dinsdag, mei 21, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSuriname niet happig op deelname Petro Caribe

Suriname niet happig op deelname Petro Caribe

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 30 apr – Suriname is hoe langer hoe minder enthousiast over deelname aan de Venezolaanse Petro Caribe-deal. Dit zegt minister Gregory Rusland van Natuurlijke Hupbronnen, NH. Naarmate de prijzen van aardolie stijgen, blijkt het pakket niet wat Suriname nu nodig heeft.

De voorwaarden zijn weliswaar aantrekkelijk. Er hoeft niet meteen betaald te worden en een deel van de schuld mag zelfs geïnvesteerd worden in armoedebestrijding. Maar schuld blijft schuld en ooit moet terugbetaald worden. “We zouden heel snel in een diepe put terechtkomen waarvan de consequenties niet te overzien zijn”, zegt Rusland. In de regio zou dit al te merken zijn.

Bepaalde Caribische landen hebben toegehapt en zitten nu behoorlijk diep. Komt nog bij kijken dat het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA een monopoliepositie verwerft in deze landen. In de Surinaamse situatie zou Staatsolie minder miljoentjes overhouden. “Dat betekent dat Venezuela de winsten gaat maken. De regering was daarom ook voorzichtig dat samenwerking met PDVSA in het nadeel van Staatsolie zou uitvallen. De voordelen die we vandaag hebben aan Staatsolie zouden we moeten delen met Venezuela.”

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

20 REACTIES
 1. Gregory Rusland,

  Denk niet alleen in termen van vandaag de dag. Denk dus ook aan morgen en aan het geluk van je kids, die morgen de volwassenen zullen zijn, als jij oud en gebogen loopt.

  Laat Venezuela jullie helpen met het opzetten van een eigen kraaktoren, dan maakt Suri de eigen benzine en diesel, en zware diesel voor EBS. Ook de LPG-gassen kunnen dan gebufferd worden om huishoudgas betaalbaar te maken.

  Jullie zitten al zolang in de Regering, maar denken niet verder dan korte-termijn planningen.
  Denk groots, de grondstoffen heeft Suri, in de bodem, gelukkig kun jij het niet zien, anders was jij en je vriendjes nog grotere immorelen geworden.

  Mischien kunnen jullie dan eindelijk de Billiton NV en Alcoa Ltd. wegjagen en met behulp van Chavez de eigen bauxiet tot aluminium verwerken en exporteren.

  Vriendelijke Groeten,………


  Maak melding
 2. Dus uitgaande van voordelen en nadelen komt een ons vertellen nadelig.

  No way sluit altijd een deal om ooit terug te komen bij veranderde…omstandigheden….dat moet anno 2008 en ga altijd terug.(maar doe niet als de huizen verhuurders op dit moment in Su.)
  Bij Staats-zaken altijd indexatie.

  Daarom loop nu snel naar Suralco & I’am Gold.
  Hisbitain…quick boy.


  Maak melding
 3. Zijn we zoetjesaan al aan gewend geraakt van deze tarantula’s. Ze denken alleen maar aan hun eigen zak en Chavez gaat die shit niet pikken en hun mars trappen als ze na de olie nog denken door te stelen. Maar ja Suriname…….. gefeliciteerd!!! Dit zijn die blakamangs die jullie een mooie les leren. Over twee jaar stem weer massaal op de koelie’sn djoeka’s en ex-slaven, maar vooral die preps. Dan gaan ze dit keer ook je zus nog in de aanbieding gooien.


  Maak melding
 4. In Suriname zullen deze bewindslieden beperkt blijven denken.Met steun van Venezuela, veel Afrikaanse landen werken nu mer Russisiche oliemaatschappijen, zou Suriname een volwaardige olie-industrie kunnen opzetten.Helaas de politici met een beperkte visie hebben het voor het zeggen. Staatsolie maakt alleen stookolie en is nog niet in staat om een hoger kwaliteit product te maken.Buitenlandse hulp van bevriende landen zou een welkome hulp zijn.


  Maak melding
 5. wat vene zuela moet een eigen kraaktoren laten maken en wie moet het runnen?
  een surinamer ?
  laaat mij niet lachen.
  suiker naar de moer
  banenen naar
  rijst moer
  alumi
  moer
  alles naar de moer
  dus zeg ik laat het aan de vak man over en neem een kleine micro credit voor de armsten.
  dus niet voor de rijken die worden langzaam zelf rijk.
  en de echte surinamer moet strak bewijzen …
  eerst scholing en dan mentaliteit veranderen.
  en dan eigen kraaktorens..en dan….


  Maak melding
 6. Hey Ministers van Suriname ik begrijp jullie denken hoor eerst mijn zak vullen en na mij de zonvloed .. helaas wordt het volk er de dupe van . maar ach wat kan julie dat schelen ..
  jammer dat jullie geen geweten hebben
  johnny


  Maak melding
 7. Ik hoef mijn DRS niet in de strijd te gooien. Zonder dat.

  Het artikel geeft te weinig inhoudelijke informatie over wat geboden wordt en wat de voorwaarden zijn om er ook maar een zinnige reactie op te geven. Dat doe ik dus ook niet.
  Wel wil ik graag meer horen hoe het dan zit met die monopolie positie van de PDVSA. Als het zo is dat een contract met Chavez inhoud dat Staatolie onder curatele komt van de PDVSA dan is dit zonder meer een sterk punt van Rusland. Immers daarmee zouden we onze olie reserves feitelijk in een soort koloniaal verdag aan Chavez overdragen. Lijkt mij niet aantrekkelijk.

  @Henky. Chavez zou ik niet op één hoop gooeien met die andere. Rusland etc. zijn niet te vertrouwen partners en havez is waarshijnlijk nog een aantal graadjes erger.


  Maak melding
 8. Deze regering heeft een anti-Venezuelaanse houding dankzij de druk van de Amerikanen. Als men in zee gaat met Chavez, geeft Bush ze een flinke trap in hun zwarte domme kont.


  Maak melding
 9. hahahah leuk dat suri nog zoveel deskundigen beschikken die vanuit tata de ministers informeren hoe en wat ze moeten doen.Jammer dat balkenende ze niet kan gebruiken , mag ook lenen.


  Maak melding
 10. tijdens het laatste hoog bezoek van de U.S.A werd de Su regering gewaarschuwd door de Cowboys om niet met Chavez in zee te gaan. Misschien werd er ook gedreigd , who knows!


  Maak melding
 11. We moeten echt leren om zelf te doen, te meer als we de grondstoffen op de koop toe ook nog zelf hebben.
  Waarom aalmoezen blijven vragen? Waarom blijven uitstellen om te werken voor wat we willen hebben? Wanneer gaan we leren om niet afhankelijk te blijven van een patron. De slavernij is nu reeds bijna 150 jaar geleden afgeschaft en nog kunnen we niet voor ons zelf zorgen. Hoe lang zal deze geestelijke achterstand blijven voortduren? Komen we er ooit vanaf, of zit het gewoon in de genen bij sommigen van ons?
  Blijven lenen betekent simpelweg voortduring van een schuldsituatie.
  Een schuld betekent afhankelijkheid. En zouden we niet juist moeten streven naar onafhankelijkheid?
  Onafhankelijk ben je niet als je het woord weet uit te spreken! Je bent pas onafhankelijk als je in je eigen behoeften weet te voorzien.
  Gaan we al snappen dat we de daad nu ook bij het woord moeten stellen? Laat het woord a.u.b. achterwege als je niet aan de daad toekomt. Nu eerst laten zien, dan praten we wel weer.


  Maak melding
 12. Prima minister Rusland! Die NDPers die ook in deze stukje pleiten voor het brengen van Suriname in de houdgreep van de door hun geadoreerde autoritaire caudillo Chavez, bewijzen slechts ideologische (lees Bevel helpen) en geen nationale belangen (staatsolie) na te streven.
  Harold Kandar


  Maak melding
 13. eigen boontjes doppen, zelf eindproducten maken en verkopen dan zal het altijd goed komen.

  Hoe meer je zelf doet als land hoe beter het zal gaan. bv werkgelegenheid en de belastingen die hieruit vloeit.

  Natuurlijk samenwerken met ander landen zodat je nieuwe technolgie binnen haalt.

  Goede contracten afsluiten mbt Bauxiet, aardolie, hout en goud. De prijzen zijn gunstig op het moment, maar die blijven niet op dit niveau.


  Maak melding
 14. Suriname,

  Niet doen, brengt Staatsolie niet in problemen.

  Trek lering uit de suiker-deal met Cuba in de jaren 80, die de doodsteek bracht voor Marienburg. Wij hebben nu geen suiker-industrie meer.

  Bovendien probeert Chavez zo die arme landen te spannen voor zijn kar en zo in zijn honger naar macht te paaien.


  Maak melding
 15. het credo is toch altijd vertrouw op eigen kunnen.

  waarom dan altijd bedelen en nog eens bedelen.
  Tering zooitje hoor het land genereert toch geld bouw een kleine olieraffinaderij en verkoopt brandstof conform de wereldrpijs.
  Zo creer je ook werkgelegenheid.

  Kijk maar naar de multinationals?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES