zaterdag, februari 24, 2024
HomeNieuws uit SurinameVan Bommel: hulp Suriname moet effectiever

Van Bommel: hulp Suriname moet effectiever

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 5 mei – De Nederlandse hulp aan Suriname moet effectiever besteed worden. dit zegt Tweede Kamerlid Harry van Bommel (SP). Nu de verdragsmiddelen opraken is het zaak het accent te leggen op de benutting. De basis is al gelegd.

De twee landen hebben huisvesting, onderwijs, landbouw en rechtsbescherming aangemerkt als de gebieden die in aanmerking komen voor financiering. Dus mag het niet al te moeilijk zijn ervoor te zorgen dat de hulp ook terechtkomt waar nodig is. De vraag is echter of dat ook werkelijk gebeurt. Het is de kernvraag waar het laatste restje ontwikkelingshulp Nederland-Suriname om draait.

Van Bommel ziet de besteding aan het aflossen van schulden niet echt zitten. Suriname heeft meer aan het optrekken van het dienstenniveau in de geselecteerde gebieden. Overigens moet meer gebruik worden gemaakt van de aanwezigheid van honderdduizenden Surinamers in Nederland. Zowel op materieel als financieel gebied kan die band veel opleveren.

opening
Fernandes Express
Werken in de Caribbean

10 REACTIES
 1. mijnheer van Bommel, het is inderdaad niet al te moelijk om ervoor te zorgen dat de hulp “terecht” komt waar het nodig is zegt uzelf, maar de praktijk is “helaas” anders.
  Het is na de onafhankelijkheid gebleken dat niet de gehele bevolking van Suri heeft geproviteerd van de verdragsmiddelen en/of evt. economische opleving. alleen de “bewindvoerders” met name te noemen. de laatste restjes zullen zeker in de zakken van laatst genoemden verdwijnen en de alle armsten zullen het gelag betalen.
  Venetiaan en consorten hebben “hun schaapje op het droge” en de rest ziet maat wat hij/zij doet.
  En als de laatste restjes op zijn zullen ze
  “bedelminister” van Ravenswaay op pad sturen om wat los te krijgen van de donoren.


  Maak melding
 2. tja.. wat gebeurt met het geld??
  1..via huisbankier van de centrale overheid.. naar bankgirocentrale..en via het wereldwijde swift netwerk ( draadloos , als bekabeld..).. superbeveilig ( level 1… ).naar een rekening van de centrale overheid ( rep.suriname.. huisbanker)…effe laten.staan. rente trekken…veel praten… ondertussen… wil idereen ervan genieten.. een beetje hier en een beetje daar… en op het eind is er niks meer over voor diegene die het hardst nodig hebben…heel jammer..heel jammer…..


  Maak melding
 3. Overigens moet meer gebruik worden gemaakt van de aanwezigheid van honderdduizenden Surinamers in Nederland……
  Een ieder die is teruggekeerd weet wat voor ellende men in SU eerst moet meemaken alvorens alles geregeld is. De kortzichtigheid van de ambtenaren….niet de juiste info verschaffen waardoor men steeds terugmoet naar de instanties….voor allerlei pietlulligheid !!!1
  Een en al DRAMA…..
  Dit moet eerst in SU onder de aandacht worden gebracht !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding
 4. Beste Harry Bomm el van de Slaap-2e kamer,
  Kun jij misschien zeker stellen dat de laatste restjes hulp ten goede komt aan de armsten in Surinen???

  Dan moet je goed wakker zijn, met je oge ope… want de overheid scheert ze kaal wanneer en hoe het hun uitkomt.
  De lonen worden betaald in $rd-tjuhs en zijn totaal niet gerelateerd aan enige deviezen-munt.

  Wanneer dus deze of welke regering dan ook, de geldbiljetten kraan opendraait, door opdracht te geven bankbiljetten te drukken, zijn alle deviezen-hulp als sneeuw voor de zon versmolten, als boter op aller hoofden in Surinen aan het roer.

  Vooral kilo’s boter hebben degenen die in de regering zitten, want lezers van Surinese berichten hebben hun oge wel goed ope…hor..

  Laan ze alle salrissen koppelen aan de €uro’s, kunnen deze regeringslieden zich niet meer vergalopperen met het bankbiljetten-druk. Krijg je alleen maar inflatie en devaluatie van de $rd-tjuhs….

  Ex Leider wijlen Premier Henk Arron had ook die bedoelingen, maar kwam daartoe niet goed op gang. Uitgerekend deze zelfde Venetiaan had hem geroyeerd vanop het Grundjari-veld te doen verwijderen. Naderhand was tie geen lid meer, die “lieve Arron”, voor menigeen de geweldenaar die Surinen naar de Onafhankelijkheid geleid hebben met tot heden toe nog armere mensen. Plundering van Volks-Spaargelden dmv. biljetten-wisseling door Bouta himselve….

  Vriendelijke Groeten,………….


  Maak melding
 5. HEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEELP
  SURINAME heldover en wij zien het niet wij horen het niet en voelen het ook niet.
  HET GAAT FOUT!!!!


  Maak melding
 6. Nederland moet de ontwikkeling van landbouw en industrie op gang laten komen met het geld. Desnoods door eigen mensen. Nadat de ontwikkeling heeft plaatsgevonden moet men ook de voortgang ervan bewaken.

  Er wordt ook duidelijk gezegd dat Surineds hun financiele steentje bij moet dragen aan de ontwikkeling van Suriname. Ik denk dat dit al reeds 30 jaar plaatsvindt. Alleen worden diezelfde Surineds het meest gedicrimineerd en dwarsgezeten door Suriname en overheid met allerlei beperkingen en wetten.

  Trouwens zoals ik al eerder zei, als je een kind elke dag geld geeft zal hij nooit zelf werk gaan zoeken en wordt hij nog afhankelijker als ooit tevoren.


  Maak melding
 7. Overigens moet meer gebruik worden gemaakt van de aanwezigheid van honderdduizenden Surinamers in Nederland. Zowel op materieel als financieel gebied kan die band veel opleveren………….

  Meneer van Bommel,volgens mij krijgt Venetiaan een “winti” voor je als hij je het voorgaande hoort zeggen.Deze meneer Venetiaan zit er als president om alle personen die uit m.n. Nederland komen te boycotten want zo rancuneus is hij.Terwijl net wat u zegt,meneer van Bommel,er heelveel hulp van (ex)landgenoten geboden kan worden.Waar er een wil is,is er een weg.Als de geldstroom van familieleden en kennissen die naar Suriname overgemaakt worden,zouden wegvallen,dan zou Suriname(lees de regering) in zeer grote problemen komen te zitten.maar omdat oma Jaja of Dodo maandelijks vanuit Nederland wordt ondersteund,heeft de overheid dit financieel probleem niet.Waarom denkt men dat de overheid niet zoveel haast heeft met de maandelijkse AOV-uitkeringen in Su????Moesje wordt vanuit Nederland tochwel onderhouden.


  Maak melding
 8. De surinaamse regering, en daarmee ook de surinaamse bevolking, doet er niets aan om die band te stimuleren of aantrekkelijk te maken voor surineds. Die worden inderdaad van alle kanten tegengewerkt en met wantrouwen aangekeken, het is zelfs stoer om op ‘vakantiegangers’ neer te kijken. “Lever hier je geld in en opzouten, vooral je bek houden”. Trots en lange tenen zijn belangrijkere eigenschappen dan de ontwikkeling en vooruitgang van het land. Dan doen ze het toch lekker op hun eigen destructieve manier? Je wordt imuum voor die mentaliteit en besteed je geld uiteindelijk liever aan constructievere zaken.


  Maak melding
 9. Beste Suristicks,

  wat willen jullie nu?

  Gezonde economische ontwikkeling of een pot met geld dat de regering onderling verdeeld?

  Ik hoop dat de Nederlandse regering eerst eens goed aan de surinaamse zelfverijkkingsregering vraagt hoe en waar ze dit gedl in suriname willen besteden.

  en hoe ze dit gaan toetsen en bewaken dat het geld ook daadwerkelijk goed geinvesteerd wordt.. en zeg nu niet we nemen nog 300 extra (bevriende) ambtenaren aan!

  succes

  WORD TIJD DAT EEN IEMAND ANDERS HET DAAR VOOR HET ZEGGEN KRIJGT.

  en jullie geld om wisseln naar EURO’s is wel een oplossing want dan is het waarde vast.
  alleen als ze weer teveel van die euries gaan drukken waar ze in suri een kei in zijn dan heeft dit ook geen zin.

  zorg nu eens voor het volgende:

  – nutteloze ambtenaren eruit
  – zorg dan de huidige specialisten met hun hart op de juiste plek in suriname blijven en niet naar het buitenland vertekken met de kennis
  – investeer in projecten waar de jeugd en bevolking baat bij hebben. lange termijn.
  – doe eens wat met de natuur
  – zorg dat het buitenland niet alle delfstoffen en bodemschatten meeneemt.
  – belangrijkste zorg dat de jeugd het goed krijgt. en dwz niet gratis geven maar zorg dat ze veel respect verdienen en trots zijn om wat ze doen en hoe ze het land opbouwen tot het gezondste economische land van Zuid Amerika.

  gr. maarten


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES