Debat in parlement Suriname tekent ongerustheid

15

PARAMARIBO, 30 apr – Het parlement heeft in het debat met de regering over de prijzencrisis, bezorgdheid getoond. Met name de gevolgen voor de meest kwetsbare groepen heeft de boventoon gevoerd. Een concreet idee over voor een effectieve aanpak heeft niemand echt.

Vanuit de oppositie wordt weliswaar gesuggereerd bepaalde belastingsoorten af te schaffen of op te schorten. Vooral de government take, de extra heffing op elke liter gekochte brandstof, ligt onder vuur. Die zou alleen maar kostenverhogend werken en dat kan de consument nu niet hebben. Oppositieparlementariër Jiwan Sital vindt dat de heffing aanleiding geeft tot prijsverhogingen.

Goederen en diensten worden alleen maar duurder. De take blijft constant of de brandstofprijs nu stijgt of daalt. Volgens Sital mag niets worden nagelaten dat kan leiden tot verlichting van de nood. De regering wil de inkomstenbron juist behouden. Aangevoerd wordt dat het goedkoper maken van de brandstof slechts smokkel in de hand zou werken. Sital verwerpt dit. De grenzen zouden gewoon beter bewaakt moeten worden.


15 REACTIES

 1. De oppositie is weer lekker populistisc. Hef gelijk maar alle belastingen af en stuur dus alle ambtenaren naar huis want er is dan geen geld om ze te betalen. Ja dat is een slimme oplossing.


  Maak melding

 2. Zoals ik het bericht hierboven lees wil het dus zeggen dat de mensen bijna geen eten en drinken kunnen betalen want alles wordt duur.

  Maar een milieu onvriendelijke slurpauto, rijden moet ten alle tijde wel betaalbaar blijven.

  Belasting is goed voor een economie, iedereen moet naar vermogen belasting betalen.


  Maak melding

 3. Populistische frasen, dat is alles wat die Sital in z’n mars heeft.
  Een onderbouwing van die populistische onzin zit er helaas niet in.
  Want hoe ga je de brandstof-smokkel eigenlijk aanpakken als de belasting op brandstof wordt verlaagd? Volgens Sukkel (sorry ik bedoel sital) moet je dat simpelweg oplossen met intensievere grenscontroles.
  Hoeveel kilometers zijn onze twee grensrivieren nu bij elkaar in lengte? (vergeten we dan trouwens de zeekust niet? affijn, het gaat maar om het idee).
  Als je nu om de 10 meter landsgrens een douane neerzet zal betere grenscontrole misschien wel lukken (afgezien van toenemende corruptie).
  Maar hoe gaan we dan die 10 miljoen douanes betalen als dan die belasting-inkomsten lager worden?
  Sikal! denk na! Of heeft meneer sital die populistische larikoek ook al niet zelf bedacht. Praat meneer gewoonweg een ander garnalen-brein na?
  Een chronisch gebrek aan eigen menig zou een aannemelijk excuus kunnen zijn voor dit levend wezen met spraakmakende intellectuele capaciteiten.
  Walgelijk gewoon, zwak begaafde mannen die te dom zijn om in te zien dat ze niet kunnen meepraten.


  Maak melding

 4. Klopt, dat de belasting goed voor de economie is. Maar gebruik geen nederlandse milieu regels en wetten, want nedederland heeft een schone opgelichte luchtruim.


  Maak melding

 5. Domme Sital, Grenzen extra bewaken kost dan ook meer geld. Overheid heeft juist geld nodig om de armen te helpen. Harold Kandar


  Maak melding

 6. Het is nu meer dan ooit de tijd om alle 500.000 koppen bij elkaar te steken om dit land voor eens en voor altijd uit de blubber te trekken. Je moet blind zijn om niet te zien dat het bergafwaarts gaat.

  Wij gaan met hoogmoed, kapsonenes en al ten onder!


  Maak melding

 7. 01-05-2008

  Zienswijze en juridische aantekeningen en openplekken.

  Door Doctor BIGI SKRIFI

  De situatie is hopeloos maar niet wanhopig, onder voordurende intellectuele druk en de voordurende dreiging van een onderzoek, bevind de politiek zich weer eens op bekend terrein. te weten op de drempel van waanzin.

  In deze procedure kan de politiek niet op betekenisvolle manier spreken over zaken die of niet de grensen van de redElijke logica te buiten gaat en daardoor dus betekenloos is of die niet door middel van observatie kunnen worden geverifieerd.

  Dit leid er toe dat politici verstrikt raken in een situatie waariut het bijna onmogelijk lijk te ontsnappen.

  Het feit waar het hier omdraaid is dit: Het parlemnt legt regels, een techniek, voor de tot standkoming van de begroting vast, en waanneer zij de regels volgen gaat het niet zoals zij hadden aangenomen.
  Het parlemt raakt dus als het ware juridisch-technisch verstrikt in hun eigen regels. Deze verstrikking in hun regels is het geen we (de arme bevolking) willen begrijpen, waar we (de arme bevolking) een duidelijk beeld van willen krijgen.

  IEMAND DIE ZE BEGRIJPT ZAL UITEINDELIJK ERKENNEN,DAT ZE ONZINNIG ZIJN WANNEER HIJ ZE HEEFT GEBRUIKT.

  DAT ONRECHTVAARDIG SOCIAAL-ECONOMISCHE MACHTS-STRUKTUREN ONEERLIJKE VOORWAARDEN ZOUDEN SCHEPPEN VOOR INDIVIDUEN IS NIET PROBLEEM. HET PROBLEEM IS DAT ZE ONRECHTVAARDIGE VERMINKTE POLITIEKE INDIVIDUEN SCHEPPEN. DIT ZIJN DE ECONOMISCHE BEULEN VAN HET ARME VOLK EN HET NATIONAAL BELANG.

  ER IS GEEN RESPECT VOOR HET BELANG VAN HET ARME VOLK EN HET NATIONAAL BELANG! ZIJ VERDERVEN HET EN BEDRIJVEN GRUWELIJK ONRECHT. DIT IS POLITIEKE WONDEROLIE.

  Mensen maken zich zorgen wat er in de politiek gebeurt. De politiek lopen achter op het gebruik van de regelgeving en de wetgeving. De politiek moet aan de arme mensen duidelijk maken, dat er mogelijkheden zijn die ze kunnen en moetem gebruiken.
  WAT GAAN ZE BETEKENEN?
  WAT GAAN ZE BETEKENEN VOOR HET ARME VOLK EN HET
  NATIONAAL BELANG?

  JE KUNT OVER AL AAN SLEUTELEN, MAAR NIET AAN HET ARME VOLK EN HET NATIONAAL BELANG EN DE NATIONALE TROTS.

  ZORG GOED HET VOLK
  WEES EERLIJK TEGEN HET VOLK
  WEES RECHTVAARDIG TEGEN HET VOLK
  VERTEL DE WAARHEID AAN HET VOLK

  STOF TOT NADENKEN VOOR DE GRASS ROOTS

  GENADE EN ZEGEN VAN GOD EN CULTUUR

  Groet ik, Doctor BIGI SKRIFI


  Maak melding

 8. naar mijn weten heeft het surinaamse parlement met de hele oppositie nooit voor de samen leving gewerkt en dat zie ik nog niet gebeuren en dat blijft ook zo tot 2050.
  het zijn geboren ratten….
  een mens werk en leef voor een ander zo dat zij later op hun oudere leeftijd geen spijt kunnen krijgen dat zij hun eigen land hebben veraden.ze hebben veel geld gestolen en gespaard maar geen moeite gespaard voor hun land genoten. nee hoor ze hebben hun eigen land genoten bestolen en ze zijn niet bereid te stoppen.


  Maak melding

 9. Suriname is (altijg geweest en zal altijd zo blijven): roversnest meets bananenrepubliek, met een volk dat daar zelf voor kiest (letterlijk en figuurlijk).
  Heeft het zin je druk te maken? Why? Wat kun je doen en wordt het in dank aangenomen, euro surinamer zijnde? Welnee, met pijn en moeite mogen we daar op vakantie komen om dure euro’s te spennen, maar verder vooral je bek houden, je nergens mee bemoeien en je gelaten laten belazeren en beledigen waar je bijstaat. Zoek het dan ook maar lekker uit!


  Maak melding

 10. ben het eens met posting 10

  Zou beter zijn geweest om het land te verdelen daar je mensen die vooruitgang willen en het land ontwikkelen maar willens en wetens worden ze tegen gewerkt door (vul maar zelf in )omdat ze genetisch niet in staat zijn om een land tot ontwikkeling te brengen.

  West suriname zou anno 21 eeuw een welvarend land zijn vergelijkbaar met aziatische landen.


  Maak melding

 11. ik hoorde een keertje Venetiaan zeggen .DE ALMACHTIGE. ik vraag mijn af wat bedoelde hij eigenlijk wist hij wat hij zij dat denk ik niet of hij probeerde tegen het volk te liegen dat hij in een god geloofd.
  volgens mijn is hij op elk moment bereid god te verkopen als hij de kans krijgt.


  Maak melding

 12. ik ben geen hindoe of moslim ook niet een ander maar een ding zie ik met mijn eigen ogen en dat is de ellende en de vreugde.
  dat moet toch een rede hebben….
  waarom kiezen voor een beetje papier zo een groote ellende. vooral als je genoeg heb. denk aan die anderen die niks hebben. ze worden honger geboren en gaan hongerig dood.
  volgens mijn schuilt de schoonheid en rust in een beetje eerlijkheid.een beetje eerlijk kun je toch wel.


  Maak melding

 13. volgens mij moeten wij gebruikt maken van een soort van volkskeuken waar men van de eerste levensbehoeften zouden kunnen betrekken.
  als men alleen maar blijft praten en geen stappen onderneemt dan kunnen wij de tent maar sluiten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.