Balkenende moet formeel excuses aanbieden

40

Premier Jan Peter Balkenende moet namens Nederland in Suriname formeel zijn excuses aanbieden voor het slavernijverleden. Dat bepleit SP-Kamerlid Harry van Bommel in een vraaggesprek tegenover het persbureau NU, zo meldt het radiostation Faya FM

‘Excuses zouden passend zijn voor het enorme leed dat wij als Nederlanders deze mensen hebben aangedaan’, stelt Van Bommel. ‘Van de 300.000 Afrikaanse slaven die werden aangevoerd kregen er bij de afschaffing in 1863 maar 33.000 levend hun vrijheid terug.’

De SP’er omschrijft het Suriname van de 17e eeuw als een ‘winstgewest van Nederland’ dat ten koste ging van de mensen. ‘Dat Balkenende het heeft over een VOC-mentaliteit is daarom behoorlijk misplaatst. Dit werd dan ook niet goed ontvangen in Suriname.’

Harry van Bommel vindt dat Balkenende een voorbeeld moet nemen aan de voormalige Britse premier Tony Blair, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Australische premier Kevin Rudd.
Zij gaven formeel hun excuses aan respectievelijk de Ieren, de Joden en de Aboriginals. ‘Hiermee kun je als politiek leider in het reine komen met het verleden van je vaderland’, aldus de SP-politicus.


40 REACTIES

 1. Premier Jan Peter Balkenende, kan een voorbeeld nemen van de: Australian Prime Minister. Check deze link: http://www.abc.net.au/news/video/2008/02/13/2161249.htm

  Prime Minister Kevin Rudd has delivered the long-awaited apology to Australia’s Stolen Generations. Kevin Rudd has said sorry for the pain, suffering and hurt of the stolen generations, their descendants and famililes left behind. He says the motion will open a new chapter in the nation’s history.

  Ik zou zeggen er is geen betere tijd,


  Maak melding

 2. Helaas zie ik dat in dit land niet gebeuren. Uit verschillende onderzoeken en enquetes blijkt dat de witte Nederlanders er klaar mee zijn, met dat hele slavernij verleden… Om over herstelbetalingen nog maar te zwijgen. Veel gehoorde argumenten: zo lang geleden, blijf niet het slachtoffer uithangen, de werkelijke verantwoordelijken zijn al lang overleden net zo goed als de werkelijke slachtoffers, plaatsen in de historische context van toen, ik laat me niet chanteren voor wat mijn voorvaderen hebben gedaan, het recht van de sterksten etc. etc.
  Feit is dat al deze argumenten ook golden voor de Ieren, de Aboriginals, de joden e.d. De gemiddelde Nederlander kan en wil zich niet verplaatsen in deze erfenis van de zwarte bevolkingsgroep, kan er niks mee en vindt dat Verdonk gelijk heeft als zij zich geen schuldgevoel hierover wil laten aanpraten. Take it or leave it…
  Zwarte mensen staan denk ik te ver van witte af, uiterlijk maar ook innerlijk. Dus is het de overheerser die meedogenloos afrekent met de onderdrukten. Zich niet toestaat zich daarmee te identificeren of te sympathiseren. Eigen schuld ook, wat heeft het zwarte volk gedaan om voor zichzelf op te komen? Wat draagt die bij aan wetenschap en cultuur, vooruitgang en ontwikkeling wereldwijd bekeken? Of is het alleen maar een zorgenkind, lastig en voortdurend hulpbehoevend? Waar is het zelfrespect, de eenheid, de groei naar volwassenheid?


  Maak melding

 3. Dat slavernij en uitbuiting heeft bestaan is gewoon een feit. De slavernij is afgeschaft en de mensen hebben in ruil een land gekregen die ze konden opbouwen en na de onafhandelijkheid hebben ze miljarden gekregen. Dus de kolonisator heeft veel goed gemaakt, het moet duidelijk zijn dat slavernij nooit goed te praten is.

  De mensen die een land hebben gekocht hebben geen moer gedaan om hun land op te bouwen.

  Zelf verheerlijking en elkaar de hemel in prijzen met standbeelden dat is goed wow!

  Als men eist dat Balkenende excuses aanbiedt voor de slavernij eis ik namens de Surinaamse bevolking excuses van alle politieke partijen en politici in het bijzonder voor de ellende en de verpaupering waar ze het land en volk Suriname hebben ingestort.

  Webmaster wees mansgenoeg om dit te plaatsen.


  Maak melding

 4. Balkenende moet formeel excuses aanbieden

  naar mijn gevoel hoeft dit helemaal niet.en mij ook geen mallemoer interesseert.
  er moet gewoon naar een andere model gezocht worden.dit is te goedkoop om van die hebi’s af te komen.
  ik weigert gewoon om voor de zoveelste keer weer in de maling genomen te worden door ondoordachte elementen.


  Maak melding

 5. Jongoe,..het is langer dan 300 jaar geleden man.Het is nu tijd om vooruit te kijken.Wat Balkende moet doen, is dat de kinderen hier op de lagere school meer geschiedenis moeten krijgen over Suriname en de slavernij.Velen weten niet eens waar Suriname ligt.


  Maak melding

 6. Huilen met de wolven in het bos, meneer Van Bommel. Of is dit de truc om de PvdA-Suri’s over te laten stappen naar de SP? Ik geloof geen barst van je betoog.


  Maak melding

 7. Wil de heer van Bommel zeker populair worden onder de Creoolse bevolking. Waarom moet iemand nog exuus aanbieden voor zaken die al eeuwen geleden gebeurd zijn. Mensen als den Uyl en Pronk moeten hun exuus aanbieden dat zij Suriname naar de mallemoer hebben geholpen.

  ramsesV


  Maak melding

 8. Creolen hebben bakra familie namen zoals, Vandijk, Hoop, Belfort en noem maar op! Moeten deze slaveneigenaren geen schadevergoeding betalen! We hebben niks tegen excuses! Geeft ze hun echte namen terug! Voledig pensioen voor alle Surinamers.


  Maak melding

 9. Pffff alsof wij Surinamers hier op staan te wachten.

  Balkenende kan het excuus ergens insteken waar het licht niet schijnt.

  Oprottuh !


  Maak melding

 10. wat moeten wij hiervan zeggen jongens suriname is sinds de slavernijtijd hebzuchtig,gemakzuchtig en bekrompen beziggeweest om het land op te bouwen in economisch en ecologisch opzicht maar ja enkele mensen kunnen niet eisen van de heer Balkenende zijn excuses want dat zou heel erg ongepast en onacceptabel zijn in zijn voordeel wat kan die man er aan doen dat hij de slavernij heeft aangevoerd,al sinds dat de slavernijtijd in suriname was afgeschaft toen zeiden enkele mensen wij gaan ’t land naar de verdoemenis helpen nou dan is dat in mijn ogen geen beste mening om ’t land het economisch en ecologisch opzicht op te bouwen is dat niet zo of zie ik dat verkeerd.


  Maak melding

 11. Alweer die blakka mangs die excuses nodig hebben van die wit mangs. Houd nou op met het eisen van excuses. Wordt je leven daardoor beter? ipv eisen en eisen leer je kinderen hun best te doen op school en de maatschappelijke posities te veroveren. Hoor je de hindoestanen en javanen klagen en excuses eisen? Nee, die leren hun kinderen dat ze hun best op school moeten doen en financieel onafhankelijk moeten zijn. Maar die blakka mangs leren het niet. De blakka mangs blijven maar in hun verleden ronddolen en feesten bij de beesten (met zg kwakoe festival). Ja dan is het weer weken feest voor ze.

  Schamen jullie je niet dat je om excuses moet bedelen. Je gaat ze misschien krijgen maar weet dat het niet uit de witmang zijn hart komt. Pas als hij er voordeel van heeft anders niet. Hou toch op met je bedelcultuur. Kijk verder. De slavernij is na 145 jaar een lang gepasseerd verleden. Ik hoef geen excuses van niemand. Excuses lossen geen dagelijkse problemen op. Zadel je kinderen niet op met je culturele hebie.


  Maak melding

 12. Meneer of mevrouw Hirudinea,

  Volgens mij bent u duidelijk hier in Nederland geboren en bezit duidelijk geen kennis van de geschiedenis van Suriname.
  De negers werden tegen wil geronseld uit Afrika en als slaven te werk gesteldt op de plantages in Suriname en andere gebieden.Een slaaf toen stond gelijk aan een dier en werd verhandeld.Tijdens de overtocht werden als sardines in een blik vervoerd naar Suriname.Zieke slaven werden overboord gegooid als voer voor de haaien.Eenmaal in Suriname werden ze een eigendom van een blanke meester, en hadden geen recht tot spreken en moesten alleen arbeid verrichtten.
  De hindustaan of Javaan kwamen vrijwillig naar Suriname als contract-arbeiders om te werken en kregen ook een loon.Hadden recht op medische behandeling, en werden als mensen behandeld in tegenstelling tot de negers.


  Maak melding

 13. velen op dit net kunnen het gewoon niet verdragen als de surinamers over hun verleden vertellen.dit is een onderdeel van onze geschiedenis en daarom zullen of moeten wij steeds erover kunnen praten.en zei die hiermee moeite hebben is de noordzee echt niet ver.

  de bakra braaksels hebben een minderwaardigheidsgevoel en proberen met hun gebrek anderen mee te slepen.


  Maak melding

 14. Ghana moet ook officieel excusen aanbieden daar zij de slaven hebben opgepakt en verhandeld voor spiegeltjes en kraaltjes


  Maak melding

 15. john,

  Je mag die blanke meester dankbaar zijn dat ze jou naar suriname hebben gebracht want anders liep je nog steeds in je blote reet achter de wilde beesten


  Maak melding

 16. geachte heer john,
  Even een correctie.

  De Aziaten zijn ook geronseld onder valse voorwendselen ze kregen precies dezelfde behandeling als jullie. kinderen moesten ook suikerriet kappen.

  Vergeet niet dat jullie onderwijs kregen en de aziaten niet. Maar de aziaat bezit immers bepaalde capaciteiten die jullie niet bezitten.


  Maak melding

 17. mevrouw john heb je de slavernij meegemaakt?
  Zit je nog steeds in een trauma?

  Weet je wie trauma’s hebben dat zijn de slachtoffers van gruweldaden gepleegd door bosnegers, tieners voor hun leven lang getekend en wat denk je van de ouders?
  Wat denk je van al die moordpartijen gepleegd door afstammelingen van de slaven?


  Maak melding

 18. John,

  Vertel er maar ook gelijk bij door wie de ‘negers’ werden geronseld.
  Waren het niet de ‘negers’ zelf die de ‘negers’ ronselden.

  De meeste Hindostanen zijn ook geronseld door Hindostanen met de belofte dat ze naar Sriram worden gebracht waar hen een beter bestaan stond te wachten. Het tegendeel is waar. Door keihard te werken hebben ze zich kunnen opbouwen.

  Hoewel de Hindostanen een karige loon ontvingen, wil niet zeggen dat ze als mensen zijn behandeld.
  Het was een verkapte vorm van slavernij.
  Denk je nu echt dat ze geen ontberingen hebben doorstaan?
  Denk je nu echt dat ze altijd medische hulp hebben gekregen?

  Het is dat Engeland een oogje in het zeil hield, anders waren de Hindostanen gelijk slaven behandeld.

  Ook ik vind dat de Afro-Surinamer maar eens een keer moet ophouden met het vragen om excuses.

  Leer de blanken een lesje, door jezelf en je kinderen te ontwikkelen.
  Snoer de blanken de mond door ze te laten zien wat de Afro-Surinamers in hun mars hebben.
  Laat ze zien, dat ondanks dat de voorouders een mensonwaardig leven hebben gekend, dat hun nazaten het heel goed doen.
  Dat ze hun hand niet ophouden, maar zichzelf omhoog hebben gestuwd door kennisverrijking.
  Dat jullie het zonder meer waard zijn mens te zijn.

  Mijn voorouders zijn in India ook door de Engelsen slecht behandeld.
  Vandaag aan de dag laten ze aan de Engelsen zien wat ze waard zijn.
  Daar ben ik trots op.


  Maak melding

 19. ik vind het een zeer kwalijke zaak dat er een paar mensen zijn die nog steeds hun eigen waarde niet kennen en dit voor de voeten van de blanken gooit.waarom mogen wij creolen onze verleden niet ter sprake brengen en anderen wel.de persoon die zegt dat wij land hebben gehad moet beter de geschiedenis gaan in duiken.en dat wij allang blij moeten zijn dat we door de blanken naar elders zijn gebracht.deze zijn de kortzichtige en piept zomaar wat.niet alle creolen zijn uit africa gekomen naar suriname
  wat wij dienen te weten is hoe zijn de indianen in de america’s terechtgekomen en wie zijn indianen. of zijn deze blijven steken bij het verhaal van columbus.
  weet je wat erger is is dat jij tot slaaf wordt gemaakt in jou eigen land.en dit was met indonesië gebeurd.en geloof men dat hitler op zoek was naar joden om deze uit te moorden dit zelfde systeem heeft een bepaalde geloofsovertuiging toegepast om sentiment op te wekken maar dit zijn allemaal verhalen op hoog niveau.
  alleen maar om ons dom te houden,maar de rollen zijn nog niet helemaal uitgerold.
  en ik zeg je van deze plaats uit dat de dag dat men de waarheid zal achterhalen velen zullen dan door een hartverlamming dood gaan.


  Maak melding

 20. Mijne mensen,

  Ik vind het zielig hoeveel mensen zo weinig kennis hebben over de geschiedenis van Suriname.
  Ik blijf het zeggen dat de behandeling van de negers ut Afrika anders was dan de Aziaten.
  De negers werden tijdens de overtocht vast geketend en moesten de hele tocht op één plek blijven tussen hun eigen of anderen uitwerpselen.De aziaten hadden de vrijheid (zonder te zijn vastgebonden) aan boord van zo een schip en konden staan en lopen.
  De aziaaten hadden na het contract de mogelijkheid terug te keren naar hun moederland, en sommigen hebben dat ook gedaan.Ook kregen ze de mogelijkheid eigenaar te worden van een stukje grond.
  Bij een misdrijf kregen ze een gevangenisstraf.
  De neger kreeg verschillende straffen zoals zweepslagen,amputatie van ledenmaten,ophanging etc.Kortom de behandelingen waren nimmer gelijk.Ik vind dat als er een pardon komt, het gericht moet worden aan een ieder zowel de Aziaten als de negers.De Duitse bondskanselier had onlangs ook haar excuses aangeboden aan de joden.


  Maak melding

 21. John,

  Lees jij ergens dat ik de geschiedenis van de slaven bagetelliseer?
  Ik geef ook duidelijk aan dat je voorouders een mensonwaardig leven hebben gekend.
  Waarom moeten jullie Creolen altijd maar de geschiedenis van de komst van de Aziaten naar Suriname betrekken bij wat de slaven is overkomen?
  Staan jullie er maar eens een keer bij stil dat het ook mijn voorouders had kunnen overkomen om als slaven gehaald te worden en niet als kontraktarbeiders.

  Daarom ben ik ervan overtuigd dat dat de grootste reden van de haat tussen de Creolen en de Hindostanen.
  Want zij hebben niet geleden, zij hadden het goed, zij hadden dit en zij hadden dat.
  Wij Creolen hadden niets.

  Nogmaals zowel de Hindostanen als de Javanen hebben het ook moeilijk gehad, alleen kom je daar in de geschiedenis van Suriname weinig tot niets van tegen. Het wordt verzwegen.

  Mijn voorouders hebben verhalen verteld hoe ook zij werden geslagen en als minderwaardige wezens zijn behandeld.
  Denk je dat er geen verkrachtingen hebben plaatsgevonden onder de kontraktarbeiders.

  Een blanke opzichter had de vrouw van een Hindostaanse kontraktarbeider verkracht.
  Die man heeft die opzichter vermoord en daarna zichzelf van het leven beroofd.
  Dit verhaal heeft zich voorgedaan in mijn vaders familie.

  Als de kontraktarbeiders niet hard genoeg doorwerkten kregen ook zij slaag van de blanken.

  Ik zal de laatste zijn die nu zal beweren dat het leed van de slaven ondergeschikt is aan het leed van mijn voorouders, maar mensen als jij doen dat omgekeerd wel.

  Jij en met jou ook andere Creolen fixeren je alleen maar op de geschiedenis van de slaven. Verdiep je ook eens in een keer in die van de kontraktarbeiders.
  Dat kom je voor ‘verrassende’ feiten te staan.

  De pijn en het verdriet dat jullie voelen kan ik heel goed begrijpen.
  Ik kan en zal het nooit kunnen begrijpen dat de ene mens de andere onderdrukt en als minderwaardig behandeld.
  Dat de ‘witte’ mens de ‘zwarte’ nog minder als dier heeft behandeld.

  Wat excuses betreft. Ik zal de laatste zijn die blanken daarom zal vragen, over hetgeen ze mijn voorouders hebben aangedaan.
  Ze mogen wat dat betreft in hun sop gaarkoken.
  Trouwens als de blanken van nu zich zouden schamen wat hun voorouders onze voorouders hebben aangedaan, dan zouden zij zich heel anders gedragen naar ons allochtonen.
  Dus je kan het vergeten dat autochtonen van nu excuses zullen aanbieden. Ze verschuilen zich toch ook achter het feit dat niet zij verantwoordelijk voor die afschuwelijke daden, maar hun voorouders.

  Bovendien moet men excuses uit eigen inzicht aanbieden en niet omdat het gevraagd wordt.
  Voor mij zijn dat geen welgemeende excuses en dat heb ik in mijn vorige reaktie duidelijk willen maken.

  Ik heb duidelijk willen maken dat wij allochtonen de autochtonen de mond alleen kunnen snoeren door te laten zien wat wij kunnen. Een hardere pakslaag dan dat kunnen wij en met name jullie, de nazaten van de slaven, hen niet geven.

  Verder heb ik duidelijk willen maken dat je trots moet zijn op de nalatenschap van je voorouders en vooral op jezelf.


  Maak melding

 22. @ John

  Jij blijft maar praten over het verleden. Ik heb het over de heden en toekomst. Wil je blijven bedelen om exuses over zaken van meer dan 5 generaties geleden. Mijn overgrootmoeder was een negerin (kind van een slaven) en heeft nooit excuses gewild of geeist. En haar nakomelingen willen (hoeven) ook geen excuses. Ze heeft haar kinderen geleerd goed hun best op school te doen en dat ze het beter moesten hebben dan wat zij heeft gehad. En dat hebben ze generatie op generatie overgedragen. We leven niet met trauma’s over de slavernij. We leren onze kinderen hun best te doen op school. Laten ze niet zoals velen in de Bijlmer ze tot laat ’s avonds ronddolen. We leren ze voor zichzelf opkomen. We leren ze dan kennis en kunde boven etniciteit gaat. We leren ze winnaars te worden. Dat geven we in de familie door. Maar als ik om me heen kijk zie ik vooral de afro-surinamers in NL en Suriname achterblijven. Wanneer zie je ze op TV? Als het om muziek gaat of om voetbal. Maar verder zie je ze niet. Zoek maar een foto op van de geslaagden van het lyceum, AMS, Surinaamse Universiteit en zoek maar waar die afro-surinamers zijn. Niente, nada, niets. Ze blijven achter. Lossen excuses dit op. Neen. Blijf niet praten over wie het slecht behandeld hebben. Doe zoals Indonesie gedaan heeft en zeg steek de excuses in je reet.


  Maak melding

 23. Mevr.Saya en Hirudinea,

  Ik ben een echte product van de huidige Surinaamse samenleving.Mijn grootvader en grootmoeder (dus opa en oma vaderskant) waren ook contractarbeiders uit Java en mijn grootmoeder en grootvader (moederskant) waren chineze arbeiders en creools(opa) afstammeling slaaf.
  Ik zeg niet dat de Aziaten het niet slecht hebben gehad en ook niet goed.Mijn grootvader uit Java heeft mij veel verhalen verteld over zijn komst naar Suriname, maar nimmer dat hij mishandeld werd.Hij vertelde dat het hard werken was voor weinig geld, maar dat het beter was dan thuis(Java)en een beter toekomst lag voor zijn kinderen.
  Mijn grootvader (creools) kon weinig vertellen over de slavernij, omdat het toen al enige jaren was afgeschaft.Hij kon alleen de verhalen vertellen van zijn opa.Trouwens de komst van de Aziaten vond plaats rond het einde van de 19e eeuw (1873-1917)
  Ik heb een echte Surinaamse opvoeding genoten en heb geleerd mensen en culturen te respecteren, in hun waarde te laten en ook excuses aan te bieden bij een vete.
  Ik heb ook geleerd dat niet alle mensen het zelfde zijn en een ieder zijn of kwaliteiten heeft.De creool is goed in sport en muziek, de hindustaan is goed in leren en handel,de javaan is goed in koken, de chinees in handel etc.Dat maakt de Surinaamse samenleving zo uniek omdat we elkaar aanvullen waar we te kort komen.
  Als de creool vind dat hij excuses over de slavernij op zijn plaats vind, kunnen wij het alleen beamen en niet bekritiseren.
  Alles heeft zijn reden, en het waren mensen als Nelson Mandela, Martin Luther King, Gandhi die er voor gezorgd hebben dat apartheid en discriminatie, onderdrukking nooit meer mag plaats vinden.


  Maak melding

 24. John,

  Vergeet niet dat 10 jaar na de afschaffing van de slavernij de eerste Hindostanen in Suriname waren aangekomen en onder toezicht stonden van dezelfde plantage-eigenaren, die de macht hadden over de slaven.
  Dus hun gedrag zat er nog in, om de Hindostaanse kontraktarbeiders ook te onderdrukken.De onderdrukking was niet van dien aard als bij de slaven, maar onderdrukt werden de kontraktarbeiders wel.
  Vandaar ook de opstand in Mariënburg.

  En toch ben ik niet van plan het voor zoete koek te beamen.
  Excuses krijgen omdat de ander min of meer gedwongen wordt die aan te bieden.
  No way, ik ben daar te trots voor. En dat zouden de Creolen ook moeten zijn.
  Zo grof als Hirudinea dat in haar laatste reactie middels haar laatste zin aangeeft, wil ik het niet aangeven, maar ik sta daar voor meer dan 100% achter.
  Dat de blanken maar waterige soep gaan trekken met die zogenaamde excuses, mochten ze dat ooit willen aanbieden!

  Ondanks de inspanningen van Gandhi, Martin Luther King, Nelson Mandela e.a., bestaat apartheid en discriminatie nog steeds.
  Kijk maar hoe Surinamers hier al reageren op elkaar en vaak zijn het de Creolen en de Hindostanen.
  Kijk maar naar Guyana waar met name de Creolen het gemunt op de Hindostanen.


  Maak melding

 25. Saya,

  Dat er een spanningsveld is tussen creoolen en hindustanen is net zo oud als de weg naar Rome en daar heeft de politiek een grote bijdrage aangeleverd.Desondanks mogen we blij zijn dat er in Suriname een verbroedering is tussen de verschillende volkeren, omdat wij 1 taal spreken en wel de sranangtongo.
  In andere landen als Guyana en Trinidad is de samenstelling van de bevolking niet te vergelijken als in Suriname.
  We mogen ook nimmer vast stellen dat het werk van Gandi, Martin Luther King en Mandela te vergeefs was, want dat is niet waar.
  We merken nu duidelijk dat de hele wereld aan het veranderen is.De grote Amerika staat aan de drempel voor eerst in de geschiedenis misschien een zwarte president te krijgen.

  De eens zo rasistische land Zuid-afrika heeft al enkele jaren een zwarte president.


  Maak melding

 26. @Saya

  Ik dank je voor je bijdrage, als creool is het voor mij goed de dingen eens door de ogen van een andere (onderdrukte) groep te zien. Ik kan het alleen maar eens met je zijn. ‘Action speaks louder than words’. Wat betekenen een paar woorden als de praktijk is dat je je minderwaardig voelt? Of is alle pijn dan weg? Trots zijn is mooi, maar niet op de verkeerde manier – hoogmoedig of zo. Trots op je achtergrond, de geschiedenis van je volk, blij zijn met wie je bent, dat is volgens mij het probleem. En dus moet iemand de schuld krijgen, of een ander moet excuses aanbieden… Zelfrespect zit in jezelf, waardering en liefde voor je roots ook. Blijven creolen slaaf van de blanke tot het oneindige, ‘want er is ons onrecht aagedaan’? Alsof wij daar een soort alleenrecht op hebben, wie de geschiedenis bestudeert weet wel beter. Wat in het verleden fout is gegaan kun je nu niet meer goedmaken, wel lessen trekken voor de toekomst. En please, word volwassen en zelstandig en zit niet op de witmangs te wachten.


  Maak melding

 27. @John

  Ik begrijp je wel want ik heb lang ook zo gedacht, maar zie nu in dat je op die manier een last met je mee blijft dragen die je ‘klein’ houdt! Dat moet toch niet de erfenis zijn van ons slavernij verleden? Zouden die toenmalige slaven willen dat hun nazaten nog steeds zo worstelen?
  Iedereen, er is geen mens die ontkent, dat wat toen gebeurd is mensonterend en mensonwaardig was. Maar kunnen we de klok terug draaien? Wat is de meest effectieve manier om onze slaven voorouders te eren en gedenken? Excuus? Welnee, wat hebben zij daar nog aan? Maar dat wij een beter leven hebben dan zij gehad hebben volgens mij, niet een paar woorden die afgedwongen zijn.
  Als de witmangs excuses willen maken laat dat dan zijn uit respect voor wie wij nu zijn, voor de succesvolle manier waarmee wij er zelf mee afegerekend hebben en het volk dat wij nu zijn! Excuses uit respect hebben meer betekenis dan uit afgedwongen schuldgevoel. En maakt je vrij en geeft zelfwaardering, zonder dat je daar een ander voor nodig hebt.


  Maak melding

 28. laat mij duidelijk zijn,want velen hier op dit net kunnen het nog steeds niet begrijpen dat wij bezig zijn met een stukje geschiedenis.
  en toevallig niet met blanke aanbidders.

  liever dit dan op elke weekend in de kerk te gaan zitten puffen van de nog oudere gekletst.


  Maak melding

 29. Ik vindt het erg dat john waaldring van nps nl venetiaan nog een amts termijn ziet uitvoeren.

  Voor mij is 3 keer vene genoeg.Hij staat niet eens achter zijn eigen vrouw.

  Zij zit in diverse kinder organisaties en toch kunnen 3 wetten voor kinderontwikkeling en bescherming al 7 jaar niet in het parlement worden behandeld.terwijl hij het staats hoofd en front leider is.

  Een minister die rotzooi maakt mag gewoon aanblijven ,wat een voorbeeld voor het volk.
  Suriname heeft een staatsman nodig geen politieke strateeg die denkt aan aanblijven ongeacht wat zich voordoet.


  Maak melding

 30. Excuses, excuses. In het leven merk ik dat mensen je vaak met opzet, soms onbewust pijn doen. Heel veel vinden het moeilijk om daarna hun excuses aan te bieden. Durf, jij lezer, je excuses te maken als je iemand pijn hebt gedaan????
  Durf jij de eerste stap te zetten na een meningsverschil met een ander???

  Alles heeft zijn tijd en plaats. Proficiat dat Merkel, Rudd en Blair het al hebben kunnen doen. Misschien is Balkende niet de aangewezen persoon om excuses te maken in deze geschiedenis.

  Mijn oma,haar oma en diens oma hebben ondanks de slavernij niet geleefd onder het juk van de slavernij. Ze probeerden ongeacht de situatie, er iets goeds van te maken. Dat hebben ze weer door weten te geven aan mijn moeder en die ook weer aan haar kinderen. Thank God!!!

  Mijn advies:
  Wacht niet op een excuus dat je moet afdwingen van wie dan ook. Geef het gevoel dat je hebt een plaats. Vraag Onze Lieve Heer om je helpen ongeacht de situatie. Dat je je leven kan leiden zodat je een volwaardige burger mag zijn van welke natie dan ook. Hoofd omhoog, schouders recht en stap naar voren, progressie, op weg naar een toekomst die tegen je lacht en waar jij tegen lacht, dat is emanciaptie.
  Een gezegend Keti-koti

  xxx

  Hand in eigen boezem


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.