dinsdag, april 16, 2024
HomeNieuws uit SurinameEx-voorzitter Surinaams parlement: moet Mammoet?

Ex-voorzitter Surinaams parlement: moet Mammoet?

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 10 mei – Het succes van de door de oppositie aangekondigde Mammoetcombinatie staat en valt met de doelen die worden nagestreefd. Dit zegt oud-parlementsvoorzitter Emile Wijntuin. De duurzaamheid zal gelijkmatig moeten zijn. En zoals de kaarten nu liggen, is er reden tot twijfel.

“Ik heb de indruk dat het doel van de mammoetpartij is de regering zo snel mogelijk naar huis te sturen. Als dat het geval is, kan ik nu al garanderen dat het geen stand gaat houden. Een coalitie moet namelijk gebaseerd zijn op principes”, zegt Wijntuin tegenover Dagblad Suriname. De samenleving zit nu niet bepaald te wachten op de volgende gelegenheidsclub.

Dat wordt dan weer naar binnen richten in plaats van vooruit te kijken en te handelen. Overigens is de aanloop naar de verkiezingen van 2010 nog vrij lang. Het is dan ook de vraag of het niet wat te vroeg is. De kiezer heeft nog alle gelegenheid de grillen en grollen van de politici te beoordelen. “En wie garandeert mij dat het mammoetblok bij elkaar gaat blijven. Dat geldt ook voor het Nieuw Front”, aldus Wijntuin.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

13 REACTIES
 1. Beste Sranangmangs,

  Eindelijk, ja eindelijk iemand uit de Surinaamse politiek die iets zinnigs uitkraamt. De heer Wijntuin`s uitspraken getuigen van ervaring en visie. Ik vind het echter wel jammer dat de heer Wijntuin nu hij niet meer actief in de politiek is met deze scherpzinnige opmerkingen voor de dag komt, jammer jammer. Maar Sranangmangs hij is er nog en mogelijk kunnen wij van zijn wijze lessen gebuikmaken. Uit zijn uitspraken merk ik een objectieve en neutrale visie op de ontwikkelingen betreffende de politieke combinatievorming. Hij waarschuwd de Mamoetcombinatie niet dezelfde fout te maken als de Niew Front, met andere worden als hoefddoel te willen regeren zonder visie.

  Sterk hoor.

  Sranangmangs,
  Tang Boeng


  Maak melding
 2. Meneer Emile,
  Met alle respect, u heeft uw tijd gehad.
  Je kunt niet blijven voetballen tot je er bij neervalt. Wat heeft u in uw tijd gedaan of nagelaten te doen om Suriname te helpen opkrikken. Iedere samenleving evolueert. Laat komen wat komen wil of gaan wat gaan wil. You can not urge the nature. You even can not learn old dogs new trics.


  Maak melding
 3. Wat zijn dan volgens dhr Wijntuin de principes (if any) van de zittende combinatie?

  ik heb dhr Wijntuin nooit gehoord toen Venetiaan besloot samen te werken met moordenaar en drugsbaron Brunswijk en verkrachter en dief Somohardjo.


  Maak melding
 4. Citaat: “zoals de kaarten nu liggen, is er reden tot twijfel.”
  Dat is heel voorzichtig en politiek correct uitgedrukt. Een goed verstaander … 😉


  Maak melding
 5. de manier hoe men in suriname regeert of anders gezegd met de macht omgaat.is gewoon vragen naar een staatsgreep.
  zei zijn allemaal stuk voor stuk oplichters en schijnheilige misplaatste goden.dit geldt voor de coalitie als de oppositie.
  boeven bende allemaal.


  Maak melding
 6. Emile, vertel ook waarom je het orde-reglement van het Parlement wilde vertrappen toen de NPK (lees NPS) geen meerderheid meer had. Hoe lang heeft het Parlement toen niet kunnen vergaderen? Dit zijn heel belangrijke zaken om ook bij stil te staan. Laat het oordeel over een mammoet-combinatie over aan het electoraat.


  Maak melding
 7. Ik ben het eens met de wijze woorden van de heer Wijntuin. Maar zolang er nog mensen met een niet onbesmet blazoen in de volksvertegenwoordiging zitten, (mensen die zich in het verleden naar het leven stonden), wie garandeert mij dat bij de volgende “combinatie” niet eenzelfde situatie zich gaat voordoen? Ik ben de waard die zijn gasten niet vertrouwt. En ik ben zo bang dat de “doelen” die aangehaald worden gewoon hetzelfde blijven… In het begin: ja, maar op langere termijn: nee.


  Maak melding
 8. @blakaboy
  Het is niet aan Emile maar aan de mammoet om dat te weerleggen. Waar is hun programma? Of beter waar zijn hun prgramma’s? Zijn ze samen gegaan omdat ze gelijke doelen natreven? Welek doelen zijn dit dan?

  Emile stelt een terechte vraag en heeft die ongetwijfeld ook in het verleden gehad maar de zgn “mammoet”is wel het eest idiote politieke gedrocht dat wij ons kunnen denken. Mensen die elkaar enkele jaren terug konden doden zijn nu dikke vrienden??
  Volstrekt ongeloof waardig. Een gelegenheidscoalitie om de macht te grijpen waarna de coalitie partners direkt over elkaar heel rollen.
  Bosje hoopt waarschijnlijk op een tijdige veroordeling van DDDB waarna hij de zaak dekt over te kunnen nemen. DDB hoopt dat de verkiezingen komen voor zijn veroondeling. En de rest. Meelopers die Somo en Bruns na willen doen.

  Kortom. Mammoet is precies de selectie die wij nooit moeten hebben. een verzameling machtsgeile kortzichtige opportunisten die niet door heeft dat het nooit of nimmer gaat werken. Geld overigens ook voor een groot deel van Front.


  Maak melding
 9. klopt een een goed verstaander… maar de ndp en zijn leider en zijn volgelingen zijn niet zo verstandig dus een gewaarschuwd mens teld voor twee er zij een aantal mensen hier een grote fout maken brunswijk en somo hebben niet de macht in suriname en bouterse gaat voor de macht het zal voor suriname een zeer slechte zaak zijn als deze man de macht in handen krijg zijn verleden zal hem tot zijn dood achtervolgen en hij ziet overal spoken kan niet lang met niemand samen werken zie wat er met haakmat is gebeurd.


  Maak melding
 10. de heer Wijntuin moet niet al te veel “KLETSEN” want in zijn tijd was het ook niet beter.
  Waarover en wat men ook kan kletsen in de “KOLONIALE TIJD STOND SURINAME TOCH BETER VOOR” en dat is de afgelopen 32 jaren na de onafhankelijkheid gebleken. Surnamers kunnen let land niet economisch vooruit brengen.
  Wat er voor de onafhankelijkheid was opgebouwd en er bestond is door de suri bewindvoerders naar de “MOER” geholpen, zoals SML, BRUIJNZEEL, SMS, PIMBA DOTI, PALMOLIE INDUSTRIE en straks is SLM aan de beurt. Met Staalsolie gaat het alleen goed omdat de olie prijs erg hoog is en verder wordt er alleen maar geconsumeerd van de opbrengsten van bauxiet, dus als suralco en biliton weg zouden gaan, is er gebeurd met Suriname.


  Maak melding
 11. @basja Ranki.
  De taal is nooit het probleem. Mits het maar klare taal en transparantie en controleerbaarheid mogelijk zijn.

  Na tuurlijk SME is een relatief jong land maar we zitten nog steeds in een situatie waarin politicie van alles beloven en niets presteren. Politicie moeten afgerekend (kunnen) worden op hun daden. Daarbij maakt het mij niet uit van welke partij ze zijn.

  Er zijn veel te veel elementaire zaken die sinds de onafhankelijkheid opgepakt hadden moeten worden. Maar in plaats daarvan zijn wezelijke instituten als bv de rekenkamer ooit grondig uitgehold en wordt er nog steeds geen vaart achter herstel gezet.

  Essentieel voor SME zijn goede controle organen, een goed rechtssysteem en kundige journalisten. Getuige de snelheid waarmee alles wordt opgepakt kan ik slechts concluderen dat nagenoeg alle politicie sinds de onafhankelijkheid enorm tot grandioos gefaald hebben.
  Maar ook de bevolking is er debet aan. Zij geeft de voorkeur aan boren zij kiest de politicie (notoire schurken worden ondanks een lang strafblad of lange lijst van aanklachten gewoon herkozen??). Alles wordt vergoeilijk of men verzand in ellelange diskussies over “ja maar hij”.
  Men blijft niet bij de zaak men doet nooit een harde bindende uitspraak over dit is recht en dat is krom. Zolang de bevolking zo blijft ( ethniciteit en patrnalisme spelen een belangrijke rol in dit mechaniek) zolang zal SME zich niet ontwikkelen.


  Maak melding
 12. Is het niet deze man die als parlementsvoorzitter van het surinaams parlement circus stupido maakte. Is wijntuin niet een van de corrupte en decadente politici,die in de jaren zeventig medeverantwoordelijk was voor de immorele
  boevenbende die de staat suriname verwoest hebben,moreel en materieel en daardoor mede verantwoordelijk voor de gebeurtenissen in de jaren 80.Is hij nu toegetreden tot de gilde van de awrie domrie’s ?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES