Suriname aanspreekbaar voor meer bauxietbedrijven

14

PARAMARIBO, 12 mei – Suriname mag ook door andere bauxietbedrijven dan Billiton en Suralco benaderd worden voor de Bakhuys-voorraden. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hulpbronnen, NH. De beide maatschappijen genieten niet langer de voorkeur. De staat voelt zich niet langer verplicht de joint venture van beide maatschappijen als gesprekspartner aan te houden.

Dit komt door toedoen van de bedrijven zelf. Tegen verwachtingen in heeft Billiton een voorstel ingediend over de voorwaarden voor ontginning. Suralco komt binnenkort met een eigen voorstel. De joint venture heette er juist te zijn voor een gezamenlijk optreden. “Ik heb een brief gestuurd naar partijen om snel te besluiten over West-Suriname en aangegeven dat we met derden gaan onderhandelen”, zegt Rusland tegenover de Ware Tijd.

Ook met het oog op de gunstige aluminiumprijzen, wil Suriname niet te lang wachten. In tegenstelling tot beide multinationals, blijft de regering bij een geïntegreerde industrie. Van ontginning tot verwerking zal ter plekke moeten geschieden. Slechts tot op zeker hoogte wordt rekening gehouden met de het leeglopen van de mijnen van de twee bedrijven. “We moeten ook ons belang veilig stellen”, aldus Rusland.


14 REACTIES

 1. Goed zo, Gregory,

  Zo blijf je straks niet met 1 lege dop zitten, en kan er werkgelegenheid komen voor de eigen bevolking.

  Meer welvaart voor het Suri-Volk. Ga zo door. Maar let op, dat het niet wordt als Zuid-Afrika, multinationals weg, met alle grondstoffen en jij en het Volk met lege handen achterblijven.

  Let ook op de IAMGOLD-bussyness….
  Vriendelijke Groeten,…………..


  Maak melding

 2. Gregory Rusland is een visionair in deze kwestie!! Su heeft meer leiders als hem nodig in zijn ontwikkeling!

  Keep up the good work.

  Moes


  Maak melding

 3. De geest is uit de fles. Eindelijk. Nu even afwachten wie er allemaal in de rij komen staan voor een concessie cq. vergunning. Wedden dat er Chinese bedrijven bij zijn?


  Maak melding

 4. liever chinese bedrijven met chinese ,dan amerikanen ,die atoombom gooien en je olie pakken net als 300 jaren geleden de goud door europeanen.


  Maak melding

 5. Ik hoop dat de aapachtigen daar in ons geliefd Suriname het volgende begrijpen.

  1. Ze hebben Suriname al 33 jaar lang onbeschoft behandeld, het land vertrapt en geen respect getoond en het ergste verkracht.
  Een land waar je van houdt behandel je niet zo. En dat geldt ook voor de helden die nu als leba’s in via standbeelden in Suriname op de bevolking neerkijken en vervloeken.

  2. Het laatste wat een mens heeft is zijn eigen lichaam. Het laatste wat een land heeft zijn de rijkdommen in de vorm van de natuur, de bestaan uit schoon water, delfstoffen, hout, vis etc.

  Wat deze aapachtigen nu weggeven is het laatste, ze geven het lichaam van ons volk weg. Denk maar aan de goudwinning, alles weggeveven en ons schone grond en water wordt vervuild.

  Zulke mensen hebben een harde les nodig. Hoe die uitpakt laat ik aan het volk over.

  Sranang man OEN OPO voor het te laat is.


  Maak melding

 6. als de surinamers 100 miljoen euro bij elkaar leggen kunnen ze het zelf mijnen en verwerken

  dat is 10.000 surinamers a 10.000 euro de man
  het is do-able


  Maak melding

 7. Beste Datra, ik weet niet waar jij datra in bent, maar niet in economie en zeker niet in taal. Uit jouw uitspraken spreekt onwetendheidheid en frustratie. Foei. Denk na en lees je geschiedenisboeken. Atoombommen? Wanneer heeft Amerika de laatste atoombom gebruikt? In 1945. Kijk naar de rest van de wereld: China, Pakistan, India, Iran, Engeland, Frankrijk, Duitsland, enfin, moet ik nog doorgaan?


  Maak melding

 8. jaha.. suralco en billiton zijn bedrijven met principes, dus wilt deze boef een dubieus bedrijf binnenhalen om flink steekpenningen te vreten. allemaal een vieze bende, de nps.


  Maak melding

 9. Goed zo Gregory Rusland! Ik ben trots op jou!
  Schop Suralco en Billiton weg! We hebben alles daar en de Arbeiders kennen het werk al. Alles zelf te doen!


  Maak melding

 10. In vroegere jaren bouwden de Billiton mij. en Suralco fatsoenlijke woongemeenschappen om hun medewerkers op een redelijk menswarrdige manier op accommoderen. Moengo, Paranam en Billiton zijn daar voorbeelden van. Er werden les- en schoolbussen ingesteld om te Paramaribo onderwijs te volgen. Nower days zal het deze maatschappijen een vette worst wezen wat er verder met gezinnen van arbeiders gebeurd.

  Alleen maatschappijen, die garanties bieden voor een arbeidsvriendelijke operatie/exploratie zouden m.i. toegang mogen krijgen tot onze tamelijk goedkope grondstoffen.


  Maak melding

 11. Twee vragen aan Mellie
  1- Het werk zelf gaan doen. Wie gaat dit doen? Wie heeft zo veel geld en know how dat hij instaat is de zaak te runnen? Lopen we niet het risico dat hij er een potje van maakt?
  2- De grondstof prijs omhoog gooien. Hoe denk je de rest van de wereld er van te overuigen dat ze meer moeten betalen voor vergelijkbaar aluinium of bauxiet uit SME?

  Het zou mooi zijn als we het zelf op een verantwoorde en maatschappelijk aanvaardbare manier konden. Ik ben er alleen bang voor dat we dan niet veel verder komen.


  Maak melding

 12. ik vind surinamers hypocriet er lopen genoeg afgestuurde jonge surinamer hier rond met genoeg kennis die wij niet hebben in suriname en sterker nog die jongens hebben een band met de geboorte land van hun ouders maar nee die surinamers daar willen liever onder blanke werken dan onder hun eigen lndgenoten en als het aan mij is dan zeg ik kies voor een amerikaanse bedrijf dan een uit china een land moet voorwaarden scheppen waar in zo multinational moet opareren zodat je kan cotroleren wat hij doet als hij dat niet doe dan kan je schade vergoeding aanvragen suriname doet al jaren zaken met die amerikanen wat hebben hieruit geleerd niets want blaka mang no sabie sang na noteren opschrijfen voor morgen nee zij zetten allemaal persoonlijke belangen voor het lands belang en dat is een tekortkoming dan spelen die grote bedrijfen jou uitelkaar daar zijn ze goed in maar ik hoop dat suriname geleerd heeft uit het verleden .


  Maak melding

 13. De chinezen pompen op dit moment 9 miljard dollar in Congo.
  een niet te onderschatten investering in een door oorlog verscheurd land.

  Suriname denk aan Canada, Noorwegen, Frankrijk, Rusland, Zuid Afrika, India, China, Taiwan, Zuid Korea, Japan en Australië.
  genoeg landen, deze zijn maar een fractie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.