Kamerlid Gill’ard: Suriname moet achter hulp aan

9

PARAMARIBO, 12 mei – Suriname moet niet langer talmen en achter de restanthulp uit Nederland aan. Dit zegt het Nederlandse parlementslid Chantal Gill’ard. Er wordt van Surinaamse zijde te weinig actie ondernomen en zelfs vertragend te werk gegaan. Voor opschorting van het reguliere overleg was het tempo al bedroevend laag.

Er is iets meer dan tien procent besteed van de ongeveer honderd en negentig miljoen euro aan hulpmiddelen. Daar werd zo’n twee jaar over gedaan. “Er liggen nog wat miljoenen, maar het eerstvolgende overleg is opgeschort van Surinaamse zijde en dat vind ik heel jammer. Pak dat ding nou op, Suriname, en ontmoet elkaar ieder halfjaar”, zegt Gill’ard tegenover de Ware Tijd.

Dat zal beslist nodig zijn om het geld op te krijgen in drie jaar, zoals is afgesproken. Veel ligt aan Suriname zelf. Minister Ricardo van Ravenswaay van Planning & Ontwikkelingssamenwerking vindt de procedures nog te omslachtig. Daar moet eerst over gesproken worden. Gill’ard meent dat Suriname de hand best ook in eigen boezem mag steken. “Het geld ligt er, maar de plannen zijn er niet van Surinaamse zijde. Hoe wil je in godsnaam in drie jaar de resterende negentig procent besteden.”


9 REACTIES

 1. Het is altijd hetzelfde liedje. Ik heb soms de indruk dat Suriname het geld helemaal niet WIL. Nee, lekker op je luie kont blijven zitten en wachten tot ze het aan de deur komen brengen? Weet je wat het probleem is? De Nederlandse regering – door het verleden wijs geworden – heeft de rest van de verdragsmiddelen niet departementaal wil regelen. Er wordt direct in projecten geïnvesteerd en dat is nou precies waar de schoen wringt. De regerings-aasgieren hebben daar geen zicht meer op. Ze blijven hun strijkstokken inlijmen, maar dit keer zonder resultaat gelukkig.


  Maak melding

 2. geld binnenhalen om het op te vreten. jawel, laat dat geld precies daar waar het is, want surinamers voelen het verschil toch niet in hun zak, slechts die smerige politieke top.


  Maak melding

 3. Het beste wat Nederland kan doen is een groot woningbouwproject beginnen en op is dan op, maar er zijn wel meer woningen en dat dat gezeur van houdt dan op.
  De particuliere woningeigenagenaren hebben dan ook niet meer de macht om je zomaar na twintigjaar uit je woning te zetten.
  Dus start een woningbouw corporatie en het volk is geholpen, Nederland blij en iedereen blij.
  Een afvalverwerkingsbedrijf en zie daar de werkgelegenheid is ook weer geholpen, 10.000 woningen, tienduizend afvalcontainers, tel op en zie de werkgelegenheid die het land zal laten bloeien tot een welvarend stukje Caraibischgebied.
  Tan bun kondre man.


  Maak melding

 4. neen het is niet zo dat suriname het geld niet wilt. Men wilt het wel maar om in eigen zakken te steken. En aangezien good-governance aan de besteding van dat bedrag is gekoppeld is het niet interessant voor de hebberige surinaamse politici.
  Dus deze redeneren in de trant van “als wij het niet voor eigen doeleinden mogen besteden, dan ook niet voor het volk”.


  Maak melding

 5. Ik heb wel een paar ideen hou je 3 jaar tijd het resterende geldbedrag kan besteden.

  fors investeren in de lanbouw sector met name graan & rijst te verbouwen

  verbeter de gezonheid zorg en het onderwijs stelsel.

  moderne nieuwbouw wijken bouwen.

  zelf de grondsotffen gaan ontginnen en verwerken.

  alle wegen in heel Su verharden

  nationliseren van het openbaarvervoer en de medische zorg(de staat moet opdraaien voor de kosten).

  Als de ministers dit nou niet in eigen zaken zouden propen kan je ver komen met zo’n fix geldbedrag.


  Maak melding

 6. de vernedering dat suriname moet incasseren zijn niet om te grappen.men heeft toch zelf mee gemaakt wat de ambassadrice toen heeft uitgespookt met de minister voor een paar maanden terug.
  wij hebben zeker ontwikkelingshulp nodig maar niet dat wij als beesten worden behandeld.


  Maak melding

 7. het geld vloeit toch weer terug in de nederlandse staatskas, dus waarom zou suriname haast maken. sinds wanneer geven nederlanders iets gratis weg. of zijn jullie surinamers zo dom dat jullie het nog steeds niet doorhebben.


  Maak melding

 8. als het geld van suriname is, dan mag suriname toch zelf beslissen wanneer ze dat geld willen besteden. maar nee dat mag niet van nederland. Suriname mag van nederland het geld ook niet op een renterekening storten, want het is en blijft geld van Nederland dat terugvloeit naar de nederlandse staatskas. Zie het als een voorschot. begrijpen jullie het nu een beetje mensen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.