China van strategische betekenis voor Suriname

20

PARAMARIBO/BEIJING, 30 apr – De samenwerking met China is van strategische betekenis voor Suriname. Dit zei minister Ivan Fernald tijdens een ontmoeting met zijn Chinese collega Liang Guanglie in Beijing. De onderlinge militaire samenwerking zal worden uitgebreid.

Nagegaan wordt welke nieuwe gebieden kunnen worden toegevoegd aan de bestaande samenwerking tussen de legers van beide landen. China is één van de grootste donoren van Defensie. Behalve materieel worden ook trainingsmogelijkheden beschikbaar gesteld. Suriname weet dit te waarderen. Fernald wil zich dan ook inzetten voor versteviging van de vriendschappelijke betrekkingen tussen de legers.

Mogelijk zal ook hulp geboden worden bij het verbeteren van de kwaliteit van de rampenbestrijding. Met het Amerikaanse leger is op dit gebied reeds een goede relatie ontwikkeld. Het Nationaal Coördinatieteam Rampenbestrijding is het product van Amerikaanse trainingen de afgelopen jaren. Fernald vertoeft in China op uitnodiging van Beijing.


20 REACTIES

 1. Chiname, ga lekker zo door. Waarom staan er geen twee gele sterren in de Surinaamse vlag, of moet dat nog komen? De afhankelijkheid van China neemt steeds grotere vormen aan. Meneer I-Van-Fer-Nald(heeft u al een Chinees paspoort?), pas op. Wat is de strategische betekenis van China in Suriname? De enige betekenis die ik kan bedanken is: geld! Misschien druk ik me niet academisch uit, maar het feit ligt daar. En ach, als de Chinese kranen het al na drie weken begeven, waarom de Chinese wapens niet? En wat houden die trainingsmogelijkheden in? Misschien schop ik tegen een aantal schemem, maar dan opteer ik wat dit betreft toch voor hulp uit Europa en Amerika.


  Maak melding

 2. Mr Ivan Fernald, bent u wel helemaal goed bij u hoofd om met China in zee te gaan? Enigste wat China wil is t overschot aan mensen en onzin producten in ons geliefde land dumpen! Elk land op aarde past wel op om met China aan te pappen en wat doen wij??
  Come on! we weten toch wel beter?
  Zijn er niet genoeg Chinese winkels in Paramaribo? What about onze nationale producten? probeer daar eens aandacht aan te besteden en hou Chinaman aub buiten de deur!


  Maak melding

 3. ik ben persoonlijk tegen een te nauwe samenwerking met china omdat china op grote schaal de mensen rechten schend en de dood straf toepast en china is bezig met het uibreiding van hun vleugels in zuidamerika doen ze nu al in afrika ik volg een reportage over looking for mr li nou daar gaan die chinesen niet zacht zinnig toe met de mensen en de natuur en als je naar suriname kijkt vind die nieuwe chinesen die nu in suriname komen brutaal mss komt het omdat de chinesen van mijn tijd de meeste uit hongkong kwamen maar die van nu denken dat zij suriname gaan overnemen zo een gevoel heb ik bij deze nieuwkommers ,


  Maak melding

 4. Ik ben in 74 in Suriname geboren en woon in Nederland. Het doet mij ook niet goed dat het sentiment onder de Surinaamse bevolking langzaam maar zeker meer en meer anti Chinees wordt.
  Hopelijk gaat dit niet ten kosten van de hakka Chinezen die al jarenlang in Suriname wonen en altijd een low profile hebben gehouden.


  Maak melding

 5. China van strategische betekenis voor Suriname
  >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
  Mooi swieti tori man dus als wij het van alle Fronten uitbekijken… gaat…Fer-nul-du(streven) raketten te lanceren.(kilometers weg van Su en China maar toch)of weer speelgoed geweer uit China.(twee keer schieten loop kapot)you heer fisi baster(ai go bos).
  Ai boi Front, tja swiet tori !!!…(Holland kom helpen China kom helpen… smeekbede van Front) Waarom ?


  Maak melding

 6. Hij bedoeld dat suriname strategisch bedelt bij china. Wat dit ook moge betekenen.Waarom zou je de energie gebruiken om op eigen benen te staan terwijl er hulpverleners zijn waar je afhankelijk van kan zijn? Als het regent in suriname dan huilt onze lieve heer om zoveel luiheid en onwil in het land


  Maak melding

 7. blaka bakra,
  Met voldoende respekt,
  Van Amerika en Europa hebben wij het al gezien. Vooral van Amerika. Vandaag de dag heeft Suri nix-nada aan fabrieken.

  Alle grondstoffen worden weggedragen door deze multinationals, neem 1 voorbeeld om te zien wat ik bedoel aan Afrika.
  Wat hebben die lieden overgehouden aan 50 jaar grondstoffen-verkoop??? Nu heeft Afrika alleen maar armoede en hiv overgehouden van deze blanken.

  Geef de Suri’s dan maar de twijfel dan de zekerheid van de blanken, laat Chiname dan de eigen kraaktoren opzetten voor Staatsolie, en een raffinaderij-smelterij voor bauxiet. Kunnen de Suri’s eindelijk eens de Amerikanen wegjagen…..plunderaars en moordenaars zijn deze multinational-bestuurders.

  En maak alle arbeiderslonen deviezen-vast, zodat de regeringen niet het Volk kan bestelen door bankbiljetten bij te drukken, werkt inflatie en devaluatie in de hand, letterlijk…. en figuurlijk…….. Zo blijven de Suri’s altijd arm, al hoe hard zij werken, al hoe hoog de produktie……… arm zullen zij sterven………….. .
  Vriendelijke Groeten,…..


  Maak melding

 8. Ik heb liever hardwerkende Chinezen die proberen het land op te bouwen, dan je weet wel wie ???????? Zonder hard werken, eerlijkheid, zweet, bloed en tranen. Zal geen enkel land vooruit gaan.

  In ruim 30 jaar is er meer kapot gemaakt dan opgebouwd. Hopelijk zal het tij nu spoedig keren.

  Trouwens de grootste mensenrechten schenders, zitten in het westen. Maar dat zijn de nakomelingen van de slaven allang al vergeten.


  Maak melding

 9. Beste Henky, je nationalistische gevoelens treffen mij zeer. Maar rationeel ben je niet. Zo lang Suriname nog steeds afhankelijk is van het buitenland, op welke manier dan ook, zal de term ONAFHANKELIJKHEID een loze term blijven. Zo lang Suriname niet beschikt over de kennis en de inventiviteit om zaken aan te pakken zoals het hoort, zo lang zullen Chinezen, Amerikanen, Nederlanders, Venezolanen en noem maar op, de dienst blijven uitmaken in ons Switi Sranang. En die hardwerkende Chinezen zijn GEDWONGEN door de Chinese maffia – en onderschat die niet – om hun hele familie deelgenoot te maken van hun hebberigheid. Ze moeten wel, anders is het kiri geblazen. Winkeltjes zat, maar het zijn alleen Chinezen. Waar zijn die autochtone Surinamers? Geen creoolse winkel te bekennen.
  Nee, luiheid voert nog steeds de boventoon. De hele dag met een djogo voor de Chinese super hangen, ja, daar zijn ze goed in. Opo yu ai me boi.


  Maak melding

 10. China is veel belangrijker dan Nederland. Let niet op de Hollanders die hier tweespalt proberen te zaaien tussen China en Suriname voor eigen gewin.


  Maak melding

 11. Schoenmaker houdt je bij je leest. Wat zijn die Chinese trucks toch geweldig? Concepten van voor de tweede wereld oorlog?

  Een verbruik van 2-liter benzine op 1km schijnt normaal te zijn.
  Simpelweg gasgeven en afremmen op de motor zorgt al voor afknappen van uitlaatkleppen, die tussen cilinderkop en zuiger terecht komen. Einde motor dus. Wat dit materiaal betreft vertoeft China nog in de kinderschoenen. Het spul uit India is ook niet om over naar huis te schrijven. Ze staan danook goeddeels op blokken.


  Maak melding

 12. Suriname is gewoon niet klaar om een zelfstandig land te zijn.
  e willen geen kolonie van Nederland zijn.
  Ze verzetten zich tegen guyana (die zich wel kan ontwikkelen)

  Tja dan maar china 🙂 dan ga je net als in tibet zien dat er miljoenen chinesen naar suriname worden gestuurt
  Dat de surinaamse bevolking slechts 5% uitmaakt van suriname, en bij de volgende verkiezingen komt een chinees aan de macht die suriname als provintie van china erkent.
  En de mainport van china naar zuid amerika is een feit.


  Maak melding

 13. ja sur is een dump plaatst van china geworden, alle nep spullen, en wat afgekeurd is word in sur gedump, met toestemming van deze regering, zo kunnen ze hun zakken vullen.


  Maak melding

 14. Beste mensen,

  Ik vraag mij alleen af welke “bevolkingsgroep” hard werk en positief is. Ook zou ik willen weten welke bevolkingsgroep het hardst roep dat Sur. de Chinezen niet moet accepteren en niet mee moet werken.

  Soms ben ik het gewoon zat van al het negatieve terwijl de meesten mensen gewoon niets uitvoeren en alleen maar commentaar geven op alles wat vast en los zit.

  Janny


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.