Surinaamse studenten demonstreren voor onderwijs

9

PARAMARIBO, 7 mei – “Wij willen onderwijs!” Deze kreet heeft enkele uren geschald door verscheidene delen van Paramaribo. Studenten van het middelbaar onderwijs weigeren nog langer langs de kantlijn te staan. Het moet maar gauw gedaan zijn met het conflict tussen de regering en lerarenvakbond BvL.

Daarom wordt geen partij gekozen. “We komen voor onszelf op. Als dat niet gebeurt zijn we verloren, we dreigen het kind van de rekening te worden”, zegt Astrando Jabini, student en lid van het Jeugdparlement. Een mars door Paramaribo en een ontmoeting met parlementsvoorzitter Paul Somohardjo moeten de frustratie kenbaar maken. De staking van de leraren zit erg hoog.

Gevreesd wordt voor een verloren schooljaar. Intussen wordt ook op de lagere schoolniveaus gevreesd voor congestie. “Als in het middelbaar onderwijs teveel studenten blijven zitten, betekent het dat de doorstroming vanuit de andere niveaus in gevaar komt”, zegt voorzitter Marcelino Nerkust van onderwijsfederatie Fols. De regering wil de leraren per kortgeding weer voor de klas krijgen.


9 REACTIES

 1. Wij volwassenen moeten ons heel diep schamen als niet eens een stuk goed onderwijs kan worden gegarandeerd. Wij richten al tientallen jaren hier een nog grotere oerwoud aan en noemen het democratie.

  Ouders worden in de kosten gejaagd om hun kroost goed opgeleid en wel, desnoods via het buitenland aan de maatschappij af te leveren.


  Maak melding

 2. 20+ jaar geleden precies hetzelfde.., maar toen was de reden dat er geen meel was om brood te produceren. Studenten van het Lyceum 1 kregen toen van de militairen een afgedonderd pak slaag…


  Maak melding

 3. hey regering,

  word eens wakker en geef eens wat geld terug aan de bevolking! GA EENS UIT DIE SLAAPSTAND!

  ik bedoel hiermee investeer nu eens in de jeugd die daadwerkelijk het land gaat opbouwen.

  dat wil zeggen zorg dat jullie het daar goed hebben en krijgen en houden.
  dat het niet nodig (JEUGD)is om over de grenzen te gaan en de alle kennis uit het land mee te nemen.

  Juliie hebben daar een ontzettende korte termijn politiek.
  IK MOET EERST SNEL RIJK WORDEN EN DAN ZIEN WE WEL WAT ER MET HET LAND GEBEURD.

  DIT NOEMEN WE HIT AND RUN TECHNIEK.

  WORD TIJD DAT IK HET VOOR HET ZEGGEN KRIJG.

  – NUTTELOZE AMBTENAREN ERUIT
  – ZAKKENVULLERS AANPAKKEN EN LEEGZUIGEN
  ZODAT HET VOLK WEER HET GELD ONTVANGT.
  – ALLE NIET RECHTMATIGE VERKREGEN VASTGOED EN ONTROEREND GOED TERUG IN SCHATKIST SURINAME.
  – IEDEREEN GAAT BELASTING BETALEN.
  – GEEN OMKOOPPRAKTIJKEN DOOR AMBTENAREN.
  DIT ZAAR BESTRAFFEN!
  – ALLE BUITENLANDERS DIE DAAR KOMEN OM DELFSTOFFEN GOUD ETC. ERUIT.

  OFTWEL EERST HET SURINAAMSE VOLK AAN DE GANG KRIJGEN.

  DOE NU EENS WAT COSTA RICA HEEFT GEDAAN STELLETJE SLAPENDE HONDEN!

  INVESTEER NU EENS WAT IN DE NATUUR EN RECREATIE EN HEEL DE WERELD LIGT AAN JULLIE VOETEN.


  Maak melding

 4. 07-05-2008

  Betse mensen,

  Mensen die geen fouten maken, werken niet.

  Hoe goedkoper de mens wordt, hoe harder hij schreeuwt over het dure boek.

  Het eerste slachtoffer in deze strijd is het gezond verstand van alle partijen.

  Men moet wel zelf zijn geluk smeden, maar niet anderen daartoe als aambeeld gebruiken.

  Zorg goed voor het arme volk
  Vertel de waarheid aan het volk
  Wees rechtvaardig tegen het volk
  Wees eerlijk tegen over land en volk

  Stof tot nadenken voor de grass roots

  Genade en Zegen van God en Cultuur.

  Groet ik, Doctor BIGI SKRIFI


  Maak melding

 5. DOCTOR BIGI SRIFI?

  wat klets je nou?
  volgens mij heb je nooit gewerkt!
  Je weet echt niet hope de wereld in elkaar zit maar plaats je overal wat onzinnigheden als iemand die geitenwollensokken draagt. Dat wil zeggen je kletst als een psychiater.
  Of als iemand die teveel aan je gras gesnoven heeft.

  Je stof tot nadenken? hier heb je ereen:
  Niemand kan groeien (in geluk, financieel en alle opzichten)als deze persoon door de maatschappij (regering) uitgekleed (d.w.z. dom gehouden)wordt!

  wat denk je daarvan. het volk wordt verdomme heel de tijd als aambeeld gebruikt ik bedoel misbruikt.
  maarja een bigi srifi kan net als deze regering leuke praatjes verkopen maar een oplossing?

  succes en ik hoor het wel.

  o ja maar ik heb geen hekel aan jou persoonlijk. maar je berichtje zegt niks.

  gr. Maarten


  Maak melding

 6. Maarten jonge luister, je moet niet zo prate tegen grote mense hoor! En la me je één ding segge, dokter zei echt goeie dinges hoor. Volgens mij probeerde hij alleen maar een beetje nuancementering aan te brengen tussen alle grote woorden van mense die denken dat zij het zelf zo goed weten.

  En nog wat, hoe praat je zo tegen een dokter? Hebbe die grote mense van je je niet geleerd hoe je tegen een dokter praat? En nog wel een skrifi datra? Mang.

  En bovendien: eigenlijk zegt hij hetzelfde als jij: stop met stelen, respecteer elkaars mening, hou op met schelden en begin een serieuze discussie gebaseerd op argumenten. Wijlen me man zei altijd: goeie argumenten hebben geen ondersteuning nodig door te schelden, want schelden doe je alleen om te verbergen dat je eigelek neks te zeggen hept.

  Maarten me jonge, je hep goeie ideeën hoor, ik ga niet voor je jokken, maar kunne we niet een beetje netjes blijve? Anders gaan we net als die Hollanders doen, je weet tog, alleen maar schreeuwen en bot doen tegen mekander, zo ruw en astrantig.
  En die maken ook al een potje van hun land met al die corrupsie en zakkenvullerij – kijk alleen maar naar die Evelien in New York met d’r huursubsidie die ze niet terug wil geve. Als ’t jij en ik waren, hadde ze allang Intrum Justitia op ons gestuurd.
  Of naar die bouwfraude dinges, blunders van allerlei ministers, kampers die jarenlang geen belasting hoefden te betalen, ambtenaren van UWV die met geld van uitkeringsgerechtigden moy boy spelen, jan peter en z’n bende die het volk uitkleden, wethouders die zich laten omkopen, afen la me me mond houde.

  Abun is goed, blijf wel en tot schrijfs.


  Maak melding

 7. Zie je dit zijn die ka dingen waarom ik na m`n studie geen poot meer in dat land wil zetten. Niet omdat ik niet van Suriname hou, maar om dit soort dingen. Moeten mijn kinderen later ook zo gaan pienaren, no mang.

  De regering klaagtaltijd dat het kader wegblijft, ik hoop dat het nu wel duidelijk is waarom. E dan is dit pas een van redenen.


  Maak melding

 8. iedereen heeft het recht om te staken laat dat duidelijk zijn maar je moet niet gaan staken om het staken en goed het algemeen belang in de gaten houden dat geld voor de studenten voor de regering en voor valies meer bekend als het koffertje want als je persoonlijke belangen voor het lands belang gaat zetten dan ben je verkeerd bezig ik heb vaker gezeg dat in suriname het onderwijs zeg maar tot de lagere school gratis moet zijn in heel het land wat ik vreemd van al de reaktie hier is dat wij allemaal reageren zonder dat wij de echte inhoud weten waarom de regering en de vakbond niet uit kunnen komen enige wat je hoor is meer geld ik vraag me af of dat alles is deze mensen zij al een aantal jaren bezig steeds hoor je we zijn eruit en dagen daarna hoor van dit hadden we niet afgesproken of het kofferje komt iedere keer met een andere wensen pakket wie moet je nou geloven ik weet het niet de enige die hier de dupe van is zijn de leerlingen de jongeren de toekomst van morgen ik vind dat met de toekomst niet moet grappen .meneer valies zie je hoe het is om in echte democratie te leven andere colega van jou moesten dit soort actie met hun leven bekopen als je dat maar niet vergeet .


  Maak melding

 9. Amsterdam, 12-05-2008
  Zeer gewaarde heer Maarten,
  ik heb notie genomen van uw schrijven en dank u met respect daarvoor.
  Ik heb het gevoel dat onderwijs niet bij iedereen het zelfde effect heeft, zoals bij u.
  Ik ben trots op mensen die onzin spreken, maar u schrijft alleen ONBRUIKBARE ONZIN. Bij het lezen van uw schrijven, was de kans groot dat ik een hersenbeschadiging zou oplopen alleen om het feit, dat u het over werk heeft. U bent een persoon die een land in de as legt alleen om een duiven ei te bakken. Heeft u mijn vorige reacties gelezen of verklaart u het ABN de oorlog. Het niet begrijpen van ABN en het ontbreken van opleiding zorg voor verwarring en onrust bij bepaalde mensen. Wat je zegt kant je niet meer inslikken. Er zijn duistere krachten in een hoek die het volksbelang en het nationaalbelang met slechte invloeden willen besmetten. Waar over je niet weet, is het beter niet te praten, tot je geleert waarover het gaat. Uit kromhout kan men nooit iets recht maken. De afvoerput van ontwetenheid, is uw werk in uitvoer. Ik hoop dat u het belang van het arme volk, nationale trots en nationaal belang begrijpt. Bij een pendule heb je een ONDERWIJZER, EEN BOVEN WIJZER EN EEN SLINGER. Bij welk onderdeel past u eigenlijk of heeft U daar gewerkt. Ernstig advies, probeer ABN beter te lezen en te begrijpen mijn zeer gewaarderde heer Maarten.

  Met de vriendelijke groet,

  Dotor BIGI SKRIFI


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.