Surinaamse taalpionier Harold Braam overleden

13

PARAMARIBO, 13 mei – Komiek en radiopersoonlijkheid Harold Braam is overleden. Hij is een en zeventig jaar geworden. De man die het Sranan Tongo verhief tot taal voor reclame en stand up comedy is niet meer. “In het leven moet je lachen en zingen. Ik kan niet zingen, dus lach ik maar en laat ik mensen lachen”, was zijn lijfspreuk.

“Het was een man die geen grappen maakte met opvoeding, er was wel altijd plaats voor humor”, zegt zoon en Clifton Braam, zelf ook komiek en radioman. Harold Braam is vooral geïnspireerd geworden door de nationalistische beweging van de jaren zestig en zeventig. Als lid van de Partij Nationalistische Republiek maakte hij het tot missie het eigen erfgoed te cultiveren.


13 REACTIES

 1. Eén van de steunpilaren en grondleggers van de PNR van Eddy Bruma. Harold Braam zal worden gemist, vooral door de generatiegenoten die in de jaren zestig 20 of 30 jaar waren. Het einde van een tijdperk.

  John Cappie


  Maak melding

 2. Rust zacht ome Harold, u heeft mij als kind inderdaad aan het gelachen gemaakt met oom Eugene.Drenthe.
  Naks had vandaag de dag veel verder kunnen zijn als er niet veel mensen waren weggetrokken, jij bleef en dat siert je.

  Dag oom Harold.


  Maak melding

 3. Als kind op het platteland opgegroeid kwam ik thuis na schoolltijd en hoorde ik elke dag Harold Braam door de radio roepen en zingen “papa Braam na ing na mang La djogo edeman , want ala joe advertentie toe joe kang go na La djogo “. Dat was begin jaren 60. Door alle adressen wat hij allemaal noemde begon ik een keertje PARAMARIBO in 1965 te verkennen. Mi booi, Harold Braam sting bing dé mi als het ware mi TOM-TOM navigatie. Als ik bijvoorbeeld niet weet waar ik ben en ik bijvoorbeeld Supermarkt Glenn zag, dan weet ik dat ik mij op de Rust en Vredestraat bent. Ook met garage Brook Benton enz enz. Braam door jou heengaan heeft Suriname een heel groot verlies geleden. Jij hebt veel voor SME gedaan in de vorm van media, Okro bravo netie’s enz enz. Moge uw ziel in alle vrede rusten en je werk worden ( al ) voortgezet door anderen. Ook aan alle nabestanden mijn condoleances.

  asoadé


  Maak melding

 4. Geboren en getogen in Tata was en is Harold Braam een meer dan plezerige ontdekking van mijn achtergrond. Zijn elpee werd grijs gedraaid bij ons thuis.Beroemde uitspraak die ik me kan heugen Zet dat ding, waarom zet jet niet! elke avond zet je het. Geweldig. ik was net oud genoeg om het te bergijpen. Vaak na een feestje als alle rafi nummers waren grijs gedraaid en alle oude mappen van Pa en zijn vrienden opnieuw waren herhaald kwam de elpee op 33 toeren van Harold Braam tevoorschijn. Komend weekend ga ik eens kijken waar die is gebleven. Thanks ome Harold


  Maak melding

 5. Thanks Harold, voor alle amuso wat je gegeven hebt. Via de taalactiviste Cheyenne Snelders had ik je net ontdekt, en zo enorm veel te vroeg moest ik al afscheid van je nemen. Wedden dat je old Petrus daarboven al aan de srana hebt?


  Maak melding

 6. liever ruim 5 jaren te laat dan nooit met deze reactie : een geboren nederlander die wat met het creools doet en daarmee djadja sranangman wordt… jullie lijken de bakra’s van nu wel : de donkere voetballers/surinamers zijn nederlanders en dito criminelen surinamers, toch…? en wat betreft dat taalpioniersschap van braam : plak een ie, oe, a , etc. aan een nederlands, engels, spaans, portugees, libanees of jiddisch (zeker voor hem !)woord en het is creools zoals den fostenwan ben takkie. kom, ga een blokje omlopen, mensen.


  Maak melding

 7. g.e. bakboord
  aay boy….ik kan bijna niet in woorden aangeven wat de stem en de persoonlijkheid van Oom Harold Braam voor mij en mijn generatie betekent heeft.
  Alleen diegenen die dat beleefd hebben kunnen het weten.
  Gelukkig heeft zijn zoon de vaandel waardig overgenomen.
  Nee, woorden heb ik niet meer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.