Vierdelige serie ‘Stem van de Javanen’

14

Deze week begint bij ‘Mtnl in de Stad’ de vierdelige serie ‘Stem van de Javanen’. Drie generaties Amsterdamse Javanen komen aan het woord over de migratie van Indonesië naar Suriname en van Suriname naar Nederland. Welke erfenis heeft deze grote reis de nu Nederlandse families gebracht?

Het eerste deel vertelt over de reisgeschiedenis van Java naar Suriname, het tweede die van Suriname naar Nederland. In het derde deel is er aandacht voor culturele en muzikale tradities en het vierde voor de jongste generatie.

Mtnl in de Stad is een programma van Multiculturele Televisie Nederland en houdt je op de hoogte van wat er speelt in multicultureel Amsterdam.


14 REACTIES

 1. als men steeds eraan wordt herinnerd op de migratie dan zullen velen zich nog als zodanig gedragen.
  toen de president van indonesië in suriname op bezoek was heeft hij de javanen duidelijk gemaakt dat suriname hun land is maar geen indonesië.


  Maak melding

 2. Ik zou zeggen jongens,”als het jullie niet bevalt, -want daar gaat het uiteindelijk om-, een enkeltje Paramaribo, Java, Afrika, India, China of welke andere eiland dan ook kan geen kwaad.

  Liever ten dele gekeerd dan ten hele gedwaald.

  Ik ben Surinamer omdat ik weet dat ik mijn weg nooit zal weten te vinden in het land van origine. In Indonesia bijvoorbeeld spreken zij meer dan duizend dialecten. Un no weer mi ede jere!


  Maak melding

 3. @Alex,
  De herinneringen aan het verleden van TIJD tot TIJD betekent NIET dat ze zich als migranten gedragen.Zo moet je het ook niet zien.
  Het is volkomen normaal en zeker voor de latere generaties te weten waar ze vandaan komen.Hun root.
  De President van Indonesie wil geen gedonder hebben met repatrieringen en andere zaken.
  De Javanen als SuriNed zijn Nederlanders en geen Indonesiers.
  Hank


  Maak melding

 4. Alex & basja Ranki plaatsen gewoon reacties zonder het artikele te ezen te begrijpen en zelf hun eigen reacties begrijpen ze waarschijnlijk niet.
  Hoe gefrusteerd moet je zijn om zo te leven?
  Het is niet meer dan een poging anderen ee te trekken in een spiraal van negativiteit.

  Stelletje loosers.


  Maak melding

 5. basja ranki het is algemeen bekend dat negers niet geassocieerd willen worden met afrika.

  Het liefst voelen zich een zwarte amerikaan met een baseballcap op en met opschrift I love USA instead I love africa.


  Maak melding

 6. bij de overige bevolkingsgroepen gaat men deze stomme redenering niet tegen komen, maar alleen bij de hindoestanen en de javanen.waarvoor
  men heeft toch bewust gekozen om in suriname te blijven wonen en dan houdt het op.zo simpel is dit.
  stilzwijgend geven deze gasten toe,dat zei loontrekkers of gastarbeiders zijn geweest.
  dan kan het onmogelijk zo zijn dat men dezelfde rechten als de overige bevolkinggroep kan gaan opeisen.hoe dan
  je maakt je zelf tot vreemdeling in jou eigen land.je bent het of je bent het niet.


  Maak melding

 7. Eleke, libi Kobi.
  Ik zou het niet beter kunnen verwoorden.

  Ik woon en werk in Suriname en ben daardoor meer realist dan racist.

  In Suriname leven alle bevolkingsgroepen super gemoedelijk en oprecht met elkaar.
  Je moet blind zijn om het niet waar te nemen.
  Gelukkig weten we van elkaar hoever die open- en oprechtheid gaat.


  Maak melding

 8. alex,

  slaven hebben geen rechten, slaven moeten nog steeds onder dwang aan het werk gezet worden, want werken uit eigen wil kennen ze niet,


  Maak melding

 9. zonder het uitbuiten van de zwarte ras was geen enkele europese land in staat om rijk te worden.
  al de landen in azië;afrika tot het midden oosten zijn koloni’s geweest van de blanken.
  dus laten wij onze hersenen gebruiken en geen domme dingen uitpiepen wat vervelende gevolgen zouden kunnen hebben.laat mij dit voor de zoveelste keer weer zeggen,dat er geen volk zijn dat beter is dan de ander.dit moeten jullie goed in de oren aanhechten of onthouden.


  Maak melding

 10. alex niet met alles geef ik je gelijk maar dat je je roots moet kennen daar kan je niet omheen maar waar je geboren bent dat ben je en veel surinamers zijn hier geboren dus zijn nederlanders wij die in suriname geboren zijn zijn surinamers en wij die hier wonen als surinamers hebben de nationaliteit meegekregen sinds de koloniale tijd maar we zijn geen bakras niet vergeten surinamers want we worden nog steeds dom gehouden en werk is voor ons hier niet meer op te rapen want het wordt steeds rechtstser dont forget dus de komende tijd gaan we het hier zwaarder hebben en dan ga je anders de dingen zien,zonder onze voorouders waren deze schoften en dat zijn ze nodg steeds die europeanen nooit zover geweest want money talk bulshit walk waarom denk je dat ze de polen gewoon laten werken hier om ons straKS WEER ALS SLAVEN HIER TE GEBRIJKEN WANT ZE WERKEN GOEDKOOP EWN BOLKENSTEIN EN ZIJN TRAWANTEN HEBBEN ER VOOR GEZORGD,wij moeten maar van de bijstand gaan leven ,want die polen die hier straks achterblijven zijn de ongeschoolde komen het land verzieken maar geef niet hoor dat is hun straf wat ze krijgen en hetzelfde met ons toen we hier kwamen,hebben we ook hun nu een last bezorgd dat is payback time en ze kunnen niks meer oplossen want de economie is niet mweer alleen in hun handen maar china ,india en vele andere landen die hun de nek zullen omdraaien dan zul je zien hoeveel van de domme kraaier hiert in nederland die altijd negatief over suriname hebben,wel daar willen gaan,maar dan zijn ze te laat,neetjeman


  Maak melding

 11. hier heb je al veel voedselbanken en in suriname niet en nog willen sommigen bewerten dat we daar pinaren zoals henkie penkie molenaar,daarom ging hij kijken in suriname wat hij daar kon leven,misschien is hij een pedofiel of wil hij bruiner worden want deze mensen zijn ziekelijke mensen zijn die hebbies wat ze hebben geerfd van hun voorouders,neetjeman


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.