaant terwijl men als eerste zijn vinger opsteekt waar het kwalijke zaken in andere landen betreft.
  Van zo’n land zou ik niet eens excuses willen hebben!

  Van het verleden kun/moet je leren maar mij lijkt de toekomst belangrijker.


  Maak melding
 16. Beste mensen,

  Al eerder zijn excuses gemaakt over dit onderwerp. Het gaat trouwens over de donkere mensen in Sur de Creolen. Wat ik vreemd genoeg vind is dat de nakomelingen geen slaaf of slavin waren, maar ondanks dat zij gehoord en gelezen hebben hoe erg het was zijn vele ook niet veranderd.
  Hoe zit het met de houding en gedrag van die mensen???
  Onderzoek heeft uitgewezen dat bij 100% controle op Schiphol de meeste donkere mensen zijn.
  Criminalitei in Sur. zijn ook de meeste Creolen. Zelfs zou ik zeggen dat een pardon ook niet alle is. Ik schaam mij soms ook letterlijk voor mijn eigen mensen.

  En trouwens, tot op de dag van vandaag geven heel veel donkere mensen hun voorkeur aan een blanke man of vrouw. Zie dan hun houding. Geen probleem, ik ben een voorstander van een mix cultuur, maar het gaat om hun houding en gedrag.

  ik hoop dat er ooit vrede op de wereld zal komen waar een ieder gezellig met elkaar kan leven.

  Janny


  Maak melding
 17. Ik ben in nederland geboren en getogen en ben van creools Surinaams komaf. ik weet als geen ander het leed van mijn overgrootoma/opa.De pijn die onze voorouders aangedaan is mogen we nooit en ook nooit vergeten. De Slavenhandelaren vonden alle andere rassen(afrikanen Indiers Javanen Indianen)gelijk aan dieren en wilde wezens
  Ja ook de voorouders van mensen zoals de eerste reactie hier van dhr Raj zaten ook niet op de eerste rang geweest.

  aangezien ik in nederland op school gezeten heb. heeft het mij altijd verbaast hoe trots er op de Basisschool verteld werd over het begin van het Nederlandsch Koninkrijk U weet wel Gouden Eeuw en hoe heldhaftig men hier in de tweede wereld oorlog was.

  Er werd/word hier in Nederland heel veel overgeslagen over de duistere kant van hun geschiedenis namelijk over de slavernij..dat vind ik een kwalijke zaak.

  Men is hier bozer over het binnenvallen van de Duitsers in de 2de wereld oorlog en op de Japanners die de Nederlandse bezetters daar in kampen stopten.Daarbij moet niet vergeten worden dat een groot deel van de nederlandse bevolking toen gewoon achter de Duitsers stond. En na die oorlog waren vele anti duits en anti Japans. Japan en Duitsland hebben keer op keer Escusses en erkenning moeten aanbieen ..en ja ook aan de nazaten.

  Als ik op school vroeg over suriname in de les dan werd mij altijd verteld ..ooh Suriname die hebben wij geruild met NewYork anders zou heel De Verenigde Staten Nederlands praten.???

  Echt Escusses wellicht wat aan de late kant maar erkenning van het eigen slavernij verleden is wel op zijn plaats ..vind ik.


  Maak melding
 18. Nou heren Raj en Oemor helemaal eens ben ik het ook niet met jullie. Natuurlijk moet je voruit kijken, maar dat neemt niet weg dat denkwijzen van blanken ten op zichten van toe zijn verandert. Ik loop al heel wat jaren mee metde blanken en wij zijn nogsteeds apen in hun ogen. Ze denken nogsteeds over ons heen te kunnen lopen en achter te kunnen stellen. Zij spreken nogsteeds van neger en zwarte i.p.v creool.

  Met deze argumenten kan ik me de woorden van Alex best voor stellen.
  De Nederlander vond en vind nogsteeds wat de Duitsers hebben gedaan zwaar te verkroppen, maar hun eigen gedracht willen zij niet be[kenbaar maken.


  Maak melding
 19. Ik vraag me af als 150 jaar na dato wij ( Nederlanders en Suri-Ned ) ook zullen zeggen achaja de Holocaust van de Joden ach dat is 150jr terug en vooruit kijken .

  Trouwens het gezuur van Joden hangt mij ook al de keel uit !!!!!!!!!!


  Maak melding
 20. Als er geen slavernij was, dan waren de nakomelingen van de slaven in Suriname, uiteraard niet in Suriname geboren, maar in Afrika.Ik weet niet of ze het dan in Afrika het beter zouden hebben.


  Maak melding
 21. Beste landgenoten,ik ga niet mee in het hokjesdenken van sommigen van jullie. Laten wij nou eens gaan denken en handelen als 1 kleurrijk volk,wars van alle tegenstellingen en rassensegmenten.
  Er wordt aangegeven om het verleden te laten rusten. Ik zeg:het verleden kan je niet terugdraaien of veranderen. het verleden moet een leerles zijn voor ons allen om te zeggen:nooit weer.
  Wat er van Balkenende verwacht wordt,zal hij nooit doen. dat is de houding van Nederland altijd geweest(dualistisch denken en handelen)bv. wel excuses eisen van Duitsland ;maar zelf hun eigen duistere verleden camoufleren.
  Suriname moet nu eens de moed hebben om tegen Nederland te zeggen:hou je zg ontwikkelingshulp maar,zoals Indonesie ze jaren terug had aangegeven. Vertrouwen in eigen kunnen moet het streven zijn van ons geliefde natie;natuurlijk met hulp van bevriende naties,die je hun eigen wil niet gaan opleggen.
  Als laatste kan ik zeggen ,dat ik mij mateloos erger aan het racistisch gescheld over en weer op dit forum. het past precies in het straatje van Nederland:verdeel en heers, zodat ze geen sterke vuist tegen Ned. kunnen maken.
  Het ga u goed, brada nanga sa


  Maak melding
 22. Racistische opmerkingen op artikelen op deze site komen helaas niet van ver. We moeten het dichtbij zoeken. Deels om te provoceren en te prikkelen en deels zijn dat getriggerde onderbuik gevoelens van bedoelde personen. Ik lees door dat soort reacties heen.


  Maak melding
 23. Wat willen de Surinamers nou eigenlijk?
  jaar in jaar uit hetzelfde gedonder. We moeten uiteraard de slavernij herdenken, maar niet continu smeken om geld en excusies het laatste is trouwens toch ook al gebeurd?
  En als Nederland daadwerkelijk schade vergoeding zou terugbetalen, wie denk je dat ervan zou genieten? Niet het Surinaamse volk maar het zou weer in de zakken verdwijnen van onze broeders die aan de macht zijn. Denk je dat die bakras gek zijn.Onze voorouders die de slavernij hebben meegemaakt
  draaien volgens mij tien keer in hun graf, en zullen ook wel zeggen ‘jongens laat maar gaan’waar zijn jullie mee bezig? Nederland heeft zich vandaag de dag verrijkt met andermans schadt o.a. Suriname en dat weten de Nederlanders maar al te goed. Jammer dat deze geschiedenis heel oppervlakkig of nauwelijks op scholen wordt meegenomen.


  Maak melding
 24. Nou waarheid, je bekijkt het ook via een rose bril.
  Als de blanken niet hadden geplundert was er een ander geschiedenis.
  Jij weet zeker niet dat geheel west Afrika uit rijke en beschaafde culturen bestond.
  Ga eerst je geschiedenis bestuderen. Met andere woorden zeg jij dat de blanken beschaving hebben gebracht.
  Naar mij weten hebben ze mensen tegen elkaar op gezet zodat ze konden roven. Welvaart van de blanken, die je nu ziet, hebben ze nog steeds te danken aan de zo genoemde gouden eeuw.


  Maak melding
 25. De nakomelingen van de slaven mogen blij zijn dat de blanke meesters ze naar suriname hebben gebracht. Ze hebben onderwijs, geloof en hollandse namen gekregen daar moeten ze echt, de blanke dankbaar zijn.
  Want anders zouden ze in afrika nog steeds in hun blote reet achter de wilde antilopen jagen.


  Maak melding
 26. nummer 6 basja ranki,

  Met de kin op, kont achteruit en borst omhoog zullen wij niet langer blijven zeuren om een aalmoes, maar onze toekomst daadwerkelijk oppakken en er daadwerkelijk wat mee doen.

  Basja ik denk dat dit een onhaalbare ideologie is voor de negroide bevolking.
  Want jullie zijn niet anders gewend.

  Met de KONT achteruit dat is wel een feit bij de negerinnen.


  Maak melding
 27. Wat een onzin steeds weer die excuus laat maar gaan.Alleen vindt ik dat wij eigenlijk recht hebben ope een vrije dag zoals 1 juli dat moeten zij ons toch gunnen die ene dag of niet soms


  Maak melding
 28. De president wilt dat Jan Peter Balkenende zijn excuses moet aanbieden over het slavenverleden, maar hij zelf en zijn consorten dupeert het Surinaams volk.

  Ik zou het beter vinden als de regering zijn excuses zou aanbieden over:

  1.De studenten die de dag van vandaag geen les kunnen volgen.

  2.Hoe ze het land uitbuiten en verkopen aan buitenlanders. Ze eten hun buik vol terwijl het volk pinaart.

  3.En de duizenden problemen in het land die niet willen oplossen.


  Maak melding
 29. Beste Winston,

  je hebt helemaal gelijk!
  Nederlanders (her)denken alleen aan zich zelf.
  D.w.z. alle zware diepe momenten (littekens) die hun voorouders hebben meegemaakt.

  Maar even iets anders of het nu zwarte of creeol is. Jongen je blijft gewoon een neger. dus val toch niet over dat woord.

  De een blijft een turk of een cameljunkie of een geitenbroeder of een coolie.

  Maakt toch niks uit.
  zorg dat je daar boven staat.

  In nederland zijn ze goed in en het blijkt dat ze dit in suriname een beetje gaan overnemen.

  alles wat buitenlands is allochtoon en wat er (BUITENLANDS) geboren is autochtoon.

  ER IS MAAR EEN LAND DAT DIT GEBRUIKT OVER HEEL DE WERELD DAT IS NEDERLAND.

  ZEGT DAT NIET GENOEG!


  Maak melding
 30. nr. 26 kraait alleen maar onzin uit.
  Als ik zo om me heen kijk in welke wereld we leven was ik het liefst in afrika (waar ik ook trots op ben) gebleven, en inderdaad met me blote reet achter de antilopen aanrennen inplaats van me hier dood te ergeren met de blanken.
  En bovendien zijn wij niet meer en niet minder dan een ander. Ze prijzen zich ook gelukkig met hun primitief leventje en zijn misschien ook gelukkiger dan jij met je onderwijs, geloof en de rare hollandse namen, die ik het liefst ook niet zou willen.


  Maak melding
 31. we moeten allemaal het voorbeeld van leuvie nemen (nr.22) ik sta volledig achter je.
  ik wordt kotsmisselijk van al die racistische argumenten.

  voor mij bestaan er geen creolen, hindoestanen, javanen enz…
  want we zijn allemaal surinamers en we zijn allemaal gelijke kinderen van god.

  als ouder wil je toch ook niet dat je kinderen met elkaar vechten en hele tijd ruzie maken.

  wij surinamers zijn allemaal broeders van elkaar en als we ons daaraan houden via ons hard zal dit land dan pas welvarender worden.

  dat betekent ook dat we voor elkaar opkomen, ook al hadden jouw voorouders er niks mee te maken. je moet voor jezelf opkomen, maar ook voor je broeders…

  ONE LOVE


  Maak melding
 32. Steeds weer het inhoudloze gedoe van een aantal van jullie.
  Ook het steeds denigrerend naar elkaar reageren zonder inhoudelijk op de zaak in te gaan, verontrust mij over de door mij vermeende algemene persoonlijkheid van een aantal van jullie.

  Als Nederland, bij monde van Balkenende, geen excuus voor het slavenverleden heeft, laat dat dan maar gaan.

  Denken jullie dat een excuus het verleden, heden en toekomst van zij die hier in Nederland wonen zal veranderen?

  Ik heb het vaak in mijn reacties gehad over het wegwuiven van de echte realiteit door een groot deel van de Surineds.

  Als een aantal van jullie nog zo lijden onder het slavenverleden, waarom hebben jullie dan de nakomelingen van de slavendrijvers tot in Nederland gevolgd?

  Jullie kunnen het slavenverleden niet van je afschudden, maar willen koste-wat-kost in het land van vroegere slavenhouder blijven wonen en het ophemelen als een prachtig land, terwijl het slavenland Suriname door een groot deel van jullie steeds negatief bejegend wordt.
  Is dit niet het tweespletig karakter, dat ik vaak tegenkom?

  Ik moet hierbij wel zeggen, dat een groot deel van mijn voorouders ook slaven geweest zijn. Zij hadden toen geen rechten op een collectieve of persoonlijke ontwikkeling als mens met gelijke waarde.

  Nu zitten wij hier in Nederland, maar werken weinig tot niet aan onze collectieve en persoonlijke ontwikkeling. Wie houdt zichzelve dan in de slaaf-meester verhouding?

  Inplaats van een excuus van de Nederlandse regering stel ik voor, dat wij de Nederlandse regering bewegen om oprecht mee te werken zodat alle Surineds hier in Nederland, EN ZEKER DE JONGEREN, gelijk de autochtone Nederlanders, vrijelijk de kans krijgen en grijpen om zich zowel collectief als persoonlijk te ontwikkelen en zodoende gelijke waarde te hebben als anderen in deze maatschappij.

  Pas dan kunnen wij spreken van de ware bevrijding van de juk van een troebelende geest en hebben daardoor geen excuus meer nodig voor het slaventijdperk. Maar dan zullen de (oude) Surinedleiders zich aan ons moeten excuseren.
  Srika


  Maak melding
 33. ik wil graag reageren op het geen de heer raj allemaal heeft verzonden.
  als hy als hindustaan in de creoolse schoenen zou staan dan zou hy er anders over praten ik vind hetgeen wat hy zegt gewoon discriminatie en vind het niet zo goed dat hy dat woord negers gebruikt daarom gaat suriname niet vooruit we kunnen nogsteeds niet tot een komen we praten vaak over een volk een natie maar het is niet zo er wordt vreselyk gediscrimineerd.wanneer de hindustaan zo in het verleden mishandeld zouden worden dan zou je een schadevergoeding wel goed keuren. dat geld kan wel komen maar dan moet de nederlandse overheid zelf de dingen aanpakken die gedaan moeten worden en van de vooruitgang zul je ook genieten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES