Getuigen massaslachting in Suriname weifelend

32

PARAMARIBO, 6 mei – Onderzoek naar de massaslachting in Moiwana blijft moeilijk door het gebrek aan getuigen. Dit zegt procureur-generaal Subhaas Punwasi. Er zijn wel personen die kunnen vertellen over gruweldaden begaan in 1986, maar de eisen gesteld worden zijn niet in te willigen. Het gaat met name om hun beveiliging.

Die is niet te garanderen. “Er is heel veel nodig van mensen om in vrijheid te verklaren wat ze persoonlijk hebben ervaren. Op het moment dat het erop aankomt werkelijk te verhalen over de gruwelijkheden die we zo af en toe informeel horen, dan is het niet zo eenvoudig”, zegt Punwasi tegenover de Ware Tijd. Het OM is in elk geval bereid een strafrechtelijk onderzoek in te stellen.

Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens heeft Suriname veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding aan nabestaanden. In het vonnis wordt ook een onderzoek gelast. De schadevergoeding is al ter beschikking gesteld. De regering heeft ook al publiekelijk excuses aangeboden. Tientallen bewoners van het dorp zijn om het leven gebracht tijdens een legeractie die was gericht tegen het Jungle Commando.


32 REACTIES

 1. naar mijn bescheiden mening heeft de pg iemand overgeslagen.en dit is niemand minder dan die mevr.goede

  volgens mij weet zij precies waar de klepel hangt.


  Maak melding

 2. Jungel Commando zit nu in de regering.
  Jungle Commando leden ontvangen elk maandelijks een salaris zonder iets voor te presteren.
  JUngle Commando heeft heel binnenland onder controle inclusief de illegale goudmijnen.

  Wat willen ze meer, en wie is dan eigenlijk slachtoffer??


  Maak melding

 3. Bij het zogenaamde Moiwana verhaal ga ik altijd bij mijn zelf te raden. U gelooft toch zelf niet dat militairen het op een blauwe maandag in hun bol hebben gehaald om te plekke personen, die ingevolge de conventies van Geneve dienen te worden ontzien, overhoop te schieten?
  Het MoiWana verhaal heeft ook een keerzijde. Er zijn nog genoeg militairen die oprecht hun zegje willen en kunnen doen, behalve zij dan, die het niet meer kunnen navertellen.

  Het is niet waar wat waar is, het gaat er om wat doorgaat voor zoete koek.


  Maak melding

 4. Het is toch schandalig dat de mensen die wel iets ervan weten niet kunnen getuigen omdat ze bang zijn voor hun leven.

  Nog erger is dat de regering heeft toegegeven niet garant te kunnen staan voor hun veiligheid.

  Door wie worden ze dan bedreigd vraag ik me af???


  Maak melding

 5. Ronnie Brunswijk is nooit bestraft voor deze criminelen misdaden.
  Integendeel hij zit met Baba Vene in de regering…


  Maak melding

 6. Wat er op Moiwana is gebeurd is te betreuren, laat dan de regeering alles onderzoeken wie wat heeft gedaan. Wie hebben de bewoners bewapend, dan praat ik niet over jachtgeweren het gaat hier om militaire wapens.Zijn de bewoners gewaarschuwd of niet dat zij het dorp moeten verlaten, want er een aktie op dat gebied gepland. Laat men dan ook onderzoeken wat er op de andere plaatsen is gebeurd., dan pas kan men zeggen dat het O.M. niet selectief bezig is met onderzoeken van de gebeurtenissen van de “vuile oorlog”. Indien men niet met meerdere maten meet, zal men ook erachter komen over de rol van de coalitie-genoot Brunswijk in met name Moiwana. Het “spel” lig nu bij de helft van het O.M.


  Maak melding

 7. die mensen zijn niet bang voor brunswijk want hij heeft die mensen niets gedaan die mensen zijn bang vor die tiran bouterse velen hier onderschatten de schrik bewind van bouterse of ze weten niet veel van hoe bang mensen waren en nog zijn voor deze moordenaar hoe kan je een land regeren terwijl gros van de bevolking bang voor jou zijn velen ondeschatten de schok die de samenleving heeft gehad op 8 december de gevolgen daarvan heeft niemand onderzocht en nog steeds bedrijg deze man de rechtstaat suriname nu nog denkt hij dat hij boven de wet is ik ben wel voorstander om deze man bouterse te doden als het niet anders kan anders hij zal altijd proberen het gezag in het land te ondermijnen want deze man weet niet wat recht en orde is .


  Maak melding

 8. Aan du !!!!!!!!!!!!!!! je begint weer stront uit te leggen brunswijk heeft niets gedaan was je daar ? ik ben plaats vervangend commandant geweest bij die actie de mensen zijn van te voren gewaarschuwd het ge bied te verlaten binnen 1x 24 dat hebben ze niet gedaan . toen wij militairen daar aan kwamen werden we met vuurschoten ontvanegn Du , vertel wat haden we moeten doen Du ik werdt aan mijn been geraakt . laat maar zal je niet alles vertelen hoe wij het viandig vuur hebben beantwoord. gr


  Maak melding

 9. du,

  Als jij meent voorstander te zijn om Bouterse te doden, dan ben je in mijn eigen net zo erg als Bouterse, mits hij de moorden heeft begaan.
  Of iemand nou 1 moord begaat of meerdere, die persoon is en blijft voor altijd moordenaar. Wil jij dat ook zijn?
  Denk van niet als ik al je postings zo lees.

  Altijd heb jij het erover dat Bouterse een moordenaar is. Is dat al bewezen?

  Ik ben noch pro noch anti Bouterse, maar soms ga je naar mijn mening echt te ver.
  Mocht bewezen worden, dat Bouterse idd moorden heeft begaan, dan hoop ik niet dat hem de doodstraf wordt opgelegd, als tenminste die vorm van straf nog in Suriname bestaat. Ben fel tegen de doodstraf.


  Maak melding

 10. Moiwana is niets anders dan een grandioos uit de hand gelopen ambtelijk bevel en staat totaal niet in verhouding tot de door de terroristen aangerichtte dood en verderf.

  Vraag het maar aan de vrouwen, zusters en moeders van Indiaanse strijders aan de zijde van het Nationaal-Leger uit die omgeving.

  Vroeg of laat zal die inbere een keer naar buiten komen, -ook al is de leugen nog zo snel-.


  Maak melding

 11. ik vraag me af hoe het mogelijk is dat deze man @du nog mag reageren deze vent zit vol haat ,en er komt geen zinnig woord uit zijn waffel.moge gods zegen op hem neerdalen als een blok op een hei paal ,maar dan op de kop van du !!!!!!!!!!!!! get a live … en niet tonen als je wilt redactie.


  Maak melding

 12. Domodu,
  Ach sosokalakayuetaki! Jij hebt zo te lezen vaker de klokken horen luiden. Vraag aan ingewijden waar de klepel hangt, i.p.v. op onnavolgbare wijze te blijven flapdrollen!


  Maak melding

 13. Aan allen die niets te doen hebben zou ik willen vragen om in de schoenen van militairen te gaan staan die worden beschoten vanuit een hinderlaag.
  Venetiaan, heeft gewoon een afleidingsmanouvre tevoorschijn gehaald, en DU, maak je naam bekent en spreek met mij af ik zit tot eind mei, in Nederland.
  Aan die zogenaamde plvc, alias bando, wil ik zeggen en vragen niet teveel te verklaren als hij echt ex militair is, dat is niet de wijze zoals een militair met delicate zaken omgaat.
  Zie de regels van G2.


  Maak melding

 14. Meneer Bando, met alle repect voor uw ongetwijfeld traumatische ervaringen: Heeft u al een getuigenis afgelegd voor hetgeen er volgens u in Moiwana gebeurd is? Angst blijft een slecht raadgever.


  Maak melding

 15. Gut 0 gut DOMBO-DU,jij weer noh?
  Heeft Bouterse soms de mensen die op de NDP hebben gestemd het mes op de keel gezet,zodat de NDP nu de grootste partij in Suriname is?Aiiiiii bajaaaaaaaaaaa je haat neemt ergere vormen aan.
  Weet je het absoluut zeker, dat Brunswijk niets heeft gedaan?Of was hij in die periode heiliger dan de Paus??
  Ga jij je 1 keer eens afvragen waarom Ba Vene met dit gespuis in zee is gegaan,als jij in de westerse wereld woont,moet je het antwoord weten,want met zo een terrorist zou geen 1 partij in Nederland of de rest van de westersewereld willen onderhandelen om een coalitie te vormen,dussssssssss wat voor vuiligheid zal er spelen tussen Vene en Brunswijk?Jereh Noh DOMBO-DU ga eerst uitzoeken wat Brunswijk heeft uitgespookt voordat je komt vertellen dat je lij-eier niets heeft gedaan,ik garandeer je als je dat allemaal zou weten je ter plekke neer zal vallen.


  Maak melding

 16. De tijd van weifelen is voorgoed achter ons, tenzij u van oordeel bent dat quasi getuigen een onwaar-/lulverhaal moeten komen ophangen.

  Mensen geloven niet meer in spannende verhalen, die niet op waarheid berusten.


  Maak melding

 17. no 7 du, je praat altijd dat je DD wil doden doe dat dan als je die guts heb, zo niet praat over hoe je denkt suriname te helpen opbouwen dan ben je een ekte man.


  Maak melding

 18. Inspecteur Herman Gooding deed onderzoek naar de massaslachting van Moiwana. Hij werd door Bouterse op het politieke podium bedreigd, de gearresteerden werden door militairen vrijgelaten en de held Gooding werd vlak voor het Kabinet van Bouterse (toen bevelhebber) in zijn hoofd geschoten, vermoord. Als zelfs een politieinspecteur werd vermoord, kunnen we dan de diepe angst van de getuigen vegrijpen? Als Suriname onvoldoende middelen heeft om ze te verdedigen, dan moet Suriname de hulp van de internationale gemeenschap inroepen. De misdaden tegen de bevolking van Moi Wana waren namelijk ook een volkenrechtelijk misdrijf, een misdrijf tegen de menselijkheid en oorlodsmisdaad.Er is geen enkele rechtvaardiging mogelijk voor het afslachten van burgers. Dat er mensen zijn die op Bouterse stemmen is geen bewijs van zijn gelijk of goedheid, ook Hitler kreeg veel stemmen. Een individu kan dwalen en misleid worde, ook grote groepen mensen – al dan niet gedreven door angst, rancune of onderonderontwikkeling – kunnen van demagogen het slachtoffer worden. Naar deskundigen heeft Bouterse alle trekken van een psychopaat. Wie zulke karakters niet kent kan makkelijk bedrogen worden door hun onvoorstelbare vermogen tot manipulatie en liegen. Gecombineerd met de intimidatie is dat een uiterst giftige ideo-psychologisch mengsel waar mensen in kunnen tuimelen.
  Just Wijnberg


  Maak melding

 19. sommige mensen hier reageren net een stier die een rode lap ziet laat mij een aantal dingens uitleggen ik wil met niemand op de vuist want zo verstandig ben ik wel nummer 13 wil met mij afspreken omdat ik tegestander ben van iedere militaire bewind is mijn mening meneer en als ik vind dat het tijd word om bouterse opteruimen mag ik het zeggen want deze man stoord de vooruitgang van suriname , nummer 13 dan ben jij dom geweest op voor een zaak te vechten die alleen maar veliezers ken, mijn vraag aan jou nu je veel weet over de revolutie zou jij zoiets weer met die zelfde overtuiging steunen waarom ik dit vraag ik ben ook iemand geweest die achter een verandering stond in suriname ik was elke dag met de militairen omder mamabong dus kom mij geen nonsens vertellen maar ik verliet suriname optijd kort daarna is die coup gepleegd ik was toen nog voorstander maar vanaf na de moorden op 8december ben ik gaan twijfelen en ik zag bouterse veranderen van spontane man naar een monster weet je we kunnen alles over brunswijk zeggen ik zelf vind hem een domme ego maar mede door hem is de dictator naar zij hok gegaan als je echt van suriname houd kan je nooit een voorstander van bouterse zijn want die heeft ons land in ellende gestort en nummer 15 jou geef ik geen antwoord meer want het is water naar zee dragen sorry , wat ik sommige mensen wel kwalijk neem hier is dat zij wat krom is proberen recht te praten het is begonnen bij bouterse hij moest alle macht in handen hebben niemand mocht demonstreren geen persvrijheid geen vakbond zie vandaag hoe totalitaire staat birma reageerd bij een ramp,dus al die mensen of militairen die het opnemen voor bouterse hij is nu een rijke man en jullie p.t.s.d .en hij kwam ok de rijkdom eerlijk te verdelen maar de rijken zij rijker geworden en de arme armer en onze goede gulden in waarde gedaald moet ik dan voor zo iemand opnemen nooit niet ik ben verstandig genoeg .


  Maak melding

 20. De geschiedenis zal DDB op een lijn plaatsen met mensen als Hitler, Idi Amin, Charles Taylor, etc. Die eer valt hem als enige in SME te beurt. laten we dat vooral niet vergeten.


  Maak melding

 21. meneer du ben jij niet bezig zand in onze ogen te strooien met jou leugens.
  jou hele ……… waren of zijn nog steeds n p sers vooral de propagandiste …….
  misschien was jij wel onder die mamaboom maar wat velen niet zullen begrijpen is dat jij daar stond als een spion van jou pl ……….

  jou haat drijft jou echt te ver en houd geen rekening met het leven van anderen.als jij zo’n kaw bent dan mag jij het proberen.


  Maak melding

 22. Mensen,

  Brunswijk was en is nooit een gevaar voor de soevereiniteit van Suriname dit kan niet gezegd worden van Bouterse.

  Dit wordt weleens vergeten, Brunswijk gaf geen opdracht om mensen te vermoorden.Brunswijk is nooit dictator in Suriname geweest.


  Maak melding

 23. vooral als de blanken het voor het zeggen hebben.dan komen zeker de woorden van vrouwe bloed neus in vervulling.
  een van de blanke aanbidders is weer bezig een surinaamse ten graven te dragen.


  Maak melding

 24. De mooiwana zaak gaat nooit op waarheid onderzocht kunnen worden.Wel zou de wetgeving op grond van feiten en omstandigheden straffen kunnen toepassen.

  Maar van wat ik weet over de zaak zou ik zeggen
  dat ik het zelf niet zou wagen om iemand aan te wijzen die bijv de hoogzwangere vrouw moest afmaken tijdens andere militairen het vuur openden op de vijand.

  Want die man leeft nu gelukkig met zijn gezin en heeft er spijt van dat hij het heeft gedaan maar op dat moment voerde hij een opdracht uit waarvan hij dacht dat de leiding van het nationaalleger de verantwoording voorhad.
  En bovendien deze mannen gaan het iedereen moeilijk maken die hun leven wilt komen verstoren .Ze kunnen zo weer een geurilla oorloog beginnen want ze zijn daarvoor getraind en daar zit het land niet op te wachten.
  Dus degene die gerechtigheid zoeken of wat dan ook libi sani no opo owroe soro sang e zoekoe foe dree!!!

  En als Vene wil kan hij het proberen dan zal hij de eerste zijn die geelemineerd kan worden.

  Een verstandig mens heeft maar een half woord nodig.


  Maak melding

 25. Misschien kunnen de heldhaftige militairen die hier beweren dat ze zogenaamd beschoten werden, hier ook eens uitleggen waarom ze babies hebben doodgeschoten en bejaarden. Liepen die soms ook rond met UZI’s?

  Er is een groep die Brunswijk van alles en nog wat in de schoenen probeert te schuiven. Vooral om de aandacht van zichzelf af te schuiven. Mijns inziens heeft de Moiwana tragedie veel weg van een etnische zuivering door het Nationale Leger.


  Maak melding

 26. er vallen mij een aantal dingens op bij de bouterse aanhang en de mensen die het voor hem opnemen iedereen die tegen bouterse is noemen ze dom en nederland heeft het gedaan of het is de schuld van de blanken of de slavernij weet je wie dom is de gene die in die indianen verhalen van bouterse geloof die zijn dom die laten zich misleiden op nummer 18 lees ik goed verhaal dat op feiten berust is er zullen altijd mensen zijn die geloven in de onschuld van bouterse maar ik niet voor mij staat voorop de vooruitgang van suriname dat is het hoogste belang niet het belang van een dictatator nummer 21 kwasie noem mij een kaw wie is nou een kaw die genen die mij beschuldig geen rekening te houden met het leven van een andere of de gene die het opneemd voor iemand die nooit rekening heeft gehouden met het leven van onze landgenoten ik heb nooit iemand vermoord of laten vermoorden maar wat vaak voorkomt bij de voostanders van bouterse is dat zij lezen en geloven wat ze willen ik geef aan dat bouterse de vooruitgang van suriname altijd in de weg zal staan en om die reden ben voorstander om hem te doden als het moet want het belang van suriname. ik las een stuk van die indianen verhalen wat deze demagoog verteld bij oceren hij zeg dat hij zamen met de kerk de ontspoorde jeugd weer op de goede spoor zal brengen en als ik met mijn gezonde verstand zo iets lees dan vraag ik mij af bouterse wat voor voorbeeld heb jij aan jou zoon geven en aan de sameleving een zogenaamde leider die in het buitenland veroordeeld is voor drugs weet je wie dom is die mensen die deze verhalen geloven jullie zijn dom.en aan nummer 9 wil ik zeggen dat jij een aantal dingens vergeet ik neem jou niet kwalijk maar zijn wel belangrijk ik ben ook geen voorstander van de doodstraf en niemand heeft het recht om een andere te doden maar als er onder jou gezag burgers op laffe manier zij gedood en er is een rechtzaak begonnen en je blijf maar roepen niemand gaat mij opsluiten en de rechzaak een poppekast noemd dan getuige dat van geen respect voor de nabestaanden en jij het land in een wurg greep houd en de samen leving vergiftig met jou uitspraken dan zeg ik opriumen die man.


  Maak melding

 27. Suriname zit momenteel in de grootste crisis allertijde en men ontkent dat binnen de regering net zo men niet wilt bekennen dat brunswijk degene is die deze slachting heeft gepland en uitgevoerd alleen om Desi Bouterse in het zwart daglicht te plaatsen .Maarrr op dit moment loopt het proces tegen Bouterse en hij ZAL onschuldig bevonden worden (voor wie deze zaak op de voet volgt zal het overduidelijk zijn dat er eigenlijk geen zaak is). Maar men probeert de tijd te rekken tot 2010 om nog te kunnen stelen en roven want men zit daar voor familie en vrienden.
  En wat de betreft de vooruitgang van Suriname wie nu niet inziet wie deze tegenhoud moet ik echt adviseren een opticien en een psychiater te raadplegen omdat Suriname de 2 belangrijkste dingen heeft waar de wereld om verlegen zit en dat zijn 1. Voedsel (rijst)!!!! 2. Aardolie
  En deze worden peperduur aan het volk verkocht met een verhaal dat het duurder wordt op de wereldmarkt ,maar elk verstandige leider zou deze vanwege het feit dat het in ons land geproduceerd wordt voor een veel lager bedrag aan het volk verkocht worden omdat de lonen NIET omhoog gaan.En het duurder maken van brandstof (energie) is het tegenwerken van de industrie en alles wat op energie gaat.
  Dus het is leuk om over de geschiedenis te praten maar dat wat vandaag “heden” is wordt morgen ook geschiedenisen ik denk dat we dan liever over vandaag moeten praten want we allemaal familie en goede kennisen in Suriname die nu niet weten hoe ze morgen gaan doen want ons geld is maar dehelft waard.

  Een goede morgen verder!!


  Maak melding

 28. Oplossingen vinden zal verweg blijven. Als mensen die zelf betrokken waren met daden die in het verleden gepleegd zijn zelf te zeggen hebben in het land is het toch verschrikelijk. Wat zou de regering doen als Suriname een inwonertal van 2 miljoen mensen zou hebben, de handelingen des regering is te traag terwijl het gras groeit gaan mensen moeten sterven.
  Suriname is in een sociale crisis en dat moeten ze bekennen.


  Maak melding

 29. #9,

  Ik vind dat Bouterse aan het kruis genageld moet worden, ben ik dan net zo erg als hem??! Dat mens moet gestraft worden, daar hebben wij het over.
  Jou reactie is zin-/waardeloos hier, je moet een verstand van een rechter hebben om mee te kunnen lullen.. punt!!


  Maak melding

 30. He Aluku, ie tranga boi. Je gebruikt een heel zwaar woord, ëtnische zuivevering”!

  Ga je niet ettelijke bruggen te ver of ie smoko no?

  Laten we serieus blijven no.


  Maak melding

 31. Goed als jullie zo geintresseerd zijn in het mooiwanna verhaal zal ik hem opschrijven en alle namen erbij vermelden van degene die daar aanwezig waren.

  O wee als jullie niet voor de gevolgen kunnen instaan die daar uit zullen voortvloeien.

  Want ik vraag me af wat wij nou precies willen .Willen wij vooruitgang of achteruitgang.

  Want we gaan mannen opsluiten die op drachten uit voerden voor de toenmalige leiding van het nationaal leger.

  Mijns inziens hoeven we alleen maar de archieven van NL open te slaan om achter de namen te komen.De beste persoon omdat te doen is de opperbevelhebber van het NL.

  Als hij het niet kan doen mogen wij ons wel afvragen of hij opperbevelhebber genoemd kan worden.

  Hoe kan het zo moeilijk zijn voor een man Als vene om aan de informatie te komen.

  Tenzij hij er politiek mee wilt bedrijven.

  Dat wilt zeggen dat hij bewust ervoor kiest om het surinaams volk op een dwaal spoor te zetten zodat hij kan scoren bij de komende verkiezingen.Want met het 8 december proces zal hij niet meer kunnen scoren.

  Ik ben zelf geen DDB aanhanger en vind dat als er mensen gestraft moeten worden moeten zij het in de leiding zoeken die toen opdracht hebben gegeven om met mensen de zuiverings actie uit te voeren die niet voldoende gekwalificeerd waren( een opleiding van 2 weken schiet oefeningen) en bovendien waren uit de groep zeker 2 jongens die we kunnen kwalificeren als kindsoldaten omdat ze de leeftijd van 18 jaar nog niet hadden bereikt ten tijde van de actie.

  Dus mensen zeggen jullie het maar het is een fluitje van 1 cent om met namen te komen.

  Moet de kleine man weer het gelag betalen voor DDB?

  Zeggen jullie het maar en ik noem alle namen voor jullie op en zet alle details van het gebeuren te mooiwanna voor jullie hier neer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.