Regering Suriname pikt acties leraren niet meer

13

PARAMARIBO, 3 mei – De regering pikt het niet langer. Er moet een onmiddellijk eind komen aan de staking in het middelbaar onderwijs. “De regering zal alle mogelijkheden aanwenden om deze trend te stoppen. We hebben respect voor het stakingsrecht, maar we hebben geen begrip voor de wijze waarop het gehanteerd wordt”, zegt minister Marica van Handel & Industrie.

Samen met zijn collega’s van Onderwijs & Volksontwikkeling en Binnenlandse Zaken heeft hij zich ingezet voor een oplossing. Maar die lijkt hoe langer, hoe minder grijpbaar. Er is een extra toelage overeengekomen van tussen de zes en acht procent van het loon. Ook komt er een loonronde van tien procent voor alle ambtenaren. “We vinden de wijze waarop de acties plaatsvinden vreemd”, zegt Marica.

Het lijkt alsof steeds weer andere wrijfpunten naar voren worden geschoven. “Het schooljaar komt in gevaar. We zullen alle middelen gebruiken die in een rechtsstaat ter beschikking staan”, aldus Marica. Een kort geding tegen lerarenbond BvL is niet uitgesloten. Volgens BvL-voorzitter Wilgo Valies is de regering de grote schuldige. De afgelopen jaren zou te weinig zijn geïnvesteerd in het onderwijs.


13 REACTIES

 1. had ik het niet gezeg dat deze man valies met een dubbele agenda werkt de regering moest hem al lang voor de rechter slepen hij is met zijn eigen belang bezig en niet die van het onderwijs hij is bezig alles kapot te maken wat er nog over is .


  Maak melding

 2. Ja, ja, zij hebben al genoeg geld verdiend voor hun pensioen en na hun pensioen genieten ze ook nog na van komende verhoging als ze thuis zitten. De minster vergeet te vertellen dat die 10% weer afgetrokken zak worden na de besprekingen van het Tjon Na Hung rapport, m.a.w. ze geven 10% en daarna nemen ze het terug.
  Wat ik treurig vind als Surinaamse, is dat de mensen zelf alles over zich heen laten komen en verder niets doen.
  Wat deze regering doet is erger dan toen Wijdenbosch aan de macht was en toch slikt men alles.
  Triest om te zien en er geen hoop meer is op een beter leven en dat er niet 1 persoon eerlijk is in de regering.
  Zielig, zielig, zielig!


  Maak melding

 3. Eindelijk wordt de regering wakker!
  Er dreigt een verloren generatie aan te komen die de basis van het onderwijs gewoonweg heeft gemist door voortdurende stakingen in het onderwijs.
  Hetgeen totaal onacceptabel is voor Suriname met een kleine beroepsbevolking die belangrijk voor is het ontwikkelen van de economie nu en in de toekomst.

  Ontsla alle leraren en laat ze opnieuw solliciteren op hun functie, verzegel de kantoren van de zogenaamde vakbonden en neem alles in beslag, laat hun gehele structuur onderzoeken, alle geldstromen doorlichten, alle vakbondsleiders die gewoonweg saboteurs zijn van de nationale vooruitgang compleet onderzoeken.


  Maak melding

 4. Deze regering komt pas zijn beloftes na als zij ertoe gedwongen worden. Dus ik vraag mij af of ze repectwaard zijn. Vriendje politiek heeft zijn hoogte punt bereikt. Overal waar er mensen worden aangetrokken geldt: the righ man on the right place, maar bij de huidige regering is het juist andersom.


  Maak melding

 5. Beste Sranangmangs,

  Wat is nou precies aan de hand? Vervolgens wil ik ook precies weten, wat nou de oplossing zou kunnen zijn? Ik dank dat de leerkrachten gebruikmaken van een democratisch recht en dat de overheid ingebreke blijft als het gaat een goed onderhandelaar te zijn. Natuurlijk moeten de leerkrachten water bij de wijn doen, maar ze doen totnogtoe niks onwettig, dat is een. De oplossing voor dit tragisch en slepend conflikt ligt naar mijn mening aan de wijze waarop de overheid kijkt naar dit probleem. De leerkrachten willen iets en de overheid geeft alleen verkeerde signalen af. De zogenaamde ja en nee signalen. Wat de overheid nu doet is aangeven dat zijn ten einde raad zijn, dat is slecht, slecht voor een gunstige onderhandelpositie. En nu mijn oplossing welke voor beide partijen iets opleverd.

  Sranagmangs,

  Tang Boeng


  Maak melding

 6. Nr 3 ik ben het met jou eens. Zie

  “Suriname, de Antillen en Aruba maakten namelijk een onlosmakelijk deel uit van het Koninkrijk der Nederlanden dat als geheel in oorlog was. Zo ver hebben sommige lui niet doorgeleerd”, aldus een bewoner uit het Bewoners Netwerk (BNZO).

  Bovengenoemd stukje heb ik bewust overgenomen om te laten zien hoe men “dom” gevonden wordt. Zegt ook iets over de Surinamer die het land hogerop moet brengen. Zo zie wat een staking met zich mee brengt.

  Wat hebben Wijdenbosch en Bouterse toen voorhet onderwijs gedaan? De staatkas was toen helemaal leeg. Is men dat vergeten??

  Janny


  Maak melding

 7. Onderhandelen is een situatie waarin beide partijen in het BEGIN hun standpunten onderwoorden brengen en vervolgens gaan kijken hoe ze tot elkaar kunnen komen.
  Uit de bericht geven krijg ik de stellige indruk dat Valies en de BvL steeds met nieuw veelal totaal andere eisen komen.
  Zo voor je geen onderhandelingen.


  Maak melding

 8. voor lle staken ze in Sur. In Nederland verschilt de prijs van benzineper dag. als wj ook zo zouden staken dan zouden wij elke dag staken. wat nu gebeurt ius een wereldcissis en ja je moet de buikriem wat strakker aantrekken. doe ik ook in ned


  Maak melding

 9. Dit bericht is voor allen die ’t nog niet begrijpen. Ik ben een academicus (drs). Heb zoveel jaren gestudeerd en mij ingezet op allerlei mogelijke wijzen voor deze Surinaamse gemeenschap. Wat verdien ik? Een salaris waar een hond niet van kan leven, laatstaan dat ik op tijd voor mijn schoolgaande kinderen behoorlijk schoeisel kan kopen; om maar niet te spreken van alle andere noodzakelijke dingen. De zoon van mijn buurman, niet verder dan de lagere school gehad, vrij op losgeleefd, onbekommmerd etc, etc, verdient als assistent autospuiter veel meer dan ik. En ik wordt verondersteld om naast kennis e.d. allerlei waarden en normen aan aankomende burgers van Suriname over te dragen en ze zodanig te vormen dat ze verder hun bijdrqage kunnen leveren aan onze maatschappij. Wel, wel, wel. 90% van de leraren zijn door deze situatie gefrustreerd en hebben geen zin meer zich in te zetten. Je kan je leerlingen/studenten ook niets meer vertellen. Want je bent zelf een armoezaaier die voor een hongerloon voor de klas staat. De leraar is een grote Joker geworden en dat beseft deze overheid niet. Harry Kisoensingh heeft helemaal gelijk gekregen toen hij nam de verkiezingen zei: het Surinaamse volk heeft weer niet gekozen voor kwaliteit en fatsoen, ze hebben weer gekozen voor die leugenaars en sukkels. Iedereen en dan ook iedereen die niet weet wat het beroep van leraar inhoudt en wat een leraar verdient moet gewoon z’n mond houden en zich eerst laten informeren voordat ze allerlei pseudo wijsheden naar buiten brengen; vooral die filmster Marlekijn. Als de regering ons als slaaf behandeld, dan kan men van mij aannemen dat de leraar zich niet meer zal inzetten. Kijk maar hoe ze zichzelf verrijken en wat voor foefjes ze allemaal uithalen. Voobeeld van een verdeel en heers politiek: Leidinggevenden worden in de watjes gelegd zodat ze op het personeel druk kunnen uitoefenen om te werken. In mijn kring heb je al veel leraren die nevenbanen of activiteiten hebben en nu ga ik me daar ook bij aansluiten. En gelooft u mij, dit gaat ten koste van ’t onderwijs. Wie daat allemaal aan debet is, mag u zelf raden.


  Maak melding

 10. ten eerste:
  Marica zei: het schooljaar komt in gevaar.
  de surinaamse onderwijs is al lam, uit niks komt niks

  ten tweede
  de leraren moeten krijgen wat ze verdienen.
  ze vragen maar een paar procent loon erbij en meer geld voor het onderwijs.
  maar de regering wilt hun het geld niet geven, terwijl ze zelf al een flinke loon krijgen voor hun wanbeleid


  Maak melding

 11. Neus (nr 8), jij slaat precies de spijker op zijn kop. Dat de leraren meer moeten verdienen sta ik 200% achter. Echter gezien de wijze waarop dhr Valies het stakingsrecht misbruikt terwijl de regering hem netjes aan de onderhandelingstafel heeft gevraagd om de bezoldigingsreeks, die nog niet eens DEFINITIEF is vastgesteld te bespreken, ben ik het helemaal eens met de gang van de regering naar de rechter. Staken dient namelijk een laatste redmiddel te zijn wanneer er geen onderhandelingsruimte meer is. De BvL is in deze gewoon onredelijk en ik vraag me dan net zoals vele op dit forum af welke dubbele (politieke)agenda dhr Valies erop nahoudt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.